Slovenija

Sassoli kritičen do držav, ki niso pripravljene sprejeti beguncev

Ljubljana, 31. 08. 2021 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli se je na pogovoru z mladimi v Ljubljani zavzel za bolj demokratično Evropo, kjer ne bi vladala diktatura večine. Kritičen je bil tudi do držav članic, ki niso pripravljene sprejeti prebežnikov iz Afganistana.

David Sassoli v Hiši EU
David Sassoli v Hiši EU FOTO: Bobo

Sassoli je na razpravi o prihodnosti Evropske unije dejal, da bi države članice imele danes več težav, tako gospodarskih kot varnostnih, če ne bi bilo Evrope. Prepričan je bil tudi, da je nujna izboljšava demokratičnega procesa v Evropi.

Trenutno evropska demokracija omogoča pravico do veta, pri nekaterih postopkih pa je nujno soglasje vseh, je pojasnil. "Kakšna demokracija je to?" se je vprašal. Po njegovem demokracija ni diktatura večine, demokracija so jamstva in zagotovila za opozicijo, ampak z možnostjo sprejemanja odločitev. "Demokracija, kjer se ne odloča, v takšno demokracijo se nihče ne zaljubi," je dodal.

David Sassoli
David Sassoli FOTO: Bobo

Sassoli o državah, ki ne želijo sprejeti beguncev: Škandal in nezaslišano je

Med šibkostmi povezave je opozoril na trenutke, ko nacionalne vlade ne občutijo potrebe, da bi se z določenimi izzivi spopadli skupaj. Pri tem je izpostavil primere, da nekatere države niso pripravljene sprejeti afganistanskih beguncev potem, ko so talibani prevzeli nadzor nad državo. "Škandal in nezaslišano je," je povedal o stališču več državah, da bi se morale s prebežniki iz Afganistana ukvarjati le sosednje države.

Afganistan in vse bolj zaostrena nova humanitarna katastrofa na vzhodu sta bila tudi na programu izrednega zasedanja notranjih ministrov EU, ki ga je vodil slovenski notranji minister Aleš Hojs. Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn se je ostro izrekel proti poziciji, ki sta jo glede afganistanskih beguncev zavzela avstrijski kancler Sebastian Kurz in slovenski premier Janez Janša. Hojs pa je besede luksemburškega ministra označil za neprimerne.

Hrvaška policija je bila medtem deležna ostrih kritik glede ravnanja z begunci. Medtem ko so se zavezniške sile trudile evakuirati na tisoče beguncev iz Kabula, naj bi hrvaška policija domnevno okradla in v Bosno nezakonito vrnila več deset Afganistancev, ki so svojo državo zapustili zaradi strahu pred talibansko represijo.

Sassoli kot ključni izziv izpostavil tudi podnebno krizo

Kot ključni izziv je Sassoli izpostavil tudi podnebno krizo. Ravno pri tem je izpostavil moč mladih, saj da brez njihovega glasu ne bi prišlo do zelenega dogovora.

Tudi mladi so med izzivi EU izpostavili razdrobljenost zaradi nacionalnih politik. Nekateri so se zavzeli za več in močnejšo Evropo. Med osrednjimi temami sta bili tudi begunska kriza in predvsem boj proti podnebnim spremembam, saj da bodo te najbolj zaznamovale prihodnja leta in dogajanje v svetu.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
01. 09. 2021 10.05
+1
domov si jih pelji
Khronos
01. 09. 2021 09.10
+9
Spravil se je na mlade, enako kot LGBTQFRTD in podnebni panicarji. Ultra levi tocno vejo kaj delajo,kapo dol! Kljub ocitnim dejstvom o vkljucevanju teh ljudi v zahodno druzbo in njihovem preziru do zahodnega nacina zivljenja, jih hocejo na vsak nacin uvazati. Muslimani prezirajo in sovrazijo vse v zvezi z LGBT in zenskami, a nevladniki in feministke prezirajo vse, ki se ne strinjajo z masovnimi prihodi migrantov, ki so povecini te veroizpovedi. Zanimivi casi.
Mihhaa
01. 09. 2021 09.04
+10
Sasoli naj v vseh članicah organizira referendum glede sprejema migrantov pa da vidimo kdo jih sploh želi in naj se vilja ljudstva upošteva. Glede na njegovo mnenje jih je pa že sam nekaj sprejel v svoj dom...
hondoid
01. 09. 2021 09.03
+9
Kurz in Janša,vztrajata,za vama smo. Naj gredo v bolj razvit svet(jedrna EU).
JApajaDAja
01. 09. 2021 09.30
+1
včerajšnja skupna izjava zun.ministrov je bila enotna-ta osamljeni jezdec je izvisel!
andro69
01. 09. 2021 09.02
+6
Lepo...bolj demokraticna evropa...to pomeni eni se bolj delajte da bodo drugi uzivali na vas racun...
Metalllca
01. 09. 2021 08.46
+5
Realni Slovenija se počasi polni z Afganistanci, pa če vsi naši govorijo kako ne bodo sprejeli niti enega. Vsak ki ilegalno pride v Slovenijo ima pravico do azila, saj azilni domovi pokajo po šivih. Sedaj jih bo pa še več, in še večji razlog da se jih sprejme, kao Talibani. Dej ne glumite politiki
TolstojV
01. 09. 2021 08.46
+14
Slovenija bi morala pojasniti EU da smo v Slovenijo sprejeli že 60 000 tisoč kosovskih ekonomskih migrantov in da več migrantov ne moremo sprejeti ker v Sloveniji že v vsaki vasi živi kosovar da o slovenskem primorju sploh ne govirimo!
creh
01. 09. 2021 08.42
+8
v luxemburg, pa v bruselj si jih naselte, banda
cesar1
01. 09. 2021 08.39
+9
Makaronar naj se briga zase! Dovolj dela ima na Lampedusi!
vlahov
01. 09. 2021 08.20
+10
Naj gredo v Luxemburg .
vlahov
01. 09. 2021 08.17
+12
Ne potrebujemo ekonomske emigracije še iz Kabula . Naj se borijo za demokracijo kot mi tu v RS; 70.000 ubitih med 2. sv. vojno in 20 ubitih med zadnjo vojno. Samo , da se izseliš ni rešitev. To so ljudje , ki ne delajo v službah .... To so 95% na socialni podpori . Imamo dovolj iz BIH , ki dol gradijo tukaj služijo.