Slovenija

Šarec: V mnogih primerih so podražitve neupravičene

Ljubljana, 04. 03. 2019 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Premier Marjan Šarec na začetku marčevske redne seje državnega zbora odgovarja na vprašanja poslancev. Med glavnimi temami pa vse od priprav na novo finančno in gospodarsko krizo, pred kratkim predstavljeni novi davčni reformi, dviga cen javnih storitev do prihodnjega dela na okoljskem ministrstvu ter pokojninske reforme.

Pristojno ministrstvo pripravlja izhodišča za ustrezne spremembe pokojninske zakonodaje, ki bodo sledile koalicijski pogodbi, je danes na seji DZ povedal premier Marjan Šarec. Pri tem pa je po njegovem opozorilu nujno paziti na finančno vzdržnost pokojninskega sistema. "Ko bo zadeva zrela za javno razpravo, jo bomo opravili," je zagotovil.

Pokojninski sistem bo po zadnjih projekcijah še nekaj let vzdržen, vendar pa je treba pravočasno pripraviti ustrezne spremembe, je v odgovoru na poslansko vprašanje koalicijske poslanke Maše Kociper iz SAB dejal premier. Dostojne pokojnine so prioriteta te vlade, je zagotovil Kociprovi, ki je opozorila, da pokojnina 16 odstotkov upokojencev ne dosega praga revščine. "Veliko upokojencev težko živi," je dejala.

Po Šarčevih besedah je ključni izziv, kako javne finance prilagoditi stroškom staranja prebivalstva. Sicer pa je spomnil, da so se pokojnine februarja z veljavnostjo od 1. januarja redno uskladile za 2,7 odstotka, letos pa bo izvedena tudi izredna uskladitev. Pokojnine bodo tako konec letošnjega leta približno štiri odstotke višje, je dejal.

V primerjavi z lanskim letom bo višji tudi letni dodatek, ki bo izplačan vsem upokojencem, obseg sredstev za njegovo izplačilo pa bo po dolgih letih kot pred sprejetjem varčevalnega zakona, je spomnil.

Po januarskem odstopu Dejana Prešička z mesta ministra za kulturo se je matičnemu odboru DZ danes predstavil kandidat za njegovega naslednika Zoran Poznič, trenutno direktor Delavskega doma Trbovlje. Poslanci so njegovo z 11 glasovi za in tremi proti ocenil za ustrezno.

Večji problem bo po njegovih besedah zagotoviti dolgoročno vzdržnost sistema, kar po njegovih besedah pomeni tudi premikanje upokojitvene starosti in prizadevanja, da bodo mladi prej vstopili na trg dela in da bo odhod s trga dela v upokojitev kasnejši. "To je naš glavni problem," je poudaril.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti po njegovih besedah že pripravlja izhodišča za popravke pokojninske zakonodaje. Tako naj bi se zvišal odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove. Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe naj bi se določil v višini najmanj 63 odstotkov, je dejal. Toda ta zvišanja bodo po njegovih besedah porazdeljena preko več let, "ker je treba skrbeti za javnofinančno vzdržnost".

Ministrstvo po njegovih besedah pripravlja tudi rešitev, ki bi omogočila dvojni status, da bi torej upokojenci lahko poleg prejemanja pokojnine tudi delali, hkrati pa plačevali vse prispevke.

Po mnenju premiera še ni čas za katastrofične scenarije

Na premierja Šarca je poslansko vprašanje naslovil poslanec Jani Ivanuša iz SNS. Kot je poudaril opozicijski poslanec, se svet pospešeno pripravlja na novo finančno in gospodarsko krizo. "Ta je neizbežna, vsaj tako pravijo strokovni ekonomisti po celem svetu. Zadnja kriza je bila boleča, zato moramo biti nanjo pripravljeni," je izpostavil in premierja vprašal, če ima krizni načrt pripravljen tudi slovenska vlada.

"Pravilno ste ugotovili, za nami je huda kriza, praktično desetletno obdobje, ki je blokiralo praktično vse," je dejal Šarec. Takratna vlada nas po premierjevi oceni ni pripravila na kakšno krizo, danes pa so po njegovih besedah razmere drugačne.

Šarec je poslancem dejal, da vlada spremlja trenutno gospodarsko situacijo in se bo na morebitno ohlajanje gospodarstva primerno odzvala.
Šarec je poslancem dejal, da vlada spremlja trenutno gospodarsko situacijo in se bo na morebitno ohlajanje gospodarstva primerno odzvala. FOTO: Miro Majcen

"Imamo bistveno bolj razdolžena podjetja in državo, kot v času pregrevanja, ko se je vse delalo na kredite, na lepe oči, ko so nekateri v lakomnosti po prevzemu podjetij, kako bi imeli še več, kupovali delnice zelo drago, potem so te strmoglavile. Jasno je, da je šlo vse v franže," je dejal predsednik vlade. 

Izpostavil je, da je cilj vlade letos javni dolg znižati na 66 odstotkov bruto domačega proizvoda, ob tem pa poudaril, da je Slovenija pri zniževanju dolga med prvimi v Evropi. "Zato je bila tudi zadnja zadolžitev ne za tekočo porabo, ampak za upravljanje z dolgom, po domače za reprogramiranje tega dolga. Za nas je zelo pomembno, da ne bi prišli v slabše razmere zelo zadolženi," je izpostavil.

Na vprašanje Ivanuše, kdaj bi po oceni slovenske vlade naslednja kriza lahko nastopila, je Šarec odgovoril, da "verjetno ne sedete v avto in se pogovarjate celo pot, kako se boste zaleteli, ampak kako boste prišli na cilj in vozili po zdravi pameti".

Ivanuša je premierja tudi vprašal, ali imamo v Sloveniji v rezervi novo valuto, saj po besedah poslanca SNS svetovni ekonomisti napovedujejo tudi slabšanje valute evra, celo njej zlom. "Glede zloma evra gre za špekulacije," je odvrnil Šarec. Kot je dejal, nihče v Evropi še ni omenil nič takega, tudi Evropska komisija in inštitucije so bolje pripravljene na novo dogajanje. Vlada vse stvari spremlja in se bo na morebitno ohlajanje primerno odzvala, je dejal in dodal, da še ni treba govoriti o katastrofičnih scenarijih.

Mesec: 'Razbremenjujete predvsem menedžerje, najbolje plačane zdravnike'

Poslanec Levice Luka Mesec je prepričan, da predlagana davčna reforma razbremenjuje predvsem menedžerje, najbolje plačane zdravnike, funkcionarje in podobne posameznike.
Poslanec Levice Luka Mesec je prepričan, da predlagana davčna reforma razbremenjuje predvsem menedžerje, najbolje plačane zdravnike, funkcionarje in podobne posameznike. FOTO: Anže Božič

Poslanec Levice Luka Mesec je pred kratkim predstavljeni davčni reformi očital, da kljub drugačnim obljubam ne razbremenjuje najbolj produktivnih. Mojstrica v proizvodnji, ki zasluži 850 evrov neto mesečno, bo po davčni reformi dobila 2,60 evra na mesec več. Administrator s 1000 evri mesečne plače bo dobil slabih devet evrov, razvojni inženir s 1460 evri mesečne plače pa slabih 13 evrov več. Programerka, ki prejema 1970 evrov mesečne neto plače, bo imela v žepu slabih 19 evrov več, je izračune predstavil Mesec. 

Na drugi strani se lahko poslanec v državnem zboru z 2791 evri plače veseli dodatnih 60 evrov, dobro plačani zdravnik s 6000 evri neto bo zaslužil 100 evrov več, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak z letno plačo pol milijona evrov pa bo mesečno prejemal dodatnih 186 evrov. 

Poudaril je, da se prihodki z davčno reformo občutno povečajo šele pri kadrih, ki imajo plačo višjo od dvakratnika poprečja, kar pa ni več srednji razred. Zastavljena reforma bo tako najbolj koristila najbolje plačanim, je prepričan Mesec: "Razbremenjuje predvsem menedžerje, najbolje plačane zdravnike, funkcionarje in podobno."

Šarec je v odgovoru spomnil, da davčna reforma rešuje tudi nastale razmere po zvišanju minimalne plače, razbremenjuje tudi regres. "Predvsem pa želimo razbremeniti srednji razred," je zagotovil in se vprašal, koliko v Sloveniji sploh je resnično bogatih.

"Razbremenitev je takšna, kot si jo ta država ta hip lahko javnofinančno privošči," je še dodal premier in zagotovil, da se "o detajlih ... lahko zagotovo še pogovarjamo". Ključno za zvišanje plač pa bo zvišanje dodane vrednosti.

Šarec: 'V mnogih primerih so podražitve tudi neupravičene'

Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko (SDS) o tem, kako bo vlada preprečila prenos bremena zaradi dviga plač na uporabnike javnih storitev, med drugim izpostavil, da se dvigajo tudi plače v gospodarstvu in pokojnine ter minimalna plača. "So pa v mnogih primerih te podražitve tudi neupravičene," je dejal.

Po oceni poslanke SDS je vladna ekonomska politika neprimerna. Kot je povzela, je vlada že v začetku mandata dvignila minimalno plačo, da bi ohranila socialni mir, pa je sklenila tudi dogovor s sindikati o dvigu plač javnim uslužbencem.

"Ob tem pa seveda niste zagotovili dodatnih finančnih sredstev za povišanje stroškov, ki bodo s tem nastali. Posledično so javni zavodi zaradi višjih izdatkov za plače dvignili cene javnih storitev. Govorimo zlasti o dvigu cen v vrtcih in o dvigu cen v domovih za ostarele," je poudarila. Lep Šimenkova je prepričana, da je vlada tako "zelo elegantno vso breme dviga plač prenesla na uporabnike storitev".

Šarec je med drugim odvrnil, da je splošni dogovor za pogodbeno leto 2019 zahteval zagotovitev dodatnih sredstev za zdravstveno nego v socialno-varstvenih zavodih, saj so prejšnje vlade zaradi tedaj nujnih varčevalnih ukrepov linearno znižale cene zdravstvenih storitev.

"To je tudi nadpovprečno prizadelo socialno-varstvene zavode, saj v odhodkovni strukturi 80 odstotkov odhodkov zdravstvenih storitev predstavljajo stroški dela. Zavodi že od druge polovice leta 2017 ne dobijo zadostnih sredstev za kritje stroškov dela, kaj šele za materialne stroške in amortizacijo," je dejal. Ob tem je izpostavil, da dogovor vlade o zvišanju plač, dogovorjen s sindikati, to upošteva.

Izpostavil je tudi, da se plače dvigujejo tudi v gospodarstvu, prav tako pokojnine, pa tudi socialni transferji in minimalna plača. "To pomeni, da se tudi na drugi strani nekaj zvišuje. So pa v mnogih primerih te podražitve tudi neupravičene, saj se je v nekaterih primerih podražilo tudi za 15 odstotkov," je izpostavil Šarec, ki se ne more znebiti tudi občutka, da se je zvišanje plač izkoristilo kot izgovor za podražitve.

'Kar je Leben delal na ministrstvu, mnogim gotovo ni bilo všeč'

Delo na ministrstvu za okolje in prostor se mora nadaljevati tako, kot se je začelo pod ministrom Juretom Lebnom, pa je Šarec poudaril v odgovoru na vprašanje poslanke NSi Ljudmile Novak, ki je premiera vprašala, ali je Leben, ki je prejšnji teden odstopil zaradi afere z maketo, res odšel zaradi makete drugega tira ali pa je moral oditi, ker je na prste stopil lobijem. "Boste prihodnjemu ministru stali ob strani ali bo moral tudi ta odstopiti, ko se bodo pojavile nove afere?" je vprašala.

Šarec se je strinjal, da se okoli lobijev v Lebnovem primeru "veliko špekulira". Kar je Leben delal na ministrstvu, mnogim gotovo ni bilo všeč, je dejal premier in med drugim spomnil na Lebnovo nasprotovanje frackingu, neprimerno lobiranje ter smetarske in še kakšne zgodbe.

Premier Šarec je danes poudaril, da je bil Jure Leben na okoljskem resorju prvi minister po 15 ali celo več letih, ki "je delal, kot je treba". 
Premier Šarec je danes poudaril, da je bil Jure Leben na okoljskem resorju prvi minister po 15 ali celo več letih, ki "je delal, kot je treba".  FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor

A maketa je dejstvo in Leben je ponudil odstop, ker je želel razbremeniti položaj, je spomnil. Ponovil pa je oceno, da je bil Leben na okoljskem resorju prvi minister po 15 ali celo več letih, ki "je delal, kot je treba". 

Šarec za prihodnost zato pričakuje, da se bo delo na ministrstvu nadaljevalo "točno tako, kot ga je zastavil Leben". Med konkretnimi področji je izpostavil ravnanje z odpadki, degradirana območja in stečaje povzročiteljev, podnebne spremembe, gradbeno in stanovanjsko zakonodajo. "Vse to pričakujem, da bo naslednji minister nadaljeval. Verjamem, da je tudi splošen konsenz, da je to prava pot," je še dodal.

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
05. 03. 2019 09.57
+1
Daleč najdražja šola v Sloveniji pa verjetno tudi v Evropi bo zgrajena v Kamniku vsaj tako poroča danes Nova24.
poneumljanje
05. 03. 2019 10.04
+1
Aha vse je resnica, če Nora TV tako poroča potem je to to !
dragan krstic
05. 03. 2019 10.08
+0
Saj Nova hvali Šarca. Šola ne bo samo daleč najdražja ampak tudi najlepša ker jo je načrtovala cela kopica arhitektov iz različnih bnirojev. Šola bo v Kamnik privabila občudovalce iz vsega sveta, turizem bo v Kamniku cvetel kot že dolgo ne.
poneumljanje
05. 03. 2019 10.10
+1
Dajte no, to je že davno prežvečena tema. Ker drugega nimajo so pa spet to na dan privlekli !
poneumljanje
05. 03. 2019 10.18
+1
Drugače Dragane pa samo vprašam, če s teboj vse v redu? Malo me skrbi tvoje zdravje. Saj če je zelo hudo ti bodo nali napotnico pod NUJNO!
dragan krstic
05. 03. 2019 10.25
+0
Si pa dobro poučen v teh zadevah. A večkrat pote pridejo z NUJNO napotnico in prisilnim jopičem?
poneumljanje
05. 03. 2019 10.34
+1
Nisem dobro poučen, to je splošna razgledanost, samo tebi žal tako daleč ne nese. A še imaš vizo ? Prejšnji teden si v postih nakladal, da se vračaš domov ?
dragan krstic
05. 03. 2019 13.04
-1
Razgledanost je relativna stvar. Zate je bolj švoh ker si na nadmorski višini Mrtvega morja.
poneumljanje
05. 03. 2019 13.45
Nimasmisla
05. 03. 2019 07.31
+1
dajmo nazaj zmanjšat plače pa povišanje cen tudi nam bo šlo boljše
korintos23
05. 03. 2019 08.43
-2
dragan krstic
05. 03. 2019 09.54
+0
Ni treba zmanjšat plač ampak samo zmanjšati davke na plače.
wolfterier
05. 03. 2019 09.55
+0
V VSEH primerih so podražitve neupravičene.Posledica vladnih neumnosti !
ve?nost
04. 03. 2019 22.41
+1
Sarec taksno povisanje, ni posteno za najnizje place. Predlagam visanje place na osnovi povprene place in potem to dobijo vsi enako. Le tako se bo zmanjsal razpon med revnimi in bogatimi. Tisti ki pa so privat pa tako imajo sw iz dobicka.
srebrnibreg
04. 03. 2019 21.12
-2
Kaj vam ni jasno saj smo pa mi hoteli tržno gospodarstvo in kapitalistično demokracijo.
Recenzor
04. 03. 2019 21.01
+3
Gospod Serpentinšek! Koliko davka si plačal za plačila na roke po gasilskih veselicah? Verjetno si ga dolžan toliko, da bi lahko zanj opremili celo gasilsko četo!
wolfterier
05. 03. 2019 09.56
+1
mzz66
04. 03. 2019 21.00
+1
Ukinite famozni davek na finančne storitve. Krize ni več!!!!
NoviceResnice
04. 03. 2019 20.52
+1
butalc pejt delat v gospodarski sektor storitev, plače so se povečale, logistika in vse in kako ne boš zvišal cen, a mi boš ti dal
Recenzor
04. 03. 2019 20.49
+0
Kako je kaj s kasiranjem na roke po gasilskih veselicah Serpentinšek? Si odvedel davek?
hypr
04. 03. 2019 19.59
+10
Mene pa zanima kdaj bo Slovenija ukinila DMV (davek na motorna vozila) , ki po najvisji lestvici preracunanano dosega vrtoglavih 63% !! To je davek katerega pozna samo Slovenija, nikjer drugje ga v Evropi ga ne placujejo. Avstrija je svoj do 10% davek ukinila ker je bil v neskladju z evropsko zakonodajo in predstavlja eklatantno omejevanje prostega pretoka blaga in storitev !! Zaviranje poslovanja malih podjetij obcutimo povsod. Med drugim z neskoncnimi omejitvami, zakoni, pravili...in seveda davki kot je ta katerega sem omenil. S takimi potezami ne omejujete samo uvoza avtomobilov ampak posledicno unicujete vse dejavnosti povezane s to branzo ( servisi, razlicne proizvodnje, storitvene dejavnosti, mobilnost....) Nasa drzava je unikatna v omejevanju in sprejemanju neskoncnih omejitev in nadzornih zakonov. Sprostite ze to svoje omejeno maloumje , pojdite po svetu in poglejte kako funcionirajo drugje kjer so uspesni! Ne kopirajte samo omejitvenih zakonov in pravil, ampak, ce ze kopirate, kopirajte tudi spodbude in olajsave! Zamislite si 63% dodatni davek !?? tega se ne bi sramovala nobena diktatorska drzava
Uporabnik1095190
04. 03. 2019 19.40
+4
Ukradeš nekaj potem pa rečeš,da se ne spodobi krasti. Dober koncept,ni kaj.
z3lvic4
04. 03. 2019 19.35
+9
Mama je vedno govorila,da roko ki te hrani,ne tepeš. Čemu torej zvišanje storitev,po zvišanju plač??
z3lvic4
04. 03. 2019 19.37
+4
Vidim,da je nekaj podobnega napisal/a,že ArkaMast. Konja,ki vleče voz,se ne strada.
Cesar Millan - Vodja krdela
04. 03. 2019 19.51
+1
Bojim se ,da g.Šarca obračajo in obračajo zelo verjetno pa okoli prsta ! Ko pride do vrha mu zavijejo vrat !!!!!!!!!!
z3lvic4
04. 03. 2019 19.30
+5
Mama je vedno govorila. Roko ki te hrani,se ne tepe.
z3lvic4
04. 03. 2019 19.31
+6
Torej čemu vsa ta zvišanja plač in nato še podražitve ostalih zavodov in institucij???
Frane Šajn
04. 03. 2019 19.00
-12
LUKA MESEC JE N °1 V SLO PARLAMENTU! PA ŠE LEP IN PRIKUPEN FANT, NE PA TA DESNA PUŠČOBNA LEPOTA.
ajnajs
05. 03. 2019 07.44
+0
Frane Šajn
04. 03. 2019 18.51
-10
Luka !!!!ti si đek tvoj čas prihaja ne boj se! Še naši desnjaki se ti bodo prilizovali boš videl!!!
wolfterier
05. 03. 2019 09.58
+0
bodi
04. 03. 2019 18.50
+7
Šarko ne izgovarjaj se vlada je tista katera odloča in ta vlada si TI in TVOJI tako da se ne zavaja rajo . Itak je pa folk zelo vodljiv in prazne glave saj ne uvidi da jih vsi vlečejo za nos še sedaj jim verjamejo . Zakaj se pa ne zniža DDV iz 22%na 19 % pa bi se brez podražitev zvišal življenski standard . Požrešnost dela svoje a ne.
Frane Šajn
04. 03. 2019 18.44
-12
"LUKA MESEC!" IMAŠ MOJ GLAS NA VOLITVAH ZA EVRO PARLAMENT!!!!
zmago56
04. 03. 2019 18.43
+5
tudi plačevanje davkov je v mnogih primerih neupravičeno, zato jih Serpentinšek ni plačeval
anakondabox
04. 03. 2019 18.41
+9
Povišajo plače in pokojnine, potem se pa prehrana, elektrika kot tudi plin podraži. #nulti izplen
Frane Šajn
04. 03. 2019 18.40
-6
ŠAREC !! MA POČNI KAR KOLI HOČEŠ, SAMO, DA VRTAŠ DESNJAKOM V TE VOTLE GLAVE!!!!HA,HA,HA,
masni
04. 03. 2019 18.47
+3
Rdeč buz..i je pač rdec buz..i,nikoli ne bo drugače.
ROMELS
04. 03. 2019 18.32
+15
Z novo pokojninsko reformo naj bi odmerni procent za višino pokojnine dvignili na 63%. A tistim, ki so jim do sedaj odmerili pa 57%, bodo pa v rit nabrcali. Kje so penzionistični veljaki? A bodo to afnarijo ker mirno opazovali?
Frane Šajn
04. 03. 2019 18.40
+0