Slovenija

Šarec: Učiteljski poklic mora biti cenjen in vanj starši ne smemo posegati

Ljubljana, 05. 10. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več kot sto držav po vsem svetu praznuje svetovni dan učiteljev, tokrat že 26. leto zapored. ''Noben človek ne pozabi dobrega učitelja vse življenje,'' je povedal predsednik vlade Marjan Šarec. ''Trud učitelja, trud profesorja, trud tistega, ki je odgovoren za mlado generacijo, pravzaprav nikoli ne more biti v resnici dovolj plačan,'' se zaveda premier ter dodaja, da ta poklic terja veliko časa, veliko priprav in veliko vztrajnosti.

Danes obeležujemo svetovni dan učiteljev. Marjan Šarec je na podelitvi državnih nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2019 spregovoril o vlogi pedagoških delavcev in šolskega sistema v današnjem času.

Marjan Šarec: Starši hodijo z odvetniki, starši, ki si nočejo priznati, da mogoče njihovemu otroku ne gre, starši, ki bi radi določali učni program, in starši, ki bi včasih radi določali jedilnike in druge stvari.

Zahvalil se je pedagoški delavcem, ki so posvetili svoje življenje plemenitemu cilju: ''Cilju, kako mladi generaciji pokazati pot v življenje, kako jih pripraviti na življenje in kako jim pokazati, da je znanje vrednota, da je znanje nekaj, česar ti ne more nihče vzeti.''

'Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja. Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti.''
'Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja. Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti.'' FOTO: iStock

''Trud učitelja, trud profesorja, trud tistega, ki je odgovoren za mlado generacijo, pravzaprav nikoli ne more biti v resnici dovolj plačan,'' se zaveda premier ter dodaja, da ta poklic terja veliko časa, veliko priprav in veliko vztrajnosti.

Ozrl se je tudi na novodobne generacije, ki po njegovem mnenju vse preveč posegajo po najrazličnejših elektronskih napravah namesto po knjigah, kar pedagoške delavce postavlja pred dodatne izzive.

Letošnji prejemniki državnih nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2019 so društvo BRAVO za izjemno delo na področju otrok s posebnimi potrebami, Katja Gruber za izjemne dosežke v glasbenem šolstvu, Branka Kovaček za izjemne dosežke pri predšolski vzgoji, Nina Jelen za izjemne dosežke v osnovnem šolstvu in Mojca Dimec za izjemne dosežke v srednjem šolstvu. Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva sta prejeli Maja Ahačič in Marjana Kolenko, na področju srednjega šolstva pa mag. Lidija Golc. Podelili so tudi tri nagrade na področju visokega šolstva, in sicer dr. Igorju Saksidi za izjemne dosežke, dr. Borisu Aberšku in dr. Bojanu Deklevi pa nagrado za življenjsko delo.

Vlogo šolstva vidi predvsem kot vlogo vzgojne ustanove. ''Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja. Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti. To pa zato, ker o šoli vsi več vedo, kot vedo učitelji. Starši hodijo z odvetniki, starši, ki si nočejo priznati, da mogoče njihovemu otroku ne gre, starši, ki bi radi določali učni program, in starši, ki bi včasih radi določali jedilnike in druge stvari. V nekaterih stvareh se moramo vrniti nekoliko nazaj, ustaviti svoj korak in pretehtati, ali je res vse pravilno, kar delamo, kajti učiteljski poklic mora biti cenjen in šola mora vzpostavljati odnos med učiteljem in učencem. Vanj starši ne smemo posegati.''

V svojem nagovoru je tudi opozoril, da ne smemo do otrok gojiti prevelikih pričakovanj, saj lahko to pelje v najrazličnejše krize. ''Otroke je treba naučiti, da si pomagajo med seboj in da so predvsem drug drugemu ljudje.''

Po njegovem mnenju imamo v Sloveniji dober šolski sistem, manjka pa dostojanstva učiteljskemu poklicu. ''Naš šolski sistem se lahko kosa z vsakim in marsikateri sistem tudi prekaša. Učenci pa se morajo zavedati, da v življenju niso samo pravice, ampak tudi dolžnosti. In to je naloga vseh nas, ne samo vas, ki ste v šolskem sistemu, ampak predvsem staršev. Niso otroci tisti, ki so problematični. Problematični so največkrat starši.''

Zahvalil se je tudi za vse ure učiteljev, ki jih prebijejo v razredih in doma, ko se pripravljajo, ter jim zaželel obilo veselja pri delu. ''Noben človek ne pozabi dobrega učitelja vse življenje,'' je še dodal.

''Trud učitelja, trud profesorja, trud tistega, ki je odgovoren za mlado generacijo, pravzaprav nikoli ne more biti v resnici dovolj plačan.'' 
''Trud učitelja, trud profesorja, trud tistega, ki je odgovoren za mlado generacijo, pravzaprav nikoli ne more biti v resnici dovolj plačan.''  FOTO: Bobo

Povprečno en učitelj na deset učencev

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je v osnovnih šolah en učitelj oz. učiteljica skrbela povprečno za 10 učencev oz. učenk. V osnovnošolskem izobraževanju je bilo v šolskem letu 2018/19 zaposlenih 18.358 učiteljev in učiteljic, od tega 2.099 učiteljev in 16.259 učiteljic. V tem šolskem letu je bilo v osnovne šole vpisanih 186.328 učencev in učenk. Vseh oseb, zaposlenih v tem šolskem letu na tej stopnji izobraževanja, je bilo 7.250 (6.844 v javnih, 406 v zasebnih srednjih šolah). Od tega je bilo 6.087 učiteljev in učiteljic (učiteljic je bilo 67 %), 305 vodstvenih delavcev oz. delavk (od tega delavk 56 %) in 299 svetovalnih delavcev oz. delavk (od tega delavk 93 %).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.



V študijskem letu 2018/19 je bilo v ustanovah na terciarni ravni izobraževanja zaposlenih 5.436 strokovnih delavcev in delavk. Moških je bilo nekoliko več (54 %) kot žensk (46 %). Po izobrazbi so bili oboji večinoma doktorji oz. doktorice znanosti. Med moškim delom strokovnega osebja je imelo znanstveni magisterij ali doktorat 83 % zaposlenih, med ženskim delom tega osebja pa 71 %. Med moškimi je bil večji kot med ženskami tudi delež starejših od 49 let (med prvimi jih je bilo 43 %, med drugimi 34 %).

Plače starejših zaposlenih v izobraževanju in plače njihovih mlajših kolegov

Povprečna mesečna plača predmetnih učiteljev in učiteljic v osnovni šoli, starih od 25 do 29 let, je v letu 2018 znašala 1.384 evrov, kar je približno 1.000 evrov manj od povprečne mesečne bruto plače njihovih starejših kolegov in kolegic, starih 65 let in več.
Povprečna mesečna bruto plača visokošolski učiteljev in učiteljic ter sodelavcev in sodelavk, starih od 25 do 29 let, je v letu 2018 znašala 1.535 evrov, povprečna mesečna bruto plača njihovih starejših kolegov in kolegic, starih najmanj 65 let, pa 4.339 evrov.

Evropska komisija je ob svetovnem dnevu učiteljev sporočila, da plačilo ni le ključen dejavnik za vstop ljudi v učiteljski poklic, je tudi zelo pomembno za motivacijo učiteljic in učiteljev. Politike, ki zadevajo plače in karierne možnosti ljudi, zaposlenih v izobraževanju, bi morale biti zato del celovitih strategij, s katerimi želijo države povečati privlačnost učiteljskih poklicev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
06. 10. 2019 14.10
+2
Najprej bi morali biti cenjeni učitelji - tako so pa samo ljudje s svojimi, tudi slabimi lastnostmi; tudi za njih niso učenci vsi enakovredni.....vseh torej ne moreš ceniti!
kurva2
06. 10. 2019 09.14
-1
Če ti ata privatnik si odličen, če siromak, te želijo v posebno šolo.
bus303
06. 10. 2019 08.34
-2
V življenju sem imel več slabih učiteljev kot dobrih.
Karantanija
05. 10. 2019 19.11
+6
Otroci nikoli ne pozabijo dobrih učiteljev, še manj pa pozabijo slabe učitelje in krivice, ki so se jim zgodile. Včasih je bilo tega več, sedaj se učitelji bojijo staršev in tožb. Nekdaj pa je bilo čisto drugače in veliko več krivic in protekcije. Če si bil iz "boljše", bogatejše, vplivne družine, si jo dobro odnesel ....
D.M.C
05. 10. 2019 12.03
+5
... Nekatere šole skoraj na družinski ravni... saj večina zaposlenih v pedagoški stroki na šolah je v sorodu... Od babic do vnukinj.. se rivajo not... in 40 let so zabetonirani na stol ne glede na stanje ga ne premakneš nikamor... Torej je danes družinski praznik za nekatere.. 🤣🤣🤣
oježeš
05. 10. 2019 12.03
+12
Tukaj se ne strinjam s tem, da naj bi bilo šolstvo vzgojna ustanova. V šolo morajo priti že vzgojeni otroci spoštovanjem do učiteljev in ostalih starejših. Šola pa mora otroke pripraviti na življenje s primerno izobrazbo in ne nekimi brezveznimi predmeti, ampak s takimi, ki bodo učencem pomagali v življenju preživeti in se uveljaviti kot ljudje.
61810
05. 10. 2019 11.54
+4
Mene pa nekaj moti pri tem, samo učitelji so vredni zlata kaj pa drugi zaposleni v šolstvu, kar poglejte si njihove plače malo nad minimum. Učitelj ne bi mogel predavati če ne bi bilo drugih v šolstvu. Pogodbe imajo mizarne, preverjeno, sem pogledal pogodbo ene tajnice v šolstvu dela ni da ni. Plačo pa za zjokati. Isto je pri zdravnikih. Tako da šolniki me ne bodo več prepričali v svoj prav.
mlutherking
05. 10. 2019 11.25
+0
Jaz sem v osnovni šoli že prebiral snov za srednjo šolo, ker me je zanimala. Učiteljica je bolj malo znala razložiti, tako da sem na srečo imel pomoč staršev in sosedov. Tako danes sem soseski pomoči hvaležen, da sem poslovno uspešen. Učiteljem žalj tega ne morem razen parih izjem pripisati. Če se slabo učiš in imaš veze greš lahko še zmeraj v politiko, drugače pa se moraš znajti kakor se lahko.
Karantanija
05. 10. 2019 19.13
+8
Vejic postavljati, vas pa - žal - tudi niso naučili. Saj nihče vsega ne zna, pa vendar ....
RamzesII
05. 10. 2019 11.23
-19
"V nekaterih stvareh se moramo vrniti nekoliko nazaj, ustaviti svoj korak in pretehtati, ali je res vse pravilno, kar delamo, kajti učiteljski poklic mora biti cenjen in šola mora vzpostavljati odnos med učiteljem in učencem. Vanj starši ne smemo posegati." A res, a moram torej dovoliti, da z mojim otrokom počno kar želijo, jaz pa se moram obrniti vstran. Na srečo še ni zaklenjenih vhodnih in zadnjih vrat, da se ne bi vtikali v sistem indokrinacije.
RamzesII
05. 10. 2019 11.20
-15
"Ozrl se je tudi na novodobne generacije, ki po njegovem mnenju vse preveč posegajo po najrazličnejših elektronskih napravah namesto po knjigah, kar pedagoške delavce postavlja pred dodatne izzive." Res, potem pa zaostajajo za časom.
RamzesII
05. 10. 2019 11.25
-11
RamzesII
05. 10. 2019 11.35
-7
Pravi izziv je za njih, ko so soočeni z drugačnim apriori pravim, resničnim znanjem o nečem, kot pa ga podajajo sami, tu pa se mnogi zataknejo. To je posebnost novodobnih generacij otrok, imajo znanje, ki ga druge starejše generacije nimajo, razen izjem. Taki otroci ne hodijo v šolo, šolajo se doma, ker so 'moteči' za učitelje sistemske šole. Taki otroci, oz. njihovo znanje (že rojeni z njim, ne doživijo ti. blokade spomina ob utelesitvi, rojstvu) ne bega le učiteljev, temveč tudi mnoge znanstvenike. Potem je jasno kje je obtičal ta svet, kaj počno z njim in z nami.
RamzesII
05. 10. 2019 11.19
-10
"Zahvalil se je pedagoški delavcem, ki so posvetili svoje življenje plemenitemu cilju: ''Cilju, kako mladi generaciji pokazati pot v življenje, kako jih pripraviti na življenje in kako jim pokazati, da je znanje vrednota, da je znanje nekaj, česar ti ne more nihče vzeti.''" Bo držalo, ko bodo podajali resnično znanje.
RamzesII
05. 10. 2019 11.18
-23
"Starši hodijo z odvetniki, starši, ki si nočejo priznati, da mogoče njihovemu otroku ne gre, starši, ki bi radi določali učni program, in starši, ki bi včasih radi določali jedilnike in druge stvari." Ne mešati jabolk, hrušk in breskev. Sicer v šoli ne bi upoštevali otrok z drugačnimi prehrambenimi potrebami, kako bi se to končalo, otrok v bolnici ali pa še slabše. Starši morajo imeti v pogled v šolske zadeve in tudi določen vpliv. Kam pa bomo prišli, če bodo starše ločili od šole in tega kaj se dogaja tam, te pa bodo ravnale samovoljno, kar sicer ni nič novega.
krtaksn
05. 10. 2019 11.01
-11
Hahaha, precenjen. Razmerje place delavec : ucitelj?
Volga Malek
05. 10. 2019 10.54
-11
Hvala moderator za izbrisan komentar: Najprej naj nehajo z indoktrinacijo po solah ker nismo leta 1945 in smo leta 2019.
Volga Malek
05. 10. 2019 10.56
-14
S tem mislim da se naj neha prodajat pravljico o "preboju na Menini planini" ker tuji tisk sploh nemski in britanski tega dogodka sploh ne omenjata o preboju "balkanske fronte" - tega sploh ne omenja, tudi določeni slovenski zgodovinarji ne. Hitro brisat komentar.
Volga Malek
05. 10. 2019 11.02
-11
mislim na tuje zgodovinopisje nemsko in britansko, amerisko ; tam tega tako "pomembnega" dogodka sploh ni omenjenega in se ga niti ne omenja. Ameriski zgodovinar Melnyk ko pise o nemski diviziji "kako naj bi jo razbili" ceprav "razbitja" sploh ni bilo le partizanski beg.
oježeš
05. 10. 2019 12.06
+7
A si ti prišel iz Argentine? Samo vprašam.
Volga Malek
05. 10. 2019 12.33
-4
@ojezes da in je kaj narobe ? Cudi me da tega vasega 'preboja' niso opisali v ZDA nikjer ga nisem zasledila za podrocje ww2 sploh ko so zgodovinarji opisovali boje v Jugoslaviji niti v britanskem zgodovinopisju ga ni. Pa so nase sole ucile in jemale vire po britanskem in ameriskem zgodovinopisju.
Volga Malek
05. 10. 2019 12.57
-2
@ojezes vse pomembne bitke druge vojne so nas ucili v solah in to bo ameriskem in britanskem zgodovinopisju ampak ce je nek partizan pisal o 'preboju balkanske fronte' ki naj bi se zgodil pri diviziji Galicija tega sploh ne omenjajo ne Britanci in ne Americani. Napisejo le da se so bile izgube divizije Galicija minimalne in da je Galicija uspesno varovala prehodne proti Avstriji.
Karantanija
05. 10. 2019 19.22
+5
Gotovo ste bili, Olga Malek, zraven, da vse veste. Razumem, da tak dogodek za Britanijo in Ameriko ni pomemben, da se o tem ne učijo, za nas pa prav gotovo je.
ljubitelj
05. 10. 2019 10.38
+18
A ko pa ae je Zoki za svojga Jurčka zavzel u šoli to p ni bil poseg Eni lahko!
AnšajJong
05. 10. 2019 10.33
+7
En nizko za Janšiste.... Spomnimo vas, da je bil vaš alby učitelj na gimnaziji in to v času, ko si za tak poklic nujno potreboval knjižico članstva v partiji..... Tako, da bo konec sprenevedanja
Uporabnik752521
05. 10. 2019 10.32
-5
Najprej je kriva politika, šele potem starši.
oježeš
05. 10. 2019 12.08
+7
Če bi bili starši normalni in vzgajali svoje otroke, da je pomembna družba v kateri živijo, ne samo njihovi otroci, ti ne bi mogli zrasti v take politike kot jih imamo, ampak bi kot politiki delali v korist vseh državljanov.
alien8potnik
05. 10. 2019 10.24
-8
šarec s svojimi antisocialnimi politikami vse bolj kaže svoj pravi obraz. na žalost. kako si sicer razložiti, da najrevnejšim vzame 16 milijonov, isti dan pa podari davčne bonbončke v višini skoraj 150 milijonov evrov bogati eliti?! ves čas pa polna usta sladkih besed. saj to zna. igralci to znajo. cvetličiti in leporečiti.
CestniKolesar370Wattov
05. 10. 2019 13.13
-2
"podari" ha ha ha. Država ne podarja, država pobere. Več ali manj. Razliki med več ali manj se pa nikoli in nikdar ne more šteti kot dar. Če ti iz žepa ukradem 10€ in ti dam 2€ nazaj, sem zdaj dobrotnik, ali kako.
CestniKolesar370Wattov
05. 10. 2019 13.13
-3
Drži se manj zahtevnih debat ubogi mali paramecij.
Pacek22
05. 10. 2019 10.23
+50
Današnji problem vzgoje je tudi da so že starši preveč razvajeni in svojemu otroku že kmalu pri 3 letih dajo v roke telefon, da ga zamotijo, namesto da bi mu dali kakšno žogo ali pa normalno igračo da bo take stvari bolj cenil pa še gibal se bo. To se pa tudi kasneje pozna v šoli, kako bo na stvari gledal.
luckysss
05. 10. 2019 10.30
+48
Današnja družba omogoča, da prosperirajo mentalno podhranjeni in egoistični ljudje. Takšni so običajno finančno uspešni in se imajo za nekaj več, zato težko sprejmejo, da je njihov otrok podedoval tudi njihovo "inteligenco"...Poleg tega so takšni otroci običajno razvajeni in brez delovnih navad. Kmečki otroci običajno nimajo težav v šoli, kljub temu, da pomagajo na kmetiji...Pa tudi njihovim staršem ne pade na pamet, da bi z odvetniki hodili na govorilne ure...
GOOD vs. EVIL
05. 10. 2019 10.20
-22
Učitelji so pristranski in imajo svoje ljubljenčke in tiste, ki jih dobesesno maltretirajo oziroma stresajo na njih slabo voljo. Za to je potrebno posegati v njihovo ne profesionalno delo!
simbol
05. 10. 2019 11.07
+12
mlutherking
05. 10. 2019 11.18
-2
No, tudi se dogaja, da se nekdo pridno uči in potem jih starši slišijo zakaj ga silijo in naj ga pustijo se igrati. Učitelj kot policaj mora imeti vedno prav, vendar velikokrat sposobnost opazovanje samega sebe več naredi. Politiki pa itak so svoja klasa, tem še prav ni potrebno biti, ker se jih nič ne dotakne.