Slovenija

Šarec: Vložili bomo interpelacijo zoper ministra Počivalška

Ljubljana, 23. 04. 2020 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R., STA, Ti.Š.
Komentarji
1568

Poslanska skupina LMŠ bo vložila interpelacijo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je napovedal predsednik stranke Marjan Šarec. Kot je še pojasnil, je "pismo gospoda Zakrajška izbilo sodu dno". Razrešeni direktor zavoda za blagovne rezerve je bil namreč kritičen do izjav Počivalška o razlogih za njegovo razrešitev, češ da naj bi iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, izbiral dobavitelje zaščitne opreme. Minister pa interpelacijo vidi kot "priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predložimo vse dokaze".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpora interpelaciji
    01:30
    Iz 24UR: Podpora interpelaciji
  • Iz 24UR: Interpelacija zaradi zaščitne opreme
    02:16
    Iz 24UR: Interpelacija zaradi zaščitne opreme
  • Iz SVETA: Napoved prve interpelacije v novi vladi
    02:40
    Iz SVETA: Napoved prve interpelacije v novi vladi

 

"Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Zdravka Počivalška," je tvitnil predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Počivalšek: Interpelacija priložnost za celovito obravnavo epidemije in predložitev dokazov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je na napoved LMŠ odzval na Twitterju. Med drugim je zapisal, da v interpelaciji vidi "priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predložimo vse dokaze". "Tudi kar se tiče (ne)odzivnosti premierja prejšnje vlade," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Podrobnosti očitkov, ki jih bo LMŠ zapisala v interpelacijo, še niso znani, glede na Šarčev zapis pa Počivalšku pripisujejo odgovornost za napake pri dobavi zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Sodu pa je po njegovih besedah izbilo dno pismo razrešenega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, ki je med drugim navedel, da je zavod za vsako pogodbo o dobavi pred podpisom prejel pisno soglasje ministrstva za gospodarstvo. Za zdaj so podporo interpelaciji poleg LMŠ napovedali še v Levici.

Na Facebooku je pozneje zapisal tudi, da se je "zgodba, ki je dobila v zadnjih tednih neslutene medijske razsežnosti, spremenila v režiran in politično motiviran lov na še eno glavo". Dejstva, podatki in objektivne okoliščine po njegovih besedah izginjajo v luči interesa, da se razmere, ki jih ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v zgodovini Slovenije, spremenijo v politično predstavo.

Ponovil je, da so želeli z nabavo zaščitne opreme to zagotoviti vsem tistim, ki jo potrebujejo. "To smo z nečloveškimi napori v zadnjih tednih tudi izpolnili. Ne trdimo, da smo nalogo, ki nam je bila zaupana, opravili brezhibno, a naredili smo vse, kar smo v danem času lahko," je dodal. Pravi pokazatelj njihove uspešnosti so po njegovih besedah trenutna epidemiološka slika in polna skladišča opreme.

O nakupih zaščitne opreme je nameraval Počivalšek glede na sporočilo stranke SMC sprva govoriti tudi v današnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, a je iz zapisa na Facebooku razbrati, da si je premislil. "Mesto za politične obračune ni televizijski studio. Mesto za politične obračune je tam, kamor me z napovedjo interpelacije vabi prvak LMŠ državni zbor," je navedel.

Dodal je, da bo priložnosti za natančno pojasnitev dogodkov v zadnjih tednih z veseljem izkoristil – tudi zato, ker čuti odgovornost, da zadeve pojasni javnosti. "Zato vnaprej zavračam sodelovanje v formatih, ki ne dopuščajo razprave. Prostor, ki bi mi bil v njih sicer namenjen, pa mirno prepuščam predlagateljem interpelacije, da nazorno pojasnijo motive za svoj politični marš na maske," je zapisal.

Od njih pričakuje tudi pojasnila, zakaj kot koalicija "niso slišali, razumeli in dojeli resnosti opozoril strokovnjakov iz Slovenije in drugod, ki so naznanjali izbruh epidemije v Evropi".

"Izziv, ki nam ga je vsem postavila epidemija koronavirusa, je prevelik in preresen, da bi ga ogrožal s sodelovanjem v votlih in nepomembnih političnih obračunavanjih," je še dodal.

"Zanimivo, Marjan Šarec, ki me je dva meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo," je Počivalšek komentiral napoved interpelacije, ki jo je prav tako na Twitterju danes objavil prvak opozicijske LMŠ Šarec. Dodal je, da si želi priložnosti celovite obravnave epidemije, tudi glede (ne)odzivnosti Šarca kot premierja prejšnje vlade.
"Zanimivo, Marjan Šarec, ki me je dva meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo," je Počivalšek komentiral napoved interpelacije, ki jo je prav tako na Twitterju danes objavil prvak opozicijske LMŠ Šarec. Dodal je, da si želi priložnosti celovite obravnave epidemije, tudi glede (ne)odzivnosti Šarca kot premierja prejšnje vlade. FOTO: Bobo

A Šarec mu ni ostal dolžan. "Očitki o vložitvi interpelacije v času epidemije niso na mestu iz najmanj dveh razlogov. Eden je način delovanja vlade, ki v času epidemije nima zadržkov pri sumljivih postopkih. Drugi pa je, da bo, preden se vsi postopki odvijejo, že mesec junij, ko bo dejansko obravnava," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Šarec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj je sodu izbilo dno?

Kot je še omenil prvak LMŠ, je sodu dno izbilo pismo razrešenega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška. Razrešeni direktor zavoda za blagovne rezerve je bil v sredo namreč kritičen do izjav Počivalška o razlogih za njegovo razrešitev.

Počivalšek je namreč s prstom pokazal na Zakrajška, češ da naj bi iz samoizolacije, ko je preboleval covid-19, izbiral dobavitelje zaščitne opreme. "Od doma je sodeloval pri vseh poslih zavoda. Z ministrstva smo ga za nekatere posle, ki jih je opravil, opozorili, da ti niso izvedeni v funkciji dobrega gospodarja," je dejal Počivalšek.

A Zakrajšek je v pismu, ki ga je poslal medijem, med drugim zapisal, da je vse ponudbe, ki so tudi v času njegove odsotnosti prihajale na njegov elektronski naslov, preposlal upravi za zaščito in reševanje, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe pa so strokovno preverjali na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. To je nato zavodu pisno sporočilo, s kom naj izpelje naročilo.

Tudi vse predhodne postopke z domačimi izdelovalci zaščitnih mask je koordiniralo ministrstvo oz. uprava za zaščito reševanje, zavod pa je na podlagi njihovih pisnih sporočil samo izvedel naročilo.

Zavod je torej za vsako pogodbo, pred njenim podpisom s strani zavoda, prejel tudi pisno soglasje ministrstva za gospodarstvo.

Vlada je sicer v torek za v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve imenovala nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tomija Rumpfa.

Spomnimo ...

Država je za maske iz serviet plačala 860 tisočakov ali od 76 do 80 centov za masko. Ogorčeni župani so sporne maske začeli vračati upravi za zaščito in reševanje, gospodarski minister Počivalšek pa vztraja, da v teh maskah ne vidi nič slabega. Podjetji Korez-Sorting group in Zaščita Lukač o kakovosti ne dvomita in zanikata, da bi na račun epidemije kovali dobičke, ki pa naj bi bili celo 30-odstotni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1568)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fcb007
24. 04. 2020 12.42
+3
Čedalje več nas je tistih, ki mislimo da bo potrebno novinarstvo temeljito omejit. Ne manjka več dosti, da vam bodo do konca oprali možgane....
DR.Fejsbuk
24. 04. 2020 12.05
+0
Samo naivni razmišljajo, da sta posel in oblast lahko poštena. Toliko o tem. Kolikor je videti, Šarca sedaj še najbolj razjeda spoznanje, da je potencialno zlato talal naokoli, potem pa odstopil, namesto, da bi pobral smetano. Na drugi strani pa je Janša pač lopov, če pa slučajno ni, je pa potem edina možna razlaga ta, da je samo tako neumen, ker se vsakič, ko je na oblasti dogajajo takšne reči. Ostali bomo še naprej spoštovali ukrepe, nenazadnje že zaradi kazni, pa tudi zdravje nam je pač bolj mar, kot pa denar.....
FIGEC
24. 04. 2020 11.09
+2
Sinoči je Erika v Tarči (RTV SLO) dodobra obdelala akterje, ki so že po dobrem mesecu začeli s plenilsko prakso, podobno oni izpred 30 let z orožjem. Pa đebem mu majku, kaj se te niso mogli včakati vsaj pol leta, te pa vadi i kradi...? Marjan in Dejan, vničita hudiče podmukle!
pravica5
24. 04. 2020 11.36
+2
bmwgs
24. 04. 2020 11.57
-1
Streznitev
24. 04. 2020 10.11
+8
Pukšič je bil zadnjih 12 let poslanec SLS. Spet lažete.
Uporabnik1110355
24. 04. 2020 09.47
amedeo
24. 04. 2020 09.30
+3
Govori se, da je v dvesto milijonski posel z zaščitnimi maskami vpleten nihče drug kot zaigrano najivni Pahor!
gile99
24. 04. 2020 10.20
+6
bmwgs
24. 04. 2020 11.58
Bojan58J
24. 04. 2020 09.23
-7
Mislim, da bodo morali svojci umrlih za korona virusom vložiti tožbo proti g.Šarco zaradi ne pravočasnega ukrepanja.
crazymoto
24. 04. 2020 09.15
+6
Malo še pa se bo vse sesulo.... Pa lep podaljšan vikend vsem Nevladnim delavcem!
jodr
24. 04. 2020 09.11
-3
SUPERCA. Komedijant bo vložil interpelacijo. Mislim da bo Počivalšek vedel veliko povedati, kako je komedijant vladal, da bo prišlo veliko nesnage na dan; komedija po komediji.
AlexReal
24. 04. 2020 09.05
-2
Če je kdo v državi, ki se ne bi smel oglašati, je to Šarec. Ob pandemiji na vratih nam je vse zatrjeval, da je v se ok. Sedaj pa razlaga, kaj je vse narobe. Višek !
anakondabox
24. 04. 2020 08.56
+10
Interpelacija je pesek v oči ljudstvu in izguba časa. Koliko % vidnih politikov je bilo že odstranjeno z interpelacijo? Treba pa je odstraniti korupcijo, laži in ustaljene fraze: "Delamo za dobrobit ljudstva!" Ako se še niste izurili v laganju, bodite raje tiho. Včeraj zvečer smo v odlični oddaji Tarča, spoznali vse nečedne posle politikov tako levih kot desnih v času pandemije. To pa je raziskovalno novinarstvo, ker ob pričevanjih in dokaznih gradivih do potankosti razkrijejo 'krvave' rabote povzpetnikov in oblastnikov. G. Počivalšek in g.Tonin se te diskusije nista udeležila. Ako bi bila poštena, bi z veseljem prišla, da dokažeta svojo 'nedolžnost'. Tako pa nič od nič! Zmotilo me je edinole to, ker v Tarči niso razkrili epiloga teh kaznivih dejanj. Zaupam, da bo to v eni od naslednjih oddaj. #Tarča
Amasakul
24. 04. 2020 08.45
+13
ZAKAJ NI BILO VOLITEV - ZARADI INTERESA DINARČKOV .
Kristjan Rebec
24. 04. 2020 08.45
-4
Šarec njemu ni bilo treba interpelacije saj ni naredil nič sedaj se šopiri kot pav prej bi moral kaj ukrepati ko je imel vajeti v rokah.
Tir1
24. 04. 2020 08.56
+6
Če prebereš njegovo odstopno izjavo, je jasno, da je bolj težko kaj naredil. Odstopil je, ker je vidil, da ne gre in se ni šel frajerja, češ, da vse zmore, saj ima le 13 poslancev. Prav je, da se tole v celoti vlado interpelira...
Tir1
24. 04. 2020 08.23
+20
"To, kar zdaj poslušamo, je vredno interpelacije celotne vlade. Takšni nečedni posli, o katerih tukaj poslušamo, spominjajo na obdobje pred 30 leti, ko je potekala t. i. trgovina z orožjem, ki se nikoli ni razčistila, krivci nikoli kaznovani. Ta slaba praksa se skuša potegniti v sedanje obdobje," pa je v oddaji dejal predsednik SD-ja Dejan Židan
Nimasmisla
24. 04. 2020 08.04
+8
interpelacija je samo beseda doseči odstop ministra ki ga podpira koalicija pa mokre sanje
solo5
24. 04. 2020 08.02
+7
Po bitki so vsi generali. Koliko zaščlitne opreme je dobavil nekdo ki je zdaj najblj pameten, ko je bila za drobiž inprostih cargo letal po nizki ceni na trgu kolikor hočeš . Aja minus milijon.
Oknaj 4
23. 04. 2020 21.57
-1
Prvo nujno Šarcu zaradi dezerterstva oduzeti pravico čivkanja za nedoločen čas
Realistt
23. 04. 2020 21.40
+31
Ta posel z maskami..pa to je MAFIJA...Ne glede kodo je levi ali desni..maske je PREPLAČALA država.. Država smo mi vsi....Cela Slo je zbirala denar za malega Krisa.. tu pa so nekateri pokasirali tudi 15 mil NAŠEGA DENARJA..BRUHAM že eno uro..
Smradi levi
23. 04. 2020 21.28
-9
Za levi larifari z maskami se je zopet izkazalo, da je vse ok …
srebrnibreg
23. 04. 2020 21.30
+14
Pridem na portal in kdo drugi kot ti pod stoterimi nicki. Pa nisi ta portal popljuval kot lama ob otvoritvi vaše noratv in zatrdil, da te več na tem ne bo, ker bo ta portal propadel? Tako kot si takrat lagal tako lažeš že od vsega začetka tvojega bluzenja na tem portalu. Seveda je z maskami vse ok, če ste zadosti pokradli ob njihovi nabavi.
Streznitev
24. 04. 2020 10.14
-2
Smradi levi
23. 04. 2020 21.26
-1
Hahahaa … ta je sam sebe interpeleru pa še torpederu … v samih gatah je v koruzo letu … 😂 😂 😂 😂