Slovenija

Šarec zanika nesoglasja med NSi in SD, dveletno programsko koalicijo označil za nesporazum

Ljubljana, 04. 07. 2018 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Marko Milenković, Suzana Perko/Irena Joveva/
Komentarji
423

Predsedniki šesterice strank, ki sestavljajo koalicijo pod vodstvom drugouvrščenega Marjana Šarca, so znova sedli za skupno mizo. Sedaj se zastavlja predvsem vprašanje, kako si bo pisana šesterica med seboj razdelila politične funkcije, ter kako se bo obrnil jeziček na tehtnici, Nova Slovenija. Pahor pa se želi predvsem prepričati, da kandidat za mandatarja soglasja ne bo umaknil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj bo storila NSi?
    01:35
    Iz 24UR: Kaj bo storila NSi?
  • Iz SVETA: Cerarja zmotila Židanova izjava
    02:21
    Iz SVETA: Cerarja zmotila Židanova izjava
  • Iz 24UR: Prvič skupaj pred kamerami
    02:53
    Iz 24UR: Prvič skupaj pred kamerami
  • Iz 24UR: Se na pogajanjih že pogovarjajo o kadrovskem razrezu?
    01:03
    Iz 24UR: Se na pogajanjih že pogovarjajo o kadrovskem razrezu?
  • Iz 24UR: Kakšni so časovni okvirji za sestavo vlade?
    01:39
    Iz 24UR: Kakšni so časovni okvirji za sestavo vlade?
  • Iz 24UR ZVEČER: Prečesavali program SD-ja
    09:17
    Iz 24UR ZVEČER: Prečesavali program SD-ja

Pogajanja o oblikovanju nove vladne koalicije med strankami LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi se nadaljujejo. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po današnjem krogu pogajanj o vladni koaliciji zanikal kakšna večja nesoglasja med posameznimi strankami. Pravi, da so cilji enaki in dosegljivi, so pa različne poti do njih.

V torek so pregledali programske točke Nove Slovenije, danes pa so se lotili predlogov Socialnih demokratov. In prav s SD naj bi imela Nsi največja vsebinska razhajanja. 

Predelali naj bi področje zdravstva. Več informacij zaenkrat ni znanih, a prvi osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je pripravila Šarčeva LMŠ, je na tem področju predvidevala razmejitev javnega in zasebnega, redefinicijo pravic iz osnovne košarice obveznega zavarovanja, medtem ko bi čakalne vrste krajšali z vsemi razpoložljivimi viri - tako javnimi kot zasebnimi.

Kako si bo pisana šesterica razdelila politične funkcije? 

Šarec je po srečanju in pregledu pripomb Socialnih demokratov zagotovil, da je dogovor mogoč. A tudi če se pisani koaliciji uspe dogovoriti o vsebini, jih čaka še bistveno trši oreh – dogovor o razdelitvi političnih funkcij. Apetiti tu naj bi bili veliki. Čeprav vsi po vrsti zatrjujejo, da se na pogajanjih za skupno mizo o kadrovskem razrezu še ne pogovarjajo, pa naj bi to potekalo v ozadju.

Matematika naj bi bila dokaj jasna. Po neuradnih informacijah bo Šarec vztrajal pri tem, da dve najmanjši stranki DeSUS in SAB dobita dva resorja, NSi tri, SD in SMC štiri, LMŠ pa pet. Pri tem je treba upoštevati, da se funkciji predsednika vlade in predsednika parlamenta štejeta kot dva resorja.

Ali bo Nova Slovenija vstopila v Šarčevo koaliciji?
Ali bo Nova Slovenija vstopila v Šarčevo koaliciji? FOTO: Damjan Žibert

Kako se bo odločila Nova Slovenija?

Ker je bolj ali manj jasno, da Janša ne bo dobil zadostne podpore, so vse oči uprte v NSi. Ta bo v petek, ko je napovedan drugi krog posvetovanj pri predsedniku Pahorju, Šarcu težko dala podporo, glede na to, da pogajanja še potekajo ter da nameravajo o podpori povprašati še organe stranke in bazo. 

Torej niti Janša niti Šarec v petek najverjetneje ne bosta imela zadostne podpore. Pahor se bo nato odločil, ali v naslednjem tednu nadaljuje posvetovanja samo še z Novo Slovenijo ali pa mandat vendarle, čeprav brez zadostne podpore podeli Janši.

Pahor se je sicer že posvetoval s pravniki o tem, ali je prvi krog iskanja mandatarja sklenjen, če kandidat za mandatarja vrne soglasje h kandidaturi še pred glasovanjem v DZ. In ugotovil, da bo ravnal ustavnopravno nesporno, če se bo pred posredovanjem mandatarskega predloga prepričal, da kandidat soglasja ne bo umaknil.

A ker si pravni strokovnjaki na posvetu pri Pahorju niso enotni, ali bi Pahor, v primeru, da Janša odkloni ali šele čez nekaj dni vrne mandatarstvo, s to podelitvijo že izkoristil prvi krog, mu pravniki svetujejo, da si predsednik vzame več časa ter se, preden podeli mandat enemu ali drugemu, prepriča, oz. dobi jasna zagotovila, da soglasja h kandidaturi eden ali drugi ne bo umaknil. 

Časovni okvirji za sestavo vlade 

22. junija je potekala ustanovna seja Državnega zbora, ko so imenovali Tonina za predsednika DZ. Od takrat ima predsednik države Pahor 30 dni časa za pogovore in pogajanja, nato pa mora predlagati predsednika vlade. Tega mora nato potrditi večina vseh poslancev. 

Če se to ne zgodi, imajo predsednik države, poslanske skupine in poslanci, še 14 dni časa, da predlagajo novega predsednika vlade. Lahko je to ista oseba, ki pa spet potrebuje podporo večine vseh pslancev.

Če tudi to ne uspe imajo sami poslanci 2 dni, da sami imenujejo mandatarja in tu je zadosti že večina prisotnih poslancev. Če do 7. avgusta niti to ne uspe, potem predsednik države Pahor razpiše nove volitve, ki bi potekale jeseni. Če pa uspejo, mora predsednik vlade v 5 dneh predlagati ministrsko ekipo. Vlada se šteje za opravilno, ko je imenovanih vsaj dve tretjini državotvornih ministrstev.

V kolikor ta novi mandatar v 3 mesecih ne sestavi vlade, izgubi položaj in celoten postopek iskanja predsednika vlade se začne znova.

Med strankami veliko skupnih imenovalcev

Šarec je sicer skoraj štiriurni sestanek označil za učinkovit. Skupnih imenovalcev med strankami naj bi bilo veliko pri nekaterih točkah, v podrobnostih niso "prišli čisto skupaj, ampak zadeva gre v to smer". A 'skupnih imenovalcev' ni želel našteti, saj se mu ne zdi korektno, da bi jih razkril v fazi pogovorov.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s programom, če se na koncu NSi odloči, da ne pristopi k tej koaliciji oziroma ali bo to pomenilo spremembo programa, pa je dejal le: "Če greš po neki cesti, pa je zaprta, greš pač po drugi."

Šarec zanika nesoglasja med strankami.
Šarec zanika nesoglasja med strankami. FOTO: Miro Majcen

Torkovo izjavo prvaka SD, Dejana Židana, da je mogoča tudi zgolj dveletna projektna vlada oziroma, da bi si šesterica strank sprva zadala zgolj naloge za prvi dve leti, pa je Šarec označil za nesporazum, saj da je Židan rekel le, da je treba priti vsaj do projektov za dve leti, zagotovo pa ni mislil, da je to cilj. Zaskrbljenost je izrazil tudi Miro Cerar, ki je pred srečanjem dejal, da projektna vlada, oblikovana zgolj za dve leti, ne bi bila garant politične stabilnosti.

Koalicijska pogodba po Šarčevih besedah nastaja sproti, vanj vključujejo pripombe posameznih strank. V javnost je sicer v ponedeljek prišel prvi delovni osnutek koalicijske pogodbe, ki je med drugim predvideval ukinitev Državnega sveta, spremembo volilnega sistema ter uvedbo preferenčnega glasu.

Ko bo na mizi končna verzija dokumenta, bodo o njem odločali pristojni organi strank in potem bo jasno, ali ima zadostno podporo. "Dokler nimamo 46 podpisov oziroma več, ne moremo trditi, da to podporo imamo," je danes dejal predsednik LMŠ.

Bo Šarec mandatarstvo prepustil Janši? 

Šarec zatrjuje tudi, da če zagotovljene večine glasov v Državnem zboru ne bo imel, na glasovanje o svojem mandatarstvu ne bo šel. A kdaj naj bi bila njegova podpora jasna, ne ve: "Če bi imel te sposobnosti, potem se ne bi ukvarjal s politiko, ampak bi napovedoval prihodnost," je povedal.

Predsednik države Borut Pahor je sicer zaključil prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin ter takoj zatem napovedal drugi krog, saj potrebne podpore posameznemu kandidatu za mandatarja ni. Drugi krog bo Pahor opravil v petek, po tem pa naj bi se odločil o predlogu za mandatarja. Napovedal je že, da če tudi po petku ne bo jasna podpora, bo mandat podelil relativnemu zmagovalcu volitev, Janezu Janši.

Bo Pahor v petek za mandatarja predlagal Janšo?
Bo Pahor v petek za mandatarja predlagal Janšo? FOTO: Aljoša Kravanja

A Šarec zatrjuje, da petka ne vidi kot usodnega dne. Tudi če bo Pahor v prihodnjih dneh za mandatarja predlagal Janšo, po Šarčevem mnenju to za njihova usklajevanja ne pomeni nič posebnega. "Mi smo že povedali, da ima Janez Janša vso pravico dobiti mandat, je relativni zmagovalec volitev in verjetno mu bo predsednik republike tudi dal ta mandat, če bomo mi povedali, da 46 glasov nimamo. In v tem ne vidimo nobene težave," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (423)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
05. 07. 2018 16.42
-2
So pa optimisti tile iz SD, ki mislijo, da bo ta komedijantova koalicija dve leti zdržala, zato so tudi plan dela za dve leti predlagali.
IzbrisanIZportala
05. 07. 2018 15.51
-1
Tale Šarčev teater je zrel za Borštnikov prstan.
jg57
05. 07. 2018 14.51
+0
ni pomota, to bo figova koalicija in ni za pričakovat, da bo zdržala več kot 2 leti
prašek
05. 07. 2018 14.56
-1
Po napovedih desnosučnih gurujev komentiranja, naj bi Cerarjeva koalicija 2014 zdržala največ do novega leta !!!!! Jaz vam nekako ne zaupam kaj preveč !
IzbrisanIZportala
05. 07. 2018 15.53
-1
Kok pa je zdržala ? - držala je zgolj umetno z namenom vladanja in udobnih foteljev, drugač so bili pa že po 1 letu skregani in vsk na svojem bregu, ..... tko da .... pssssst
prašek
05. 07. 2018 14.45
+1
Lep pozdrav spoštovani tovariši in tovarišice. A že imamo novo vlado ? Je nesporni zmagovalec volitev že sestavil koalicijo ??? A telefoni res stalno zvonijo ???
politik70
05. 07. 2018 14.51
+1
Telefoni ne zvonijo sploh... Danes dela prekvalifikacijo tistih 14 pogajalcev ki bi se morala pogajati z vlade željnimi stranke. prekvalificiral jih bo v organizatorje neredov in stavk po podjetjih. Verjetno bo imel govor tudi Orban ki je že prečkal trojanske predore in je napoti na Trstenjakovo...
prašek
05. 07. 2018 14.58
+2
vstajnik1941
05. 07. 2018 15.13
+2
politik70
05. 07. 2018 14.09
+0
Zadnja novica : Orban je že prečkal najdaljši most v Sloveniji ( Reka Mura oziroma meja med Prekmurjem in Slovenijo) in je na poti proti Ljubljani. Pravijo da gre do Ivana ker se mu vztrajno ne javlja ne na telefon niti na elektronsko pošto. Orban bi samo rad preveril kako daleč je Ivan z sestavo vlade in kdaj mu bo vrnil dolg. Bo že jutri na Nori TV program samo v Madžarščini?
sid33
05. 07. 2018 15.14
-1
Samo za info pomurci smo orbana sprejeli z največjo častjo, ko pa levaki iz ljubljane pridejo, pa ni videti nobega spoštovanja, rabijo gardo varnostnikov...
JE-BI-GA
05. 07. 2018 14.08
-1
ŠAREC ŠMORN, lesen šparet, železna drva in to je njegova vrlina, vse ostalo fuč.
politik70
05. 07. 2018 13.50
+1
Ikea noče brezplačno dostaviti pohištva na Trstenjakovo. Lahko pomaga kakšen prevoznik ki bi pripeljal omare Ivanu da lahko sprejme koalicije želne stranke???
fljfo
05. 07. 2018 13.54
+0
Pa ti pomagaj Puklastemu, če si že obseden z njim
politik70
05. 07. 2018 14.05
+0
Ma veš da se mi že kr mal smil tale Ivan. Nobeden ga ne mara nobeden ga ne pokliče pa tolkim ljudem je naredil uslugo....Je nesporni zmagovalec zadnjih volitev. Za njega je glasovalo kar neverjetnih 220.000 volilk in volilcev on pa sam nobeden noče z njim v koalicijo nobeden ga ne pokliče ....
korintos23
05. 07. 2018 13.33
+2
fljfo, koliko boš vsaki mesec faso od države?
fljfo
05. 07. 2018 13.37
+0
kameltrajbar
05. 07. 2018 13.37
+3
politik70
05. 07. 2018 13.33
+3
Ivan spet nič ne twita. A je slučajno na dopustu?
korintos23
05. 07. 2018 13.35
+2
K tišlerju je šel novih kuhinjskih elementov naročit.
kameltrajbar
05. 07. 2018 13.38
+4
politik70
05. 07. 2018 13.48
+4
Ja da se mu res ni kaj zgodil. Kaj bomo pa pol? O komu bomo pa pol pisal in se Kregal?
siupamoizvedetiresnico
05. 07. 2018 14.17
+0
Vi boste najbolj naje.... če Janšo nese, ostali boste brez smisla v življenju....
korintos23
05. 07. 2018 13.32
+5
100 nickni je pa že čisto na psu, nič mu več ne vreže, prerešetali smo ga kot črvi sir.
korintos23
05. 07. 2018 13.30
+3
Onih 14 pogajalcev iz SDS bo Šarec vzel namesto predpražnika?
politik70
05. 07. 2018 13.47
+2
So na hitri prekvalifikaciji. .Sedaj bojo šuntali in organizirali stavke po podjetjih ki jih Ivan obvladuje z svojimi podložniki.
politik70
05. 07. 2018 13.12
-1
Tukaj se delimo kao na leve in desne. Pozabljate desni da je problem v desničarju ki je bil ne samo levičar bil je zagrizen Marksist in še kaj . Imamo problem v enemu in edinemu. Princ teme nas deli na naše in vaše. Samo umakne se naj pa bo vse ok. Res bo posledica boja za prcedstvo v SDS toda če to uredi pred umikom verjamem da lahko gre (SDS) tudi čez to. Izgovorov oziroma vzrokov za odhod v penzijo ima IVAN JANEZ JANŠA kolikor hoče. Lepih in grdih. In ja potem bi lahko govorili in pisali o njemu da je rešitelj Slovenije. Ivan bo rešil in pomagal Sloveniji ko se umakne iz političnega parketa. Bo to zmogel? To pa tud vedeževalka Karin ne ve....
fljfo
05. 07. 2018 13.18
+2
Vi se delite na leve in desne in tako zvesto sledite njihovemu načrtu za maloumne....
korintos23
05. 07. 2018 13.31
+5
fljfo, kaj pa te ti, ti si bolj sredinski? Po celem svetu so levi in desni.
fljfo
05. 07. 2018 13.39
+0
Pa ne, da se greš njihovega načrta za maloumne tudi ti Kori? In prav imaš, maloumni so po celem svetu, ne samo v Sloveniji....
politik70
05. 07. 2018 13.11
+3
In naše bele ofce spodaj meketajo kako ne ""devat"" skupaj NSI in Tišlerja ker da je NSI Desna stranka. Ja in? Kaj bo narobe če bo NSI v vladi??? Nas bo ta k..rčeva evropa grajala ali pohvalila če bo NSI v vladi??? Madona saj smo krščanska država kljub . In ja sem zagrizen "kamelar rdečkar komunist " kar čte .Pa vseeno že od volilnih izzidov dalje pišem da če bo NSI v vladi to sploh ne bo slabo za slovenijo. Žalostno je žalostno da volilci NSI so tiho oziroma vejo da je dobro da gre NSI v vlado. Tukaj ste glasni samo ožji vojaki princa teme. Saj vemo da vas ni več kot 5 in da imate vsi ali pač samo eden po več dest nickov. In da imate program za menjavo IPja da lahko štepate pluse sebi in vsem ostalim minuse....
politik70
05. 07. 2018 12.44
+2
Je za ultra Janšiste sploh kdo drug na svetu bolj primeren za predsednika vlade kot njihov idol Janez Janša????? Sam prašam ne se jezit....
fljfo
05. 07. 2018 12.47
-2
politik70
05. 07. 2018 13.09
+4
uuuuuuuuuuuu dobr in pogumen si. Se pravi da se strinjaš da se Ivan upokoji?
fljfo
05. 07. 2018 13.17
-1
Seveda! Kako lahko človek, ki je romal v Jajce in prisegal zavojevalskemu Beogradu ter Titu sedaj nas Slovence uči domoljubja?!?! Dovolj imamo že teh kumrovških fac in njihovega pustošenja po Sloveniji!
korintos23
05. 07. 2018 13.32
+2
Tito je bil car, ni trpel nemčurskih pomagačev, jih je hitro popedenal.
fljfo
05. 07. 2018 13.40
+1
Torej sta s Princem teme skupaj romala in prisegala Beogradu?
IzbrisanIZportala
05. 07. 2018 12.35
+0
Ojojjj so se cel dan pogovarjal in usklajevali in na koncu dneva Šarec ugotovi, da je šlo za NESPORAZUM .... hahahahaha .... to je norooooooo noooo .........
politik70
05. 07. 2018 12.43
+2
Se ti že mal cufa? Je hudo? Ne skrbi saj bo hitro minilo.
IzbrisanIZportala
05. 07. 2018 12.21
+3
Hahahaha ... dejmo skrajšat zgodbo na minimum - ... tko, ... da jo bo razumel ves narod (tudi levičarji )... predstavniki SD pravijo DA OBSTAJAJO NESOGLASJA med njimi in NSi, ..... predstavniki NSi pravijo DA OBSTAJAJO NESOGLASJA med njimi in SD, ... ŠAREC PRAVI DA NESOGLASIJ NI !!! .... hahahahahaha ...... a je potreben še kakšen dodaten komentar o cirkusantu in levičarskim podpornikom takšnega razmišljanja, .... to je isto kot tista o bureku in pokvarjeni peči !!! ,. ...... in temu se je smejala cela Slovenija !!! (tole je nova verzija – original je bila zbrisana – sam Bog ve zakaj ! )
prašek
05. 07. 2018 12.52
+4
BUONcaffee
05. 07. 2018 12.19
-2
Kdaj pa imajo počitnice??????
BUONcaffee
05. 07. 2018 12.18
+0
Tale teater je kot nalašč za Šarca.
BUONcaffee
05. 07. 2018 12.14
+0
Ali bo Karel bo nadaljeval delo odličnega zunanjega ministra?????
BUONcaffee
05. 07. 2018 12.12
-1
Sedaj je Mirko na potezi.
fljfo
05. 07. 2018 12.13
+1