Slovenija

Svet za nacionalno varnost: Hrvaška naj se vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU

Ljubljana, 09. 04. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan / Jure Tepina / Karmelina Husejnović
Komentarji
1784

Premier Šarec je zaradi hrvaških pritiskov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe sklical Svet za nacionalno varnost. Ta je obsodil poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Vmešavanje tujih držav in pritiski na uredniško politiko slovenskih medijev so povsem nedopustni, ocenjuje zunanji minister Cerar. Zadevo pa obravnava tudi slovenska policija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mednarodni škandal
    03:39
    Iz 24UR: Mednarodni škandal
  • Iz 24UR: Odziv policije
    01:12
    Iz 24UR: Odziv policije
  • Iz SVETA: Odziv predsednika vlade
    04:44
    Iz SVETA: Odziv predsednika vlade
  • Iz SVETA: Odzivi stroke
    02:54
    Iz SVETA: Odzivi stroke
  • Iz 24UR ZVEČER: Sprega med hrvaško vlado in mediji
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Sprega med hrvaško vlado in mediji
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostna vprašanja
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostna vprašanja
  • Iz 24UR ZVEČER: Boštjan Udovič in Sebastijan Jeretič
    07:46
    Iz 24UR ZVEČER: Boštjan Udovič in Sebastijan Jeretič

Po našem razkritju o pritiskih hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe (SOA) so iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca izrazili zaskrbljenost glede dogajanja. "Vsakršni pritiski na medije so nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava. Gre za obsojanja vredno ravnanje brez primere," so še sporočili iz njegovega kabineta.

Predsednik vlade je zato ob 16. uri sklical Svet za nacionalno varnost.

Premier Šarec je sklical Svet za nacionalno varnost.
Premier Šarec je sklical Svet za nacionalno varnost. FOTO: Damjan Žibert

'Hrvaška naj se vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU'

"Svet za nacionalno varnost se je seznanil s poročilom v zvezi s prisluhi v arbitražni aferi ter obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev," so sporočili po seji. Izrazili so pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje "vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin".

Vlada naj bi po neuradnih informacijah ne glede na nova dejstva nadaljevala z vsemi aktivnostmi, povezanimi z implementacijo odločbe arbitražnega sodišča.

Zasedanja se je poleg Šarca in ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, direktor Sove Rajko Kozmelj, obrambni minister Karl Erjavec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, finančni minister Andrej Bertoncelj, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, pravosodna ministrica Andreja Katič in predsednik državnega zbora Dejan Židan. Na seji je bil tudi Šarcev državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec in predstavnik največje opozicijske stranke SDS Franc Breznik.

Po seji udeleženci sestanka niso dajali izjav, z izjemo poslanca SDS Breznika, ki pa o vsebini sklepov ni želel govoriti. Je pa zatrdil, da niso prejeli bistveno več informacij, kot so jih imeli mediji pred današnjim zasedanjem sveta za nacionalno varnost.

"Zdi se mi, da gre informacija bolj v dnevnopolitične namene, kot pa da bi bila nacionalno-varnostna informacija," je dejal Breznik. Zato je predlagal, da predstavniki Sove v tihi sobi objavijo te prisluhe oziroma dokažejo predvsem vpliv hrvaške vlade na Ivana Tolja, ki naj bi v njenem imenu poskušal vplivati na slovensko medijsko hišo, ter ugotovijo, ali informacija drži ali ne.

"A tega dokaza nismo dobili," je povedal Breznik in pojasnil, da predsednik vlade tega ni dopustil oziroma tega sklepa niso podprli. Tako je Breznik prepričan, da gre za minorne informacije, ki "bolj služijo predsedniku vlade v njegovih dnevnopolitičnih debatah" kot pa za resno nacionalno-varnostno vprašanje. Ni pa želel Breznik odgovoriti, ali je direktor Sove informacije, o katerih je POP TV poročal, besedno potrdil.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je po navedbah stranke na poti v tujino, pa je na Twitterju navedel: "Žalostno. Po sedmih mesecih sklicana prva seja Sveta za nacionalno varnost. V razkroju zdravstvo, Slovenska vojska že četrtič zaporedoma ocenjena negativno, ilegalnih prestopov meje trikrat več kot lani – edina točka dnevnega reda pa pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ POP TV."

Zadevo preiskuje tudi slovenska policija 

Po naših informacijah prisluhe, ki so bili uperjeni proti POP TV in novinarjem, resno obravnava tudi slovenska policija. Policija je med drugim že zaslišala dva novinarja naše hiše. Po naših informacijah policija preiskuje suma dveh kaznivih dejanj, in sicer prisluškovanja novinarjem in korupcije. 

51-letnega hrvaškega državljana Ivana Tolja naj bi po naših neuradnih informacijah sumili kaznivih dejanj, povezanih s korupcijo.

"Potrdimo vam lahko le, da vodimo predkazenski postopek zaradi uradno pregonljivega kaznivega dejanja," nam je potrdil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, pa nam zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati.

Cerar na pogovor poklical hrvaškega veleposlanika in slovensko veleposlanico v Zagrebu

Društvo novinarjev Slovenije je sporočilo, da je nad že drugim poskusom posega tuje vlade v uredniške odločitve slovenskega medija zgroženo. "Ponavljamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo in ne moremo biti tarča takšnih oblastnih podrejanj. Šokirani smo nad razumevanjem svobode govora in neodvisnosti medijev v sosednjih državah, sicer članicah EU. Še posebej nas skrbi, da pritiski prihajajo iz držav, ki sistematično kršijo medijsko svobodo in pravice novinarjev. Metode, ki jih vlade uporabljajo doma, očitno poskušajo izvoziti tudi čez mejo. Takšna ravnanja kažejo na krizo, v kateri je razumevanje svobode izražanja v Evropi, in razkrivajo politične pritiske, za katere smo menili, da so stvar preteklosti. Pristojne pozivamo, da hrvaški vladi dajo jasen signal, da so takšne poteze v Sloveniji nesprejemljive."

Tudi zunanji minister Cerar je danes poudaril, da je poskus vplivanja hrvaškega državljana Ivana Tolja na poročanje slovenske televizije po navodilih tuje vlade "nadvse zaskrbljujoče". "Tako moje kot stališče zunanjega ministrstva je popolnoma jasno – vmešavanje tujih držav in pritiski na uredniško politiko slovenskih medijev so v Sloveniji, Evropi in povsod, kjer si želimo demokratičnega sobivanja, povsem nedopustni." Kot pravi, je Slovenija zrasla ob spoštovanju svobode medijev in govora, zato ne sme in ne bo popustila pri obrambi neodvisnih medijev in svobode govora.

Zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo veleposlanika Hrvaške Borisa Grigića. Na konzultacije v Ljubljano so poklicali tudi slovensko veleposlanico na Hrvaškem Smiljano Knez.

S premierjem Šarcem v zvezi s tem usklajujeta aktivnosti, je zagotovil.

Za Slovenijo je arbitražna sodba mednarodno pravno dejstvo, je ponovil Cerar. Neodvisni tuji mednarodni pravniki so kot arbitri določili mejo na kopnem in na morju. Ta odločitev je mednarodno pravno zavezujoča za obe državi, zato jo morata obe državi spoštovati in izvršiti, kar je Slovenija že storila.

"Kot nekdanji predsednik vlade RS lahko povem, da sedanja razkritja zame niso povsem nova. O nedopustnih aktivnostih sosednje države je že kmalu po dogodkih iz julija 2015 obstajala vrsta indicev in ugotovitev. Vendar nas je pri odzivih vodil primarni cilj, da arbitražni postopek pripeljemo do konca in vprašanje meje po 25 letih dokončno rešimo. Tedaj sem po tehtnem premisleku in posvetovanjih z domačimi in tujimi strokovnaki ocenil, da v tistem trenutku kakršnakoli medsebojna obtoževanja ne bi bila produktivna oz. bi škodila postopkom in Sloveniji," je še dejal.

PREBERITE TUDI:

Hrvaška vlada in SOA očitke zavračata.

Prisluhi sami nekaterih političnih strank ne presenečajo, obsojajo pa poskuse vplivanja na medijsko hišo.

Hrvaška vlada je preko posrednika poskušali pritiskati na POP TV

Spomnimo. Že večer pred objavo imena in fotografije Davorja Franića, hrvaškega vodje akcije prisluškovanja v aferi "aribtražni prisluhi", smo v uredništvu dobili prvi klic, v katerem so nas "prosili" in nam "predlagali", naj zgodbe ne objavimo. Lobist, ki nas je kontaktiral, se niti ni zavedal razsežnosti, prav tako ni poznal glavnega naročnika poskusa pritiska na slovenski neodvisni medij. Namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na POP TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami.

Včeraj smo nato z zvočnimi posnetki razkrili, da je hrvaška vlada angažirala Ivana Tolja, da bi pri enem od direktorjev, ki je v preteklosti sodeloval z našo hišo, dosegel, da ne objavimo, da je hrvaška obveščevalna služba prisluškovala Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik.

(Prenos ali uporaba posnetka je brez dovoljenja uredništva strogo prepovedana.)

Tolj, član uprave in predstavnik lastnika več pomembnih hrvaških medijev, je klical iz Hrvaške v tujino. Poskušal je dobiti enega glavnih direktorjev globalne multinacionalke, ki deluje tudi na Balkanu. Slovenijo ta direktor dobro pozna, še bolj pa Hrvaško in v obeh državah je sodeloval s politiki na visokih položajih. Ko je Hrvat, ki ima tesne stike tako s premierjem Andrejem Plenkovićem kot s predsednico Kolindo Grabar Kitarović, končno dobil sogovornika, mu je hitro razkril: "Imam ponudbo naše vlade, hrvaške vlade. Imate še vpliv na POP TV-ju?" Direktor zaradi slabše angleščine na hrvaški strani dlje časa ni razumel, kaj ta želi. Hrvat mu je pojasnil, da POP TV pripravlja zgodbo o hrvaški obveščevalni službi, o Piranu, arbitraži in o Davorju Franiću. "Zato so me prosili, naj vas pokličem, če lahko pomagate ... Če lahko pomagate, bi bilo to lahko zelo koristno, veste."

Kdo je Ivan Tolj?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1784)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
10. 04. 2019 19.35
+1
nikoli nikdar se hrvati ne bodo vdržali,saj jih stalno vpodbuja sds ki redno obvešča hdz o ukrepih slovenije-plenkovič in janša se redno sestajata ter kujeta proti sloveniji.
Krematorij666
10. 04. 2019 18.09
V igri je še vedno Schengen in Evro...naši b...i pa bodo šli ponovno žejni čez vodo.
kaktusar1
10. 04. 2019 17.07
a je tole kaj zaštekal, al so desni dobil komando, naj nehajo?
DEEP
10. 04. 2019 11.25
+1
ŽALOSNO!!" "Suvražne"države sosedje,"prijatl"ki nas je 90.obiskal z ra ta ta ta;ironično, a Ne!!
igy02
10. 04. 2019 11.19
+6
Na podstrešju imam še obleko bivše teritorijalne. Bo v redu? Rdečo zvezdo pustim?
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 14.06
+0
Krematorij666
10. 04. 2019 18.32
+1
Pepi...eni jo še imamo, ostali ste se pa skrivali in pisali po cestah živela JLA
Pozitiven
10. 04. 2019 10.37
-3
Navadno bluzenje, Hrvati se na to požvižgajo, ker vedo kakšne riti smo.
Kaktus111
10. 04. 2019 10.43
+2
A JIM KJE NOT LEZEŠ ........ izdajalc......
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 11.05
+9
Krematorij666
10. 04. 2019 18.37
tron3
10. 04. 2019 10.29
+6
Dokler bodo imeli naši politiki pri sosedih vikendice, apartmaje, jahte itd, se ne bo nč spremenilo, sosedje bodo počeli kar se jim bo zahotelo, jasno, da je še treba dodati da imajo skladišče dokumentov o trgovini z orožjem, s katerimi lahko ustrahujejo in izsiljujejo slovensko politično elito.
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 11.05
+1
poneumljanje
10. 04. 2019 11.20
+0
Kaj cviliš Pepko, a te resnica kaj boli ?
marker1
10. 04. 2019 13.21
Tisto orožje je bilo ničvredno. JLA je imela samo neuporabno železnino po kasarnah v Sloveniji .
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 14.07
FAUSTOS1
10. 04. 2019 10.26
+8
sedaj je popolnoma jasno ,da imamo v našem parlamentu veliko hrvaško stranko sds ,ki je podružnica hrvaške hdz-sds negira vsa dejstva o vmešavanju hrvatov ,trdi celo da tega ni bilo kljub temu ,da obstajajo posnetki,ki so javno dostopni-kvizlinštvo je zasčitni znak sds-delovanje v lastni državi v korist druge države.sramotno dejanje sds.
kaktusar1
10. 04. 2019 11.57
+1
in ob takih dogodkih aktivirajo vso kolaboracijsko artilerijo, da bi naš čim bolj očrnili...res imamo dobro desnico, ki takoj pokaže zakaj jo volivci ne maramo
nightifly
10. 04. 2019 10.22
+9
Svet za nacionalno varnost: Hrvaška naj se vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU///////////////////////Ce je Slovenija en lep del svoje suverenosti z vstopom v UE in Nato prenesla na ti dve organizaciji , potem je cisto lepo in pravilno ,da croatom napise noto z zgornjim pozivom . Toda to je sele zacetek . Skupaj z nespostovanje arbitrazne sodbe sta zdaj pereci ze najmanj dve vprasanji , ce upostevam se prisluskovanje . Torej bi se morala Slovenija absolutno posvetovati v Bruslju , se vec , za te primere Zahtevati mnenje in sodbo Evropske komisije in organov ,ki s za to zadolzeni . Zakaj tega Slovenija ne naredi ampak se s to mejo trajba s croati ze vrsto let , poleg vsega pa so v Sloveniji se notranje sile ,ki pri tem uzivajo , samo da Slovenija trpi .Pa saj to je jasno in vidno , se slepci ´´vidijo ´´ to . Ne razumem te popustljivosti do sosedov .In tako bo desetletja ,ali se vec . Dlje kot se to vlece , bolj se balkanski beton trdi in ne bo mogoce nikoli vec kaj spremeniti .Ponavadi se stvari na balkanu resuje samo na krvav nacin .Pri vseh zelo inteligentnih ljudeh v Sloveniji tega ni mogoce zaznati ? Posvet z evropskimi institucijami je popolnoma legalen ,legitimen nacin resevanja sporov . Torej naj se oni prvo izjasnijo kaj in kako . Bilateralni odnosi s croati so popolnoma neproduktivni , neuspesni in ne bodo prinesli resitev ,dokler crovati ne dobijo tistega kar si zelijo ,celo Slovenijo . To je resnica . Nadut , narcizisticen in surov narod ,so tile sosedje .
NA LEVO ni OK
10. 04. 2019 10.21
+15
Tudi če hrvata dobiš z roko v marmeladi do ramen, trdi, da da ima roke čiste. Laže in trdi do onemoglosti. To imajo hrvatje v svojem DNK zapisu.
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.22
-4
M_teorija
10. 04. 2019 10.21
+1
Baje ima ta Tolj zdrave krščanske korenine!?
CyberWorm00000
10. 04. 2019 10.22
-8
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.23
+0
Postene namene. Saj zato je Sarcu pomagal pri tej konstrukciji...
poneumljanje
10. 04. 2019 10.34
+0
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 11.07
+1
kaktusar1
10. 04. 2019 12.00
+1
poneumljanje, sej vidiš, da teb nič ne pomaga, zakaj sedaj pošilješ druge..prvo se ozdravi, pa da vidimo, če terapija kaj pomaga...pol bomo pa ukrepal
Absolutist 1
10. 04. 2019 10.21
+6
Skrb vzbujajoče,da nam je Italija včeraj zavrnila 80 ilegacev migrantov,ki so ilegalno vstopili v Italijo pri Kozini.Kako so prišli mimo naših čuvarjev Slovenije.Nabiramo si jih kot berač uši.O tem ni bilo nič slišanega na včerajšnjem res paničnem sestankovanju.
kaktusar1
10. 04. 2019 12.01
+3
vir nora tv in reporter...a onih 50 000 beguncev iz velike kladuše se je že našlo....
NA LEVO ni OK
10. 04. 2019 10.14
+11
Dragi Slovenci, morje imamo sami in morje je tudi okrog drugih držav. Razmislite kam na dopust. Hinavska hrvaška politika si ne zasluži našega denarja.
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.23
+2
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.24
+4
Jaz imam doma farmo piscancev in trdim, da je goveje meso kontaminirano!
jožagolikoža
10. 04. 2019 10.13
+4
Teli naši politiki znajo sam krast in nič drugega
Roosterno1
10. 04. 2019 10.10
+7
Kakšna dejanja dopušča naša politika. To je nedopustno. Ali nas res lahko vsak najmanši embicil sesuje kot navadne loleke? Zaključek zgodbe bo po že v naprej znanem scenariju zaključen v prid naših sosedov. To je pač naša diplomacija in sposobnost lobiranja v Bruslju... brez veze besed... Hlapci bili in bomo!
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.24
+1
jožagolikoža
10. 04. 2019 10.10
+2
Šiška so zaprl tega k je prisluškoval In človeka ki je klical popotv bojo pa pstil prmir sramota kakšno vlado imamo
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.24
+1
mali.mato
10. 04. 2019 10.08
+3
Koordinativno telo družinske medicine pojasnjuje, da zahteva družinskih zdravnikov po upoštevanju ustreznih normativov glede vpisovanja novih bolnikov pomeni, da bo 325.000 ljudi brez zdravnika.
poneumljanje
10. 04. 2019 10.11
+1
A lažeš, al zavajaš in strašioš ljudi. Sploh pa ni članek o tej temi !
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.25
+2
Manandi
10. 04. 2019 10.07
+5
Poleg Kombija obveščevalne, ki so ga Slovencem brez sestanka nacionalnega sveta za varnost in oba prijeta nesposobneža obveščevalne službe, usranogatnika, provokatorja katera so aretitrali zaradi Evropskega obnašanja Slovenske obveščevalne službe vrnili vrednega pol milijona EU nazaj Slovencem, ki baje niso vedeli kje sta ?? , so tudi pri izjemni provokaciji načrtni provokaciji Slovenskega GALEBA, ki je z Jugoslovanskimi oznakami zastavo, Srbijanskim pilotom provokativno pristal v Puli so Hrvati kukturno odreagirali Slovenski provokatorji pa niso dosegli namena z tem Evropskim obnašanjem. Težko se je sprijazniti z dejstvom domačih izdajalcev Drenikove, Sokolca, Erjavca..in ostalih da je vse propadlo in da je Slovenija brez prijateljev saj zardi politike FDV lin LEVE opcije pač ima same sovražnike okoli sebe..
JohannDoe
10. 04. 2019 10.13
-2
Skrajni čas, da se iz politike odstrani pri koritu najdlje vztrajajočega fdvjevca.
poneumljanje
10. 04. 2019 10.13
-1
Današnji izdajalec, se ve kdo je, prav tako se ve za izdajalce v letih 41-45 , tako, da ne bluzi !
Bolcev Pepi
10. 04. 2019 10.26
-4
Edini izdajalec v tej zgodbi si ti in tvoj Jansa, ki je klical v Zagreb. Dnevno!
direstraits
10. 04. 2019 10.05
+3
Vsi naši bebasti Levi politiki vedo in je bil tud javno objavljen, kje je mesece in mesece spal Hrvatarski predstavnik... na njihovi ambasadi.... pa menda niso tam Domino špilal. Toliko so naši bebasti, al tud tega ne znajo al nočejo, si ne upajo dokazovat .
poneumljanje
10. 04. 2019 10.14
+2
A ti si malo za svetom, šah so igrali, čudno, da tega ne veš !
Ricketts
10. 04. 2019 10.04
+13
Od zahoda nas napadajo Italijani, iz severa Avstrijci, iz vzhoda Madžari in iz juga Hrvati. Kljub vsemu plove naša barka zadanemu cilju demokratičnemu socializmu naproti. A Slovenci, kaj je z njimi??? Oni so ob ograji naše barke in bruhajo.