Slovenija

'Sazas z uvedbo začasne tarife glasbenikom onemogoča zadnje možnosti preživetja'

Ljubljana, 01. 04. 2021 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
141

Glasbeniki in organizatorji glasbenih dogodkov zagotovo spadajo med najbolj prizadete skupine v času epidemije novega koronavirusa. Zaustavitev koncertnih dejavnosti je namreč zanje povzročila velik izpad prihodkov in nekatere (že) pahnila v eksistencialno negotovost. Kot obliž na rano se v tem času ponujajo spletni prenosi koncertov, ki pa jih je sedaj pospremila "Začasna tarifa za sočasni prenos izvajanja avtorsko varovanega glasbenega repertoarja", po kateri pri Sazas uporabnikom zaračunavajo 11 odstotkov od bruto prihodka, ki jih ustvarijo pri uporabi del iz repertoarja. Bi to lahko ogrozilo organizacijo tovrstnih dogodkov, in če, kaj potem sploh še preostane glasbenikom in organizatorjem?

Koncertni dogodki pri nas so bili po marcu 2020 zaradi sprejetih epidemioloških ukrepov praktično zaustavljeni, glasbeni izvajalci in organizatorji dogodkov so se znašli v krču, pomoč, s katero bi nadomestili velik izpad prihodkov, pa je bolj skopa, za mnoge celo neobstoječa. Glede na vladni semafor ukrepov, v zeleni fazi še naprej velja prepoved delovanja barov in diskotek, kar sicer izrecno ne prepoveduje delovanja koncertnih prizorišč, jih pa vsekakor omejuje tudi v zeleni fazi. 

Vseeno pa tehnološki napredek v današnjih časih ponuja nekatere (zasilne) alternative, preko katerih glasbeniki lahko nekaj zaslužijo in vzdržujejo stik s svojo publiko. Tako so tudi pri nas spletni prenosi postali eno od vse bolj uporabljenih orodij za vzdrževanje finančne in izvajalske kondicije. Vendar ni bilo treba dolgo čakati na to, da so bile organizatorjem tovrstnih dogodkov, naložene dodatne obremenitve. 

Spletni koncerti izvajalcem omogočajo vzdrževanje stika s publiko in možnost nadomestila velikega izpada dohodka.
Spletni koncerti izvajalcem omogočajo vzdrževanje stika s publiko in možnost nadomestila velikega izpada dohodka. FOTO: Shutterstock

Najprej, kot so sporočili s finančne uprave, se vstopnina za koncerte, ki se izvajajo preko interneta (streaming ali download) šteje za elektronsko storitev, ki se obdavči po splošni, 22-odstotni stopnji DDV. Še dodatnih 11 odstotkov pa z objavo Začasne tarife za sočasni prenos izvajanja avtorsko varovanega glasbenega repertoarja nalaga Sazas. Kaj ta tarifa pomeni v praksi?

Kot so zapisali v Sazas, so se pri tem zgledovali po drugih evropskih državah. "Sazas se je za začasno tarifo odločil tako, da je od izbranih tarif desetih držav čanic za istovrstne avtorske pravice, istovrstna avtorska dela in njihove istovrstne načine uporabe – od tarif Belgije, Bolgarije, Danske, Francije, Hrvaške, Latvije, Nizozemske, Norveške, Romunije in Nemčije – izločil tri tarife (gre za dansko, romunsko in norveško), ki po višini najbolj odstopajo navzgor in določil povprečje tarif preostalih izbranih sedmih držav članic."

Avtorsko nadomestilo, ki ga bo moral plačati organizator, se obračuna v višini 11 odstotkov od bruto prihodka, ustvarjenega na dogodku. Kot bruto prihodek se upošteva ves prihodek uporabnika, dosežen tako s prodajo vstopnic, kot iz naslova oglaševanja, sponzorskih sredstev in drugih prihodkov povezanih z dogodkom. 

"Avtorsko nadomestilo se tudi obračuna na način, da uporabnik plača 0,11 evra od vsakega posameznega ogleda, v primeru ko je le-to višje od prihodka iz prejšnjega odstavka. Plačilo avtorskega nadomestila v nobenem primeru ne more biti nižje kot znaša minimalno nadomestilo in sicer 32,63 EUR za posamezen dogodek. Na izračunano avtorsko nadomestilo se obračuna še davek na dodano vrednost skladno z veljavno davčno stopnjo," v uradni objavi pojasnjujejo pri Sazas.

Ob tem je vredno izpostaviti, da na primer britanska kolektivna organizacija PRS for Music, minimalno avtorsko nadomestilo postavlja pri 26,4 evra, kar je dobrih sedem evrov manj kot v Sloveniji. Hkrati pa so že v začetku februarja sporočili, da lahko njihovi člani, ki v spletnih prenosih izvajajo svoja avtorska dela, za manjše koncerte v času epidemije covida-19 zaprosijo za brezplačno licenco. 

Organizatorji dogodkov: To je proti vsem pravnim in moralnim standardom

Center urbanih kultur Kino Šiška je v času epidemije eno od najbolj aktivnih koncertnih prizorišč v državi, s tem pa spada tudi med tiste, ki se bodo zaradi Sazasove uvedbe tarif soočili z novimi težavami. Do sedaj so organizirali 41 spletnih prenosov koncertov, v aprilu pa jih čaka še šest. 

V Kinu Šiška so doslej pripravili 41 spletnih dogodkov.
V Kinu Šiška so doslej pripravili 41 spletnih dogodkov. FOTO: Marko Alpner

Vodja glasbenega programa Matjaž Manček je za našo spletno stran pojasnil, da produkcija spletnih koncertov s seboj prinaša velike stroške. "Finančno se ne izplača, razen v primeru najbolj popularnih izvajalcev, ki dogodek praviloma producirajo v lastni režiji." Ob tem dodaja, da ima Kino Šiška finančno zaledje programskih subvencij MOL. Takšnih izhodišč namreč številni prireditelji žal nimajo. "Treba se je zavedati, da vsakokratnemu avtorju oziroma izvajalcu, poleg osnovnega honorarja, nudimo 70 odstotkov neto prihodka od prodaje. Ta davščina, ki jo uvaja Sazas pa bi neposredno zarezala v prihodek avtorju, ki naj bi ga ščitila, posredno pa prispevala k reduciranju tovrstnega programa z naše strani, saj – v kombinaciji z interpretacijo FURS, da se spletne vstopnice obdavčijo z 22 odstotki DDV, - postane ta dejavnost stroškovno popolnoma nevzdržna."

Tako organizatorji dogodkov opozarjajo, da bo v težkih časih za glasbeno industrijo, prišlo do osipa tovrstnega programa. Sploh pri tistih organizatorjih, ki nimajo javnofinančne podpore ali pa je ta majhna. In takšnih ni malo. "Avtorjem in izvajalcem se s takimi neodgovornimi potezami omejuje še zadnje možnosti aktivnosti in profesionalnega preživetja," opozarja Manček.

Ali začasna tarifa velja tudi za dogodke pred njeno objavo, torej retroaktivno, smo vprašali tudi Sazas. Manček pa pravi, da Sazas zahteva podatke in želi obračunavati vse dogodke, ki so jih izvedli do sedaj, "kljub temu, da smo jih sproti večkrat pozivali, naj se opredelijo glede tovrstne dejavnosti in če imajo kakršnekoli zahtevke. To je proti vsem pravnim standardom, da moralnih ne omenjam." Vodja glasbenega programa v Kinu Šiška ob tem dodaja, da je Sazasovo enostransko obračunavanje z organizatorji težko razumljivo "mrcvarjenje panoge v času popolne blokade aktivnosti", ki se je zavlekla v drugo leto in ji še ni videti konca. Ob tem ne gre tudi pozabiti, da so organizatorji dogodkov v številnih primerih tudi avtorji sami. 

Razburjenje povzroča tudi pavšalni znesek 0,11 evra dajatve na posamezen ogled in odpira številna vprašanja. In sicer, kako bo Sazas sploh preverjal število prisotnih spletnih gledalcev in katera kategorija ogledov bo pri tem izračunavanju štela. Kot pojasnjuje Manček, Sazas od organizatorjev zahteva podatke o številu gledalcev, pri tem pa nastaja "popoln kaos". "Za tiste prenose, ki so bili brezplačni in torej niso generirali prihodka, so pa ostali na platformi in tam naprej nabirajo oglede, so te številke preverljive, ampak seveda sporne, saj ne odražajo dejanskega obsega ogledov v času prenosa." 

Ob ogorčenju delavcev v glasbi, se tako zastavlja vprašanje, ali ni Sazas v takšnih razmerah, kot kolektivna organizacija, ki skrbi za interese avtorjev in izvajalcev, z uvedbo začasne tarife, posredno brcnil tistega, ki je že pred tem ležal na tleh, torej prav avtorje in izvajalce? 

SAZAS: Obtožbe, da nismo želeli pomagati so absurdne

Na obtožbe v javnosti so se popoldne odzvali tudi pri Sazas. Sicer s splošnimi pojasnili, ob čemer odgovorov na nekatera naša vprašanja nismo dobili. Zanimalo nas je namreč tudi, kakšni so administrativni stroški Sazas znotraj 11-odstotne tarife. 

V Združenju skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske in sorodnih pravic Slovenije sicer poudarjajo, da so kritike o tem, da niso pomagali glasbenikom absurdne. "Poudarjamo, da je Sazas neprofitna organizacija in denarja ne pobira zase, temveč za avtorje in imetnike pravic."

Sazas
Sazas FOTO: POP TV

Glede začasne tarife pojasnjujejo, da se takšno poimenovanje izhaja iz zakona, ki od Sazas zahteva, "da v primeru uporabe glasbe, ko tarifa še ne obstaja, objavi začasno tarifo, kar ne pomeni, da je tarifa nezakonita". Kot navajajo je višina tarife "praktično identična tarifi za koncerte v živo, prav tako velja za postopek prijave. V primeru, da se plača zgolj minimum pa je, tako Sazas, nadomestilo bistveno nižje. Ob tem poudarjajo, da imajo izvajalci, ki na koncertu izvajajo svojo lastno avtorsko glasbo možnost, da z organizatorji individualno uredijo avtorske pravice, kar pomeni, da organizator ne plača avtorskih nadomestil Sazas.

Pri Sazas prav tako trdijo, da se njihovemu povabilu na pogajanja o stalni tarifi ni odzval nihče. "Kar pa ne pomeni, da pogajanja še vedno niso možna in se tarifa dopolni, v kolikor bi prihajalo do težav v praksi," pravijo in dodajajo, da je večina organizatorjev svoje obveznosti za uporabo avtorskih del poravnala. "Sazas mora izvesti pogajanja z reprezentativnim združenjem, kako bo to v praksi izvedljivo, pa je odvisno tudi od organizatorjev "live stream" dogodkov. Ne ve se, ali takšno reprezentativno združenje sploh obstaja, kar še dodatno kaže na absurdnost slovenske zakonodaje," so zapisali v pojasnilu javnosti.

Prav tako ostro zavračajo trditve, da v času korone niso pomagali glasbenikom in ob tem opozorili, da tudi sami beležijo velik primanjkljaj dogodkov na katerih bi se uporabljala avtorska glasba, zmanjšala pa so se tudi plačila avtorskih nadomestil s strani uporabnikov glasbenih del za poslovne namene, kot so gostinski lokali, restavracije in hoteli. "Ker je SAZAS zaradi ukrepov in omejitve javnega življenja prejel manj avtorskih nadomestil, bo posledično tudi masa honorarjev, ki se bo delila med avtorje, nižja," so zapisali v pojasnilu.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CelindaAndre
02. 04. 2021 08.58
+7
Janša pospravi to BANDO kriminalno na rdeče smetišče zgodovine, uničili so kulturno in zabavno življenje Slovencev.
yanay
02. 04. 2021 10.05
+0
Janez tega ne bo naredil, saj ne podpira kulture.
Amasakul
02. 04. 2021 08.42
sazas ... bo odletel...eden nov zakon pa ga več ne bo ... sam da si J. zamisli kako.
pustolovc
02. 04. 2021 08.10
+11
Ne razumem te demokracije, ne moreš preživeti z glasbo in te financira država. Čef.. Zlatko napiše tri rime in ga živi država.. Legenda Avsenik je hodil v službo dokler ni lahko živel od glasbe. Katero koli podjetje išče delavce jih ne dobi, mi pa na borzi financiramo 80.000 ljudi. A ni s tem sistemom nekaj narobe. Delaj tisto š čimer boš lahko preživel, z glasbo se ukvarjaj v prostem času.
mikica247
02. 04. 2021 08.19
-4
Tako razmišlja SDS. In potem ni več kulture, ker v prostem času delaš stvari za hobi do te mere kolikor ti dopušča čas. Ko prideš iz službe ob 17h, mogoče kakšno urico, potem pa družina, otroci, šola... Ustvarjalec v kulturi tudi potrebuje 8ur na dan dela. Poleg tega, da ne ve točno kaj bo naredil, ker venomer orje ledino. Enkrat rata, drugič ne.
CelindaAndre
02. 04. 2021 09.00
+6
Slovenci so preživeli tisočletje brez Kulturnega ministrstva in samo oklicanih NE kulturnih parazitov, zaradi teh pa kulture n več so samo še BARABE, izsiljevalci in paraziti...
flojdi
02. 04. 2021 19.55
..pustolovc… meni je uspelo delat mnogokje , kjer smo lahko imeli radio(ali kasete ali karkoli) tako naglas , da je muzka preglasila mašine. ne znam pisat in igrat muzke zase. zato poslušam druge . ker brez muzke ne morem dihat" . pa tudi brez knjig ne morem. ne pišem jih , zato berem take , ki so jih drugi. ..in meni je vsa leta ob šihtu , otročkih , ..še vedno uspelo pred spanjem brat . če eni ne rabite " kulture" to ne pomeni , da je nihče ne
odpisan2x
02. 04. 2021 08.08
+3
Sazas je vsaj toliko,da v času zaprtja lokalov ne pošilja položnic.rtv slo pa to vseskozi počne/fora- el prikljućek- mafija
DirtySanchez
02. 04. 2021 08.04
+13
Sazas je samo za ukiniti, vodilne pa v zapor ker so kriminalci....
Te vidim
01. 04. 2021 21.51
+13
Sazas je legalna organizirana mafija.
GospodT
01. 04. 2021 21.43
+7
Hahahaha, 11 procentov?? Kera mafija. Pa to ne moreš, no.
omerta
01. 04. 2021 21.28
+5
Kaksna mafija pajaci dilercki..tik tak tik tak
omerta
01. 04. 2021 21.27
+0
Kaksna mafija kl
AZ64
01. 04. 2021 21.20
+13
Kdaj mislite ukiniti to blefersko, zajedalsko in prevarantsko združbo
motorka57
01. 04. 2021 21.11
+10
....to je ena pogoltna mafijska združba, ki se mu tudi oblast ne upa stopit na prste.... Če mpa je oblast taka, tudi podložniki ne morjo bit drugačni.....
no murphy
01. 04. 2021 21.09
-2
v meni je kalifornija pffff 🐑 🐑
buco2222
01. 04. 2021 21.09
+8
sazas je mafija
Vision
01. 04. 2021 21.02
+7
Klasični prevaranti. Sazas se obnaša kot na divjem zahodu,nažalost z blagoslovom države. Zupan iscuzal teške milijone iz Sazasa..nikoli nobene kontrole. Sramota!!
Uporabnik1947897
01. 04. 2021 21.01
+3
Še vedno so možnosti...Kultura se mora sedaj preseliti na siv trg...Kdor misli,da ima kaj za pokazat,naj gre nastopat v parke in ulice...Narod to potrebuje v teh časih...Ljudje niso neumni...Ulica je indikator...Dobre glasbenike podprejo,afnače pa hitro izločijo...Če mene vprašate,je to edino pošteno...Kdor dobro dela,dobi,kdor pa ne,pa pač ne...Tako bi tudi v uradnem smislu moralo biti,pa ni bilo nikoli...Kvalitetni glasbeniki so zaradi SAZAS mafije in ostalih skorumpiranih deležnikov pogosto zadušeni in prezrti,tisti,ki nimajo kaj povedati,pa orjejo sceno...Ker pač poznajo prave ljudi...
ni_mi_vse_eno
01. 04. 2021 21.19
+2
plačaj SAZAS-u pa lahko nastopaš. Če pa misliš nastopat v parku ali ulicah, pa samo z masko na prostem, pravi vlada. --- Zadeve niso lahke, pijavk kolikor želiš
Anonymous111
01. 04. 2021 20.53
+4
Jezi me vse skupi. Zelo jezi.
Firnk
01. 04. 2021 20.51
+8
sazas uničuje kulturo
turojen
01. 04. 2021 20.49
+13
Pa kako se ta mafijska združba ne rastera..
Samo.Jst
01. 04. 2021 20.49
+9
Delovanje SAZASa je toliko krat protislovno, da glava peče. Že samo dejstvo da posameznik, kot avtor glasbe mora SAZASU plačati, da sam igra svojo avtorsko glasbo, je neumnost brez primerjave! Razumem, da neka tretja oseba, ki javno predvaja glasbo drugih in ima nek dobiček od svoje dejavnosti, mora nekaj plačati in da ta nekaj dejansko gre avtorju tiste glasbe, vendar to je zadnja stvar ki se pri SAZASU dogaja!
User792410
01. 04. 2021 20.45
+11
A so vsi upravičenci iz naslova nadomestil kabelske retransmisije že prišli do denarja, ki naj bi ga je Sazas od leta 2001 do 2010 nakazoval na račun zasebne družbe v Švici? Gre za denar, ki bi ga morali dobivati slovenski režiserji, scenaristi, producenti... Sazas je menda, iz naslova kabelske retransmisije, od kabelskih operaterjev letno prejemal vsaj okoli 7 mio evrov. Znano je, da so leta 2017 kriminalisti proti Sazasu podali ovadbe zaradi domnevno spornega poslovanja, l.2018 pa je Sazas tožil Dnevnik in nekatere druge medijske hiše, zaradi člankov in prispevkov o spornih več milijonskih nakazilih na račun zasebne firme v Švici. Koliko je poznano je Sazas tožbe izgubil, ali vas tiste že zaključene, v kakšni fazi pa je ovadba kriminalistov proti Sazasu, ker je zadeva očitno še vedno na tožilstvu, pa ni moč zaslediti.