Slovenija

Župan SD skupaj s SDS, DOM in Generacijo identitete proti migrantom

Jelšane, 27. 04. 2019 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na dan upora proti okupatorju je v Jelšanah potekal protestni shod proti centru za migrante. Organizirala ga je Civilna iniciativa za varovane meje, ki je v Jelšane privabila številne politične stranke in skrajna gibanja, ki politične točke nabirajo na protimigrantski retoriki.

Civilna iniciativa za varovane meje je pripravila protest proti načrtovani vzpostavitvi zbirnega centra za migrante v njihovem kraju. Vodja civilne iniciative Ivan Ceglar je pred današnjih protestom, ki se je začel ob 9. uri, izrazil pričakovanje, da se ga bo udeležilo čim več ljudi. Na protest je naposled sicer prišlo okoli 400 nasprotnikov centra za migrante.

Na protest je prišlo približno 400 ljudi, tudi iz drugih delov v Sloveniji. Prisotni so bili tudi politiki določenih strank.
Na protest je prišlo približno 400 ljudi, tudi iz drugih delov v Sloveniji. Prisotni so bili tudi politiki določenih strank. FOTO: Miro Majcen

Zanimivo je predvsem to, da so protestniki prihajali iz vse Slovenije in vseh strank. Tako smo med udeleženci lahko videli obraze političnih strank SD, SDS, DOM, DeSUS, gibanja Zedinjena Slovenija in tudi člane skrajnega gibanja Generacija identitete. Redko ali še nikoli nismo uspeli videti takšne politične usklajenosti iz vse Slovenije, ki je prišla izrazit podporo lokalni civilni iniciativi pri protestiranju proti sprejemno-migracijskemu centru.

Župan Ilirske Bistrice, sicer član SD Emil Rojc, je že v preteklosti ostro nastopal proti kakršnemu koli centru, kjer bi se za kratek ali daljši čas gibali migranti, ki so nelegalno prečkali mejo in pri katerih policija izvaja postopke, ki so potrebni pri takšnem prehodu meje. V svoji občini je uspel združiti vse stranke in poskušal po pravni poti in s pomočjo referenduma preprečiti postavitev takšnega centra. Ko je občina ugotovila, da referendum o sprejemno-registracijskem centru za migrante ni mogoč, so predstavniki krajevnih skupnosti, tudi s spodbudo občinskih veljakov, zelo hitro ustanovili civilno iniciativo za varovano mejo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Civilna iniciativa je v osnovi neposredna oblika sodelovanja državljanov, ki naj bi delovala zunaj političnih okvirjev in strank. Civilne iniciative ustanavljajo državljani za dosego določenih ciljev – v preteklosti so nam bile najbolj poznane tiste, ki so jih ustanavljala različna ekološka društva. Od konca migrantskega vala leta 2015 pa se opaža, da vse več političnih strank posredno ustanavlja ali močno podpira civilne iniciative, z namenom doseganja svojih ciljev in usmerjanja retorike v družbi. 

Med protestniki je bil tudi Bernard Brščič, prvi mož stranke DOM. Prav tako je protestnike obiskala kandidatka stranke DOM za evroposlanko Norma Korošec. V javnosti je bolj znana kot članica stranke Združena desnica, ki jo vodi Aleš Primc.
Med protestniki je bil tudi Bernard Brščič, prvi mož stranke DOM. Prav tako je protestnike obiskala kandidatka stranke DOM za evroposlanko Norma Korošec. V javnosti je bolj znana kot članica stranke Združena desnica, ki jo vodi Aleš Primc. FOTO: Miro Majcen

Podobno se dogaja tudi v Beli krajini, kjer je članica SDS Maja Kocjan, ki je kandidirala tudi za županjo, ustanovila podobno civilno iniciativo, ki se prav tako bori proti migrantskemu centru. Ta civilna iniciativa se ne identificira kot delo strankarske volje, ampak kot spontana volja lokalnega prebivalstva, ki slučajno uživa tudi usklajeno politično podporo iz drugih delov Slovenje. Tudi v drugih krajih se pojavljajo podobne zgodbe, spomnimo se samo protesta v Šenčurju, ki so ga obiskali številni poslanci SDS in člani drugih parlamentarnih in neparlamentarnih strank, katerih program temelji tudi na protimigrantski retoriki.

Poslanec DZ Branko Grims, član stranke SDS. Sicer izvoljen v Kranju.
Poslanec DZ Branko Grims, član stranke SDS. Sicer izvoljen v Kranju. FOTO: Miro Majcen

Večina ljudi zaupa civilnim iniciativam bolj kot zaupa političnim strankam, zato civilne iniciative v javnosti uživajo večji ugled. V Jelšanah je civilna iniciativa nastala kot posledica neuspešnega lobiranja občine, da referenduma, ki bi izkazoval voljo občanov, ne bo mogoče izvesti. V civilni iniciativi, ki jo vodijo tudi občinski svetniki in nadzorniki iz občine Ilirska Bistrica, želijo tako najti drug način, da bi preprečili postavitev centra, za katerega država pravi, da še ni potreben in da ga mogoče niti ne bo.

Generacija identitete, ki je bila prav tako prisotna na današnjem protestu, je skrajno gibanje, ki se zavzema za ”čisto” družbo in je ”proti tujim kulturam”. Na svoji strani imajo zapisano, da ”se borijo za zdravo prihodnost svoje nacije.” Prav tako pravijo, da ”zavračajo utopijo multikulturne obsesije, proces globalizacije, masovno migracijo brez kontrole, islamizacijo evropskega kontinenta, in vse, kar ogroža eksistenco nas samih ter našega potomstva."

Generacija identitete, ki je bila prav tako prisotna na današnjem protestu, je skrajno gibanje, ki se zavzema za ”čisto” družbo, in je ”proti tujim kulturam”.
Generacija identitete, ki je bila prav tako prisotna na današnjem protestu, je skrajno gibanje, ki se zavzema za ”čisto” družbo, in je ”proti tujim kulturam”. FOTO: Miro Majcen

V vseh pogledih gre za skrajno gibanje, ki je v tujini pogosto v navzkrižju z varnostnimi organi države. V Avstriji so se znašli v središču pozornosti zaradi donacije napadalca v Christchurchu, ki je ubil 50 in ranil prav tako 50 ljudi. Avstrijski mediji so opozarjali, da slovenska SDS nima strahu pred stiki s slovensko podružnico gibanja identitarcev. O tem, da je predsednik SDS Janez Janša še nedavno delil tvite slovenske veje Generacije identitete, več pa je bilo tudi skupnih javnih nastopov slovenskih identitarcev in politikov iz vrst SDS, so se razpisali praktično vsi avstrijski mediji.

O povezavah SDS in identitarskega gibanja so se pred kratkim razpisali številni avstrijski mediji.
O povezavah SDS in identitarskega gibanja so se pred kratkim razpisali številni avstrijski mediji. FOTO: Miro Majcen

Današnji protest v Jelšanah je le zadnji v vrsti poskusov lokalnih in državnih politikov, da bi dosegli lastne cilje, kar počnejo tudi pod pretvezo neodvisnih gibanj. Župan Emil Rojc je pred tem že zakuhal tudi manjšo afero. Vsa lokalna društva naj bi namreč pozval, da se udeležijo protesta, v nasprotnem primeru pa naj pozabijo na financiranje občine. V Sloveniji postaja vse večji problem ugrabitev volje lokalnega prebivalstva s strani političnih strank, ki zaradi upravičenega ali neupravičenega strahu pred migranti, ekološkimi bombami ali novimi cestami ustanavljajo civilne iniciative. Te tako pogosto ustvarjajo politične cilje s pomočjo "neodvisnih gibanj" in v svoja orodja za dosego političnih ciljev potegnejo tudi ljudi, ki se drugače ne želijo politično identificirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (715)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
30. 04. 2019 14.44
+1
ta gospa je samo ubogala navodila desetarja in njegovega odposlanca grimsa-tudi v nurbergu so sodili le voditeljem in generalom,ker ti so dajali navodila
Čriček mali
30. 04. 2019 12.28
+3
In zakaj naj bi gospa dobila prekršek oz. Kazen PRAV JE NAREDILA STRAN Z MIGRANTI UBIJMO JIH POSILJEVALCI BEŽIJO KAO ZARADI NAPAD9V? NIČ NIMAJO DAJ DAJ UBITE MIGRANTE!!
anakondabox
30. 04. 2019 11.30
+0
To je samo znak totalne razcepljenosti naše družbe. Eni za, drugi proti, tretji ubirajo srednjo pot. To ni dobro ne za nas državljane, ne za politike, ki nam vladajo. Kako bomo kljubovali agresiji? Zgolj z obtožnicami in deljenimi protesti? Ko se bo slovenski narod poenotil, začel sodelovati, bomo skupaj, skozi dialog, lahko razreševali te probleme. Pri nas ni enakopravnosti in enotnosti, čeprav je to zapisano v Ustavi. Imamo pa demokracijo. Vsak 'dvorjan' lahko zagovarja svoje mnenje, saj ima več kot polovica DZ magisterije in doktorate. Še sodniki ne morejo, po več letih, podati enotne pravne obtožbe. Morda so med seboj skregani, si nagajajo ali pa jim usta zapečati dober odvetnik(ca). Ne vem. Ugibam. #žalostno
Frane Šajn
30. 04. 2019 11.00
+1
Rojc in Pahor ista sorta kot tale "nona polna Brkinske slivovke!"več kot očitno! Udarjajo vedno strahopetci po revežih brez podpore in zaščite! Poden človeški nič drugega!
Frane Šajn
30. 04. 2019 10.56
+0
Le kje se je nahajala tale senčna četica z udarno "nono" polno slivovke , ko so Hrvarti tako suvereno prisvajajo Piranski zaliv in Tomšičevo parcelo in s tem našo "SLOVENSKO ZEMLJO"!pod Snežnikom . A ja, da nima SLUČAJNO DOMOVNICE tam dol so si zelo žlahta s Hrčki.
JohannDoe
30. 04. 2019 07.06
-1
Bodo "desni" apologeti organizirali evropski dan teptanja lastnih zastav? Povabijo naj Salvinijevo Ligo, madžarski Jobbik, Avstrijce in Nemce, vsak prinese svojo zastavo, potem pa skače po njej? Govedo nevzgojeno. Imigranti jo motijo samo zato, ker ji je nekdo rekel, da ji bodo krompir pohodili.
JohannDoe
30. 04. 2019 09.45
+4
A se vam ne zdi čudno, da po vsem svetu nacionalisti in patrioti ne skačejo po zastavah svojih narodov? Samo pri nas ljudje, ki skačejo po nacionalnih simbolih, pljuvajo po svojem narodu in kličejo tujce za gospodarje, pravijo sebi "domoljubi", kar je znak svojevrtne zmedenosti. Antifa in anarhisti zažigajo državne zastave in skačejo po njih. Domoljubi nikoli. Gre za osnovne vrednote.
JohannDoe
30. 04. 2019 09.45
+2
A se vam ne zdi čudno, da po vsem svetu nacionalisti in patrioti ne skačejo po zastavah svojih narodov? Samo pri nas ljudje, ki skačejo po nacionalnih simbolih, pljuvajo po svojem narodu in kličejo tujce za gospodarje, pravijo sebi "domoljubi", kar je znak svojevrtne zmedenosti. Antifa in anarhisti zažigajo državne zastave in skačejo po njih. Domoljubi nikoli. Gre za osnovne vrednote.
FAUSTOS1
29. 04. 2019 20.38
+1
GRIMS kot glavni gromovnik sds je vse nadziral in skrbel ,da smo se sramotili pred evropo,
Snow mann
29. 04. 2019 19.51
+7
ta šinjora pa nej iz naših krajev taku da znaste
Rde?iAlarm
29. 04. 2019 16.29
+9
kot desničarja me je sram da imamo v naših vrstah takšne neumne babe ki so v sramoto celi sloveniji......
Karlo
29. 04. 2019 09.18
-2
Glede da so moj komentar zbrisali bom od sedaj pisal samo resnico o edinih in najbolj demokratičnih strankah SDS in DOM. So edine ki nam kažejo pot v svetlo prihodnost domoljubja . Po njih se zgledujejo Fisesz, pa Liga pa AS...
mallonge
28. 04. 2019 20.21
+6
Edino zadosti primerno mesto za te ilegalce so Murgle. Svoji k svojim in za njih vse najboljše.
vinogradnik33
29. 04. 2019 08.59
+3
Jih bodo pa kar na Trstenjakovo zapeljali , tam je prostora tudi v glavah !
mallonge
28. 04. 2019 18.55
+0
Imamo vlado, ki ne vodi države pač pa ilegalne migracije!!!!!!!!!!!!!!1
kaktusar1
28. 04. 2019 20.04
+0
dežurni desno rumeni papagaj ki misli, da se je naučil kokodakat....
mallonge
28. 04. 2019 20.12
-3
Tebe bi pa še migranti zlahka naučili kulture.
mallonge
28. 04. 2019 18.38
+2
Vlado smo izvolili, da bo uvažala, nameščala, preživljala in branila ilegalne migrante pred hordami domorodnih Slovencev. Dejmo izdajalci vladni!!!!!!!!!!!
kaktusar1
28. 04. 2019 19.55
+2
vi te vlade niste volili, volili ste nesposobnega revanšističnega liderja, ki ni mel.....da bi prevzel vlado..kaj zdej sam kukate....mel ste škarje in platno, sam ste desni opravilno nesposobni, da bi vladali..mate pa sedaj zadovoljstvo, da po teh forumih izkazujete vse svoje frustacije................
mallonge
28. 04. 2019 20.14
-6
Žalostni zaradi nje a ponosni, da to ni vlada naše izbire.
mallonge
28. 04. 2019 18.29
-7
Vlada bo vsem ogroženim Slovencem financirala gradnjo zelo visokega, kot Šarčev, zidu. potem pa naj horde ilegalcev napadejo. Vodila jih bo vlada na čelu bosta Erjavec in Šarec.
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 18.46
+12
To ni še nič... ali si slišal, da bo zdaj na Notre Dame namesto zvonika, ki se je zrušil, stal minaret?
mallonge
28. 04. 2019 18.49
-6
Taki kot ti so že zdavnaj izumrli, kaj čakaš?
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 19.06
+4
hehehehehe, motiš se! Dovolj nas je še, n'č bat.
Malinha
28. 04. 2019 19.09
+6
mallonge, pišeš zgolj o sebi in to že vemo, da se svečke SDS-ja vztrajno topijo v čisti nič. In, da ne boš mislil, da te v obljubljenem onostranstvu čakajo vse pogorele svečke. Tam je en tak velik nič kakor v tvojih sinapsah.
Malinha
28. 04. 2019 18.28
+6
Kazenski zakonik (KZ-1), Sramotitev Republike Slovenije čl. 163/2. "(...se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta).. kdor javno sramoti zastavo, grb ali himno Republike Slovenije." Kaznivo dejanje gospe, ki sramoti našo zastavo, je več kot očitno. Bi bil pa zabaven epilog zgodbe, če bi prišlo do oprostilne sodbe te kazenske zadeve, v kateri bi sodni izvedenec psihiatrične stroke ugotovil, da je bila gospa ob tem dejanju v bistveno neprištevnem ali bistveno manj prištevnem stanju, kar bi metalo tovrstno 'bistvenost' za vse tam prisotne.
mallonge
28. 04. 2019 18.31
-6
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 18.34
+3
hahahahahahaha... seveda je ta "bistvenost" tipična za vse prisotne. Upam, da tu ni dvoma.
Malinha
28. 04. 2019 18.47
+1
mallonge, kaj praviš na to, da 'spoštovano' čaka kazenska ovadba in posledično kazen?
mallonge
28. 04. 2019 18.52
-6
Pravim, krivosodje za krivovladje v sloveniji!
Malinha
28. 04. 2019 19.05
+5
No, točno to, kar sem ti spodaj ravnokar repliciral. Predlagam ti, da prižgeš svečko, ob njej prešteješ vse ovce in nadaljuješ z branjem tvojega svojevrstnega čtiva.
mallonge
28. 04. 2019 19.11
-8
Če se ti spet štejejo ovce moraš k ovčjerejcu prašku na Brezovico. Tudi Murgle niso daleč.
Malinha
28. 04. 2019 19.19
+2
Murgle ali Murglje? Vem v čem je stvar: ne veš, ali si pismen ali ne. Če si vso svojo izobrazbo pridobil na Trstenjakovi, potem je vse jasno.
mallonge
28. 04. 2019 18.27
-9
Šarko je odprt, demokratski čklovek za zelo visokim na novo zgrajenim domačim zidom???????
ROMELS
28. 04. 2019 18.20
+4
Krajani najbolje vedo, kaj je dobro za njih. Od njih se lahko učijo naši politiki.
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 17.51
+5
Ok. Če niso za sprejemni begunski center, je pa gotovo dobra rešitev tudi izgradnja visokega zidu okrog Jelšan. Nenazadnje ima vsak kmet ograjeno živino, da mu ne zbezlja.
mallonge
28. 04. 2019 18.40
-7
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 18.44
+4
Kaj res? Čudovito. Obožujem Šarčevo preprosto, a nadvse učinkovito logiko. Res je dober, kajne?
mallonge
28. 04. 2019 19.06
-6
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 17.44
+6
Narodni izdajalci in najhujši sovražniki naroda - ZA DOB...SPREMNI !!!!
mallonge
28. 04. 2019 20.19
-6
mallonge
28. 04. 2019 17.10
-4
Edino zadosti primerno mesto za te ilegalce so Murglje. Svoji k svojim in za njih vse najboljše.
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 18.07
+9
Nepismeno svečkarsko oné - daj se že enkrat pozanimaj kako se v resnici pravilno imenuje ta ljubljanski okoliš, ki ga imate desnuhi stalno v zobeh. Niste več hecni, samo še dolgočasni.
mallonge
28. 04. 2019 18.45
-6
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 18.50
+2
Zmaga Ukrajini ..
28. 04. 2019 18.52
+7
Ubožec. Najbrž so te v šoli prehitevali lastni otroci. Žal ti tudi tokrat ni uspelo. Pravilno se napiše Morost. Vendar nisva govorila o Morostu, pač pa o drugem bližnjem ljubljanskem okolišu, če se boš spomnil.