Slovenija

Savinjski hmeljarji z državno podporo

Braslovče, 06. 08. 2000 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ciril Smrkolj je savinjskim hmeljarjem obljubil skorajšnjo finančno podporo v višini 90 milijonov tolarjev oz. 118.000 tolarjev na hektar pri letošnjem obiranju hmelja, ki naj bi se začelo čez približno petnajst dni. Kot je povedal minister Smrkolj, so hmeljarji, ki so napovedali, da brez finančne pomoči resornega ministrstva ne bodo začeli sezone obiranja, vloge za dodelitev pomoči po letošnji suši nepravilno oz. pomanjkljivo izpolnili. Kmetijsko ministrstvo je ugotovilo več kot tisoč napak, ki so bile po njegovih besedah že pretekli teden odpravljene.

Smrkolj je še dodal, da so na ministrstvo za finance že v petek naslovili odredbo za izplačilo sredstev ter da bodo v teh dneh skušali doseč i prednostno obravnavo izplačilnega naloga.

Na srečanju v zadružnem domu v Braslovčah je minister Smrkolj svetoval hmeljarjem, naj v svojih zahtevah do državnih organov nastopajo bolj enotno. Ob tem jih je spomnil, da lahko zahtevajo tudi odlog ali odpis prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Dejal je, da se celo nekateri poslanci v DZ zavzemajo za generalni odpis terjatev iz naslova invalidskega in pokojninskega zavarovanja, kajti večina teh dolgov izvira iz leta 1992 oz. 1993, ko je Slovenijo prizadela huda suša.

Hmeljarji so kmetijskega ministra opozorili tudi na resne težave, ki jih imajo pri najemu tuje delovne sile, saj so administrativne poti dolge in zapletene. Ob tem so poudarili, da bi bilo treba k reševanju te problematike v večji meri pritegniti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni