Slovenija

SD in LMŠ kritični do Pahorja: 'Ob nobeni pomembni temi se niste oglasili'

Ljubljana, 01. 02. 2021 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
1717

Predsednik republike Borut Pahor je prvake vseh parlamentarnih strank povabil za skupno mizo, saj "bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU". Predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec mu je odgovoril, da sicer spoštuje njegov poziv, a da bi se mu zdel mnogo bolj iskren, "če ne bi molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve". Do Pahorja so kritični tudi v 'njegovi' stranki SD: "Bojim se, da ste tudi sami odgovorni za to, da so politične razmere prišle tako daleč."

Šarec in Pahor
Šarec in Pahor FOTO: Miro Majcen

"Ugotavljate, da smo v času samostojne države vzpostavili razmeroma trden demokratični sistem, ki je utemeljen v parlamentarni demokraciji. To je res in s tem se lahko strinjam. Vendar je prav ta trenutek, ko obeležujemo 30. obletnico poti k samostojnosti, po mojem mnenju demokracija tudi najbolj ogrožena." Tako je uvodoma zapisal prvak stranke LMŠ Marjan Šarec v odgovoru na poziv predsednika republike Boruta Pahorja k srečanju vseh predsednikov parlamentarnih strank. 

Pahor bi na tem srečanju, kot je zapisal v povabilu, "rad preveril stališča o svojem predlogu, da bi bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU".

Šarec mu je odgovoril, da sicer spoštuje njegov poziv, a bi se mu zdel "mnogo bolj iskren, če ne bi molčali ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve". Kot Pahorju očita Šarec, se ob nobeni pomembni temi, ki zadeva bistvena vprašanja, ni oglasil: "Kadrovanja, napadi na medije, poseganje v avtonomijo neodvisnih institucij, žaljenje po družbenih omrežjih, molk ob koruptivnih dejanjih vlade in posledično molk ob napadih na žvižgače, ki so na to opozorili ... Vedno ste molčali."

Nadalje je Šarec spomnil, da so opozicijske stranke pri spopadanju z epidemijo predlagale vrsto amandmajev k vsem dosedanjim PKP-jem, pa jih je "koalicija zavračala kot po tekočem traku". Prav tako je Pahorja spomnil, da so imeli vsi ti zakoni "v besedilu podtaknjence, člene, ki vanje absolutno ne sodijo, saj omejujejo človekove pravice, že po svoji naravi pa ne sodijo v interventne zakone". Niste se oglasili, da bi branili človekove pravice, je ponovil Šarec in dodal: "Namesto tega smo vas videli na družbenih omrežjih med uporabo otroških igral, ki otrokom niso dostopna, saj so oblepljena s trakom zaradi epidemije. Tudi vaše neizmerne sreče ob obisku frizerja ne bi bilo treba deliti z nami, saj to ni pomembno za državljanke in državljane."

O predsedovanju EU pa da je sploh težko govoriti, "saj nas je vlada zunanjepolitično popolnoma osamila".

Zato Pahorjev poziv, za katerega sklepa, da je usklajen s predsednikom vlade, Šarec vidi kot poskus "vreči vse v isti koš in dobiti pokritje za aktivnosti vlade".

Pahorju predlaga, naj se temeljito pogovori s predsednikom vlade, ali se mu zdi, da pelje državo po pravi poti. "Ko obtoži starše, ki protestirajo, da izvajajo politični boj, je jasno, da je izgubil stik z realnostjo," je med drugim navedel.

"Od pogovora žal nimam veliko pričakovanj"

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: POP TV

Celo v Pahorjevem SD pa so zapisali, da si od pogovora, za povabilo h kateremu se sicer zahvaljujejo, nimajo velikih pričakovanj. "Ne delim namreč vaše ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo, saj takšno oceno demantira dejstvo, da smo po številu mrtvih zaradi koronavirusne bolezni v svetovnem vrhu. To tragično dejstvo ni le posledica objektivnih okoliščin, temveč tudi napačnega in škodljivega ravnanja ali neukrepanja vlade," je zapisala predsednica stranke Tanja Fajon.

Strinja se, da bi bila enotnost pri obvladovanju epidemije, pri predsedovanju Svetu EU in pri razvojnem okrevanju koristna. "Vendar za takšno enotnost ni osnovanega pogoja: ni zaupanja. Vlada je s svojim radikalnim delovanjem, netenjem sovraštva in nestrpnosti, podrejanjem neodvisnih institucij, nesposobnostjo sodelovanja ter odnosom do vseh, ki mislijo drugače, pokazala, da ni vredna zaupanja ne opozicije ne ljudi," je zapisala.

Opozorila pa je tudi na vlogo predsednika. "Bojim se, da ste tudi sami odgovorni za to, da so politične razmere prišle tako daleč," je poudarila Fajonova. Dodala je, da je že zdavnaj pričakovala jasno besedo predsednika republike, ki se bo opredelil proti pojavom, ki ne smejo imeti mesta v slovenski sedanjosti in ne v prihodnosti. "Ti pojavi namreč ogrožajo osnovne demokratične in ustavne vrednote. Njihovo varovanje pa razumem kot osnovno poslanstvo predsednika republike," je zapisala Fajonova.

"Enotnost s to vlado ni mogoča, ker ni mogoča enotnost ne o njeni agendi in ne načinu delovanja. Pogovor lahko prispeva k medsebojnemu razumevanju, ne more pa oprati vladne odgovornosti za vse tragične napake, ki jih je storila in jih bodo čutile še generacije. Enako velja za vašo odgovornost za varovanje naših demokratičnih in ustavnih standardov," je sporočila.

Verjame, da je treba preučiti vse ustavne in demokratične možnosti, da se Slovenijo varno pripelje skozi sedanje izzive. "Prvi korak za to je zamenjava sedanje vlade," meni. Če tega v parlamentu ne bo mogoče doseči, pa upa na Pahorjev poziv k volitvam.

Janša: Odziva Šarca in Fajonove ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Posnetek zaslona

Predsednik vlade Janez Janša je vabilo predsednika republike Boruta Pahorja na pogovor ocenil kot povsem dobronamerno in skrajno nevtralno povabilo. Ocenil je, da odziva predsednikov LMŠ Marjana Šarca in SD Tanje Fajon "nazorno ilustrirata zaplezanost in negativizem opozicije".

Iz drugih parlamentarnih strank se za zdaj še niso odzvali.

Datum srečanja Pahorja in predsednikov parlamentarnih strank, če srečanje sploh bo, še ni določen

Pahor je v svojem pismu med drugim navedel, da bo Slovenija letos obeležila tridesetletnico razglasitve samostojnosti in njene obrambe, pa tudi tudi mednarodnega priznanja in ustavnosti države. "V teh treh desetletjih smo vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem, utemeljen v parlamentarni demokraciji. Izkušnja kaže, da smo zmogli tudi najtežje preizkušnje in znali sprejeti tudi najtežje odločitve, ker smo se o njih pogovarjali," je spomnil.

Ob tem je ocenil, da "je tega pogovora tudi na ravni voditeljev parlamentarnih strank danes premalo". Zato jih vabi na srečanje, saj meni, da bi bil "tak pogovor v trenutku, ko smo soočeni z eno najtežjih preizkušenj, lahko zelo koristen".

Tri teme, ki jih je naštel, pa so po njegovih besedah "teme izrednega pomena", ki jih ima "za skupne vsem, ne glede na siceršnje politične razlike, in so v skupno dobro".

Datum srečanja, če se bo bodo na Pahorjev odziv prvaki strank odzvali pozitivno, še ni določen.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1717)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
20. 02. 2021 18.08
+0
Komunajzarji, kaj bi radi? Pahor je pameten človek in se ne bo spuščal v vaše blesave igrice!!!
cakra
03. 02. 2021 19.48
+1
V vseh državah E.U... je opozicija stopila na sran vlad ni bilo nobenega poziva ne upoštevanje ukrepov tako kot pri nas, še najmanj da bi opoz... sodelovala pri kakšnih protestih, se zavedajo da je to strel v koleno so pač drugačno volilno telo kot pri nas.
cakra
03. 02. 2021 19.50
+0
Če poslušaš nekatere ljudi govorijo da ko se ne držijo ukrepov delajo škodo J..J..
malaraja
03. 02. 2021 18.41
+3
Ker vidim, da nekateri komentatorji diskutirajo s SĐS troli, samo v informacijo, s kom se prepirajo. Škoda časa, ignorirajte trole, ker so morali odvreč žlice in lopate, ko jih je Janez vpoklical v Tovarno zlobe: Govori se, da so ljudje v SDS plačani celo za to, da komentirajo dogodke na družbenih omrežjih. Je to res?
malaraja
03. 02. 2021 18.41
+2
To drži in se okrepi za časa volilne kampanje, ko se izkoristi mlade člane in se jih plača prek študentskih napotnic, da pišejo komentarje. Tudi sam sem sodeloval v takem projektu leta 2011, ko je 20 mladih 24 ur na dan v izmenah pisalo na vseh teh glavnih portalih. Ne vem pa, kako so prikazali plačilo stroškov zanje. Tudi na facebooku se vidi, da so zelo agresivni. Tem mladim so obljubljali službe v primeru zmage in oblikovanja vlade s strani SDS. Čeprav se je res oblikovala, od njih službe ni dobil nihče, ti mladi so se počutili prevarane. Raje so kadrovali otroke iz svoje elite, ki sploh nikoli nič niso naredili za stranko.
Razumnež
04. 02. 2021 21.55
A pa boli, ko se sam s sabo pogovarjaš? :)))
SLObunkeljn
03. 02. 2021 11.45
+4
Bravo gospod predsednik!? Pravijo, da imajo "udobno" večino 47 glasov in lahko nemoteno dalje nevešče in pajdaško vodijo državo v boju proti epidemiji, zakaj že potrebujejo podporo?
borjac
03. 02. 2021 10.17
+6
Pahor organizira ta sestanek v tem trenutku samo zato, da legitimira in podpre Janševo vlado, to je edini namen Pahorja, stranke opozicije , ki bodo šle na sestanek, bodo deležne napadov, diskretizacij in žalitev s strani Janše, Pahor pa bo to samo gledal, kot je gledal ko je Janša umazano napadel sodstvo in Florjančiča, bi pa moral on kot gostitelj to žaljenje s strani Janše prekiniti ampak ni, on je to celo omogočil. Dejstvo je da je Pahor, Janšev hlapček.
malaraja
03. 02. 2021 18.37
+2
Janez ima veliko dosjejev, tudi Pahorjevega. Izsiljevanje je kriminal, samo očitno se ga ne upajo prijaviti.
tornadotex
02. 02. 2021 17.28
+2
Pahi, povpraši ga samo po puški.....
prašek
02. 02. 2021 18.16
+4
A Ištvana ???? Jih je prodal ........... ☺
kristofus@email.si
02. 02. 2021 16.51
-4
Pomembne teme so korona kriza, ekonomska kriza, pridobitev čim večjega deleža evropskega denarja za okrevanje, notranje investicije v zdravstvo in gospodarstvo ter socialo, predsedovanje. Vse ostalo so le vaše egoistične blodnje, dragi moji levaki
kristofus@email.si
02. 02. 2021 16.52
-3
In čas bi že bil, da vsaj poveste konkretno, kaj tako tragičnega vam ta vlada dela?
Sofercek
02. 02. 2021 17.33
+3
Čas bi že bil da si dobr operete ušesa, ker zgleda, da ste popolnoma gluhi. Kar želiš, da ti že enkrat povemo, naj bi slišal že miljonkrat, in še enkrat ne bi imelo nobenega smisla. Ubogi na duši in zdej zgleda tudi na ušesih.
Samo gasssss...
02. 02. 2021 14.23
+3
Kot vidim denarja se nihče ne brani.😂
borjac
02. 02. 2021 13.02
+4
Pahor je Janšev lakaj, končno so mu to jasno in glasno povedali v LMŠ in tudi "njegovi" SD, saj vprašanje je ,če bo to hotel sploh razumeti ampak bo še naprej nakladal in nakladal o nekakšnem združevanju, on živi nekakšnem namišljenem instagram svetu in se ne zaveda ali pa se noče zavedati te realnosti.
tiandra4
02. 02. 2021 12.53
+3
Vedno sem podpiral Pahorja, odkar se je podredil z JJ je pa zame zapravil ves svoj ugled. Dopušča rušitev demokratične Slovenije, ne ukrene nič, država propada. Tudi on se bi moral čim prej posloviti iz politike, tako kot jj. Šarec, prav imaš!
Luka64
02. 02. 2021 12.56
-3
Od kdaj pa boste vi bošnjaki odločal, kdo bo vodil vlado v SLO. Vi ste tlele, da mešate beton in malto, razumska dejanja pa prepuste Slovencem, ker edin, kar znate vihtet je kramp pa lopata, pa ob jajčkanju še kak nož, kot vaš simpatizer iz Kamnika.
tiandra4
02. 02. 2021 13.16
+5
SLEP SI KER NE VIDIŠ KAM SE PELJEMO Z SDS VLADO !
Luka64
02. 02. 2021 13.18
-5
In slepec očita vsem ostalim slepoto. In vse je blo res...
tornadotex
02. 02. 2021 17.29
+0
Sofercek
02. 02. 2021 17.35
+1
Llahko vsem bošnjakom sam popušiš, ker drugače nebi mel kje živet, ker so ti oni kot praviš dom zgradili.
rovte
02. 02. 2021 12.50
+0
Do sebe naj bosta samokritična!
rb63
02. 02. 2021 12.16
+3
Ta Pahor je itak uničil SD. Zaradi takratnega njegovega predsedovanja stranki se je odcepila bolj radikalna struja in nastala je levica.
Luka64
02. 02. 2021 12.28
-2
Glih nasprotno, ko je še Pahor vodil SD je bila enotna in homogena, sedaj ko je fatalna Fajonka zapadla pod vpliv ex-jugovine in stričkov iz ozadja se žačenja njen razkroj, vendar vi opan- karji tega ne sprevidite. V najhujši nuji se poslužujete ekstremizma in pokolov, kot se je to zgodlo v Kamniku s strani bošnjaka, ki ni bil sposoben dojet dejanskega stanja prekinitve razmerja. Bošnjaki se boste moral še dosti naučit o skupnem sobivanju, kot o kulturi politike in delovanja v Sloveniji.
ValterUdovernik
02. 02. 2021 12.55
+2
rb, ko je Pahor vodil SD je bil Luka Mesec se v osnovni soli.
EnKandidatDosmrtniMandat
02. 02. 2021 11.35
+4
Borut, raje kakšno fotko na IG objavi. Bo bolj koristno. #WhataFantasticDay #ČlovekBrezLastnegaMnenja
Dejkodeko
02. 02. 2021 10.44
+4
Pahor bi drugim predstavil zakaj morajo ubogati Janeza, tukaj se ne gre za uravnoteženje. Kakorkoli obrneš so glavni hujskači in uporabljajo izjave pod vsemi nivoji ravno sds, pa bi se lahko popravili, če bi želeli saj so le na vladi ampak ne oni jokajo in cvilijo kot mala razvajena deca, namesto da bi se dokazali z delom. Zakaj, malo se mi sanja, janez pa dobro ve 😉
Dejan Matvoz
02. 02. 2021 10.32
+2
Vsi vlečejo provizije od vsega, zato je to kupljena tišina. Tudi pri Business-casu Koronamanija 🤬. Dolg bodo pa oplačevale še generacije za nami!
Jaka_64
02. 02. 2021 10.27
+5
Vladi pritrjujejo njihovi volilci "Vlada dela dobro" in se motivirajo v svoji nesposobnosti. Pahor pa nima nikogar. Zato se mora pogovorit sam s sabo in si pravi "Uspešen sem, veliko sem dosegel, dober sem". Hudič je, če nimaš nikogar in se moraš zanesti v glasove v svoji glavi, čez dan pa se ukvarjaš z zalivanjem rož in fitnesom. Kot PV je bil Pahor popolnoma nesposoben in je moral odstopit, tole s predsedništvom, ko naj ne bi nič delal, pa mu znese.
rb63
02. 02. 2021 12.20
Res je bil kot PV popolnoma nesposoben, prav anemičen. Spomnim se, da me je tako daleč spravil, da sem že razmišljala, da bom volila Janšo. Sicer se to nizgodilo, ampak si morete mislili kaj ta brezhrbteničar vzbuja v ljudeh.
Fejst pob?
02. 02. 2021 09.55
+11
Res je, bil je tiho in tako sodeloval pri Janševih dejanjih demontaže države, kakor pri spreminjanju zgodovine. Na udobni funkciji raje pošilja fotografije svoje (ne)sreče. Zato naj raje obsodi Janševa dejanja, kot pa da vse relativizira in ga s tem podpira. A tega ni pričakovati - nima jajc , ima pa Janeza (Janšo).
ValterUdovernik
02. 02. 2021 09.48
+10
Šarčev in Fajonin odgovor sta na mestu, o Pahorju pa ni vredno izgubljati besed. Po mojem skromnem mnenju je osebnostno moten.
melhijad1
02. 02. 2021 08.59
+16
spel se pahor skupaj s tvojim jajotom
za naše
02. 02. 2021 08.54
-15
pa koga sploh zanima ,kaj si mislijo rdeči kulovci .Na bruhanje mi gre ko jih vidim ne pa da še kdo spregovori bljjjak...!