Slovenija

Šarec zaradi drame na Otoku zaskrbljen in naveličan

Bruselj, 13. 12. 2018 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Kar se nas tiče, so pogajanja končana. Mi ne moremo več iskati nekih novih rešitev, naredili smo, kar smo lahko, zdaj je žogica na Otoku." To o brexitu meni premier Marjan Šarec, ki je že prispel v Bruselj na vrh EU. Theresa May je medtem ob prihodu tja dejala: "Ne pričakujem takojšnjega preboja. Upam pa, da bomo lahko čim hitreje začeli delo glede potrebnih zagotovil."

Marjan Šarec je že prispel v Bruselj, kjer zaseda vrh EU.
Marjan Šarec je že prispel v Bruselj, kjer zaseda vrh EU. FOTO: AP

Žogica je na Otoku, je poudaril premier Marjan Šarec ob prihodu na vrh EU, kjer se bodo danes poskušali dogovoriti o zagotovilih, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Odlaganje glasovanja navdaja z zaskrbljenostjo, je dejal in ocenil, da "nas ta politika ne more veseliti".

Na vprašanje, kaj bo sedemindvajseterica ponudila britanski premierki Theresi May, Šarec odgovarja, da ga predvsem zanima, kaj bo premierka povedala o stanju na Otoku.

"Kar se EU tiče, so pogajanja končana. Mi ne moremo več iskati nekih novih rešitev, naredili smo, kar smo lahko, zdaj je žogica na na Otoku," je poudaril premier.

Konkretnejši ni želel biti, češ da ne ve, kaj bo Mayeva povedala in kakšna so njena pričakovanja, tako da lahko za zdaj le ugiba.

Šarec je zaradi drame na Otoku tako zaskrbljen kot naveličan. "Zagotovo to traja že precej dolgo. Bi bil že čas, da se pride do rešitve in to ponovno odlaganje glasovanja nas navdaja z zaskrbljenostjo, ker to je politika, ki nas ne more veseliti," je komentiral.

Merklova: Še naprej bomo branili svoja načela

Voditelji 27 članic EU lahko ponudijo britanski premierki Theresi May dodatna zagotovila v pomoč pri ratifikaciji ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu, a pri tem bodo zagotovo še naprej branili svoja načela in interese, sprememb izstopnega sporazuma ne bo, pa je ob prihodu na vrh dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Sedemindvajseterica poudarja, da pravno sporazuma ne bodo odpirali. Pravno zavezujoča zagotovila, to bo težko, a pripravljeni smo pomagati, je dejal finski premier Juha Sipilä in tako povzel splošno vzdušje.

Enako so torej poudarjali tudi drugi voditelji, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da bodo imeli nocoj politično razpravo, a da dogovorjenega pravnega okvira ni mogoče spreminjati.

Macron je ob prihodu izpostavil tudi žalosten kontekst tega vrha – nedavni teroristični napad v Strasbourgu. "Morilsko napadena" ni bila le Francija, temveč veliko evropsko mesto, je poudaril.

Voditelji članic unije so današnje zasedanje v Bruslju začeli z minuto molka v počastitev spomina na žrtve streljanja v tem francoskem mestu blizu meje z Nemčijo, kjer potekajo redna mesečna zasedanja Evropskega parlamenta.

Mayeva: Včeraj je bil težek dan

Britanska premierka Theresa May danes v Bruslju sicer ne pričakuje takojšnjega preboja glede zagotovil za pomiritev pomislekov glede varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu.

"Ne pričakujem takojšnjega preboja. Upam pa, da bomo lahko čim hitreje začeli delo glede potrebnih zagotovil," je dejala ob prihodu na vrh EU v Bruslju, kjer bo poskušala pridobiti politična in pravna zagotovila za pomiritev omenjenih pomislekov.

Mayeva, ki je sinoči preživela glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki, je danes potrdila, da ne bo vodila stranke v nove volitve leta 2022. Njeno srce bi si tega želelo, a v stranki želijo, da to stori nekdo drug, je dejala.

"Včeraj je bil težek dan," je še dejala Mayeva, hvaležna za podporo torijcev. A obenem je izpostavila, da je slišala glasne in jasne pomisleke, zaradi katerih si bo danes prizadevala za dodatna zagotovila, ki bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu.

Tako v uniji kot na Otoku sicer razpravljajo o pripravah na brexit brez dogovora, a najbolje za vse je, da se potrdi dogovorjen ločitveni sporazum, je še poudarila britanska premierka.

Preostala sedemindvajseterica je Mayevi pripravljena pomagati, a poudarja, da novih pogajanj ne bo in da ni mogoča nobena rešitev, ki bi bila v nasprotju z ločitvenim sporazumom.

Mayeva se je, kot je povedala, že sestala z irskim premierjem Leom Varadkarjem, tik pred vrhom pa se srečuje tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Voditelji 27 članic unije so sporazum o brexitu potrdili na izrednem zasedanju novembra. Glasovanje britanskega parlamenta je bilo predvideno v torek, vendar ga je Mayeva preložila, ker podpora sporazumu zaradi pomislekov glede varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku ni bila verjetna.

Nato je morala Mayeva še na glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki, na katerem je v sredo zvečer dobila podporo in tako ostaja na čelu torijcev.

Sedemindvajseterica je po neuradnih navedbah pripravila osnutek izjave v šestih odstavkih, v katerem naj bi pisalo, da irsko varovalo ni zaželen izid za unijo, temveč le zavarovalna polica ter da je unija pripravljena preučiti možnost dodatnih zagotovil, ki pa nikakor ne bi spreminjala niti nasprotovala izstopnemu sporazumu.

V osnutku izjave naj bi pisalo tudi, da bi varovalo, če bi ga že bilo treba uporabiti, veljalo le začasno, dokler ne bi bil dogovorjen nov sporazum EU in Združenega kraljestva, ter da bi si EU v tem primeru po najboljših močeh prizadevala za hiter dogovor o sporazumu, ki bi nadomestil varovalo.

Za zdaj ni jasno, ali bo to dovolj za britanske dvomljivce, ki nočejo, da bi bilo Združeno kraljestvo za stalno ujeto v irsko varovalo, ki predvideva - če ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih - vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Vsa ta zagotovila, ki se neuradno omenjajo, sicer niso nič novega in potrjujejo napovedi evropskih diplomatskih virov, da lahko Mayeva v pomoč pri ratifikaciji pričakuje le "diplomatsko kozmetiko".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
14. 12. 2018 17.10
Juncker, v uhelj jo ugrizni.
JE-BI-GA
14. 12. 2018 16.56
+1
Že sedaj naveličan, pa še začel ni, za njega pa res bolje v tišlarsko delavnico na hobl-pank 8 ur z delovnimi sobotami za minimalca, da si proba.............
korintos23
14. 12. 2018 14.26
+0
Kak svečkareje to boli, tota opozicija, Oni bi radi vladali.
SenecaLucius
14. 12. 2018 08.08
+8
Berem spodnje komentarje o Serpentinšku, klovnu, komedijantu itd. Vse to je bilo tudi v Kamniku. Trajalo je kakšno leto ali dve. Potem so počasi ljudje ugotovili, da je Šarec naredil red, odpustil nesposobne občinske kadre in naredil občino ljudem prijazno. Zato mu zadnja leta nihče ni več rekel Serpentinšek, postal je le gospod župan. Na drugih volitvah je dobil 64% glasov v prvem krogu.
SenecaLucius
14. 12. 2018 08.09
+7
Še bolj smešne pa so trditve, ko mu enkrat rečejo, da ga je nastavil Kučan, malo kasneje pa da ga je Vatikan....
Recenzor
14. 12. 2018 13.03
-2
Pa še to, baje v Kamniku še danes proslavljajo k so se ga znebil!
ivan.z Doba
14. 12. 2018 13.17
+2
@recenzor, Baje si ti en cepec. Četudi si oblačiš kombineže.
Recenzor
14. 12. 2018 15.50
+0
Za vaju ki sta končala poklicno šolo je kamniški glumač vesoljski znanstvenik, zame pa ni. Vsak pošten se tudi drugače začne preživljati s častnim delom in ne s pljuvanjem po ženskah po gasilskih veselicah. Tak karakter pač ostane in tisti ki to zagovarjate tako obnašanje ste enaki.
cirenij
14. 12. 2018 08.04
+1
G. Šarec! Kako ste zaskrbljeni in naveličani zaradi drame na otoku? Bodite zaskrbljeni in ne naveličani za 50.000 revnih otrok, 6X tolikjo revežev na dnu, garaških delavcev, upokojencev, invalidov. A to vas ne skrbi? Pa moji otroci in vnuki so kar dobro preskrbljeni, tudi jaz. Ampak srce me boli, ko gledam in poslušam Anito Ogulin, na periferiji so enaki problemi. Kdaj vam bo kanilo?
cirenij
14. 12. 2018 08.09
+2
Sama nova zaposlovanja v vladnih organizacijah, ki za sabo potegnejo administracijo,in še vsepovsod.kjer bi se dalo prihranit. In sprejet zakonodajo o nezastaranju kraje našega skupnega premoženja. In zakonodajo, da se vsak lopov ne bo mogel izvit iz luknjičave zakonodaje. Kot npr. bančniki in vsi ostali, ki so že leta v preiskavah, na sodiščih pa vse pade, zaradi luknjičave zakonodaje.
cirenij
14. 12. 2018 08.09
-1
Sama nova zaposlovanja v vladnih organizacijah, ki za sabo potegnejo administracijo,in še vsepovsod.kjer bi se dalo prihranit. In sprejet zakonodajo o nezastaranju kraje našega skupnega premoženja. In zakonodajo, da se vsak lopov ne bo mogel izvit iz luknjičave zakonodaje. Kot npr. bančniki in vsi ostali, ki so že leta v preiskavah, na sodiščih pa vse pade, zaradi luknjičave zakonodaje.
puspan
14. 12. 2018 17.08
Starši teh ubogih otrok naj bi delali, potem tudi problema, ki ga opisuješ, ne bi bilo.
brddd
14. 12. 2018 07.55
+1
E,moj Šarec drži se ti komedije si preveč amater da bi dajal svoja mnenja o takih vprašanjih.Nikogar v EU ne zanima vaše mnenje .
Nimasmisla
14. 12. 2018 07.38
+3
tudi jaz sem naveličan vas
Recenzor
14. 12. 2018 07.55
-5
direstraits
13. 12. 2018 22.43
-3
Če bi pogajanja vodil Skriti talenta in Veliki up Evropskega novega vala, bi se ta pogajanja z nekimi nepomembnimi in zaostalimi plemeni na Britanskem otočju ,že zdavnaj končala in to z velikim izplenom za EU in ponižanjem za podivjane Kelte...
krtofl
14. 12. 2018 09.48
+0
fafajonka
13. 12. 2018 22.23
+7
Serpentinšek je rekel,....kva je zdej babi, vodnjakov ni več, da bi se zmenle,....pejta k štedilniku..... :-D
NoviceResnice
13. 12. 2018 21.56
+20
London bi moral bolj Šarca poslušat pa to.....
fafajonka
13. 12. 2018 22.28
+2
Težka bo, vsi njegovi posnetki so za domačo rabo.
Nabru3
13. 12. 2018 21.49
+7
Luba marija, kakšne strelja Šarec: "Kar se nas tiče, so pogajanja končana. Mi ne moremo več iskati nekih novih rešitev, naredili smo, kar smo lahko, .... On, kdaj je uspel vse to ;) ?
NoviceResnice
13. 12. 2018 21.55
+12
fafajonka
13. 12. 2018 22.25
+8
Če človk ponoč n more spat, mu takle hodjo po glav.....:-D
direstraits
13. 12. 2018 21.39
+4
Hehe.. experimentalni PM.. iz experimentalne vlada..
piljan
13. 12. 2018 21.41
+5
Driska prav veselje je vedeti,da spet ne boš mirno spal.
direstraits
13. 12. 2018 21.51
+1
Pijanček...nocoj pa zaspim z nasmehom na ustih. ker take kot Tišlar poka, pa res ne morem pozabit.. .
piljan
13. 12. 2018 21.56
+0
direstraits
13. 12. 2018 22.45
+2
E... si pa duhovit.. od kje jih le jemlješ.... mami pomaga Ej.. res... BOŠ ČIGUMI??
piljan
14. 12. 2018 07.50
+2
Pac ,z vami sveckarji ni tezko biti duhovit...cigumi pa kar imej,si ga z lahkoto sam privoscim.
direstraits
13. 12. 2018 21.36
+7
In kdo je bil ta najeti novinar, ki je spraševal prvo violino v EU... je bil iz Zgornjega dupleka, al iz Mobutoja??
ArkaMast
13. 12. 2018 21.32
+7
Mirno in preudarno pove. London naj se izjasni.
direstraits
13. 12. 2018 21.31
+4
Šarc... nehaj nam sramoto delat... itak Cerar preveč..
Simoni?
13. 12. 2018 21.25
+23
Naj že nekdo pove kamniškemu na pol tišlerčku, da so pogajanja okoli Brexita opravilo, ki je precej bolj komplicirano kot nabijanje lat v kozolec....Je kaj vprašal telovadčevega sina za mnenje, preden je šel dati tako butasto izjavo o utrujenosti? Ko gre za Brexit se evropski voditelji strpno pogajajo že skoraj tri leta, naš nekronani kralj gasilskih veselic, pa je po le dveh petkih v službi že na smrt utrujen!?
ArkaMast
13. 12. 2018 21.33
-4
srebrnibreg
13. 12. 2018 22.00
-5
Arka- pa ta je svečkar za njega so laži, manipulacije in svinjarije normalno dejanje. No pozabil sem , da je še mahnjen na sebi ponarejanje plusov, ker drugače ne more priti do neke veljave. S ponarejanjem pa seveda še manj pa je preplitev, da bi to dojel.
Simoni?
13. 12. 2018 22.08
+6
direstraits
13. 12. 2018 21.22
+5
ŠAREC, lahko v Bruslju samo kanapeje prebira, pa kakšno mandarino olupi.... ej tale je pa hiter iz Tishlerja v GLOBALNEGA MACHOTA... tole je pa kot da je iz drugega planeta na zemljo prletu... haha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha... kdo drug kot ta Levi..
direstraits
13. 12. 2018 21.17
+2
O, jaka firma tale ŠAREC,..... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha... njega bodo za nasvet vprašal... tole pa je prepotentnost... narcisoidni TISHLER....
Maxx365
13. 12. 2018 21.19
+2
Predsednik vlade pa že lahko kakšno reče, se ti ne zdi?
srebrnibreg
13. 12. 2018 21.22
-6
Maxx- pa pusti stevardeso vidiš, da jo histerija napada, ker ni njihov v Bruslju saj je dobil brco od vsepovsod.
direstraits
13. 12. 2018 21.28
+10
Šarec, lahko samo kakšen vic pove,pa jih zraven en mal požgečka, da se mu smejijo ...potem pa na levo krug.... kuči pjevajuči..
Simoni?
13. 12. 2018 21.10
+10
V medijih na Otoku pa naslovi v stilu: "Benny Hill iz Šmarce pri Kamniku dal košarico Združenemu kraljestvu!" Hahaha! Čez kakšen teden bo nadebudni tišler poslal še bojno ladjo "Triglav" v napad na ameriško 6. floto.
srebrnibreg
13. 12. 2018 21.15
-5
Spet tvoja specialiteta. Laganje, zavajanje, manipulacije,izmišljanje, hinavščina in kazanje svoje plitvosti ter pokvarjenosti. Tako hinavsko pokvarjen je lahko fehtarski sds fehtar.
Simoni?
13. 12. 2018 21.18
+7
Simoni?
13. 12. 2018 21.18
+2
piljan
13. 12. 2018 21.27
+0
Hehehe,ejga ,v Kranju imate pa zadnje čase čuden zrak,najprej meče Grimsija,pa tebe,kdo naslednji.
Recenzor
13. 12. 2018 21.10
+1
Židan je pravilno imenoval vlado komedijanta za ksperiment - bo pa ta ekperiment po zaslugi levakov zelo drag za Slovenijo (predvsem za slovenske državljane). Samo da to ne bo na koncu Sloekzit ampak drekzit kamniškega glumača
ArkaMast
13. 12. 2018 21.48
+5