Slovenija

Schüsslov predlog nesprejemljiv za manjšino

Celovec, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Politična stranka slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem Enotna lista meni, da predlog avstrijskega kanclerja Schüssla in koroškega deželnega glavarja Haiderja ni sprejemljiv.

Avstrijski kancler pravi, da slovenski manjšini manjka poguma
Avstrijski kancler pravi, da slovenski manjšini manjka poguma FOTO: Reuters

S tem predlogom, ki predvideva 56 namesto 300 dodatnih dvojezičnih krajevnih napisov, popolnoma zanemarja odločba avstrijskega ustavnega sodišča z 30. decembra lani. Kancler Schüssel pa je vnovič dejal, da so od ciljne črte rešitve tega vprašanja oddaljeni le še nekaj centimetrov, vendar slovenski manjšini manjka poguma. "Na ta način smo zamudili zgodovinsko priložnost," je poudaril in dodal, da so sedaj na vrsti slovenski predstavniki, saj so vsi ostali opravili svojo nalogo. Ob tem je avstrijski kancler vnovič izključil možnost novega kroga pogajanj pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Odločitev ustavnega sodišča "je popolnoma jasna, ko v primeru kraja Škocjan enoznačno določa standarde za postavitev dodatnih krajevnih napisov", je poudaril vodja Enotne liste (EL) Andrej Wakounig.

Ob tem je tudi opozoril, da je v smislu avstrijske pravne države odločitev sodišča "preprosta in enostavno izvršljiva, vse ostalo pa je neupoštevanje ustavnega sodišča in avstrijskega ustavnega prava".

Slovenska manjšina ni podprla kanclerjevega predloga na konferenci konsenza

Na Dunaju se je v sredo tretje zasedanje konference konsenza, ki jo je sklical kancler avstrijske vlade za soglasno uresničitev razsodbe avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezični topografiji, končalo brez rezultata. Schüssel je predlagal postavitev dvojezičnih krajevnih napisov v 148 krajih ter podporo na področjih kulture, izobraževanja in zagotovitev radijskega sporeda v okviru sodelovanja z avstrijsko državno televizijo ORF. S tem bi se strinjale tudi deželnozborske stranke na avstrijskem koroškem in t.i. domovinske organizacije. Taka "rešitev v paketu" pa bi bila po kanclerjevem predlogu povezana s skupno izjavo, da je 7. člen Avstrijske državne pogodbe tako na področju topografije v celoti izpolnjen.

Predstavnika slovenske manjšine, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Bernard Sadovnik, sta kanclerjev predlog zavrnila kot nesprejemljivega, ker z njim razsodba ustavnega sodišča o topografiji ne bi bila izpolnjena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3