Slovenija

SCT zahteva revizijo

Ljubljana, 21. 10. 2008 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna revizijska komisija je prejela zahtevek družbe SCT za revizijo razpisa za gradnjo predora Markovec.

Gradnja predora Markovec se tako znova oddaljuje.
Gradnja predora Markovec se tako znova oddaljuje. FOTO: Kanal A

SCT je že pred časom na Družbo za avtoceste v RS (Dars) vložil pritožbo zoper razpisno dokumentacijo za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper–Izola. Dars jo je v pretežni meri zavrnil, SCT pa se je odločil postopek nadaljevati pred državno revizijsko komisijo.

"Formalno imamo čas za odločitev 15 dni plus 20 dni od prejema zadnje dokumentacije. Včeraj smo dobili zahtevek za revizijo, ki ga bomo pregledali in ocenili, če je potrebna še kakšna dodatna dokumentacija," je pojasnil predsednik revizijske komisije Samo Červek.

Hkrati je SCT prav tako pred dnevi na državno revizijsko komisijo naslovil še zahtevek za zadržanje vseh postopkov, povezanih z razpisom. Kot je povedal Červek, je komisija glede tega zahtevka že odločila, a odločitve ne more komentirati, dokler je ne prejmejo stranke v postopku.

Ponudbe do 17. novembra

Červek je avgusta zaprosil za razrešitev s položaja predsednika državne revizijske komisije. Ker pa zaradi septembrskih parlamentarnih volitev državni zbor v prejšnjem mandatu ni zasedal, odločitev o njegovi razrešitvi ni bila sprejeta.

Dars je razpis za gradnjo predora Markovec objavil 26. septembra. To je že drugi razpis za ta predor, saj je Dars prvega po številnih zapletih s pritožbami razveljavil.

Zainteresirani ponudniki, ki lahko predložijo samostojno ponudbo ali ponudbo v skupnem nastopu, morajo ponudbe oddati do 17. novembra do 10. ure. Uro pozneje bo v prostorih DDC potekalo javno odpiranje ponudb. Merilo za oddajo del je najnižja cena.

Vsak ponudnik mora skupaj s ponudbo predložiti tudi bančno garancijo za resnost ponudbe v višini tri milijone evrov in veljavnostjo najmanj 142 dni po poteku roka za predložitev ponudbe. Izbrani izvajalec bo imel 32 mesecev časa, da zgradi predor Markovec.

Spomnimo

Kot je znano, so na prvi razpis za izbiro izvajalca gradnje predora Markovec prispele tri ponudbe (italijanski konzorcij z Vidonijem na čelu, konzorcij SCT in Primorje ter avstrijski Strabag), Dars pa je izbral Italijane (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello).

Na Darsovo odločitev sta se z zahtevo po reviziji pritožila SCT in Primorje, nato je odločitev o oddaji javnega naročila Državna revizijska komisija razveljavila. Ugotovila je namreč, da italijanski ponudniki niso izkazali potrebnih referenc.

Uprava Darsa se je v začetku julija odločila, da razpis razveljavi in pripravi novega. Že takrat je vodstvo družbe, na čelu katere je Tomislav Nemec, zagotovilo, da bo razpis objavljen najpozneje do konca septembra.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
21. 10. 2008 17.55
Borchy kasi pametn, SCT so izkušeni a si mogoče fauš? GO GO SCT !!!
borchy77
21. 10. 2008 17.25
SCT-ju bi mogl uzet licenco in mu prepovedat kakršno koli gradnjo v Sloveniji!! Sam kaj čmo k bo zidar Zidar enkat reku kok košta Slovenija pa jo bo kar kupu!! No zato se mormo zahvalt našim vrlim politikom!! Tko da ko bo kaj večjega za narest jaj spet SCT sezida z predračunom 100 in končnim računom 100 000 saj gre itak iz naših žepov politikom je itak vseeno!!
m148
21. 10. 2008 17.18
Vsem tajkunskim gradbenim firmam je treba dati posle ampak za ceno ki jo postavijo v ponudbi in ni centa več. Psel je treba dogovorit v celoti brez anexov in višanja cen.Ne pa ponudba 400 miljonov na koncu pa trikrat več.Niso samo gradbeni lobiji ampak skledo imajo tudi plačniki debelo zraven.Kar je pa najbolj žalostno to vedo vsi od presednika in premijerja do najmanjšega uradnika.