Slovenija

Šarec vabi koalicijske partnerje na kosilo

Ljubljana, 18. 11. 2019 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Marjan Šarec je predsednike koalicijskih strank za sredo povabil na kosilo, na katerem se bodo, kot pravi, pogovorili o pričakovanjih in možnostih. Pričakovati je, da bodo med drugim poskušali strniti vrste pred četrtkovim glasovanjem o proračunskih dokumentih, pri katerih je še nekaj neznank.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Namesto vrha na kosilo
    03:23
    Iz 24UR: Namesto vrha na kosilo
  • Iz SVETA: Tema za politične boje - pokojnine
    03:24
    Iz SVETA: Tema za politične boje - pokojnine
Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Miro Majcen

"Za to ne potrebujemo koalicijskega vrha. Potrebujemo le to, da vsak pove, da je za to, da vlada dela naprej, da bo vsak naročil ministrom iz svoje kvote, da delajo, kot je treba, in da se bo vsak pogovoril s svojimi poslanci, da morajo biti konstruktivni," je v izjavi v DZ pojasnil premier Marjan Šarec.

Glede proračunskih dokumentov, o katerih bo DZ začel razpravljati v torek, je še nekaj neznank. Pričakovati je dodatna dopolnila, zlasti glede načina izrednega usklajevanja pokojnin, kjer koalicija ni enotna, ter glede povprečnine za občine. Odbor DZ za finance je namreč v petek, ko je odločal o proračunskih dokumentih, z dopolnilom občutno zvišal povprečnino v primerjavi s prvotnim predlogom. Če bo tako ostalo, bo to porušilo strukturo proračuna in bo treba jemati drugje, je danes opozoril Šarec.

Vsak predsednik stranke je po njegovih navedbah odgovoren za svoje poslance. "Če ni zavedanja, da je ministrstvo za finance pripravilo optimalen proračun v danih možnostih, bomo pač ugotovili, da ni zrelosti," je dejal.

Partnerje je ošvrknil tudi v odzivu na padec podpore vladi v zadnji javnomnenjski anketi. "To je tudi opozorilo partnerjem, da stalno ropotanje in preigravanje ter neprestani konflikti zagotovo ne vplivajo dobro na bonitetno oceno vlade," je dejal. Po njegovem mnenju so vsi odgovorni za to oz. se morajo vsi zavedati, da ljudje želijo vlado, ki deluje in o kateri čim manj slišijo.

"Če pa vsak izkoristi vsakih pet minut, da gre pred kamero, da sklicuje tiskovne konference, da so takšni in drugačni amandmaji in da je delovanje neusklajeno, je logično, da ljudje rečejo, da je taka vlada tako-tako," je ugotavljal premier. Kakšna bo ocena vlade po četrtkovem glasovanju o proračunskih dokumentih, bodo po njegovih navedbah pokazale naslednje ankete. "Če bo proračun sprejet, bomo delovali naprej, če ne bo, so pa druge možnosti," je spomnil. Kot je dodal, težko govori tudi o vezavi zaupnice v primeru veta na zakon o izvrševanju proračuna.

"Najprej je treba opraviti to glasovanje. Verjamem, da smo vsi toliko zreli, da se zavedamo, da država potrebuje proračun in nihče nič ne pridobi z rušenjem sistema. Vsi skupaj moramo malo pozabiti na parcialne interese in se zavedati, da smo dolžni sprejeti proračun zato, da bo država delovala," je dodal.

Pred četrtkovim glasovanjem o proračunskih dokumentih so jasna tudi opozorila drugih partnerjev. "Če se poslanci ne bodo zavedali odgovornosti sprejemanja proračuna, bomo lahko kmalu pospravili kovčke in šli domov," je danes v DZ opozoril vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič.

Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je pozdravil napovedano sredino srečanje partnerjev pri predsedniku vlade, zlasti v času zapiranja proračuna. "Imeti moramo trden dogovor, da bo proračun sprejet. Če ne bo, pridemo v politično krizo, kar ne bi bilo dobro," je opozoril. Po njegovih navedbah bo vsak predsednik skušal doseči, da bodo poslanci njegove stranke podprli proračun, kot ga je predlagala vlada, a obenem Erjavec tudi priznava, da so poslanci neodvisni.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v izjavi za STA poudarila, da se morajo koalicijski in opozicijski poslanci zavedati svoje odgovornosti. Sicer pa povabila na kosilo k premierju ne razume kot poskusa dogovora, kako bodo predsedniki disciplinirali svoje poslance, ampak kot dogodek, ki je v zadnjem letu manjkal. Koalicijski predsedniki in predsednica se v več kot enem letu vlade niso niti enkrat sami sestali, je opozorila Bratuškova.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je danes opozoril, da je proračun kljub nekaterim sprejetim dopolnilom še vedno nesprejemljiv in ga zato ne bodo podprli. Na seji bodo podprli dopolnila, ki so po njegovih ocenah dobra, pri čemer izpostavlja predvsem višja sredstva za železnice, ki bi omogočile posodobitev gorenjske proge. Prav tako bodo ponovno podprli zvišanje povprečnine za občine. Opozoril pa je, da niso bili sprejeti nekateri amandmaji, med drugim za stanovanjsko politiko.

Komentiral je tudi padec podpore vladi in ocenil, da je visoko podporo uživala, dokler je sodelovala z Levico, ker je tedaj delovala socialno. "Zdaj se vlada kaže v drugačni luči, "je opozoril Mesec in ocenil, da vlada, ki da gre po poti prejšnje vlade, podpore ne more imeti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
19. 11. 2019 17.03
-1
Šarec vabi koalicijske partnerje na kosilo in to za svoj denar, to je pozabil povedati.
Volga Malek
19. 11. 2019 16.03
+1
Socialisti zivijo na tuje kredite na tuj od drugih ljudi zasluzen denar kar je proracun 😂 Socialisti nikoli niso nicesar ustvarili. Nicesar. "Ce bi se socialisti spoznali na ekonomijo ne bi bili socialisti " je rekel von Hayek. Najbolj mi je pa vsec izjava Thatcherjeve o socializmu ki je zadela bistvo vsakega socialista: "Tezava socializma je v tem, da vam sčasoma zmanjka denarja drugih ljudi." "Socialisti vpijejo" Moc ljudstvu "in dvignejo stisnjeno pest, kot pravijo. Vsi vemo, kaj v resnici pomenijo - oblast nad ljudmi, moč nad državo. " je Margaret Thatcher opisala delovanje socialistov v enem svojih govorov leta 1981 , vse to kar je Thatcherjeva nastela ob opisu socialistov se vedno bolj cuti v negativnem smislu danes. "Socializem je filozofija neuspeha, krepost nevednosti in evangelij zavisti pa je njegova sorodna krepost enakopravna delitev bede." je izjavil Winston Churchill leta 1948 v Perthu na Skotskem.
ArkaMast
19. 11. 2019 13.47
+2
Vlada bo šla čez kako leto spet malo bolj v levo in bo narod spet bolj srečen.
samuray1
19. 11. 2019 13.33
+2
Šarec tudi opzarja na posledice zaradi nacionalne sramote in prepoved samooklicanih vardških prinz ßiskotov. Toda o tem niti besede v slo medijih.Toda o posledicah že pišejo angleži,nemci...
Transformerji
19. 11. 2019 12.47
-3
Iz oči v oči brez prisluhov - rad bi bil muha.....
Švaba
19. 11. 2019 12.40
+2
Šarc ti si en jolbe... sm lapaš ke u tri dni
Balki30
19. 11. 2019 11.23
+1
A lewica tut.pride....suh kruh pa woda za njih....so skromni...pa to
Balki30
19. 11. 2019 11.22
+2
Cevapi .....rakija....pa baklawa....pa to
ArkaMast
19. 11. 2019 13.44
+4
Pa k Đuđićki po denar v Bosno. Za beli snegec.
ina5785
19. 11. 2019 16.14
-1
Balki - ZGREŠIL si jedilnik. NI puklastega, torej ODPADEJO čevapi, bakljave in rakija. . . . . . . . . . .
JApajaDAja
19. 11. 2019 10.31
+3
bo kosilo za ali pred zastorom?
jelenek
19. 11. 2019 10.28
+4
TO BO VAŠE ZADNJE KOSILO.VSE VEČ JE REVEŽEV V SLOVENIJI.350000 UPOKOJENCEV ŽE DIHA NA ŠKRGE. ZADNJI ČAS JE ,DA SE OMEJI KAPITALSKE LOPOVE.SEDAJ PA NAS ZARES REŠI LAHKO SAMO ŠE LEVICA.Z LEVICO NA OBLAST ČIM PREJE!!!!!!!!!!
srebrnibreg
19. 11. 2019 10.20
-4
Stonickni obsedenec že spet laja pod drugimi nicki. Zaman tolče po Šarcu, ker ima za tretjino večjo podporo kot njegov fehtarski idol.
vinogradnik33
19. 11. 2019 09.37
-6
Koalicija mora strniti vrste pri sprejemanju proračuna za naslednji dve leti in ne sprejeti danih amandmajev , ki so jih dale opozicijska SDS , NSi in Levica , ker so ti predlogi dani z namenom nesprejetja proračunov in odstop vlade , da bi lahko po možnosti zavladali ! Upam , da bo prevladala politična modrost in bo še enkrat več koalicija pokazala , da ima voljo in znanje , da pripelje mandat do konca in dokonča zadane si projekte , kljub vsem preprekam , ki jim jih nastavlja opozicija , ki je docela ne državotvorna , gre jim samo za vladanje , pa čeprav vsi vemo , da so nesposobni , sposobni so samo intrig , izsiljevanja , korupcije , komprimitiranja , diskvalifikacij , potvarjanj in tvorbe laži !
Recenzor
19. 11. 2019 09.39
+2
Pejd raj zbirat zamaške da bo financiral odvetnike za svojega idola! Pa ne pozab skočit v prazen bazen! Mogoče se ti bo potem pričelo sukati v kako drugo smer in ne samo v levo!
vinogradnik33
19. 11. 2019 09.47
-3
Vojko Šarman
19. 11. 2019 10.09
+8
Očitno pristaš zlagane na vicih in praznih pregovorih temelječe politike, ki ne prevzame odgovornosti za neizvedene reforme in množico ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Šarec in njegova ekipa samo govorijo in narod fopajo z praznimi puhlicami, temeljitega obrata na boljše pa ne zmorejo. Na naslednjih volitvah bo Šarec in njegova lista dobil 1%, je na isti poti kot Cerar in Bratušekova ter Erjavec. Kdor narodu jamo koplje sam vanjo pade!!
vinogradnik33
19. 11. 2019 10.16
-3
Zato pa je SDS tako nizko , zlasti njihov lider !
ahim1225
19. 11. 2019 09.24
+5
Vsem je jasno, da je Šarcu odbila zadnja ura, samo njemu ni, upira se kot pujs preden ga zakoljejo.
RdecaZvezda
19. 11. 2019 09.04
+7
In kdo bo plačnik teh vaših dobrot,verjetno upokojenci,njim je treba vzet,revčekim je treba vzet saj so čisto tiho.
ahim1225
19. 11. 2019 09.07
+5
Jasno in glasno je treba povedati: Šarec naj kosilo plača iz lastnega žepa.
Vojko Šarman
19. 11. 2019 08.55
+12
Šarec ni sposoben zdrave narodu naklonjene politike. Narod zavaja s floskulami in nekimi puhlimi pregovori v bistvu pa ne naredi nič bistvenega kar bi izboljšalo položaj revežev ki jih je veliko in živijo pod pragom revščine. Narod fopajo z neko statistiko, da je Slovenija najbolj egalitarna država v Evropi ob tem pa me zanima od kod potem miljarde evrov v bankah, ki jih imajo nekateri in po drugi strani množice revežev, ki živijo pod pragom revščine? Ne me fopat!!
Recenzor
19. 11. 2019 08.49
+3
Tole kosilo bo nekaj izjemnega. Pečenka iz zajca ki je še vedno v hosti, krofi ki bodo trdi, ker so bili na možganskem prepihu komedijanta. Po kosilu bodo lahko pa skakali na glavo v prazen bazen!
korintos23
19. 11. 2019 08.34
+3
Bodo Zokiji tudi imeli Matoza za odvetnika?
korintos23
19. 11. 2019 08.32
-1
Šarec začetnik v politki razorožil starega mačkona Johana!
zulj001
19. 11. 2019 08.21
+9
Za vse to kar se dogaja v tej državi od Šarca ,Jankoviča pravosodja itd. ste preprosto krivi volivci in tisti ,ki ne greste na volitve ,to ste izbrali ,žal......
korintos23
19. 11. 2019 08.28
+1
korintos23
19. 11. 2019 08.28
+2
Volivci za tvoje gredo 100%, tako da ne upaj preveč.
Recenzor
19. 11. 2019 08.29
+3
Korintos - sej veš kje gradijo največji zapor! A že zbirađš zamaške za Zokijeve?
korintos23
19. 11. 2019 08.34
-6
Ko bo Zoki v restu boš ti že starček. Eni bi pa morali še vedno biti v restu in se tam postarati.
Nimasmisla
19. 11. 2019 07.37
+6
zakaj ne raje večerjo zadnjo na naše stroške