Slovenija

Šefic in Golob: Prioriteti sta preprečiti ekološko škodo in zavarovati prebivalce

Kranj, 03. 11. 2023 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K., STA, N.V.
Komentarji
339

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo Sava, ki še vedno narašča, poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, zato so vse pristojne službe v pripravljenosti, so opozorili na Mestni občini Kranj. Ob tem so spomnili, da je v avgustovskih poplavah narasla reka dosegla le spodnji del cevi.

Posledica močnih padavin v noči s četrtka na petek je visok vodotok Save v Kranju. Narasla voda je še drugič v zadnjih treh mesecih dosegla kanalizacijsko cev na t. i. planiškem mostu. Prvič je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini šenčurskih. Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo,  kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, opozarjajo na kranjski občini. 

Most pri Planiki
Most pri Planiki FOTO: Občina Kranj

Po naročilu Mestne občine Kranj (MOK) je planiški most strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, ko je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda. "Ponovna visoka voda reke Save bi lahko poškodovanost kanalizacijskega voda še povečala, zato je treba za zagotavljanje trajnosti in varnosti glede na rezultate pregleda nemudoma pristopiti bodisi k izgradnji novega objekta bodisi k celoviti sanaciji (vključujoč odstranitev kanalizacijskega voda)," so navedli v poročilu.

Most pri Planiki
Most pri Planiki FOTO: Občina Kranj

Danes ponoči je Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. MOK je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, ki budno spremljajo stanje. Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov bi pri tem bilo kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, so sporočili z občine. 

Državni sekretar Boštjan Šefic in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec o visokem vodotoku o možnih rešitvah

Župan Rakovec je Šeficu zagotovil, da je stanje pod nadzorom, saj vodotok Save ni oviran z vejami ali drugimi naplavinami, ki bi lahko poškodovale betonski ovoj kanalizacijske cevi, so sporočili iz Ukoma. Šefic je poudaril, da je o trenutnih razmerah obveščen tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, saj je prioritetno zagotoviti takojšnje ukrepanje in preprečiti nastanek ekološke škode. Sicer pa ima, v primeru, da bi prišlo do poškodovanja, občina s Komunalo Kranj pripravljene scenarije, s katerimi bi preprečili nastanek škodljivih posledic.

Oba sta sicer poudarila, da je zagotavljanje varnosti prebivalcev najvišja prednostna naloga, in da bodo v primeru morebitnih sprememb ali poslabšanja situacije pristojne službe ukrepale hitro in učinkovito, da se prepreči razlitje.

Dolgoročno rešitev predstavlja tudi nov ustrezen most, ki bi med drugim zagotovil ustrezno rešitev tudi za ta del kanalizacijskega sistema. Gre za pomemben infrastrukturni projekt Mestne občine Kranj, za katerega ima MO Kranj tudi že izdelan projekt in njegovo realizacijo načrtuje v naslednjih letih, so še sporočili iz Ukoma.

Kratkoročna sanacija ne bi bila ustrezna rešitev

Za mostom pri nekdanji Planiki se začne kanjon Zarica, ki je zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena tako kot celotna Sava. Vzdolž Save se nahajajo številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, opozarjajo na MOK in Komunali Kranj. Znova poudarjajo, da kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje pred razlitjem fekalij v Savo. MOK je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni motoriziran promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv. MOK trenutno pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo in bo takoj za tem šla v izbiro izvajalca za gradbena dela. Vendar pa kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savo, so prepričani. 

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, zato opozarja: "Že drugič v treh mesecih je voda prešla kanalizacijsko cev na mostu pri nekdanji Planiki. Prvič je deroča voda, ki je nosila veje in naplavine, poškodovala betonski plašč na več mestih, prav tako je poškodovan tudi most, ki smo ga nato zaradi zagotavljanja varnosti zaprli. Kot vidimo, nam narava ne bo prizanašala niti v prihodnje, močni nalivi so vse pogostejši. Če pride do onesnaženja, to ne bo posledica samo za Kranj, ampak za celotno Slovenijo in naprej čez mejo. Zato se je zadeve treba lotiti takoj." 

Na Gorenjskem v manjšem obsegu poplavljalo več rek

Na območju Julijskih Alp je ponoči padla večja količina padavin. Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je medtem razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržaška Bistrica v okolici Tržiča.

Kot je poudaril Šmid, pa se najhujše napovedi niso uresničile. Narasli so sicer tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, ki so jih ponoči popravili, da voda ni zamakala hiš, je dodal Šmid.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri tem se je zahvalil prebivalcem, ki so dosledno upoštevali navodila Civilne zaščite in ravnali samozaščitno ter tako preprečili večje težave.

Zaradi ujme je bilo po državi aktiviranih 62 gasilskih enot. Zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec. Gasilci so prek noči iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, poškodovanih zaradi vetra, in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije.

Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč, so danes sporočili s Centra za obveščanje RS.

Poveljnik civilne zaščite Občine Jesenice Igor Arh je povedal, da je po minuli noči stanje nad Koroško Belo običajno, nekaj dela so imeli s črpanjem podtalnic iz objektov.

Na območju Radovljice je močno narasla Sava v Lancovem zalila en objekt, gasilci so v pripravljenosti tudi v Podnartu, so sporočili z radovljiške občine.

Na Policijski upravi (PU) Kranj so pojasnili, da so od četrtka od 20. ure do danes do 7. ure prejeli več klicev, povezanih s slabimi vremenskimi razmerami. Večina klicev se je nanašala na obvestila o delno in popolno poplavljenih cestah ali podrtih drevesih na različnih odsekih cest posameznih območij. Večino ovir so vzdrževalci že odpravili in poskrbeli za prevoznost cest. Nekatere pa so trenutno še zaprte in neprevozne, ena takih je cesta čez prelaz Korensko sedlo v občini Kranjska Gora, ki je zaprta zaradi plazov na avstrijski strani.

"Po podatkih, s katerimi razpolagamo, v neurju z močnimi nalivi ni bil nihče telesno poškodovan ali ogrožen. Policisti so kraje, kjer so bile poplavljene ceste, na njih podrta drevesa, pesek in kamenje ustrezno zavarovali do prihoda delavcev vzdrževalca posameznih cest, gasilcev in ostalih služb ter jim nudili tudi pomoč," so še sporočili s PU Kranj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (339)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a pesa in hren
04. 11. 2023 12.52
+1
Balkan je bljak in bo bljak zmetbostal, z ali brez kanalizacijskega rora😄😉😉
čevapgpt
04. 11. 2023 09.11
+1
Pri cenah komunale kranj bi lahko imeli to cev z mostom vred že obnovljeno. Ampak majo dobro pravnico ki vsako reklamacijo zavrze in tudi reklamacijo za to cev je.
čevapgpt
04. 11. 2023 09.07
-1
Rakovec spet naklada...
proofreader
04. 11. 2023 08.58
+4
Zoki je svoj drekovod C0 ob Savi kar zakopal, tako da ne bi vedeli, kakšno je stanje ob poplavah in potresih.
Ki zombi
04. 11. 2023 08.30
+3
Nemarno izgovarjanje. Mora res priti do katastrofe, da se bodo občinski veljaki zganil? Ali pa proti njim izdati obtožnico zaradi zanemarjanja svoje dolžnosti in ogrožanja zdravja prebivalcev.
ap100
04. 11. 2023 08.00
+6
v 3 mesecih nič za 50 metrov cevi, ki je bila takrat po vseh poročilih sedaj pa modrovanje
grumf
03. 11. 2023 21.58
+3
Hehe, folk pa tripa sam na C0... klele pa poškodovane cevi zaliva voda in sam čakamo, da en ornk hlod prnese divja voda.. ja, C0 je edini problem ja... vse za naše okolje..
ReAnDa
03. 11. 2023 21.41
+4
"Velepogruntavščina" obeh.
Litlmen
03. 11. 2023 21.36
+10
Denarja ni za obnovo je pa za županove zakuske in kosovarje
Christi Miles
03. 11. 2023 21.33
+15
Pa dajte no, ene 20 metrške ce i niso v stanju nekam drugam speljati, niti obstoječe zavarovati
old skul
03. 11. 2023 21.13
+6
Golob bo kaj rešu ja, dejte ga srat no...
jugalo
03. 11. 2023 21.11
+10
Kje so vsi milijoni ki so se zbrali za prizadete v poplavah?! Se res samo jaz to sprasujem?!
Malo_sutra
03. 11. 2023 20.47
+10
Prebivalci zavarujte se, mi bomo pa kradli. Tko raje povej, ne ovinkari.
Infiltrator
03. 11. 2023 20.45
+6
AliŠeKdoPleše
03. 11. 2023 20.45
+7
Hodim po BTC in nasprot men skupina balkanov - okol 7 zens, ena starej, druge mlaj pa tip in veselo 2 od teh veselo vejpata. Vejpanje v zaprtih prostorih je postalo ilegalno ze par let nazaj, a nekaterim je seveda vse dovoljeno, ce bi jim pa kdo kej rekel, bi pa takoj zaigrali vecno zrtev ali pa zaceli zmerjat, da smo zaradi tega naciji.
Defragment
03. 11. 2023 20.41
+9
Golob je nesposoben in teh problemov ne bo rešil. Naj se Šefic še tako usti. Nič ne bo! Upam da ljubljančani pijejo, kar so si izvolili. Kar si, to piješ.
Toshiba2010
03. 11. 2023 20.38
+9
Goloba briga en most in cev... 😂
NDM
03. 11. 2023 20.32
+11
zivel diktator golob... kej nutrije so se v Ljubljani...
Nika se redi
03. 11. 2023 20.31
-1
Omg nič se nebo iredilo dokler leva in desna stranka delajo za svoj profit. Ulica!
NDM
03. 11. 2023 20.34
+5
Tina ma ne proti tvoji ljubezni. ds se golobu ne zgodi ulica😁😁 bo mogel se vec nakazat kolesarjem😁pa
zvoneti
03. 11. 2023 20.14
+19
90 milijonov/leto so plačevali za vzdrževanje vodotokov, koncesionar-lastnik podjetja z tem denarjem mešetari z nepremičninemi, v "gnili Jugoslaviji so zgradili nasip ob Savi-Sneberje leta 1964, k ga nikoli niso utrdili ali vzdrževali, nasprotno z AC so uničili še razlivna območja na travnikih pod starim Šentjakobskim mostom (poglejte si na atlasu topografske karte). Nihče od odgovornih ne upa niti črhniti o avtocesti, ki je hudo posegla v Sneberje – Zadobrovo. Avtocesta je zaprla pot Savi. Zaradi nje se tudi vsa fekalna voda in C0 kanal prečrpava pod avtocesto, kanal so zgradili v kanalu, ki je bil namenjen zadrževanju vode !!! O tem se ne govori nič. Sava je bila nekoč veliko globja kot danes. Suhi zadrževalniki so danes pod muljem in rastlinjem. Kje ste strokovne službe, zakaj ne upa nihče povedati kakšen masaker so naredili ob Savi odgovorni na ministerstvih z potrjevanjem biznisov za privatne provizije?
zvoneti
03. 11. 2023 20.35
+7