Slovenija

Pahor: Slovenija dosledno zagovarja načelo ene Kitajske

Ljubljana, 20. 01. 2022 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA, D.L.
Komentarji
582

Predstavniki poslanskih skupin SD, LMŠ in SAB so vložili zahtevo za nujno sejo Odbora za zunanjo politiko. Razlog: izjave premiera Janeza Janše glede odnosa Slovenije do Tajvana. V omenjenih treh strankah med drugim menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in da so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike. Predsednik Pahor jim pritrjuje.

Več videovsebin
  • Matjaž Nemec, stranka SD: Odnosi s Kitajsko so se drastično poslabšali
    01:01
    Matjaž Nemec, stranka SD: Odnosi s Kitajsko so se drastično poslabšali
  • Nik Prebil, stranka LMŠ: Janez Janša preusmerja pozornost od katastrofe doma
    00:40
    Nik Prebil, stranka LMŠ: Janez Janša preusmerja pozornost od katastrofe doma
  • Andrej Rajh, stranka SAB: Slovenija pod to vlado postaja grdi raček
    00:35
    Andrej Rajh, stranka SAB: Slovenija pod to vlado postaja grdi raček

Predsednik države Borut Pahor je v odzivu na izjave premierja Janeza Janše o Tajvanu in Kitajski izpostavil, da Slovenija že vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov s Kitajsko dosledno zagovarja načelo ene Kitajske. Dodal je, da je k temu načelu zavezana tudi Evropska unija. "Taipei ima gospodarska predstavništva v 20 članicah EU. Ideja, da bi tako predstavništvo odprli v Sloveniji, ni nova. Predsednik jo vidi kot spodbudo gospodarskim odnosom," pa so iz predsednikovega urada odgovorili na vprašanje, ali je bil predsednik republike kakorkoli obveščen o odločitvi oz. napovedi premierja Janše.

Predsednik je sicer namerno naredil razliko med Taipeijem, sicer prestolnico Tajvana, in Tajvanom kot državo. V članicah EU so namreč "predstavništva Taipeija", ne pa Tajvana, čemur Ljudska republika Kitajska ostro nasprotuje, ker ima Tajvan za del svojega ozemlja in nasprotuje neodvisnosti tega otoka. 

Premier je v ponedeljkovem pogovoru za indijsko televizijo, ko je razkril, da potekajo pogovori s Tajvanom o "izmenjavi predstavništev", zatrdil, da "to ne bo na ravni veleposlaništev". "To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU," je dejal. Pri tem je Kitajsko ostro kritiziral zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v omenjeni baltski državi, pa tudi sicer Tajvan označil za državo. Na zunanjem ministrstvu pa so povedali le, da pogovori potekajo in da naj bi šlo za vzpostavitev "gospodarsko-kulturnega predstavništva". Ni pa jasno, kako daleč so. 

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so v sredo Janševe izjave glede Tajvana označili za "nevarne" ter izrazili ostro nasprotovanje, češ da je Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja, načelo ene Kitajske pa da je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov.

Nujna seja OZP zaradi Janševih izjav: 'Nedopustno soliranje na škodo Slovenije'

Trojica opozicijskih poslanskih skupin - SD, LMŠ in SAB - zaradi Janševih izjav o Kitajski in Tajvanu zahteva sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko (OZP). Na skupni novinarski konferenci so spregovorili o razlogih za to. 

Kot je uvodoma dejal Matjaž Nemec (SD), ki je tudi član omenjenega odbora, so Janševe izjave v neskladju s pogodbami, ki jih mora RS spoštovati. Gre za strateški premik v odnosu do druge največje gospodarske sile na svetu in za nekonsistentno politiko v trenutku, ko se slovenski športniki odpravljajo v Peking na olimpijske igre. Ob tem pa Nemec opozarja, da je lahko gospodarska škoda precejšnja. Zato pravi, da je pomembno, da se za zaprtimi vrati pogovorijo, ali je prišlo do spremembe strateških ciljev RS. 

Ob tem je Nemec spomnil, da je imela Slovenija s Kitajsko ob pojavu pandemije covida-19 vzpostavljene kanale solidarnosti in je bila prav Kitajska ena od prvih držav, ki je Sloveniji pomagala v času, ko si v Evropi ni bilo moč zagotoviti zaščitnih sredstev za spopadanje s pandemijo.

Opozoril je tudi, da Slovenija kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov, za kar je pomembna tudi podpora afriških in azijskih držav, kjer ima Kitajska svoj vpliv, "tudi pri glasovih, ki jih Slovenija potrebuje v VS, da se kandidatura izkaže uspešna". Dejal je še, da gre na eni strani za nekonsistentnost, ko Slovenija išče podporo za nestalno članico VS ZN, na drugi strani pa iskanje konflikta in odpiranja novih vprašanj s še eno od globalnih velesil in drugo gospodarsko velesilo sveta.

Andrej Rajh (SAB) je dejal, da gre "za nedopustno in samovoljno soliranje partikularnih interesov Janševe stranke na škodo Slovenije". "Kitajska je pomembna partnerica, zato je taka politika lahko škodljiva in zaprta seja je več kot na mestu," je poudaril. Slovenija pod sedanjo vlado po njegovih besedah postaja "pobalinski otrok, ki solira in se opredeljuje do tem, o katerih je nihče ni povprašal za mnenje. Taka politika je škodljiva in predstavlja nadaljevanje škodljive politike, ki smo jo zasledili s strani sedanjega predsednika vlade že v času ameriške predvolilne kampanje".

Svoj podpis pod sklic nujne seje so dali tudi v LMŠ. Nik Prebil je poudaril, da gre za zaostrovanje odnosov s svetovno velesilo po nepotrebnem in da je šla izjava mimo državnega zbora. Dodal je, da je državni zbor tisti, ki kroji, spreminja in sprejema celotno zunanjo politiko Slovenije in opozoril, da so nedavne premierjeve izjave o vzpostavitvi predstavništev s Tajvanom šle mimo državnega zbora. Dodal je, da je bilo danes opaziti tudi neskladnost med predsednikom vlade in ministrstvom za zunanje zadeve, saj slednje javnosti sporoča, da naj bi šlo za gospodarsko ali kulturno predstavništvo. 

SD, LMŠ, SAB
SD, LMŠ, SAB FOTO: Bobo

Spomnimo, slovenski premier Janez Janša je v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev. Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske, ker se je ostro odzvala na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Tajpeju in dopusti tajvansko v Vilni.

Na njegove izjave se je ostro odzval tudi uradni Peking. Janševe izjave o Tajvanu so označili za nevarne. "Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti," je na novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (582)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
21. 01. 2022 08.30
Drekachi24
21. 01. 2022 08.15
Neenoten pristop do Kitajske. Predsednik države eno, premier drugo. Kitajsko je Zahod sam hranil na svojih prsih, kupoval njihove "poceni" izdelke in storitve. Zdaj od giganta prihaja račun. Poleg Rusije še ena diktatura.
puspan
20. 01. 2022 20.58
Kitajska je eno, Tajvan je drugo, ampak oboji so Kitajci.
flojdi
20. 01. 2022 20.52
. spet ne razumem . priznam . kitajska je eno . mnoge podvržene ji. juga je bila ena. eni s(m)o se uhka ot cepil , eni se pa nkakor ne morjo in ne smejo ot nker , al kak
puspan
21. 01. 2022 08.56
Flojdi, nisi me v celoti razumel. Tajvan nikoli ni bil del komunistične Kitajske, čeprav so tudi oni Kitajci. Zakaj naj bi jih nekdo na silo hotel vtrpati v sistem, ki ga od vsega začetka niso hoteli. Samo zato, ker je LR Kitajska večja in močnejša??! Naj se narod sam odloči svobodno, kam. In ravno to je Janša tudi povedal. Kaj je tu sploh spornega, se vprašam.
jahta
20. 01. 2022 20.42
+1
Poglej poglej koliko hitro se je Pahor zbudilAmpak vsa igra poteka v ozadju,spreminjanje kazenske zakonodaje ,spreminjanje pristojnosti urada za pranje denarja in še in še. Res se bomo izgleda zbudili ,ko bomo kuhani...kriminal in mafija !!!
amedeo
20. 01. 2022 20.22
+5
Poleg tega, da nas je skregal med sabo nas je skregal z Američani, ko je žalil Bidna skregal nas je z pol Evrope, sedaj za dobro mero pa še z Kitajsko. Bolnik!
fNovak
20. 01. 2022 20.31
+4
Pacient je skregan tudi sam s sabo. Zato mu pravimo pacient😂
Pomnim
20. 01. 2022 20.17
+3
Kdor verjame v izbrano ljudstvo, noriško kraljestvo in podobne mite, ne rabi bedne podpore zemljanov. Še manj pa neke male obskurne Afrike. On je božje dete, še kristus se mu priklanja. To vsak dan potrjuje vrh slovenske cerkve in vleče lepe denarce v zahvalo.
AlexReal
20. 01. 2022 20.13
+2
Skrajno nujno je, da se slovenska politika, ki ne zna reševati domače probleme, odločit reševat svetovne !
Pomnim
20. 01. 2022 20.11
+3
Barbika, ti to dopovej svojemu ljubčku, blebetavemu Janezu.
marcpazz
20. 01. 2022 20.08
-1
Afera na afero . . . . gremo tožarit v EU . . . . . kolesarji, ZBUDITE SE . . . . . . molimo pod spomenikom Borisa Kidrića . . . . . novi Janšev NON-PAPER (veliko obtoževanja, rodila se ni niti miš). . . . . afera Patria - Tajvan-Kitajska (na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način, od neznane osebe . . .) . . . . . . . puf, padejo volitve, po voilitvah pa zastaranje ali oprostilna sodba . . . . . . . . afera na afero, obtoževanje in napihovanje. . . . . . 1000x že videno . . . . . . . vam kdo sploh še verjame??? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . rdeča-zvezda.press
martin celin
20. 01. 2022 20.00
-1
Jugoslavija je bila tudi enotna država in za kaj je razpadla? Kje je razlika med Tajvanom in Slovenijo?????
A3umf
20. 01. 2022 19.59
+1
Ocitno tudi SLOVENIJO ze smatra za KITAJSKO!
toti mišek
20. 01. 2022 19.52
-6
Levnuhi norijo..ha ha ha ha
šahist
20. 01. 2022 19.49
+5
A mi v Sloveniji imamo predsednika? Prvič slišim, sem skoz mislil, da je plesni učitelj, saj je govoril : pleši miška, pleši.
Apoteka
20. 01. 2022 19.47
+4
Če pa Pahor tako pravi,bo pa že.
M teorija
20. 01. 2022 19.38
+5
Ampak Borut še vedno ne vidi politične krize!?
džonborno
20. 01. 2022 19.34
+6
Upam samo, da ne bo do 24 Aprila še kaj podpisoval s Hrvati!
biggbrader
20. 01. 2022 19.32
+0
Pahi pravi, da je za eno državo, tudi če cel Peking pregazijo s Tanki.
kure bedne
20. 01. 2022 19.29
+8
Ko Boratu poteče mandat ga je takoj treba strpat v marico in direkt na Dob. Za njim pa takoj druga marica z Jovanom prištinskim. Zaradi mene ste do konca svojih dni lahko cimra.
Maki3322
20. 01. 2022 19.25
+9
Pahor razpišite takojšne volitve, saj vidite da je predsednik vlade bolan. Takojšne volitve.