Slovenija

Satelitski posnetki Copernicusa prikazujejo stanje po poplavah

Ljubljana, 07. 08. 2023 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Copernicus je objavil satelitsko fotografijo, ki prikazuje stanje po poplavah na območju Maribora. Copernicus na prošnjo Slovenije satelitsko spremlja poplavljena območja in zemeljske plazove v Sloveniji. Posnetek je označil za 'fotografijo dneva'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropska unija je na prošnjo Slovenije zagnala opazovalni program EU Copernicus za urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij in zemeljskih plazov v Sloveniji, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Kot je povedal, so sistem za upravljanje izrednih razmer Copernicus aktivirali na zaprosilo Uprave RS za zaščito in reševanje. Urgentno satelitsko spremljanje razmer pomaga reševalnim in drugim službam pri odzivanju na hude poplave, je dodal.

Lenarčič je že pred tem sporočil, da so v Bruslju pripravljeni pomagati in aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito, če bi Slovenija za to zaprosila.

Kadar obseg izrednih razmer presega zmožnosti države, da bi se sama odzvala, lahko za pomoč zaprosi prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, na svoji spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje. Po zaprosilu in aktiviranju mehanizma druge države članice in pridružene države v mehanizmu prek centra za usklajevanje nujnega odziva ponudijo pomoč. Država prosilka se odloči, ali njihovo pomoč sprejme ali ne.

Evropske zmogljivosti sicer ne nadomeščajo obstoječih nacionalnih odzivnih zmogljivosti, ampak jih dopolnjujejo. Na voljo pa so takrat, ko so poleg nacionalnih izčrpane tudi zmogljivosti evropskega nabora civilne zaščite.