2°C

Schmidt: Načrti za vzpostavitev vojske Republike Srbske umaknjeni

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA / Ma.Ko. /
KOMENTARJI
2
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, Christian Schmidt, je zagotovil, da je vodja bosanskih Srbov, Milorad Dodik, zaradi mednarodnih pritiskov ustavil načrte o umiku srbskih enot iz vojske BiH in vzpostavitvi vojske Republike Srbske. A hkrati je opozoril, da kriza v BiH še ni rešena.

Kot je dejal Christian Schmidt v pogovoru za britanski časnik Guardian, je celotna regija Zahodnega Balkana še vedno na poti v varnostno krizo, če ne bo resnega diplomatskega angažmaja ZDA in Evrope.

Pojasnil je, da so Milorada Dodika do opustitve načrtov, ki so v bistvu ogrožali obstoj celotne BiH in napovedovali de facto odcepitev Republike Srbske, pripravili "regionalni voditelji". Ni sicer pojasnil, za koga konkretno naj bi šlo, je pa znano, da se je Dodik v zadnjih tednih srečal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in tudi slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Zatem je Dodik povedal, da je zanj sprejemljivo tudi zmanjšanje oboroženih sil BiH, ne ravno njihova ukinitev. To je v sredo sporočil tudi evropskemu komisarju za sosedsko politiko in širitev, Oliverju Varhelyiju.

Christian Schmidt
Christian Schmidt FOTO: AP

Z evropskim komisarjem so se v sredo zvečer za zaprtimi vrati sestali vsi ključni voditelji narodov v BiH 

Ob Dodiku še Bakir Izetbegović iz bošnjaške SDA in Dragan Čović iz hrvaške HDZ BiH. Čović in Dodik vsebine pogovorov nista razkrila javnosti, je pa Izetbegović danes pojasnil, da je bila izražena želja vseh treh, da bi se sedanja kriza v državi razrešila, in da so se o tem pripravljeni pogovarjati.

Dejal je, da je bilo vzdušje na sestanku pozitivno, "ker ni bilo običajne predrznosti enega od trojice", s čimer je jasno namignil prav na Dodika. Pojasnil pa je še, da je bila v ozadju tudi razprava o zakonu o prepovedi zanikanja vojnih zločinov, ki ga je sprejel Schmidtov predhodnik, Valentin Inzko. Iščejo tudi rešitve glede volilne zakonodaje, je še povedal Izetbegović.

Tudi Schmidt je v pogovoru za Guardian izpostavil večjo pripravljenost Dodika za iskanje rešitev. "Vidimo, da je po več pogovorih, tudi s tistimi v soseščini, razumel sporočilo, da ne bo nihče sprejel poti, ki pelje k povečani možnosti političnega, upamo pa, da ne tudi vojaškega spopada," je dejal.

Ocenil je sicer, da nevarnost vojaškega spopada ni ravno velika, tudi zato, ker v BiH na srečo ni več toliko orožja, kot ga je bilo ob izbruhu vojne leta 1992, vendar pa Dodikova separatistična retorika vodi državo v resno krizo.

Dodik se je sicer s tem ujel v zanko, saj bo zelo težko naredil korak nazaj, ne da bi izgubil politično verodostojnost. Zato je potreben zelo jasen odgovor mednarodne skupnosti, je še poudaril nemški diplomat. Če pa bo BiH razpadla, bo imelo to posledice za celotno regijo, je še opozoril Schmidt.

Schmidt je za Guardian govoril v Washingtonu, kjer se je sestal s predstavniki ameriške administracije, med njimi s svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom, svetovalcem državnega sekretarja Derekom Cholletom in podsekretarko v State Departmentu Victorio Nuland.