Slovenija

SD s pisno pobudo za odpravo najema zunanjih izvajalcev v javnem sektorju

Ljubljana, 10. 08. 2022 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanska skupina Socialnih demokratov je na vlado naslovila pisno pobudo v zvezi s čimprejšnjo odpravo najema zunanjih izvajalcev v javnem sektorju. V pobudi so zapisali, da kljub odličnim ekonomskim kazalnikom v Sloveniji vsi zaposleni niso deležni "enakih sadov ekonomskega uspeha, ki ga dosegamo na državni ravni." Izpostavili so delavce in delavke, ki so zaposleni v prekarnih delovnih razmerjih, ki še vedno predstavljajo pogosto obliko zaposlovanja v Sloveniji.

V pobudi so izpostavili primer čistilk v UKC Maribor.
V pobudi so izpostavili primer čistilk v UKC Maribor. FOTO: Shutterstock

"Eden iz med teh primerov so čistilke v UKC Maribor, ki so bile po poročanju medijev primorane dati odpoved pri svojem prejšnjem delodajalcu MIV servis, ki je do sedaj izvajal storitve čiščenja za UKC Maribor, zato da so se lahko zaposlile pri novem delodajalcu, ki je prevzel dejavnost čiščenja avgusta letos, Aktiva čiščenje. Čistilke so zaradi takšne zamenjave delodajalca izgubile vse ugodnosti, ki so povezane s trajanjem delovnega razmerja, kot je število dni dopusta, jubilejne nagrade in morebitne odpravnine. Izguba teh ugodnosti je zanje še toliko bolj boleča, saj za opravljeno delo prejmejo zgolj 595 evrov bruto na mesec," so izpostavili v pobudi.

 Javni sektor s strategijo odprave prekarnosti kot pozitiven zgled za zasebni sektor

Zapisali so še, da v njihovi stranki zagovarjajo stališče, da množično izvajanje storitev za javni sektor, ki ga izvajajo zunanji izvajalci, pomeni veliko tveganje za razvoj prekarnosti. Odnos med najetim delavcem in delodajalcem pa naj ne bi imel pozitivnih razvojnih ali finančnih učinkov za državo. "Pomembno je, da država s svojim vzorom in spodbujanjem izvajanja storitev prek sistemiziranih delovnih mest v javnem sektorju spodbudi tudi zasebni sektor, da naloge, ki so predvidljive in stalne, vključi v sistemizirana delovna mesta," so pripisali.

V pobudi so še zapisali, da tudi koalicijski sporazum predvideva odpravo najema zunanjih izvajalcev v javnem sektorju, kjer obstaja stalna potreba po rednem delu. Na podlagi strategije odpravljanja pekarstva naj se vzpostavi pozitivni zgled za gospodarstvo, so zaključili v pobudi in vlado pozvali, naj v skladu s koalicijskim dogovorom v čim krajšem možnem času pripravi ukrepe za odpravo najema zunanjih izvajalcev v javnem sektorju in s strategijo odprave prekarnosti vzpostavi pozitiven zgled za zasebni sektor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
12. 08. 2022 08.08
+1
Tanja je zaskrbljena, ker SD ni nič v medijih. Samo Mesec vsak dan.
ina5785
10. 08. 2022 21.11
+1
Stranka SD zame NI ne tič, NE miš. . . . . . . . . kar nekaj, že dolgo je kar so izgubili kompas. Morda vidijo kako TURBO dela LUKA in vedo, da bo dregnil tudi v ta problem in so ga PREhiteli. Sicer ni pomembno to, je pa POMEMBNO, da se te packarije odpravijo. Saj so čistilne servise odprli ljudje, ki so blizu politike in ljudje, ki jim NI MAR DELAVCA /še manj čistilke/ in jih IZKORIŠČAJO NA VSE MILE NAČINE!!! Naj se te zadeve razrešijo, da mali človek NE nastrada vedno.
Jožajoža
10. 08. 2022 19.19
+0
ljudje z minimalci so najbolj občutili nesposobnost janševe diktature.njim se je pod dvoletno diktaturo življenje zelo poslabšalo,zato so šli masovno na volitve in janšiste rušili.ja,več kot milion slovencev od odtujenih milijard v teh dveh letih ni imelo nič
Hasan
10. 08. 2022 18.55
+8
Le kje je bil vsa ta leta SD?Kje je bila država vsa ta leta?
zibertmi
10. 08. 2022 16.54
+10
zadnji čas bi bil.plačujemo kader ,ki je tam zaposlen za take in drugsačne zadeve,potem pa še za zunanje svetovalce
Jožajoža
10. 08. 2022 15.58
+1
Po pogodbah, ki so jih dobile delavke v podpis pri Aktivi v UKC Maribor, bo njihova osnovna bruto plača 595,08 evra. Pri povračilu stroškov za prehrano bodo pri Aktivi dobivale zgolj 3,56 evra, medtem ko so pri MIV Servisu dobivale štiri evre.golob,težka bi,da boš popravil vse svinjarije,ki jih je pustila janšistična janšistična vlada
jank
10. 08. 2022 15.27
+12
Zelo podpiram. Zakaj pisna pobuda, če so v vladi? Tam se dogovorite in izvedite.
Darko32
10. 08. 2022 15.09
+9
To je edino pravilno in ekonomično. Če je potrebno delo potrebno opraviti je edino pravilno, da ga opravijo sami in ne preko zunanjih izvajalcev. Kdor je to predlagal je vedel zakaj je to naredil. NAmreč videl je osebno ekonomsko korist. Zato v celoti podpiram takšne predloge, saj odpravljajo pranje denarja in goljufanje z provizijami. Delo pa mora biti opravljeno tako ali tako.