Slovenija

Šarec zaradi odvzema goveda v interni nadzor, pozivi k razveljavitvi zakona

Krško/Ljubljana, 19. 11. 2023 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič, M.V., STA
Komentarji
810

"Ni dobro, da smo že na začetku izvajanja zakona v razmerah, ko se porajajo dvomi," o odmevnem primeru odvzema goveda pravi začasni kmetijski minister Marjan Šarec. Zato sledi interni nadzor nad postopkom inšpekcije, je napovedal za našo televizijo. Gre za navodilo, ki ga bo naložil vršilki dolžnosti direktorice Uprave za varno hrano in veterinarstvo Vidi Znoj. "Odvzem živali na kmetiji Možgan je pretiran in nezakonit," pa so ogorčeni v sindikatu kmetov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec napovedal interni nadzor
    02:23
    Iz 24UR: Šarec napovedal interni nadzor
  • Iz 24UR: Inšpektorica odvzela 24 krav
    03:50
    Iz 24UR: Inšpektorica odvzela 24 krav

 

Kakšna je realna slika na kmetiji Možgan, bo po uradno zaključenem odvzemu živali – to bo predvidoma v sredo – pokazala revizija postopka. So bile nepravilnosti na kmetiji že prej? Ali so šli aktivisti za pravice živali s pomočjo države prek pooblastil?

Marjan Šarec, ki opravlja funkcijo ministra za kmetijstvo, pravi, da obstaja veliko dvomov. "Zagotovo bo treba uvesti notranji nadzor. To je dejstvo. Imenuje se posebna komisija, ki potem ugotavlja, ali je bilo vse tako, kot mora biti ali ne."

Gre za postopek, ki ga bo minister naložil upravi za varno hrano in veterino, ki jo trenutno vodi izbranka prejšnje ministrice Vida Znoj. Bolj izdelano mnenje o prvem odvzemu po uveljavitvi novih pravil, kjer imajo društva za pravice živali močnejšo vlogo, pa imajo v sindikatu kmetov.

Krave (fotografija je simbolična)
Krave (fotografija je simbolična) FOTO: Thinkstock

"Menimo, da je ta odvzem živali nezakonit, nestrokoven in ustavno sporen. Ta zakon, ki je sedaj stopil v veljavo, je neživljenjski in je enostvavno naravnan proti kmetijstvu in slovenskemu podeželju," je povedal predsednik sindikata kmetov Anton Medved

Prepričani so tudi, da je bilo za živali dobro poskrbljeno in da so blatne ter mokre razmere zgolj posledica življenja črede na prostem. "Živina je po fotografijah v zelo dobri kondiciji. Nalagali so jo brez težav. Če živina ne bi bila vajena ljudi, bi bila zbegana, podivjana. Samo nekaj je bilo takšnih, ki so jih mogli za roge privezati in nakladati."

Gre za primer, ki bo postavil standarde po novi ureditvi. Zato minister, nekoč tudi sam živinorejec, o politiki v dobrobit živali pravi: "Ni dobro, da že na začetku izvajanja zakona pridemo v situacijo, ko se porajajo dvomi. In zato je treba zadeve razčistiti. Jaz se ne postavljam na nobeno stran."

Bolj ali manj ves desni politični pol se je sicer postavil v bran kmetu Rudiju Možganu. Medtem ko je inšpekcija ugotovila hujše kršitve Zakona o zaščiti živali. Da so bile živali ograjene na majhnem blatnem izpustu, brez dostopa do vode in hrane ter suhega ležišča. Ob tem pa še veterinarsko neoskrbovane, so pojasnili v pristojnem uradu za varno hrano.

Oglasili so se tudi v zunajparlamentarni stranki SLS, kjer delijo oceno KGZS in sindikata. Tudi sami so se zavzeli za takojšnjo ustavitev inšpekcijskega postopka ter povrnitev živine in nastale škode kmetu. Ob odreditvi strokovnega nadzora postopka odvzema v primeru, da se ugotovijo kršitve, pričakujejo kazensko in odškodninsko odgovornost vpletenih, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Pozvali so še k takojšnji razveljavitvi novele zakona o zaščiti živali, ker je po njihovi oceni "popolnoma neustrezna in omogoča nedopustne zlorabe".

KOMENTARJI (810)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
22. 11. 2023 13.54
+1
Lopovi -pa ti nimajo tri čiste
Bananistanec
21. 11. 2023 21.21
+1
Neki aktivisti so videli kravo v blatu in cel ..... haaalooo ? krava ki ima na izbiro hlev ali na prostem, bo na prostem če se ji bo zaluštalo pa tudi če lije in je 5°C
najed rundab
21. 11. 2023 13.11
you will eat ze bugs and be happy
Rafael Kramar
20. 11. 2023 18.15
-1
Šarec, kot kmet dobro ve, kaj je blatna in kaj trpinčena krava, ampak zdaj je pa tu nepremostljiva težava! Komplet desni pol se je zavzel za kmeta, levaki zagovarjajo pa inšpektorico in tolsto aktivistko! Tipično itak, antivakserski pileči mozak!? Šarec pa ne ve zdaj, kam naj pljune. Ali na svojo integriteto nekdanjega kmeta, ali v skupno skledo, iz katere se futrajo druščina na levi strani mize?!
Pikapokapolonica
20. 11. 2023 15.31
-2
Kdo od komentatorjev dejansko ve, kaj se je dogajalo in kakšno je ozadje?
Perivnik
20. 11. 2023 16.04
+5
Pikapoka... - prebereš članke tu in tam, potem ti je pa hitro jasno za kaj gre. Če vidiš gospo, ki veže in vleče kravo za roge, potem že veš, da tu ni vse čisto. Da gospa pojma nima o govedu. Menda je gospa iz Društva za zaščito konj??? Upam, da vsaj s konji dela bolje, lepše, predvsem pa strokovno? Ali je to samo njen hobi???
Rafael Kramar
20. 11. 2023 17.41
+4
Nihče natanko ne ve, ker se poročil ni dalo v javnost, čeprav bi se moralo! Tako inšpekcijsko, kot policijsko poročilo sta v javnem interesu in bi morala biti javnosti tudi predstavljena!! Tu pa policijskega poročila sploh ni, čeprav je kmet sam poklical policijo, inšpekcijsko poročilo je pa tudi skrivnost in se je novinarjem samo navedlo del zapisnika v katerem navajajo, kako so bile krave shirane, blatne, brez vode in veterinarsko neoskrbljene... In toje to!?
smuuki
21. 11. 2023 16.41
smuuki
22. 11. 2023 18.14
+3
Jaz vem eno stvar zagotovo. V tem minulem deževju bi lahko pobrali vso živino po Sloveniji. Na dan dežja je tudi na najbolj urejenih kmetijah najbolj urejenih pašnikih enako. Ob napajalniku in pašnih jaslih kjer se zvrsti cela čreda se pojavi blato. Uloviš primeren trenutek za "grozeče" fotografije in skromni družini vzameš vse. Res pogumno dejanje. To bo rešilo svet izjava za javnost bistvo pa svojim s pozicije funkcije dobaviti poceni kvalitetno meso.
zvoneti
20. 11. 2023 15.11
+3
kopiran zapis kolega veterinarja: O "aktivistki" ne bom izgubljal besed, ker si ne zasluži nič drugega, kot eno pošteno okrog ušes in kanček pameti za povrh!Gospe inšpektorici pa samo tole: vi ste s svojim nezakonitim nastopaštvom in postopanjem, ki žali veterinarsko stroko, zreli za odstranitev iz službe, ki jo opravljate. Pa tudi kakšno kazen bi si zaslužili. Slovenski veterinarji se vas upravičeno lahko sramujemo in žal mi je, toda od prejšnjega torka naprej, se vam kot kolegici veterinarki popolnoma odpovedujem.
Darko32
20. 11. 2023 15.32
+2
Jaz vidim tukaj kako se da pridobiti preko veterinarja zastonj meso in kak odeluje koruptivno delovnanje. Zato me je sram in pogovarjamo se z ljudmi, da iz protesta nebodo več kupili SLvoenskega mesa, ker ga veterinarji preglejujejo, saj gre za ponarejanje papirjev. To je dokazala tudi inšpektorica z svojim delom neposredno.
Rafael Kramar
20. 11. 2023 14.51
+0
Pod temi levičarji niso varne niti živali!?!
DR. RNR
20. 11. 2023 14.36
-4
Levaki se zase neznajo skrbet. Njih zanima profit gnar. Desnicarji poskrbijo zase in mandat mine. Tko je v butalah.
Rafael Kramar
20. 11. 2023 14.17
+8
Kdor je kdaj koli imel opravka s kravami, bo vedel, da bi med pet zvezdičnim hlevom in blatnim travnikom vsaka goved brez izjeme izbrala blaten travnik! Krave, ki so vse leto privezane v 1A hlevu, bi s solznimi očmi zavidale telim blatnim kolegicam!!
vicente
20. 11. 2023 14.04
-4
izgleda da se krave veselijo odhoda kot je gospod medved povedal ,torej z prostorom kjer so niso bile zadovoljne , vkolikor bi bile krave zadovoljne bi se upirale odhodu
Nelyy
20. 11. 2023 13.50
+1
Vse je jasno kradejo živino kot PARTIZANI, kriminalci, zločinci ni da ni.
pekoči paradižnik
20. 11. 2023 13.07
+2
janševci poizkušajo s trolanjem po omrežjih ljudi prepričati, da so take razmere v živinoreji normalne, da so rejci nedotakljivi, da edino oni vedo, kaj je prav in dobro za živali,.... ne gre vam ravno dobro od rok, janševci,.... sram naj vas bo, kaj zagovarjate, verjetno niti ne veste, kako bi moralo biti ampak nabijate prazne fraze, ker so vam tako naročili.
PIERREBRICE
20. 11. 2023 13.30
+3
Janšisti nimajo svoje pameti. oni delajo vse po ukazu ljubljenega vodje.
Amenhotep
20. 11. 2023 13.00
+2
Na vrtu mam neki usrane solate, nevladne vegetarjance prosim, naj mi je ne zaplenijo.
Vegeta
20. 11. 2023 12.59
+5
Pomoje so najbolj pametni blokarji, ki se krave videli niso. Doma pa imajo velike pse zaprte v stanovanju. To je za mene mučenje živali.
zvoneti
20. 11. 2023 12.58
+2
Dejstvo je, da postopek odvzema ni bil zakonit ; Po zakonu o veterinarskih merilih pooblastilo odvzema živali velja samo v “izjemno nujnih” primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi. Ker primer ni bil izjemno nujen, bi moral skrbnik živali najprej dobiti odločbo, da popravi stanje in rok, v katerem mora to storiti. Tudi zakon o zaščiti živali, ki velja od 11. novembra letos, določa, da se v takih primerih odredi začasen odvzem in oskrba na domu imetnika živali.
Rast112
20. 11. 2023 12.53
-2
Glejte, če imaš živali moraš skrbeti za njih. V takšnem blatu kot so te krave, pa tudi če je dež je pa res zanemarjenost. Tu se ne gre za leve in desne in za nobeno politiko tu bi se morali vsi strinjati, da se za žival poskrbi. Vsak normalen kmet vidi to že od daleč, da je zanemarjenost in bi morale imeti v času dežja zavetje. Vprašujem se kje imate čut do narave, da takšno stvar tolerirate in tega kmeta podpirate. . Ali pa bom drugače sklepala, če je nekomu normalno takšno stanje živali kako imate potem vi preskrbljene živali. Če enako vas je treba tudi sankcionirat. Končno, da se premika stvar za dobro živali in, da se več ne dopušča, da tako zanemarjate živali. Zamislite se, zakaj podpirate neko politično stranko, ki podpira takšnega kmeta.
pekoči paradižnik
20. 11. 2023 12.53
-1
Opažam, da je skrbnik ugleda, lika in dela rejcev živine pod tem člankom : darko 32 , ki ga imam na sumu, da spada v cehovsko organizacijo veterinarjev, ki v primeru pred leti, ko se je konj dotikal stropa hleva zaradi sloja gnoja pod njim niso ugotovili nepravilnosti.... novi zakon je prinesel tudi veterinarjem veliko več dela, ki ga ne bodo mogli opraviti iz tople pisarne kot do sedaj ampak jih bo lahko kdo izbezal iz njihovega brloga.
puspan
20. 11. 2023 12.49
+1
Šarec še za kravjega pastirja ne bi dobil kvalifikacije, tako je neumen. Naj mu spet dodelijo oddajo, kjer afne gunca, vsaj škode ne bo delal nobene.
Victoria13
20. 11. 2023 12.46
-3
Živali niso bile samo v blatu ampak tudi v lastnih iztrebkih....
smuuki
20. 11. 2023 14.03
+2
A ste že videli da krava spredaj pase zadaj serje. Vse to počne ves čas. Vime nosi spodaj in leži na njem. Zdaj pa tega dovolj. Sprejmite zakon da kadar krava je naj ne serje. Drug zakon. Kravi dati moderc ali pa vime na hrbet da ne bo mestni človek pil mleka ki je bilo v dreku. Zadnji čas za napredek. 😀😀😀😃
pekoči paradižnik
20. 11. 2023 12.46
-4
Upam, da se hudobni rejec opraviči svojim živalim za vse storjeno trpljenje.