Slovenija

Volilno soočenje: Golob in Janša – verjetnost pol-pol

Ljubljana, 10. 04. 2022 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na volilnem soočenju Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) je voditeljica Petra Kerčmar nasproti posedla Luko Mesca iz Levice in Roberta Goloba iz Gibanja Svoboda. Gosta sta odgovarjala predvsem na vprašanja, ki pred volitvami najbolj zanimajo podjetnike.

Gosta sta na soočenju Kluba slovenskih podjetnikov spregovorila o javnem zdravstvu, zaposlovanju v javnem sektorju, pošteni socialni državi in tudi s kom ne bodo sodelovali po volitvah. Kaj lahko pričakujemo po 24. aprilu?

Golob: Jaz res ne vem, kaj bi meni nižji davki koristili razen, da bi imel več denarja na računu in bi ga mogoče zapravljal za večje neumnosti.

Voditeljica je Goloba soočila s kontradiktornimi izjavami znotraj stranke. Medtem ko je Golob na Soočenjih na POP TV izjavil, da menedžerji ne potrebujejo višjih plač, pa je njegov strankarski kolega Dimitrij Zadel na dogodku Gospodarskega kroga (Gospodarske zbornice Slovenije, Združenje Manager in AmCham Slovenija) izjavil, da se strinja s sprostitvijo davkov za menedžerje. Golob je voditeljici skušal pojasniti, da ni nič narobe, če imajo znotraj stranke različna mnenja in so demokratični tudi navznotraj. "Jaz mislim, da gre tu za šum v komunikaciji," je še dodal Golob in dejal, da želijo dati manjšo davčno obremenitev za tiste, ki ne želimo, da nam pobegnejo v tujino. "Menedžerji moje starosti, to je moja izkušnja, moje mnenje, zares ne potrebujemo nižjih davkov. Jaz res ne vem, kaj bi meni nižji davki koristili razen, da bi imel več denarja na računu in bi ga mogoče zapravljal za večje neumnosti."

Mesec: Davki so cena, ki jo plačujemo za civilizirano družbo. 

Kot prvo davki so blažilci neenakosti, kot drugo pa so vir, s katerim financiramo pokojnine, zdravstvo in socialno državo, je pojasnil Mesec, ki je zaskrbljen glede dejstva, da mladi, predvsem višje izobraženi, odhajajo v tujino. Vendar kot pravi, da problem niso davki, saj, kot je dejal, z davki ne bomo bistveno povišali plač. Tako da je sanje o tem, da bomo z zniževanjem davkov dosegli evropsko raven plač, treba opustiti, je bil jasen Mesec. 

Levica pogojuje vstop v morebitno koalicijo: NE privatizaciji zdravstva in NE dvema odstotkoma BDP za orožje

Prioriteta tako Levice kot tudi Gibanja Svoboda je reševanje stanovanjske problematike, pa tudi podnebje in zdravstvo. "Ampak problem je, da vsak evro, ki ga bomo vrgli v oklepnike, je za te sektorje izgubljen. Vsak evro, ki ga bomo dali za davčne odpustke, recimo za dohodninsko reformo, ki nas bo stala 800 milijonov, je za te stvari izgubljen," je bil konkreten Mesec.

"Skozi spoštljiv dialog, ki ga bomo dosegli po volitvah, ko se bomo pogovarjali o koalicijski pogodbi, bomo dosegli naše zaveze do Nata, a zagotovo ne z nakupom oklepnikov in transportnih letal. Varnost ni samo orožje," je v SBC soočenjih dejal Golob in poudarja, da bo na tem tudi vztrajal.

'Po volitvah bomo prišli skupaj, to je sajenje rožic. Dajte karte na mizo!'

V studiu SCB je voditeljica ob gosta konkretno postavila pred dejstvo: "Vsi stopate korak nazaj, ko gre za razpravo pred volitvami, potem ko se sestavi koalicija, pa vse te razlike pridejo na dan. Mar si državljanke in državljani ne zaslužijo, da date vse karte na mizo, kje ste se pripravljeni poenotiti, da vedo kaj in za koga bodo volili."

"Jaz nimam namena blefirati," je dejal Mesec. "Smo se pa pripravljeni pogovarjati, da se denar namesto v oklepnike nameni na primer v helikopter za reševanje," in nadaljeval, da bo pogajalsko izhodišče stranke Levica primarno zdravstvo. Zagotoviti je potrebno dovolj družinskih zdravnikov, okrepitev primarnega zdravstva in razbremenitev sekundarnega in terciarnega, se pravi specialistov.

Na drugi strani pa je voditeljica tako Mesca kot Goloba vprašala, kako komentirata izjavo kandidata za ministra Danijela Bešič Loredana, ki je izjavil, da je za širitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ne za ukinitev. Dopolnilno zavarovanje vidi kot vir za vzporedni, zasebni zdravstveni sistem. "To pa je nesprejemljivo za nas," je bil neomajen Mesec. Golob pa je pojasnil, da je ta izjava Bešič Loredana izpred dveh, treh let. "Kaj bo zagovarjal kot kandidat za ministra, se dogovarjamo v stranki."

"V Gibanju Svoboda smo v celoti usmerjeni samo v to, da premagamo te nedemokratične sile, ki so zdaj na oblasti in da jih zamenjamo z demokratičnimi. Ta cilj je edini, ki mene osebno v tem trenutku zanima."

'Sodelovanje po volitvah: s kom ja in s kom ne?'

Morebitni novi mandatar je pojasnil, da v koalicijo ne bodo šli: "Z nikomur, ki ne razume, da je svoboda bolj pomembna od tega, da te nekdo kupi, da se mu prodaš. Ne, s takimi se ne bomo pogovarjali."

Prav tako je težavo v aktualni vladi in sodelovanju z njo videl koordinator Levice. "Problem s trenutno vlado imamo v tem, da se Tonin, Počivalšek, Kovšca in še kdo ne zavedajo, kaj so pogoji svobodne in demokratične družbe. Oni jo pospešeno in aktivno rušijo."

V Gibanju Svoboda so trdno prepričani v zmago na volitvah. Kot je bil jasen Golob, verjame, da bo to razmerje 70:30.

Zgodba o slovenskih oligarhih še ni zaključena

Miha Kordiš iz Levice sago o slovenskih oligarhih nadaljuje na Facebooku. Kot je pojasnil Mesec, ki se je delno že opravičil, omenjeni akter nima podpore pri prvaku Levice. Se bo gonja nadaljevala, je vprašala voditeljica, a konkretnega odgovora nismo slišali.

Soočenje iz oči v oči s predsednikom SDS?

Golob meni, da volilno soočenje iz oči v oči obeh prvakov strank, ki jima javnomnenjske ankete najbolj kažejo, torej Janše in Goloba za volitve sploh ne bo odločilno, je pa po njegovem mnenju verjetnost pol-pol.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crestor
11. 04. 2022 08.19
+2
"...da premagamo te nedemokratične sile..." V čem je Golob bolj demokratičen kot sedanja vlada? Naj mi odgovori. Samo lapanje brez vsebine in logike......razen, če misli da je demokracija le takrat, ko so pri koritu levaki, kar itak mislijo Kulovci, če pa vlada kdo drug, je diktatura ali fašizem.....
Luther
11. 04. 2022 14.14
+0
Janševa vlada je v kratkem času izdala več neustavnih in nezakonitih odlokov. Sila nedemokratično je hotela prepovedati Levico in SD, zelo nedemokratično je uničevala STA, sila nedemokratično in v nasprotju z zakoni in pravili je sestavila vodstvo RTV, zelo nedemokratično in protiustavno je zatirala vse proteste, nedemokratično in škodljivo je kupovala zaščitno opremo, ki zdaj leži zapakirana v raznih skladiščih, zatirala je civilo družbo in NVOje, ki so ji nasprotovali - to je sila nedemokratično dejanje, itd. Še več bi lahko povedal kakšen strokovnjak
ivan z Doba
10. 04. 2022 20.58
-4
Gibanje Svoboda. Slednja ima višjo podporo v manjših krajih in mestih ter med volivci z višjo stopnjo izobrazbe. Trenutno največja vladna stranka SDS pa po njegovih navedbah nekoliko višjo podporo uživa v vaseh in zaselkih ter med volivci s poklicno in osnovnošolsko izobrazbo. Rovtarji!!
crestor
11. 04. 2022 08.20
+8
ti si eden večjih "rovtarjev" tule gor.....
Razumnež
11. 04. 2022 14.06
+4
Poznam Rovtarje.... Odlični, pošteni in zaupanja vredni ljudje.
SlobodaNE
11. 04. 2022 16.14
SlobodaNE
11. 04. 2022 16.14
Kje so najbolj reakcionarni ljudje doma to se ve.
biggbrader
10. 04. 2022 19.29
+2
Lewa opcija natolcuje, da bi morali biti nevtralni, kot sta to Švedska in Finska, medtem ko oboji pritiskajo na NATO, da jih čim preje sprejmejo v organizacijo. Kar koli lewak reče v eter, je LAŽ. Pitem ni čudno, da je oddaja "kdo vam laže", najbolj gledana.
Luther
11. 04. 2022 14.16
-1
Oddajo Kdo vam laže gleda kakšnih 2 - 3% gledalcev in to je po tvoje najbolj gledana oddaja. Smešen si.
glasNI
11. 04. 2022 14.59
+1
Kdo vam laže najbolj gledana??? Pa kdo te je to nalagal?
Jožajoža
10. 04. 2022 19.23
+0
Samodestrukcija Evrope: Velika Britanija racionira jedilno olje, v Nemčiji prazne police, kmalu še prepoved voženj po mestih.ljudje,sedaj ste glasni,postali še boste bolj. pa ne zaradi ukrajina, ampak zaradi nespametnih vlad,ki vas pelejo v vojno,lakoto,stradanje in na koncu uničenej. in to samo zato,ker želi zda ukrajino v NATO,katerega že ne bi smelo bit od razpada berlinskega zidu.
nikhrast
10. 04. 2022 20.17
+2
Nespametna vlada je samo ena, to je Rusija. Mi bomo preživeli covid-19, pa Ukrajino, pa inflacijo..., ne vemo pa kako bodo preživeli Rusi, pa kako bo preživel Putin.
crestor
11. 04. 2022 08.21
-2
nomadland
10. 04. 2022 18.44
+5
Tole je bilo pa tako lepo poslušat... še nekaj dni... pa da vidimo, kako bodo šle besede v prakso... Vse težje se bo odločit komu dati glas... Večina dobro ve, za koga ne bo glasovala...
?rnogled
10. 04. 2022 18.23
+0
Je-benti, ko poslušam Goloba, dobim občutek, kot da je Jezus vstal od mrtvih.
ArkaMast
10. 04. 2022 18.09
+3
Janša se ne upa na soočenje. Pošilja svoje neprestance. .... pa itak nima dovolj satelitov. Moral bo zmagati s 40% da bi dal streho še Nsi, če bo dobila 4%. .... Janez ne more sestaviti nič.
nikhrast
10. 04. 2022 18.07
-1
Ne še izvoljen pa že na teh soočanjih, mogoče še volitev ne bi bili treba. Spet en rešenik ki bo šel v pozabo à la Jankovič, Cerar, Šarec...
ArkaMast
10. 04. 2022 19.41
+0
Poljski kunec bi bil boljši mandatar od JJ. .... namreč, naredil bi manj škode.
crestor
11. 04. 2022 08.24
+1
Drži, še en rešenik, ki ga čez 4 leta ne bo več nihče poznal. Ampak Kučan in levaki bodo do tedaj sproducirali novega, in tako naprej. Pri slovenskih ovcah je pač to mogoče.....
Samotnjak999
10. 04. 2022 17.48
+1
G. Goloba v četrtek na soočenje ne bo. On namreč dobro ve, da ga bo Janša zmlel, zato je Taubi hodil sedaj na soočanja, da bi ljudi prepričal, da se Janša ne upa soočit z njim. Njegovi volilni strategi vejo, da se bodo neopredeljeni volilci odločili po njunem srečanju v kolikor pride do njega. Golob je blefer, ki Janši ne seže do kolen. On ni nikakršen menadžer, ampak priviligirani trgovec z družbeno energijo.
SlobodaNE
10. 04. 2022 16.28
+2
Novinarka Kerčmar bi morala voditi soočenja izprašila bi desne.
SlobodaNE
10. 04. 2022 16.08
-5
Mesec ni slab , kaj pa njegovi ekstremisti v stranki ?
Oknaj 4
10. 04. 2022 15.47
-3
Čiste karte na mizo, šum v komunikaciji ; doba izvršne leve oblasti manj kot dve leti
biggbrader
10. 04. 2022 19.32
-1
zibertmi
10. 04. 2022 15.39
+2
sveče nobena stvar vam ne uspeva.menda se je v državnem zboru po predlogu vlade sprejel ukrep poroštva nad krediti mladih ,ki si urejajo stanovanjski problem.ne vem ali je kdo od levih to že prej predlagal,sem pa siguren,da je golob na soočenju povedal,da bi država dala poroštvo za kredite in bi oprostili mlade plačevati ddv,ki si urejajo stanovanjski problem.levica je pa tudi 5 x predlagali prepoved rudarjenja in vrtanja v prekmurju,pa so bili zavrnjeni,ga je pa vlada sama vložila ,sicer ne s čisto prepovedjo,ker mogoče bi pa kdo kaj zaslužil v bodoče,je pa v redu.se pravi vse se da, če je po vaše,pa četudi je ideja od koga drugega.imate še 14 dni časa ,da od levice predlog ,da se osnovne plače izenačijo s minimalno,da bo po vaše.bonbonjere nam ne bodo zameglile volitev
SlobodaNE
10. 04. 2022 15.37
+3
Prvi manager ki hoče davke plačevati v Sloveniji bravo Golob.
biggbrader
10. 04. 2022 19.32
+1
SlobodaNE
10. 04. 2022 15.07
+0
Lepo je poslušati Goloba
trunck
10. 04. 2022 14.56
+4
A so Lukeca vprašali. če je vesel, ker je Janez dve leti vodil vlado po njegovi zaslugi. Se je trudil na vso moč, da je sesul Marjanovo vlado. Za Lukeca bi volil samo v primeru, da je to edina stranka in da mi nekdo s pištolo meri v glavo.
trunck
10. 04. 2022 14.58
+12
Prvi ukrep nove vlade na področju stanovanjske politike bi moral biti, da morajo vsi poslanci vrniti stanovanje, če je njihov stalni naslov oddaljen od Ljubljane manj kot 50km. Pa da vidimo Kordiša kako se bo vozil iuz Škofje Loke v Ljubljano.
ArkaMast
10. 04. 2022 15.02
+0
A so Janšo vprašali, če je vesel, ker je s svojo skrajno sprevrženo politiko povzročil, da se je družbeno civilna skupina ljudi združila v Levico?
Cene Novak
10. 04. 2022 14.50
+6
Ivana ne bo na soočenje ,namreč ne bo dvignil vabila! Tako kot za sodnijo!
Vladimir Bog
10. 04. 2022 14.37
-1
Golobovo stališče do obveznega cepljenja?
ivan z Doba
10. 04. 2022 14.30
+5
Neprecenljiv bo ivanov dolg ksiht štiriindvajsetega aprila! Za vse ostalo poskrbi Mastercard!😉
ivan z Doba
10. 04. 2022 14.27
+6
ivan bi prišel, pa nima pojma o gospodarstvu! Že videno. Pred leti ga je Janković vabil na duel, pa tudi ni upal priti. Lahko je cuzati državljane (ivan), težje je ustvariti in voditi dobro gospodarsko družbo (Golob)! Diskreditacije s strani sektašev so znane. Že dolgo. Pomaga pa nič! Sami so samo bolj posrani.
ina5785
10. 04. 2022 18.25
-4
ivan z Doba - Saj sta ivana pred leti VABILA v Stožice Šurc + Zgaga, naj pove KAJ v TRILOGIJI - PODKREPLJENI Z URADNIMI PODATKI NE DRŽI!!! ivan je bil tiho kot miš! NAJvečja zanimivoste te sage pa je - ivan NIKOLI NITI UPAAAAL NI ZAGROZITI ZGAGI + ŠURCU, DA JU BO TOOOOŽIL! Hallo, kaj to človeku pove???