Slovenija

Sazas izgubil dve tožbi proti naši medijski hiši

Ljubljana, 13. 06. 2019 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
36

Združenje Sazas, ki zbira in deli denar na področju avtorskih pravic, je izgubilo dve tožbi proti naši medijski hiši. Sazas je novinarjem oddaje Epilog, ki so razkrili netransparentno in sporno delovanje organizacije, očital, da so s poročanjem škodili njegovemu ugledu.

Sodišče je ugotovilo, da so novinarji naše medijske hiše poročali o temi, ki je močno v javnem interesu, svoje delo pa da so opravili celovito, skrbno in skladno s Kodeksom novinarjev Slovenije

58 strani dolgi sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča sicer še nista pravnomočni, a kažeta na profesionalno poročanje novinarjev naše televizije. "Ena se nanaša na oddajo Epilog, ki je obravnavala stanje na področju kolektivnega upravljanja avtorskih pravic. Druga se nanaša na poročanje o netransparentnem delovanju Sazasa v naši informativni oddaji. Od vseh nakazanih milijonov zasebni družbi v Švici bi del morali prejeti tudi slovenski avtorji, pa ga niso," pove Cene Grčar, odvetnik družbe Pro Plus. Sazas je nato vložil tožbi, češ da gre za neresnice. Sodišče pa je ugotovilo, da gre za resnične navedbe, še dodaja Grčar. 

Sodišče je upoštevalo tudi prakso evropskega sodišča za človekove pravice in tako zaščitilo svobodo govora.

"Gre za pomembno zmago novinarstva in za pomembno sporočilo vsem, ki mislijo, da se da z zastraševanjem s tožbami ustaviti novinarje, da bi poročali o stvareh, ki so nedvomno v javnem interesu," pravi Suzana Lovec, urednica Epiloga. 

Sazas je novinarjem oddaje Epilog očital, da so s poročanjem škodili njegovemu ugledu.
Sazas je novinarjem oddaje Epilog očital, da so s poročanjem škodili njegovemu ugledu. FOTO: POP TV

Kot je zapisalo sodišče, je "kakršnakoli neutemeljena omejitev novinarja poseg ne samo v ustavno varovano pravico, ampak nakazuje tudi na nedemokratičnost družbe, v kateri živimo".

"Ne gre zanemariti, da imamo pravnomočno obsodbo, ki ugotavlja, da je Sazas devet let delil denar brez zakonskih podlag, brez obveznih tarif in tako naprej," pravi Grčar.  

Bojazni, da bi se v primeru pritožbe kocka vendarle obrnila v prid Sazasa, tako praktično ni več.

"Kar bi se jaz vprašal, je, kaj ta sodba in tista pravnomočna pomenita za odgovornost nadzornih, torej Urada za intelektualno lastnino, ki je devet let očitno gledal to, ker je dobival pritožbe slovenskih imetnikov pravic in ni nič naredil," še dodaja. 

Bistvenega pomena je zato še ena ugotovitev sodišča. Omejevanje delovanja novinarjev namreč lahko povzroči zastraševalni učinek, ta pa bi lahko preprečil, da bi informacije, ki zajemajo širok spekter javnosti, do javnosti tudi v prihodnje prišle.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
14. 06. 2019 15.54
-1
A je gdo pr nas že dobil kako tožbo proti vladajoči garnituri ali njihovimi zvestimi podporniki?
the kop
14. 06. 2019 14.29
-1
vi tudi niste ne vem kako pošteni!
Anchi86
14. 06. 2019 12.21
-12
Končno se je nekdo zoperstavil Pro Plus in njegovemu POP TV. Bravo SAZAS!
ina5785
14. 06. 2019 11.59
+5
Ko se v neko organizacijo vsidrajo SAMOPAŠNI požeruhi in med seboj delijo denar, postanejo tako arogantni in zvišeni, da so prepričani, da je celo vse to NJIHOVO. Končno bodo te parazite razbili. . . . . . . . . . ki so živeli na tuj račun in samo basali v svoje žepe!!!!!
pozzo
14. 06. 2019 08.20
+13
No seveda SAZAS ni edina takšna organizacija!
taft01
14. 06. 2019 07.53
+22
"Ne gre zanemariti, da imamo pravnomočno obsodbo, ki ugotavlja, da je Sazas devet let delil denar brez zakonskih podlag, brez obveznih tarif in tako naprej," pravi Grčar. TOREJ IMAMO KRIMINAL, DOKAZE O LE TEM in NIKOGAR ki bi ta KRIMINAL PREGANJAL ce prav razumem? Na podlagi tega bi morali zdaj vsi ki smo zadnja leta placevali SAZASu s tozbami na sodnijo in ce nas u nasi butal sko drzavi nebi uslisali pa vse do ESČP
graf
14. 06. 2019 07.27
+81
"Sazas je novinarjem oddaje Epilog očital, da so s poročanjem škodili njegovemu ugledu" ....kakšnemu ugledu ? Kdaj pa je Sazas imel ugled ?
hotchilipoper
14. 06. 2019 07.17
+77
Sazas je skupek posvečenih ljudi,ki so določeni,da ne delajo nič,in da živijo na račun drugih.
Barjan?ek2
14. 06. 2019 07.16
+38
Mislim da je cilj vsakega avtorja, da ga sliši čimveč ljudi. In zato morajo lastniki raznih lokalov trgovin in itd. plačevati neko mesečno rento lopovski organizaciji po imenu Sazas. Če bi bil jaz avtor bi si želel da bi bile moje pesmi čim večkrat predvajane saj bi s tem prodal veliko več CD-jev imel mogoče kakšen koncert več, kjer bi zaslužil denar. Vse kaj drugega je pa navadna kraja.
Sentis
14. 06. 2019 07.15
+65
Sazas - združenje pijavk, ki se molzejo na tuj račun
proofreader
14. 06. 2019 07.14
+49
So novinarji obdelali tudi temo prisilne naročnine na neko komercialno televizijo?
krnekilojz
14. 06. 2019 07.13
+47
lopovi, dokazano prevaranti, oderuhi, lažnivci, pritepenci in nebodigatreba, to je sazas! ukiniti to ogabno združbo, pobrati vse premoženje in ga dati avtorjem, ki so edini opravičeni, da kaj zaslužijo s svojim avtorskim delom. Sazas krade denar, ki je namenjen avtorjem in ne govedu na sazasu.
Barjan?ek2
14. 06. 2019 07.01
+47
Kdo sploh je ta Sazas? Samooklicana lopovska organizacija za pobiranje denarja. Kot nekakšna mafija. Če ne boš plačeval te bomo kaznovali. Kdo jim sploh dovoli delovati na tak način ? Lagodno in bogato živijo na račun avtorjev, sami pa zato nič ne naredijo. Prvo si napolnejo sami sebi žepe če pa kaj ostane (drobtinice) pa razdelijo med avtorje. Jaz bi jim zaplenil vse premoženje, ki so si ga nagrabili v teh letih, ga prodal in razdelil med avtorje njih pa kaznoval za po moje nezakonito pobiranje denarja.
Firnk
13. 06. 2019 21.32
+68
sazas ma po sloveniji svoje špijone ki so domala na vsaki prireditvi in gulijo prireditelje in to je vzrok za prenehanje delovanja ljubiteljskih volanterskih društev na raznih področij saj hoče sazas na vsak način tudi tožbami le denar in nič drugega kot denar brezbrižneži in sramota slovenije amen
komarec
13. 06. 2019 21.29
+27
Avtorske pravice da, ampak ne na takšen način. Neko zaščiteno avtorsko delo je intelektualna lastnina. Pa se bom takole vprašal, neki slikar nariše sliko, za njo postavi ceno in to je avtorska pravica, če jo nekdo skopira je to kaznivo dejanje in se kaznuje po zakonu. Pri glasbenih delih je drugače, naredi se skladba, ki se na SAZASU prijavi kot avtorsko delo, avtor glasbe, avtor besedila, avtor aranžmaja, nobene cene. Pobira se avtorska pravica od vsakega javnega izvajanja ali predvajanja. Kje je tu logika? Potem takem bi morali pobirat avtorske pravice od ogleda slike. Bi šlo?
vectra c
13. 06. 2019 21.26
+53
Tale SAZAS treba počistit
srebrnibreg
13. 06. 2019 21.25
+57
To bando lopovsko naj nekdo že ukine in jim odvzame nezakonito pridobljeno premoženje.
brezveze13
13. 06. 2019 21.23
+20
mislim da sazas o avtorskih pravicah nima kaj govorit,mogoče bi lahko bil kot nadzorni sistem in vodil neko statistiko predvajanj istočasno pa tudi v primeru prijave avtorja posameznika glede zlorabe njegovih pravic, njegov pravni zastopnik,seveda le v primeru da je avtor njegov član in se na osnovi tega tudi vodi statistika o uporabi njegovih del. Nikakor pa ne bi smel, pravila prilagajati v svojo korist,in s tem vključevati avtorje ne člane, oziroma sankcionirati nekoga zoper katerega ni bila podana prijava s strani avtorja samega. V tem zakonu o avtorskih pravicah je še marsikaj nedorečenega, seveda vzrok je v temu da bi vsi radi imeli samo materialno korist (sploh država) nobeden pa noče videti realne plati najhujši so parazitski odvetniki ki s tem zagotavljajo sami sebi posel, namesto da bi nekoga branili ga še vspodbujajo v razne tožbe in sprave samo da imajo delo. Koliko se jih pa prijavi na dan brezplačne pravne pomoči ,slab odstotek postavko obravnave so si opredelili po št točk na postopek da ne bi slučajno kdo od navadnih uspel izračunati koliko mu je dohodek na uro najverjetneje bi bile to pregromozanske štev, meni je odvetnik vzel 300€ zato da je pozložil mojo dokumentacijo v kuverto in jo poslal kot pritožbo odgovor je bil ničelni, neuspešen na kar me je obvestil da še moram doplačati120 €da je bila napačno obračunana neka taksa in pozval da bi še dala ponovno pritožbo. vs3 to brez potrdila o vplačilu . hvala za tak sodni sistem in njihove zastopnike
slabzadah
13. 06. 2019 21.15
+19
SAZAS - Slovenska Apokalipsa Zaslužkov Avtorjev Skladb
marveb
13. 06. 2019 21.08
+41
Bravo..le tako naprej! Upam, da sledi nadaljevanje..