Slovenija

'Scenarija, da se položaj ustavi, kjer je, ali da bi izbruhnila širša vojna, lahko izključimo'

Ljubljana, 22. 02. 2022 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je Rusija priznala samooklicani republiki Lugansk in Doneck, je najverjetnejši scenarij prihodnjega dogajanja pripojitev obeh Rusiji po vzoru Krima, ocenjuje profesor obramboslovja Iztok Prezelj. Pri tem kakšen večji vojaški konflikt z Ukrajino ali njena zasedba nista verjetna, meni. Tudi profesor Vladimir Prebilič ne pričakuje, da bi se konflikt lahko razširil na druge države. "Se pa vseeno ne smemo slepiti, da bi šla stvar mimo nas. Če ne drugega, bi to pomenilo težave pri oskrbi z energenti," pravi.

V primeru Rusije in Ukrajine se po besedah profesorja obramboslovja na fakulteti za družbene vede Iztoka Prezlja izkazuje, da se v svetu po dogajanju na Krimu znova "igramo staro geopolitično igro, v kateri je zelo pomembno, koliko ozemlja ima kdo pod nadzorom". V tej igri je po njegovi oceni Vladimir Putin potegnil pomembno mikro potezo na makro šahovnici v trenutku, ko je ocenil, da je za to najboljši čas: "Ima prošnji političnih vodstev obeh republik, politični pritisk doma in neugoden gospodarsko-političen položaj zunaj z razlago, da so ZDA in Nato sovražne sile," pravi.

Za prihodnje dogajanje je po njegovi oceni možnih več scenarijev. "Dva najbolj skrajna, ki ju lahko takoj izključimo, sta, da se položaj ustavi, kjer je, in se ne spreminja. Drugi je, da bi izbruhnila širša vojna po vzoru prve ali druge svetovne vojne."

Bolj verjetni so zato po njegovem mnenju vmesni scenariji. Zelo verjeten se mu zdi scenarij, po katerem bo prišlo do zamrznitve konflikta po vzoru Gruzije, kjer se sicer vrstijo lokalne napetosti in prihaja do občasnih spopadov, a si nobena od strani ne upa vojaško napasti, "po določenem času pa se bo nato ena od strani odločila, ali gre v poslabševanje razmer ali v umirjanje".

"Nasploh je vse odprto. Obljublja se odmrzovanje in zamrzovanje konflikta z veliko škode lokalnim skupnostim in preračunavanjem velikih sil v ozadju," pravi.

Sam verjame, da bo želela Rusija obe republiki pripojiti k svojemu ozemlju, za to pa je v obe pripravljena poslati tudi vojsko. V primeru, da bi se ji želela vojaško zoperstaviti, Ukrajina po njegovi oceni nima prav nobenih možnosti. "Eno je trenutna bitka s separatističnimi uporniki, ki imajo podporo Rusije, drugo pa je vojaški spopad z rusko vojsko," ugotavlja. "Realen scenarij zato je, da bo po priznanju obeh republik prej ali slej prišlo tudi do njihove pripojitve po vzoru Krima," dodaja.

Na vprašanje, kakšno pomoč si lahko od zahodnih partnerjev obeta Ukrajina, profesor obramboslovja odgovarja, da je možnih pomoči več. Najnižja oblika podpore sta sočustvovanje in izrek načelne podpore, naslednji korak sta materialna pomoč in druga pomoč, za kar se je na primer odločila Slovenija, naslednje oblike pomoči pa so pomoči z oborožitvijo, napotitvami posameznih vojaških enot in politično-obrambne zaveze, kot najvišja oblika pomoči oziroma zavezništva. Pri slednjih gre za medsebojne sporazume, da se bosta državi v primeru napada na eno od njiju branili skupaj.

Možnost, da se v morebitni vojaški konflikt v Ukrajini vojaško vmešajo druge države, Prezelj ocenjuje kot "dogodek majhne verjetnosti, ki bi povzročil veliko škodo". Ne izključuje pa tega, da bi se ukrajinskim enotam v primeru spopada z Rusi priključili tuji borci podporniki, kar poznamo že iz nekaterih dosedanjih vojn.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Prebilič: Nujen je odločen in enoten odziv mednarodne skupnosti

S priznanjem samooklicanih ukrajinskih republik Lugansk in Doneck je Rusija na široko odprla vrata njuni priključitvi ruskemu ozemlju, se strinja tudi izredni profesor na katedri za obramboslovje fakultete za družbene vede Vladimir Prebilič. Ali bo priznanje povzročilo vojaški spopad z Ukrajino, je po njegovem odvisno od ravnanja obeh strani, pri čemer ne verjame, da bi se spopad lahko razširil na druge države.

Po njegovih besedah je glede Ukrajine možnih več scenarijev. Eden od njih je, da bo Rusija v obe samooklicani republiki, ki jih obvladujejo proruski uporniki, dejansko poslala vojsko, kar je že odobril Putin. V tem primeru bi se moral ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odločati med dvema možnostma. Prva je, da bi pristal, da so ruske sile prestopile ukrajinsko mejo, "a v tem primeru bo moral potiho pristati še na marsikaj". Druga možnost je, da bo prihod ruske vojske razglasil kot napad na suvereno državo, s čimer bo spopad med Ukrajino in Rusijo neizbežen.

Težava, ki jo pri tem ima Ukrajina, je po besedah Prebiliča že zdaj ta, da država ne nadzira omenjenih dveh pokrajin in oblast že zdaj izvajajo uporniki: "Tako se bo morala najprej spopasti z uporniki, nato še z rusko vojsko, kar bi bil zanjo velik izziv." V tem primeru Prebilič ne pričakuje, da bi se konflikt lahko razširil na druge države. "Se pa vseeno ne smemo slepiti, da bi šla stvar mimo nas. Če ne drugega, bi to pomenilo težave pri oskrbi z energenti," pravi.

Ena od možnosti je po besedah Prebiliča tudi, da v Ukrajini pride do tako imenovane posredne vojne. To pomeni, da Rusija na sporna ozemlja ne bi poslala svoje vojske, ampak ruske plačance skupine Wagner, ki bi nato skupaj z uporniki vzpostavili vojsko znotraj obeh republik. "V tem primeru Rusija formalno ne bi vodila vojne proti Ukrajini, bi jo pa izdatno podpirala", dodaja.

Zadnje dogajanje v Ukrajini izrednega profesorja sicer napeljuje na misel, da bi se v regijah Lugansk in Doneck lahko ponovil scenarij s Krimom leta 2014, "ko bi se na nek način potihoma začelo spreminjati mejo z Ukrajino", kar sam obsoja. "Po mednarodnem pravu mej namreč ni dovoljeno spreminjati samo z ene strani, posebej če se druga stran s tem ne strinja," pravi.

Zato je po njegovem prepričanju nujen odločen in enoten odziv mednarodne skupnosti, pri čemer ima Prebilič v mislih predvsem gospodarske sankcije. "V nasprotnem primeru se nam lahko zgodi, da se bomo nekega dne zbudili v nekem novem svetu, v katerem bo Ukrajina za toliko in toliko manjša. Ne pozabimo tudi, da imamo v Evropi in po svetu kar nekaj pokrajin in obmejnih območij, kjer bi stvari lahko začeli reševati po vzoru Rusije v Ukrajini," je opozoril.

A hkrati Prebilič na nek način dvomi, da je mednarodna skupnost sploh sposobna omenjenega odločnega odziva: "Zdi se, da trenutno na kaj takega ni pripravljena in da nima mehanizma, s katerimi bi Moskvi poslali jasen signal, da je nekje nekaj meja, ki je ne sme prestopiti." Rusija se tega zaveda in to spretno tudi izkorišča, je dodal.

Prav tako ne pričakuje, da bi se katera od evropskih držav v primeru spopada med Ukrajino in Rusijo odločila, da bo na pomoč v Ukrajino napotila vojsko. "Evropske države se lahko le odločijo, da bodo Ukrajini pomagale krepiti obrambne zmogljivosti. A tudi pri tem niso soglasne," ugotavlja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The John Doe
22. 02. 2022 21.56
+0
ukrajini lahko pomagamo le s tem da sprejmemo ukrajinke, kar jih še nismo, kar je več je nepotrebno stopnjevanje sovražnosti
nikhrast
22. 02. 2022 21.48
-4
Ko pomisliš na Putna se spomniš tele fraze, "Patriotism is the last refuge of the scoundrel".
tali?ni tom
22. 02. 2022 20.45
+2
"Po mednarodnem pravu mej namreč ni dovoljeno spreminjati samo z ene strani, posebej če se druga stran s tem ne strinja," to opravi g prebilič,zakaj za hudimana je potem kosovo postalo banana država,srbi se nikakor niso strinjali!?
nikhrast
22. 02. 2022 21.24
-3
Srbi so bili agresivni, ne vidiš kako so napadli še ostale republike, hoteli prevzeti še Slovenijo, ne vem zakaj nisi takrat pokleknil pred njimi.
wxwx
22. 02. 2022 20.01
+4
Kvazi strokovnjak.....prvic slisim, da se je srbija strinjala, da ji vzamejo kosovo, ravno tko se sirija ni strinjala, da ji vzamejo gomansko planoto, se manj so se strinjali palestinci, da jim pokradejo pol ozemlja....strokovnjak pa naklada, da se mora po mednarofnem pravu, nasprotna stran strinjati o spremembi meja, ocitno ce ozemlja kradejo prvodazredni mednarodno pravo ne velja???
nikhrast
22. 02. 2022 21.28
-3
Tako je če si agresiven jih boš dobil po gobcu, Sirijci, Palestinci, Srbi..., NATO je vsaj zapustil precej regij kjer so bili spopadi.
nick73
22. 02. 2022 19.59
+8
Ukrajinci se bodo po izgubi 3 pokrajin morali najprej sami s seboj pogovoriti, kam jih pelje trenutna politika in kaj lahko realno dosežejo. V naslednjem koraku pa lahko gredo na pogovore v Moskvo, kjer ne potrebujejo nobenega zahodnega prišepetovalca.
nikhrast
22. 02. 2022 21.33
-4
Ubogi Rusi v Doneck in Lugansk regijah, ostali bodo pod Rusi, Ukrajinci bodo pa bili vsaj enkrat sprejeti v EU in NATO, upanje imajo na lepšo bodočnost.
mate08
22. 02. 2022 19.51
+0
Samoodločba naroda...ste kdaj slišali za to??
nikhrast
22. 02. 2022 21.35
-1
kiropraktik
22. 02. 2022 19.39
-2
Profesor na FDV je največji poznavalec situacije v Evropi! Kaj pa pravi Maksuti?
alibaba 07
22. 02. 2022 19.30
-4
MILOŠEVIČ + PUTIN + HITLER = EN DREK SLAVA UKRAJINI
nikhrast
22. 02. 2022 21.43
-2
Vsi se sprašujemo kje se še najdejo politiki z mentaliteto Putina. Odprl bi meje, dovolil svoboden pretok folka, ukinil carine, folk pa naj živi na kateri strani meje hoče.
SPECnutZ
22. 02. 2022 19.19
+3
Rusija do tokija!
AntiMarksist
22. 02. 2022 19.14
+4
Celotna propagandna masinerija se je zalaufala.. a je kdo nas kaj vprasal kaj MI hocemo?
SPECnutZ
22. 02. 2022 19.20
tali?ni tom
22. 02. 2022 20.47
asgml
22. 02. 2022 19.13
+5
Ni huksega izzivanja za Bidena. Itak da bo napadel, da "zasciti meje ZDA". Kavbojci imajo bojevanje v genih
AntiMarksist
22. 02. 2022 19.15
+1
asgml
22. 02. 2022 19.11
+12
Sem proti VSAKRSNI POMOCI drzavam v vojni. Za nas bi bil to ogromen in NIKOLI POVRNJEN STROSEK. Naj pomaga Nemcija. Ce nas kdorkoli napade, je zmagovalec ze vnaprej, s temi 12 vojaki nimamo ene sanse niti proti vardi
123soba
22. 02. 2022 19.10
+3
Zakaj ni Ukrajina neodvisna?
Ate_ist
22. 02. 2022 19.14
+5
ker elita ukrajine tega noče. odvisnost od amerike je izredno donosen posel za nekaj 10 posameznikov, ki so od 2014 postali dolarski milijarderji.
asgml
22. 02. 2022 19.06
+6
Ustaviti ZDA ZA VSAKO CENO! Ukrajina nima sans. Zakaj bi se se mi sedaj vmesavali (Slovenija)?
Gabiula
22. 02. 2022 19.04
+9
Konec meseca gre v Ukrajino Maršal Twito in bo naredil red.Plin bo sedaj se petkrat dražji.Putin si bo to zapomnil.
Mustache
22. 02. 2022 19.01
+10
Zahod je dejansko zgubil se preden se je zacelo. Ti dve republiki so rusom podarjene na srebrnem pladnju, pa se z plinom bojo sluzli duplo. Hocete vi poslusat amerose, mejte jih. Bomo vidli amerofili kak bote cvilili naslednjo zimo ko boste placevali plin 400%.
Ate_ist
22. 02. 2022 19.04
+0
hrana pa bo zaradi gnojil (osnovna surovina je ravno plin) tudi občutno dražja. demokratično bomo imeli na izbiro smrt od lakote ali mraza. živel krasni novi svet.
nalijmo si čistega vina
22. 02. 2022 18.58
+5
Krim je bil Ruski , odkar so premagali Krimski kanat ( Tatare ) . Le zakaj imajo od nekdaj tam poletne rezidence najprej Carjev , nato pa predsednikov . . . . Malo poiščite po zgodovini , od kdaj obstaja sploh Ukrajina in , kje so bile njene meje . Za časa SSSR , so se delale meje po domače , kot da bo obstajala za vedno . . . . Imamo zelo lep domač primer . Meja med nami in Hrvati . Če bi se vedelo , da kdaj Yuga razpade se ne bi Kardelj in Bakarić zmenila po domače . Še malo pred II. vojno se je v zaledju Reke govoril Slovenski jezik .
Ate_ist
22. 02. 2022 19.11
+2
ukrajino je naredil lenin. ukrajine kot geografskega pojma kot takega pred tem ni bilo.še več ker je bila ukrajina preveč agrarna ji je lenin kljub nasprotovanju stalina priključil še malorusijo. žal stalinu tega ni uspelo popraviti. hruščov pa je začel z podžiganjem ukrajinskega nacionalizma z amnestijo banderovcev, ki so pod pokroviteljstvom nacistov vršili zverstva nad ukrajinci rusi belorusi poljaki in židi, za katere so zločini med vojno na hrvaškem in bosni pravlica za otroke. in pri nas je še vedno dovolj psihopatov, ki odrekajo pravico za odcepitev donbasa od ukrajine.
nalijmo si čistega vina
22. 02. 2022 19.14
+2
DEEP
22. 02. 2022 19.34
Čistega Hr. terana si spi ko prideš vu Rijeku!!
nalijmo si čistega vina
22. 02. 2022 20.05
DEEP , tebi ga naj natoči župnik iz Dobrove , obogatenega z Higgs bozoni . Baje , da so na Jožef Štefanu odkrili 90 % božanski delež .
DEEP
22. 02. 2022 20.54
A si z obale, jas iz Hr. Istre te lepo pozdravljam, ter sanjaj kaj bi bilo, če bi!!
Gunnar
22. 02. 2022 18.47
+2
Ko preveč dregaš v osir je itak prepozno.
nalijmo si čistega vina
22. 02. 2022 18.38
+16
Američani bi postavljali rakete najraje kar v predmestju Moskve . Kako bi se odzvali Američani , če bi recimo Mehika ter Kanada sklenili pakt npr. s Kitajci ( primerjava je retorična ) Kaj se je dogajalo , ko so hoteli Rusi postavit rakete na Kubo . Obljubili so že Gorbačovu , da Ukrajina ne bo članica Nata . . . .
AntiMarksist
22. 02. 2022 19.16
+2
Ah, detajli.. ni vazno ce zahod prekrsi dogovore. Putin je tisti, ki je slab..
Anunnaki
22. 02. 2022 19.29
+2
Za naštet vse grehe Americanov in njihovih prelomljenih obljub bi moral napisat knjigo ker v komentarjih ne moreš niti začet 😂tolk sanja imajo na glavi.
Soul
22. 02. 2022 18.29
-4
Rusi so me razočarali.Bil sem mnjena, da bo prevladal razum in spoznanje, da je v sami velikosti tudi moč razumevanja.Še ena v nizu velesil, ki misli v smeri - vse je naše, kjer bivajo "naši". Žalostna neodvisnost, kadar druge spraviš v obup.., le kdo se veseli temu ukrepu?
Mustache
22. 02. 2022 19.02
+4
Dopustit pac ne mores ukraj8nskim fasistom, da posiljajo komandose na tvoje ozemlje. Prav so naredli in mislim, da bodo zdesetkali ukrajniske fasiste v zahodni ukrajini...
Soul
22. 02. 2022 19.45
Separatisti, fašisti....Komu se vsaj sanja, kaj je prava neodvisnost od uma, materije.Kaj prinaša beseda in veter miru.A zmoremo, kaj več kot uporabit silo, a žal sploh ne poznamo njenih posledic? Mnogi se zanašajo na "brezbirižne" emocije, nevedoč kakšne drame smo in bomo deležni.