Slovenija

Spopad titanov v turizmu: čigava bo Sava d.d.?

Ljubljana, 17. 09. 2019 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
5

Bo družba Sava d.d. pristala v državni lasti, pod posrednim vplivom Boruta Jamnika, ali jo bo odkupil srbski kralj sladkorja Miodrag Kostić? Največji lastnik Save je trenutno finančni sklad York iz Luksemburga, to pa bi se po naših informacijah lahko spremenilo še v tem tednu. Če SDH še išče milijone za odkup 43-odstotnega deleža družbe, naj bi Kostić prodajalcu že mahal z bistveno zajetnejšim kupčkom denarja.

Strategija razvoja turizma pod taktirko gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je jasna. Po ministrovem mnenju je v hotelirstvu na sončni strani Alp prostora za največ dva do tri igralce. Minister zato želi hotele v državni lasti združiti pod eno streho, jim povečati vrednost in jih eventuelno privatizirati. A mu nasprotni stoji konkurenca.  

Miodrag Kostić
Miodrag Kostić FOTO: POP TV

Miodrag Kostić je hotel Kempinski v Porotrožu kupil za četrtino vložka, ki ga je v obnovo zmetal Igor Bavčar. Po vstopu v Gorenjsko banko pa je že poleti napovedal juriš na turizem v celi regiji, za kar naj bi bil pripravljen vložiti dodatne pol milijarde evrov: ''Že sama beseda tajkun označuje industrijalca, ki je obogatel. Če je to to, potem sem tajkun,'' je dejal marca 2017. 

Tajkun, ki želi vstopiti v Savo Turizem. 43-odstotni delež bi odkupil od sklada York in zanj ponujal 55 milijonov evrov. Česar v Gorenjski banki niso niti potrdili niti zanikali, po besedah predsednika uprave Maria Henjaka: ''Jaz njihovih planov ne poznam točno, ampak mislim, da so takšni partnerji na slovenskem turističnem trgu dobrodošli.''

Upravljavce hotelov bi država iskala na razpisih

A svoj delež v Savi turizmu želi skladno s strategijo razvoja turizma povečati tudi država. KAD in SDH skupaj obvladujeta dobrih 46 odstotkov družbe, z odkupom Yorkovega deleža, za katerega naj bi SDH ponujal 8 milijonov manj od Kostića, bi postali večinski lastniki, s čimer bi se pričela urenisčevati strategija, ki jo je za Finance opisal član uprave SDH, Andrej Božič: "Predlagali bomo, da naložbe ločimo na nepremičninski in poslovni del. V nepremičninski del bi povabili investitorje, kot so Modra zavarovalnica, Kad in druge.'' 

S tem bi nad hoteli lastniško bdel tudi prvi mož Modre zavarovalnice Borut Jamnik. Upravljavce hotelov pa bi država iskala na razpisih, saj je tega znanja pri nas premalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightangel
18. 09. 2019 17.53
+2
Slovenija je postala srbska izpostava za pranje denarja.
Uporabnik113189
18. 09. 2019 10.37
+4
Potem ko se je Kostić dokopal do Gorenjske banke ( po novem bi morala spremeniti ime v Srbska banka), je izkoristil denar varčnih gorenjec, ko so po svoji neumnosti še vedno ostali tam, da bo kupil Savo in opleta po tujini z denarjem naših varčevalcev, ZA TO DA BO JUTRI VSE SKUPAJ PRODAL KITAJCEM, TAKO KOT SO HOTEL KOMPAS IN LOVEC. Krivi smo sami, namesto da bi takoj preselili svoj denar, sanjajo..
Karajan
18. 09. 2019 08.47
+3
Še ena pogača, ki ni še čisto poplenjena. Trgovca smo že izgubili. Šo še banke, telekomunikacije....
murinar
18. 09. 2019 08.56
+11
Dobro jugosi ružijo po Sloveniji z pomočjo naših izdajalčkov !
RupniK
18. 09. 2019 07.08
+18
Težka dilema... Upam Sava ne pade jugosu v roke, po drugi strani pa tem našim sektašem tudi ne zaupam preveč. Imajo preveč lepljive prste.