Slovenija

SAZU proti širitvi železnice na območje Botaničnega vrta

Ljubljana , 10. 06. 2024 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
3

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) nasprotuje širitvi dolenjske železniške proge na območje Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Poleg splošne krnitve že tako majhnega prostora botaničnega vrta bi takšna širitev zahtevala tudi posek več dvestoletnih dreves, opozarjajo in odločevalce pozivajo k drugačni rešitvi.

"Botanični vrt je najstarejša neprekinjeno delujoča znanstvena ustanova na Slovenskem. Ustanovljen je bil leta 1810 v času evropskega razsvetljenstva, dejanje, ki bi bilo uperjeno v njegovo krnitev, bi torej upravičeno označili za protirazsvetljensko," so zapisali na SAZU.

Odločevalce pozivajo, da pri morebitni širitvi dolenjske železnice najdejo rešitev, ki v nobenem pogledu ne bo škodovala Botaničnemu vrtu. Prepričani so, da bodo izbrali "civilizacijsko rešitev, ki bo zagotavljala, da bomo lahko ta pomemben del naše znanstvene in kulturne dediščine z dvignjeno glavo predali naslednji generaciji v splošno dobro in nadaljnji razvoj".

V Botaničnem vrtu načrtovani širitvi železniške proge nasprotujejo tudi s peticijo. Do začetka meseca so zbrali nekaj več kot 6100 podpisov prek spleta in 1500 podpisov v fizični obliki.

Leta 1974 je v vrt posegel prvi tir dolenjske železnice, sedaj vanj posega drugi tir te proge proti Ivančni Gorici, je v začetku junija opozoril vodja vrta Jože Bavcon. Kot so konec aprila ob začetku zbiranja podpisov navedli v Botaničnem vrtu, naj bi po načrtih namreč novi tir potekal po delu parka ob obstoječem tiru, tako da bi morali med drugim porušiti staro upravno stavbo, kjer je danes čajnica.

Festival zvončkov v Botaničnem vrtu
Festival zvončkov v Botaničnem vrtu FOTO: Aljoša Kravanja

Na direkciji za infrastrukturo so konec aprila povedali, da je projekt gradnje dodatnega tira v fazi načrtovanja optimizacij proge in spremljajočih ureditev ter usklajevanja z nosilci urejanja prostora. Sledila bo izdelava strokovnih podlag in okoljskega poročila za študijo variant oz. predinvesticijsko zasnovo, nato pa izdelava podrobnejših rešitev in okoljskega poročila za fazo državnega prostorskega načrta.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
11. 06. 2024 13.09
+1
Dajte enkrat prednost življenju. Vedno se najde kopica ovir za napredek. A se bo svet podrl zaradi enega botaničnega vrta? Se najde novo primernejšo lokacijo zanj. Enkrat hrošč, enkrat dops, enkrat vrt...... . Vsi bi imeli vse kar nudi svet in venomer nasprotovali napredku. Če je treba ustaviti čas ga ustavimo vsi. Res vsi. Izklopimo elektriko, ustavimo avte in ročno obdelovat polje da si pridelamo hrano. Pa da vidimo, če bomo spet tako vneto preprečevali vsak korak v boljše
Ki zombi
11. 06. 2024 10.45
Naj se naredi 2. tir na drugi strani, stran od Botaničnega in je stvar rešena. Morda malo dražja, a druge variante najbrž ni.
ap100
10. 06. 2024 16.26
bravo nerabljen prostor za šolo je popolnoma dovolj za drugi tir pa ena protihrupna pa več varnosti za otroke in več prostora za botanični vrt