Slovenija

Po drugem krogu glasovanja mandat na čelu SD Matjažu Hanu

Ljubljana, 13. 04. 2024 07.27 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.V., Kaya Kamenarič, Anže Božič
Komentarji
776

Matjaž Han je na volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Za vodenje stranke sta se sicer potegovala še Jani Prednik in Tadej Beočanin.

V tekmo za predsednika druge največje koalicijske stranke so vstopili Jani Prednik, Tadej Beočanin in Milan Brglez. A so odzivi s terena kazali na veliko razdrobljenost glasov. Tako se je na prigovarjanje članstva za kandidaturo tik pred zdajci odločil še Matjaž Han in dodobra premešal karte.

S prvim krogom glasovanja so začeli okoli 16.30, nekaj pred 18. uro pa so začeli s štetjem glasov. Hana je v prvem krogu podprlo 115 delegatov, Brgleza pa 104 delegati. Šef poslancev Prednik je v prvem krogu prejel glasove 96 delegatov, ajdovskega župana Beočanina pa je podprlo 69 delegatov.

Izid med kandidati je bil torej tesen. Tako Han kot Brglez sta v izjavi pred drugim krogom glasovanja dejala, da ne glede na to, kdo prevzame stranko, mora ta po kongresu ostati enotna in povezana. V nasprotnem primeru kongres, ki so se ga odločili izpeljati predčasno, ne bo imel smisla, je dodal Brglez. Han je obenem še ocenil, da jim je uspelo v zadnjih tednih stranko nekoliko konsolidirati.

V drugem krogu glasovanja je nato Han premagal Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172.

In kaj so kandidati pred glasovanjem povedali članom? 

Gospodarski minister in dolgoletni član SD Han se je v uvodu nagovora zahvalil vsem 157 delegatom, ki so prispevali podpis za njegovo kandidaturo. V stranki je potreben preporod, meni. "Na nas je, da vzpostavimo novo kulturo političnega delovanja, da ostanemo to, kar smo vedno bili varuhi demokracije, človekovih pravic in tudi poštenosti," je dejal. To jim lahko uspe, če ne bodo gojili zamer, je izpostavil.

V vladi morajo igrati še pomembnejšo vlogo, meni. To, da se zna pogovarjati z vsemi, je njegova prednost, SD pa vidi "absolutno v levosredinskih vladah", le da je SD vodilna stranka, kar po njegovi oceni lahko dosežejo v petih letih.

Brglez je poudaril vrnitev h koreninam socialne demokracije, kar po njegovih besedah med drugim pomeni zagotavljanje enakih možnosti in priložnosti za vse. Izpostavil je solidarnost, ki mora biti po njegovem prepričanju del sleherne politike, med drugim davčne in stanovanjske.

Kot je še ocenil, je stranka na prelomni točki. "Odločiti se moramo, ali želimo naš korak usmeriti naprej in postati vodilna politična sila v Sloveniji ali se sprijazniti s tem, kako iz nekoč vodilne sile postajamo vse bolj stranka, ki se pred vsakimi volitvami krčevito bori za preživetje," je opozoril Brglez.

Ajdovski župan Beočanin je v svoji predstavitvi izpostavil predvsem program SD, ki ga je stranka doslej po njegovi oceni izvajala premalo, prepočasi in prešibko. Prepričan pa je, da je nedavno dogajanje v stranki, povezano z afero ob nakupu prostorov za potrebe sodišča, še dodatno spodbudilo člane, da stopijo v bran "največji ideji, ki jo svet premore ideji socialne demokracije".

Slovenija in Evropa za soočanje z družbenimi izzivi nujno potrebujeta močno, enotno in odločno socialno demokracijo, pa je v svoji predstavitvi poudaril Prednik. Prepričan je, da je SD stranka z najboljšim programom ter ljudmi z izjemnim znanjem ter izkušnjami. Od stranke se tako upravičeno pričakujejo odločna socialdemokratska drža, odgovorno delovanje in rezultati, je navedel.

Stranka je volilni kongres sklicala po zapletih, ki jih je na dan naplavila afera okrog nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ta je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Očitki o korupciji in vpletenosti v sporni posel pa so se zgrnili tudi nad stranko, ki je močno nazadovala tudi v javnomnenjski podpori. Aktualna predsednica SD Tanja Fajon je tako napovedala najprej volilni kongres, nato pa tudi, da se na njem ne bo potegovala za nov mandat.

Stoječe ovacije za Tanjo Fajon

Na kongresu je spregovorila tudi Tanja Fajon, ki se je poslovila z vrha stranke. Pospremili so jo s stoječimi ovacijami, v slovo pa je dobila tudi šopek rož.

"Mislim, da bo en zelo dober dan, je tudi prelomen dan za stranko in priložnost za en nov začetek," je dejala ob prihodu na kongres.

V uvodnem nagovoru zbranim na kongresu se je med drugim ozrla na štiriletno obdobje predsedovanja stranki. Po pretresih v luči afere ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti, ki je stranko tudi pripeljala do izrednega volilnega kongresa, pa je prepričana, da je SD v bistveno boljši kondiciji kot pred nekaj meseci.

Po njenih besedah so dokazali, da je ideja socialne demokracije še kako živa, članstvo pa izjemno aktivno. Želi si, da vodstvo stranko postavi tja, kjer ji je mesto. "V politiki ni zmagovalcev, smo samo ljudje, ki delamo tisto, kar verjamemo, da je najboljše za ljudi," je dejala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred odločitvijo o novem vodstvu stranke je izrazila željo, da bo nov predsednik srčen, iskren, pošten, povezovalen in vključujoč. Obenem je izpostavila, da so v stranki vedno znali biti samokritični in redkeje izraziti pohvalo. Delegatom je zaželela dober izplen kongresa ter jih pozvala, naj novega predsednika ne začnejo rušiti že dan po kongresu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (776)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 04. 2024 10.36
+0
Janšistom ni jasno,da za predsednika stranke kandidira več ljudi.v sds sekti pa s tem nimajo problemov..tam je samo komunist janša večen
kapljač1
15. 04. 2024 08.32
+2
Plenjenje gre naprej, ni čudno kako si je pri izbranem Hanu , globoko oddahnila Fajonova, pa še kdo .
vicente
14. 04. 2024 21.33
edini dostojen predsednik sd je lahko samo Janez Janša,tako je določil Stane Dolanc slava njegovemu spominu oz in tako nam bog pomagaj
Evropa_Evropejcem
14. 04. 2024 19.11
+2
SD ponosni nasledniki = brezsramen, nenasiten pohlep in uničevanje Slovenije. Kongres kač ki levijo kožo, svoje strupene in do slovenskega naroda uničujoče nravi pa ne bodo nikoli. Tujce in denar postavljajo na prvo mesto, Slovence pa izkoriščajo in nameravajo iztrebiti. Kdor to voli mu ni pomoči, kdor to voli, voli za lasten pogreb. Strupenjače, čimprej na smetišče zgodovine. 
Evropa_Evropejcem
14. 04. 2024 19.09
+2
Vsak drug komentar sd botov je Janša. Izgleda da sd boti ljubijo Janšo in mu delajo reklamo tudi pod novico o lastni stranki?
oježeš
14. 04. 2024 18.15
Saj ni zapečeno, na volitvah vsi za enega, eden vse za svoj žep.
2mt8
14. 04. 2024 16.30
+1
Ne vem zakaj, ampak vsak peti komentar omenja Janšo, čeprav se gre SD in je zmagal Han 🤣🤣🤣
puspan
14. 04. 2024 18.51
+1
Očitno vse kaže na to, da takšnega, kot Janše na slovenski politični sceni še dolgo ne bo. Pa lepa hvala Socialni demokraciji za vsestransko podporo, ki mu jo še posebno vi na Levi strani tako neutrudno nudite. "Janša ma vas rad", bi se izrekel pokojni papež Vojtila.
Evropa_Evropejcem
14. 04. 2024 19.08
+2
Izgleda da sd boti ljubijo Janšo in mu delajo reklamo tudi pod novico o lastni stranki?
piu
14. 04. 2024 15.31
+0
Glede na dogajanja po svetu mora Slovenija uvesti janšizem kot družbeno ureditev.....
oježeš
14. 04. 2024 18.16
periot22
14. 04. 2024 15.07
+4
Janšev kolega bravo!
NoviceResnice
14. 04. 2024 15.01
-4
No sds+sd ni tok daleč loleti slovenski naivni
biggbrader
14. 04. 2024 15.05
+3
Končno bo lahko plesalcem povedal kar jim gre. Če hoče Sloveniji dobro.
komarec
14. 04. 2024 14.58
+5
Kapitalist na čelu socialne stranke??? Tu nekaj ne štima, ali je stranka napačna ali pa kapitalist.
JApajaDAja
14. 04. 2024 15.03
+4
precej več ima njegov "šef"v vladi r slo ...dobro se je s šefom razumeti :-)!
biggbrader
14. 04. 2024 15.08
+1
KPS je bila vedno največji kapitalist, nacionalizirala in pobrala (da ne bleknem kaj gršega), je vse, kar je bilo vrednega.
puspan
14. 04. 2024 17.15
+0
Nič narobe. Državo lahko popelje v izobilje in bogastvo samo tržno gospodarstvo, torej kapitalizem. Ni se treba ozirati preveč naokoli in takoj se vidi, kdo živo v revščini, razen seveda ozkega kroga socialistov, ki so prepojen s korupcijo in lažjo. To je vedno bilo in tudi vedno bo. Dajmo se enkrat za vselej zavedati, da levi avanturizem še nikoli ni ustvaril bogate družbe in je tudi ne bo.
oježeš
14. 04. 2024 18.18
+1
Saj desni tudi ne. Tistih nekaj posvečenih tako ali tako dela za svoj žep, ne pa skupno dobro.
oikos
14. 04. 2024 14.23
+12
Socialna demokracija je v začetku 20. stoletja bila inštalirana kot protiutež socialističnim strankam, katerimi je v mnogih evropskih državah ( Italija, Francija, Nemčija, Španija) kazale na to, da bodo pridobile večine v nacionalnih parlamentih. Za socialistične stranke je bila osnova, da so zagovarjali javno pred zasebnim, za socialdemokrate pa ravno obratno, torej zasebno pred javnim. Oboji so pa zagovarjali družbo blaginje. Kmalu za tem pa so svetovni mešetarji v vseh navedenih državah inštalirali še fašistične stranke, ki so počistile z obojimi. Toliko o tem katere vrednote bo verjetno Han predstavljal; zasebno pred skupnim.
Tomen
14. 04. 2024 14.21
+16
Spet stari prdci za koritom, nič novega.
komarec
14. 04. 2024 15.11
+4
Tomen, če so že poznani so stari prdci, če so novi obrazi je pa spet vse narobe. Bolj je meni pomembno, če je sploh še kdo od naših politikov človek, ki mu poštenje vrednota?
frenk707
14. 04. 2024 14.15
-9
Z neko prepričljivo večino pa Han ni zmagal,... 10 glasov razlike od 354 delegatov je v okviru statistične napake,....
JApajaDAja
14. 04. 2024 14.22
+13
bolje on kot brglez-ta bi sd položil v mihčevo naročje-dobesedno!
frenk707
14. 04. 2024 15.53
+0
janševcem je odleglo, da ni Brglez zmagal.
Anion6anion
14. 04. 2024 13.49
+7
Kapitalist Han ne more biti socialni demokrat! Pogreb socialne demokracije v Sloveniji.
Anion6anion
14. 04. 2024 13.48
+4
Zdaj bo SDS zrezal SD kot salamo.
Renolt
14. 04. 2024 13.35
+7
Samo da ni Zadnik dobil, ta tip sploh ne ve kaj je to kulturno obnašanje...
2mt8
14. 04. 2024 13.32
+12
Kučan je razočaran.
puspan
14. 04. 2024 17.18
+1
Kako ne bo razočaran, če pa ne steče po njegovem kopitu. Glejmo današnjo Kubo, Venezuelo, vedno večja revščina in poguba.
Lepinja
14. 04. 2024 13.25
+8
No sedaj pa naj gredo do konca, Han zamenja mandatarja, koalicija razpade, namesto levice in svobode vstopi v vlado sds in dobimo operativno vlado, ki bo sicer najdražja, ampak bo obdržala državo nad vodo in spet vzpostavila sisteme ki bodo delovali vsaj za silo.
Brakedirt
14. 04. 2024 13.27
-4
ne cmokaj, enkrat v 30 letih ste dokoncali mandat. toliko o sposobnosti ukradene stranke.
Podlesničar
14. 04. 2024 14.01
-2
Han še zunanje ministrice ne more zamenjat.. 😂
r h
14. 04. 2024 13.25
+11
Med vsem zlom pač izbereš manjše zlo. Ampak zlo ostaja zlo in za posledice bodo sami odgovarjali.