Slovenija

Hot: Vlada je tista, ki lahko prepreči škodljivo prodajo. Perič: Smo za to, da se uveljavi predkupna pravica

Ljubljana, 03. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Tina Hojnik
Komentarji
280

Bomo del turistične pogače, ki v Sloveniji predstavlja 13-odstotni BDP, delili tudi z Madžari, potem ko smo jo pred tem z Američani? Vprašanje, ki visi v zaostrenem političnem ozračju pa: ali bo Savo s hoteli na najboljših lokacijah v državi v slovenski lasti ohranil tako imenovani nacionalni interes, ki se doslej ni najbolje izkazal? Sava potrebuje svež kapital, razvoj, ki ga lahko ponudi država, ali pa bomo, kot vladi očita opozicija, tudi to prodali Madžarom? Kdo pa je kupec, ki obljublja 200 milijonov investicij?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Meira Hot in Gregor Perič
    11:26
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Meira Hot in Gregor Perič
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je kupec delnic Save?
    02:54
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je kupec delnic Save?

Obala, Bled, Ptuj, Radenci, Moravske toplice: 18 hotelov, pet apartmajskih naselij, štirje kampi in dva glampinga so turistična kapaciteta sistema Sava, ki bo v mesecu dni v lasti madžarsko-francoskih investitorjev, če ne bo predkupne pravice izkoristila država. Kaj o nakupu vedo na Madžarskem? Bolj malo, pravi madžarska novinarka portala 24.hu Ildiko D. Kovacs."Menim, da je to ena zelo pomembna zgodba, saj kaže na to, da poslovni model, ki se ga poslužujejo skupine blizu Fidesza, želijo uveljaviti tudi v Sloveniji. Vsaj na podlagi pisanja medijev to lahko sklepam."

Delež Američanov, imajo ga od leta 2016,  je 43-odstoten, pogodba o prodaji podjetju Prestige Tourism je že sklenjena. Najprej bi madžarsko-francosko podjetje plačalo 38 milijonov za delež, nato 200 za investicije. In kdo so ljudje v ozadju projektnega podjetja? "Načeloma ni povezave med lastnikom sklada Diofa in podjetjem Prestige Tourism. Prestige Tourism je nastal lani oktobra, tako pravzaprav ne vemo nič o njem. Mi smo podjetje opazili, ko je nek tednik sporočil, da je to podjetje sploh nastalo. Kaj več ne vemo. Zsolt Komonczi je s Prestige Tourismom povezan tako, v bistvu je eno od njegovih podjetij Atlantis Property 30-odstotni lastnik, medtem ko je večinski lastnik, 60-odstotni delež ima namreč francoski poslovnež Michel Caillard, ki pa ima povezave z madžarskimi gradbenimi podjetji," je pojasnila Kovacseva.

Država zdaj preučuje situacijo, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ne razume pa nastale histerije. "Si bom prizadeval, da ta delež ostane v državni lasti," je dejal minister. Na drugi strani pa se vrstijo javni pozivi k zaustavitvi prodaje madžarskemu kapitalu, kot je ta iz sindikata delavcev v gostinstvu in turizmu. Na pozive opozicije Počivalsek odgovarja: "Ko sem si prizadeval za to, da se odkupi delež Save, sem s strani SDH doživel pogrom, danes pa ti isti akterji zahtevajo, da se država vmeša."

Vrstijo se javni pozivi k zaustavitvi prodaje hotelov Sava madžarskemu kapitalu.
Vrstijo se javni pozivi k zaustavitvi prodaje hotelov Sava madžarskemu kapitalu. FOTO: Bobo

V studiu oddaje 24UR ZVEČER je Meira Hot iz SD-ja, ki zahteva sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ, dejala, da je dejstvo, da odgovor ministra prihaja daleč prepozno. "Kot drugo, ko poslušamo njegove odgovore, se nam zdijo nekoliko shizofreni. Ker na eni strani govori, da si bo prizadeval, da se bo uveljavila predkupna pravica, ko pa novinarji opozorite, da prihajajo pozivi s strani sindikata delavcev v gostinstvu in turizmu, ki poziva, da se zaščiti naš ključni turistični biser, pa govori, da gre za zasebni sklad, ki prodaja zasebnemu kupcu. Kakor da to ni vprašanje, ki se neposredno tiče države. Seveda se tiče države in mislim da odgovor na tako vprašanje ne bi smel biti ob robu neke politične konference, predstavitve strank, ampak bi pričakovala da bosta tako minister kot direktor sklicala tiskovno konferenco in celovito povedala javnosti vse, kar se teh postopkov tiče."

Na to je Gregor Perič,  vodja koalicijske poslanske skupine Konkretno, odgovoril, da obžaluje, da se je kar nekaj časa manipuliralo, da država prodaja. "Država čisto nič ne prodaja. V preteklosti je res prišlo do nekih lastniških sprememb, kar je absolutno narobe in tukaj se boste morali predvsem v svojih vrstah in v vrstah svojih podpornikov pogovoriti in pretehtati, ali so bile te poteze pametne ali ne. Po naši oceni so bile nepremišljene," je odgovoril poslanki Hot. 

"Dejstvo pa je, da moramo tukaj predvsem zaščititi turistične destinacije, ki jih imamo. Zato si tudi mi v Povežimo Slovenijo in Konkretno prizadevamo, da bi se uveljavila predkupna pravica in da se dejansko naredi tisto, o čemer smo že kar nekaj časa govorili. Če bi poslušali ministra Počivalška, potem bi se oblikoval turistični holding in se s tem težavami zdaj ne bi ukvarjali."

"Tu gre za prodajo neke celotne panoge, ki je izjemno pomembna za Slovenijo in je slovenski nacionalni strateški interes. Tako je zapisal sam minister v dokumentu," je dejala poslanka Hot. Dodala je, da seveda vlada ne prodaja neposredno, ampak je tista, ki lahko prepreči škodljivo prodajo in uveljavi tisto, kar imenuje strateški interes. "Govorimo o več kot 3000 turističnih kapacitetah. Govorimo o tisočih zaposlenih. Seveda je vse strah, kaj bo jutri."

Sava turizem vsekakor potrebuje finančno injekcijo in strateškega lastnika, se strinjajo poznavalci turizma, a se hkrati pojavlja vprašanje, zakaj manjšinski delež zadolžene Save zanima Madžare?

"V bistvu ne znam povedati, zakaj jih toliko zanimajo slovenske nepremičnine, morda razlog tiči v tem, da se madžarski premier Viktor Orban in slovenski premier dobro razumeta. Tako poslovni krogi blizu Fidesza lahko bolje izkoristijo dane priložnosti v Sloveniji, imajo boljše povezave in vsekakor so te povezave koristne, če je govora o takšnih nepremičninah, kjer je lastnik ali ima delež tudi država. To se je videlo tudi takrat, ko so se podjetja blizu stranke Fidesz pojavila v lastništvu slovenskih medijev," je pojasnila madžarska novinarka. 

Poslanka Hot je dejala, da je vsekakor pomembno, kdo je kupec in izpostavila, da v tem primeru gre za podjetje Prestige Tourism, ki je, kot je že povedala Kovacseva, ustanovljeno lani oktobra. "In podjetje, ki ima okoli 14.000 evrov ustanovnega kapitala, bi rado prišlo v lastništvo Save in obljublja 200 milijonske investicije," je dodala poslanka SD. 

Zdaj naj bi Madžarske investitorje  zanimal  še paket terjatev slabe banke, vreden pol milijarde evrov, njegovo prodajo naj bi izpeljali pred aprilskimi volitvami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glasNI
07. 02. 2022 21.09
+1
Slovenija je parlamentarna demokracija. Kako je lahko v parlamentu stranka, za katero ni glasoval niti en volilec? Katere volice predstavlja stranka konkretno? Leve, ki so Periča in Co. spravili v parlament ali nazadnjake, katerim služijo?
pepikrlinca
03. 02. 2022 20.01
-4
Pa še to: " Savo in njene hotele je poslovno zavozil član Foruma 21 Bohorič, Yorku pa prodale leve vlade!"
malaraja
17. 02. 2022 14.13
pepikrlinca
03. 02. 2022 19.36
+1
Jaz sem za referendum!
marker1
03. 02. 2022 17.04
-3
Če gre za koristi levega pola ni nobene omejitve pri financiranju, če pa je za dobrobit upokojencev, pa je za levičarje že hud strošek.
marker1
03. 02. 2022 17.01
-3
A zdaj se pa nihče od vas levičarjev ne bo pritoževal, kdaj bomo to vrnili, če bomo odkupili delež Sava hotelov in investirali še 200 milijonov? Malo se spomnite, kaj ste zganjali, ko se popravile pokojnine za nekaj %. Kdo bo to vračal? Ja, naši vnuki itd.
User1953555
03. 02. 2022 18.27
+3
turisem najbolj donosna panoga neizobrazenec kmeti tega neznate peljat drzte se krav in gozda pa cim manj v civilizacijo
pepikrlinca
03. 02. 2022 19.34
-3
Mogoče se mi držimo krav, ti se držiš pa še vedno maminega seska, Če veš sploh kaj je to.
User1953555
04. 02. 2022 17.32
e ne zaklal fotra s pomocjo policijie in sam ustvaril hiso napisi naslov te pridem obiskat in objaviva tvojo uspesnost... zakaj ne skesirate in naredite dodatne vredmosti iz save? kr neznate:) karkoli jaz naredim se sveti
marker1
03. 02. 2022 16.57
-3
Koliko naših solastnikov je v neznanem skladu York? Odgovor na to vprašanje bo pojasnil zakaj levičarji zahtevajo predkupno pravico. Portoroške hotele obvladujejo Srbi in Albanci.
flojdi
03. 02. 2022 16.42
+2
. vlada bi naj bila tisto , kar prepreči slabo. pa ni.
marker1
03. 02. 2022 16.55
-5
Vprašaj to tisto vlado, ki je to že prodala Yorku!
optimist11
03. 02. 2022 16.24
+4
Madžari so v Termah Lendava. Dajte naredit prispevek kaj se tam dogaja!!!
srebrnibreg
03. 02. 2022 18.28
+4
Ga imaš in v njem piše, da je katastrofa.
srebrnibreg
03. 02. 2022 18.28
+4
Terme Lendava po prevzemu Madžarov: Grozljive razmere, ne vedo, kdo je šef in kaj bo jutri...nekaj iz drugih virov.
srebrnibreg
03. 02. 2022 18.29
+5
Zaprti hotel, odpovedi zaposlenim, slabe izkušnje gostov, brez stikov z lokalnim okoljem. To je današnja podoba Term Lendava, ki so v lasti Madžarov. ...
srebrnibreg
03. 02. 2022 18.30
+3
Hotel že skoraj leto in pol zaprt Hotel je danes še zmeraj zaprt, pod pretvezo, da v notranjosti potekajo temeljita obnovitvena dela. A po naših informacijah posamična obrtna in inštalaterska dela potekajo brez celovitega načrta in se izvajajo stihijsko. Lokalni obrtniki, ki jih madžarski lastniki občasno pokličejo za posamezna dela, se sprašujejo, kako lahko obnova tako velikega kompleksa poteka brez pravega načrta in cilja. ...
pepikrlinca
03. 02. 2022 19.35
superjezek
03. 02. 2022 16.05
+2
Vlada je tista, ki lahko prepreči škodljivo prodajo??!! Ja ampak to bi veljalo le ob primeru, da imamo pošteno vlado. Vsi, ko enkrat pridejo k koritu kradejo in nočejo več stran.. To delajo ker vidijo, da nikoli ne odgovarjajo za krajo in slabe posle države. Potrebno jim je vzeti razne privilegije in funkcije in dodati takoj kazensko odgovornost. Politik bi moral imeti prednost kazensko odgovarjati v 14 dneh ter seveda biti takoj kaznovan.
superjezek
03. 02. 2022 15.58
+4
Tako kot tala direktorska mesta svojim članom, tako tudi razprodaja državno lastništvo mađarom..
piljan
03. 02. 2022 15.00
+2
Bonki svečka mala komunajzaska,bolj počasi laži,da ti ne bo srček počil.
optimist11
03. 02. 2022 16.26
+1
Pelji se v Terme Lendava pogledat kaj delajo Madžari, pa se potem še kaj oglasi. Res bi rad slišal tvoj komentar.
Banion
03. 02. 2022 14.24
Bod dali 200 miljonov od kod le oni to mislijo kupnino in podkupnino. Ba zanimivo ko nam bodo stregal ilonke, šandorji in ištvani ker ti so še vedn pripravljeni delati za našga minimalca celo veliko je za njih. Pili bomo bikaver in jedli ogrsko salamo. naši desnaki sanjajo klako bo imelo osebje večje plače, ja na zavodu za zaposlovanje ali pa kje v prozvodnji
optimist11
03. 02. 2022 16.27
+1
Kapitala imajo 5 MIO. Ostalo kredit z zastavo Hotelov. To bo njihov vložek.
Wingman
03. 02. 2022 14.04
+4
Če leve stranke res nimajo interesa prodajati državnih deležev v turističnih podjetjih, potem Ameriški sklad York v osnovi ne bi smel postati solastnik Save. Danes pač en privatni lastnik prodaja svoj delež drugemu in sklicevanje na državo iz katere prihaja kateri od obeh akterjev nima smisla. V kolikor obstaja predkupna pravica in je nakup v strateškem interesu države pa naj jo pač izkoristijo. V nasprotnem primeru so vse razprave o tej transakciji brezpredmetne pa nak bo kupec iz Madžarske, Rima ali pa Kungote…
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2022 13.18
+1
sklad York, ki ima sedež v Luksembugu, je povezan .. Elements Cpital Partners LLC...,ki ima sedež na Cipru / 8 Kennedy Avenue Office 205, Nicosia, CY. ... in tudi v Ljubljani, /Jarška cesta10a 3th Floor, Ljubljana, SI ... direktor, Peter Gorinšek.
User1832247
03. 02. 2022 15.28
+1
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2022 13.18
+0
Za sedanje stanje je seveda kriv poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Janeza Bohoriča, ki je imel nekaj napačnih poslovnih odločitev. In to, kar je za slovenski turizem v tem trenutku ključno vprašanje, je – ne to, ali bo lastnik Nemec, Avstrijec ali Slovenec, ampak kdo je pripravljen vložiti 150 do 200 milijonov svežega denarja, da se te hotele dejansko prenovi, da bodo na podobnem nivoju, kot so hoteli v Avstriji in drugod na tujem,
za naše
03. 02. 2022 13.02
+0
Kaj prodali,to je že davno prodano s strani levnuhov SD,kaj zdaj ta hotka nekaj bluzi .Vi prodate , vlada naj pa zdaj odkupi! Če boste nedaj bog spet v vladi ,boste tako ali tako spet prodali ,pa še marsikaj zraven.
User1953555
03. 02. 2022 14.38
+1
sej ti je razlozila po slovensko sam zgelda te doma niso naucili prat uses. pa gospa Hot je zate.
ksenak2
03. 02. 2022 12.59
+3
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2022 13.19
+0
bruhaj, ponavadi odleže, sploh, če kaj strupenega poješ
St. Gallen
03. 02. 2022 12.26
+3
tudi mi v Svici smo zadovoljni z vlado
liklir
03. 02. 2022 12.10
+1
Nič ne bo iz tega, bodo prodali. Najprej banko, nato pa Savo itd. Odlična struktura/pot (domnevam) za pranje in skrivanje denarja za "nekatere".
liklir
03. 02. 2022 12.15
+2
bonkintos
03. 02. 2022 12.16
+5
Ja prodali so že 2016 in takrat nič od levnuhov...ko se je začelo govoriti o kupcih iz madarske pa celi halo...SD A JE 2016 BILO KAJ PRIPOMB O NOVIH LASTNIKIH ??????
liklir
03. 02. 2022 12.21
-2
bonkintos, itak, želim samo reči, da so vsi isti, razprodali vse
SLObunkeljn
03. 02. 2022 12.40
+3
Začelo pa se je, ko je bil pajdašu Bavčarju "poklonjen" Istrabenz.
bonkintos
03. 02. 2022 12.42
+1
LIKLIR---Poišči si kaj vse je bilo prodano v vladi A.Bratovšek----Cerarja ...Šarca ----po boš z lahkoto ugotovil da si niso vsi enaki.
liklir
03. 02. 2022 12.46
liklir
03. 02. 2022 12.53
bonkintos, vsi so enaki glede možnosi spraviti kaj v svoj žep ter škoditi Sloveniji in državljanom
User1953555
03. 02. 2022 14.39
+1
pa sej ti je razlozila da je bil odkup terjatev pa nekateri slovenci se slovensk ne razumejo...
Boris Kavčič
03. 02. 2022 16.19
cool1
03. 02. 2022 12.10
+4
Perič , prestopnik in izdajalec je zdaj tu postal zelo pomemben dejavnik , ali kaj ? Glasove je dobil od volivcev Smc, sedaj jih ne bo dobil več od nikogar. Pokazal je svoj ksiht !
bonkintos
03. 02. 2022 12.22
+3
VSI IZDAJALCI MODELDOLFER...TRČEK...RAJIČ...ŽIDAN...SLUGA ---ZORČIČ---LEP---ITD ...VSI TI SO IZDAJALCI SVOJIH VOLILCEV...boš skapiral opranoglavec...
franko žgavec
03. 02. 2022 12.27
+1
cool 1 kajpa vaši levičarji ,nepovezani poslanci pa Mendozdolfer kaj oni niso prodane duše ?
SLObunkeljn
03. 02. 2022 12.43
+3
A je Moderndorfer res izdal volivce z zadnjim prestopom? Ne, ko je videl da se je SMC podala na pot izdaje volivcev, je prestopil!
janez krstnik1
03. 02. 2022 12.45
Volivci smc in desus pa se res lahko pritožujejo, ker niso volili janeza, ampak obljubo, da z janezom pa ne, ki so jo nekateri požrli ob boljši ponudbi za njihov žep.
cakra
03. 02. 2022 13.41
+1
Tudi sedaj zna prestopit k Golobu , ko bo videl da Šarec ne pride v parlament. Pri Golobu bo pa dobrodošel saj mu primanjkuje kadra.