Slovenija

SD zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko zaradi t. i. non paperja

Ljubljana, 13. 04. 2021 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Stališče Evropske unije o mejah na Balkanu je jasno – ničesar ni treba spreminjati, t. i. non paper slovenskega premierja o "dokončnem razpadu Jugoslavije" komentirajo pri Evropski komisiji. Poslanska skupina SD medtem zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bosta predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša imela priložnost, da odgovorita na vprašanja in pojasnita svoja stališča glede meja na Balkanu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pahor pojasnil podrobnosti
    03:30
    Iz 24UR: Pahor pojasnil podrobnosti
  • Iz SVETA: Zapletena politična ureditev BiH
    03:24
    Iz SVETA: Zapletena politična ureditev BiH
  • Iz SVETA: Domnevni načrt o spreminjanju meja razburja
    03:02
    Iz SVETA: Domnevni načrt o spreminjanju meja razburja

V Evropi še vedno odmeva t. i. "non paper" oziroma neuradni dokument, ki naj bi ga slovenski premier Janez Janša posredoval predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V Michelovi tiskovni službi na vprašanja, ali oziroma kdaj so dokument prejeli in kako komentirajo njegovo vsebino, doslej odgovarjajo le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi.

Iz Evropske komisije so že včeraj na naša povpraševanja odgovorili, da dokumenta niso prejeli: "Ker Evropska komisija ni prejela omenjenega dokumenta in ni seznanjena z njegovo vsebino, tega ne moremo komentirati."

Danes je govorec komisije Peter Stano na rednem opoldanskem brifingu komisije znova poudaril: "Definitivno nismo prejeli in nismo videli takšnega dokumenta niti z njim nismo seznanjeni, zato tega ne bom komentiral."

Glede domnevne vsebine tega neuradnega dokumenta – mej na Zahodnem Balkanu – je stališče EU po govorčevih besedah zelo jasno: ničesar ni treba spreminjati, prizadevati si je treba za regionalno sodelovanje in spravo. To je ideja in logika pristopnega procesa, da se ne zahaja na nevarna področja ter da se drži zakonodaje in načel EU, je še povedal Stano.

Slovenski premier je včeraj na družbenih omrežjih novico komentiral, da se je z Michelom srečal lani in da bi mu zato le "stežka kar koli fizično predal februarja ali marca letos". S slovenskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je edini neuradni dokument, h kateremu je pristopila Slovenija glede Zahodnega Balkana, hrvaški dokument s konca lanskega leta.

S predsedstvom BiH naj bi se pred dobrim mesecem dni o možnosti mirnega razhoda te večnacionalne države pogovarjal predsednik Borut Pahor, a "s skrbjo", kot je pojasnil za oddajo 24UR. "Ali tudi med vami kdo ostaja naiven, da bo mogoče ta razhod izvesti mirno. In dva člana predsedstva sta bila zelo jasna. Tega razhoda BiH mirno ni mogoče izvesti. Medtem, ko je bil eden od njih mnenja, da je to mogoče."

To je bil srbski predstavnik Milorad Dodik. S katerim pa slovenski predsednik ne deli diplomatske ocene. "Absolutno nasprotujem vsakim razmislekom o razpadu držav na področju bivše Jugoslavije. Ne verjamem v njihovo mirno reševanje," še pravi Pahor. 

Že včeraj pa so iz urada predsednika republike v sporočilu za javnost zapisali, da Pahor z vsebino dokumenta ni seznanjen, in dodali, da je predsednik "zagovornik Bosne in Hercegovine, njene ozemeljske celovitosti, evropske perspektive in mirnega razvoja, kar vedno dosledno poudarja". 

Dodik vztraja pri konceptu mirne razdružitve BiH

Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik je sicer danes na izredni novinarski konferenci dejal, da bo vztrajal pri uresničitvi koncepta mirne razdružitve BiH. Prepričan je, da se BiH ne more obdržati, ker ni funkcionalna država in da je mirna razdružitev najboljša rešitev. Meni, da bi morali v BiH sesti za mizo, "se dogovoriti za razmejitev in ustanoviti tri države, ki bodo demilitarizirane". Kot drugo možnost je omenil morebitni dogovor o ustanovitvi "nekakšne nove državne skupnosti", ki bo sestavljena iz treh neodvisnih delov.

Dodik je tudi menil, da so izgubljeni potenciali povezovanja BiH z Evropsko unijo, o katerem je v državi obstajalo vsaj "nekakšno soglasje". Dejal je, da v Bruslju ne obstaja noben resnični interes za širitev EU na Zahodni Balkan ter da BiH nima nobenih realnih možnosti za skorajšnje članstvo.

SD zahteva sklic nujne seje, na kateri naj Janša in Pahor pojasnita svoja stališča 

Poslanec SD Matjaž Nemec je novinarjem v državnem zboru medtem danes pojasnil, da sklic nujne seje zahtevajo zaradi različnih interpretacij stališč premierja Janeza Janše in predsednika Boruta Pahorja, ki ga je slednji sicer po njegovi oceni že v ponedeljek pojasnil, a si želijo obema dati priložnost, da pojasnita svoje poglede tudi parlamentarnemu odboru, saj na takšne ideje v poslanski skupini SD gledajo z zaskrbljenostjo.

Poudaril je, da ta vprašanja niso pomembna samo za notranjo politiko, ampak predvsem v odnosu do tujih držav in do zunanje politike. Na seji OZP želijo preveriti, ali so se stališča Slovenije do Zahodnega Balkana spremenila in kakšna bo njena politika na jesen, ko bo EU organizirala vrh z državami Zahodnega Balkana v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU.

SD zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko.
SD zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko. FOTO: Bobo

Zunanjepolitični škandal? 

Polanec LMŠ Nik Prebil je novinarjem v DZ dejal, da so v LMŠ zagovorniki evropskih vrednot in miru v regiji. Odpiranju tako občutljivih tem, kot so meje, nasprotujejo, še posebej ko gre za BiH. Meni, da je težko razumeti, zakaj bi drezali v to osje gnezdo.

Premierju Janši sicer ne verjame, da non paper ne obstaja, iz informacij, ki jih ima iz EU, pa je dokument predsednik Evropskega sveta Charles Michelu prejel, je dejal. V Michelovi tiskovni službi so sicer na vprašanja, ali oziroma kdaj so dokument prejeli in kako komentirajo njegovo vsebino, doslej povedali le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi.

Prebil je še napovedal, da bo v sredo na seji OZP zunanjega ministra pozval, da pojasni stališče Slovenije oziroma MZZ, saj da "premier Janša mandata za podajanje takih stališč ni nikoli dobil od tega DZ".

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je novinarjem v DZ dejal, da v Levici menijo, da gre za "zunanjepolitični škandal brez primere", saj je daytonska BiH nastala na preštevilnih žrtvah in da so sedanje meje posledica zelo krvave vojne. Takšna ideja, da bi se dodatno razkosalo BiH, je nepojmljiva. Meni, da se je izkazalo, da predsednik vlade – in tokrat z asistenco predsednika republike – dela škodo ugledu Slovenije ter z non paperjem in izjavo predsednika republike podžiga nek nov nemir na Balkanu, ki ne more nikoli biti produktiven. Takšne izjave se jim v Levici zdijo neprimerne in gredo na roko srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, s katerim sta z Janšo v precej tesnih stikih, je dodal.

Glede tega, ali non paper obstaja ali ne, pa je dejal, da je o tem težko soditi in da bo to pokazal čas. Glede na to, da so se te informacije pojavile, pa meni, "da je v ozadju neka resnica" in da obstaja neka ideja o razkosanju BiH, ki je v škodo njenim prebivalcem.

Balkan zemljevid

Spomnimo 

Politicki.ba je včeraj poročal, da naj bi v dokumentu začrtali "dokončni razpad Jugoslavije", načrt spreminjanja meja na zgodovinskem sodu smodnika Stare celine pa je naletelo na številne kritike, predvsem v BiH. Janša naj bi se namreč zavzemal za spremembo meja Srbije in Kosova glede na načrt Vučić-Thaci, omenjal možnost odcepitve Republike Srbske od BiH, združitev delov Črne gore in Severne Makedonije z Albanijo ter v končnici tudi priključitev zahodne Hercegovine Hrvaški.

"Druga možnost Janševega načrta pa je, da se v BiH oblikujejo tri nacionalne republike. Srbska in hrvaška bi imeli tesne veze z matičnima državama, medtem ko bi bošnjaška republika dobila koridor do mednarodnih voda, ki bi ga varovala zveza Nato," je še poročal Politicki.ba, ki dodaja, da naj bi Janša že dlje časa zagovarjal koncept velike Srbije in velike Albanije v okviru dokončnega razpada Jugoslavije pod okriljem Evropske unije in Nata.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (861)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

genir
17. 04. 2021 16.03
Kako bi bilo fajn na svetu če bi se vsak za sebe brigal.
FAUSTOS1
14. 04. 2021 13.18
-1
PAHOR bo še močno čutil kako je sodelovati z nočnim twiterjem janšo in prav je tako,da občuti na lastni koži ljubezen do janšizma kot profašistričnega sistema .
proofreader
14. 04. 2021 11.19
+1
Zlobni Janša noče pokazati dokumenta, ki ne obstaja.
zelo star kavkaški ov?ar
14. 04. 2021 08.11
+2
Iz članka ni razvidno, da bi JJ karkoli poslal, niti niso to potrdili na komisiji, čemu potem članek in čemu SD spet nekaj zahteva?
Paskakvali
14. 04. 2021 08.38
+2
Ti torej tako resnicoljubnemu politiku kot je Janez vse verjameš?
zoran jankovi? 007
14. 04. 2021 08.57
-6
JApajaDAja
14. 04. 2021 10.33
+0
povzeli so članek iz dela (žerjavič), ki je včeraj na n1 hr ob 17.40 povedal popolnonoma drugače,kot je dan pred tem zapisal! tokrat so šli nekateri hudičevo predaleč!
prašek
14. 04. 2021 08.01
-1
SMRT JANŠIZMU !!
poneumljanje
13. 04. 2021 21.59
+1
Zdaj bo lustracija, ali pod enem od 226 nickov zakričal AVE paštete Janshari za vedno na Dobu !
Bratranec od Refika.
13. 04. 2021 21.59
-5
Za ogled dokumnta pri Refiku bo potrebno plačati dvajset evrov po glavi pa držite razdaljo meter in pol...
lustracija
13. 04. 2021 21.59
-2
Bravo Janez ❤💚💙
Blokiran Drugi Človek
13. 04. 2021 21.59
+2
Smrt janšizmu!
SlobodaNE
13. 04. 2021 21.58
+3
Svečam niti ena stvar ne gre, potem pa delajo razne afere da se delajo pomembne. Kot doma tole z vojsko, ko nimaš kaj pokazat...
SlobodaNE
13. 04. 2021 21.59
+4
Igrajo se tudi z ugledom slovenije, to pa ni tako nedložna zadeva. Sreča da jih v tujini noebn ne upošteva.
Bratranec od Refika.
13. 04. 2021 21.57
-6
Dokument bo jutri pokazal Refik v Merkatorju Brodarjev trg pri salamah..🕺
spectator935
13. 04. 2021 21.57
+0
Je Pahorju res potrebno to pajdasenje z Janšo?
MucaNeGrize
13. 04. 2021 21.59
+3
je...janševizem je pahija ustoličil ...dokumenti so druga zgodba
MucaNeGrize
13. 04. 2021 21.56
+3
Janez Janša je padel v 'bosanski lonec', ki se ne bo ohladil do slovenskega predsedovanja EU. Vir: Twitter
MucaNeGrize
13. 04. 2021 21.57
+3
MucaNeGrize
13. 04. 2021 21.58
+2
zoran jankovi? 007
14. 04. 2021 09.00
+1
lustracija
13. 04. 2021 21.56
-2
💚 vseslovenska podpora vladi 💙❤
Blokiran Drugi Človek
13. 04. 2021 21.58
+1
takje
13. 04. 2021 21.55
+5
Čisti nacizem. Pahor je podlegel nacizmu, samo da bi obdržal svojo slinasto rit, nedopustno. Postal je izdajalec s tem, ko je začel z neko spravo. Ta scena okrog virusa je nacizem, skrit za pandemijo, zapomnite si to, dobro si zapomnite. Mogoče ste proti sistemu, ljudem, posameznikom, skupinam, vsemu živemu, niste pa proti ideologiji, ki mori vse živo. Ljudje, to je nacizem, nacizem je zlo, ne moremo tega podpirati, ta ideologija je bolana. V Nemčiji se ljudje že počasi spogledujejo z realnostjo, tujci bežijo, nemci masovno demonstrirajo, ker vedo, kako je že nekoč bilo. Smo v tretji svetovni vojni, za globalizacijo posameznikov, demokracijo in kapitalizmom se skriva nacizem.
DJ-Pero
13. 04. 2021 21.53
+6
... "bosta predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša imela priložnost, da pojasnita svoja stališča..." Stališče tričetrt Slovenije lahko popjasnim jaz: ta dva oba modela naj popokata kovčke, narod jima bo neskončno hvaležen!!! Celo prelet letal lahko organiziramo.
Apostol1
13. 04. 2021 21.56
-1
Prelet letal naprej in v rikverc➕➕👍😁
Smalcat
13. 04. 2021 21.49
+5
Ta Janša je sposoben novo vojno zakuhati, samo zato da bi bil dalj na oblasti. Vladati itak ni sposoben, v proračunu najhujša lunkja, ukrepi najbolj strogi v evropi rezultat pa najslabši na svetu. Mislim, če bi z lučjo iskali slabšega voditelja pa ga ne bi našli.
lustracija
13. 04. 2021 21.46
-4
Najbl smešn pa je to, da bi rdeči Dudeki radi bli na oblasti. Še zase niso sposobn poskrbet. Ee Slovenija, kam smo prišl. 💛💜❤💙💚
Blokiran Drugi Človek
13. 04. 2021 21.47
+6
Še bolj je smešno kako je rdeči dudek naš predsednik vlade in te je nategnu da je kao bel😂😂😂
poneumljanje
13. 04. 2021 21.48
+7
lustracija
13. 04. 2021 21.50
-6
Blokiran Drugi Človek
13. 04. 2021 21.52
+6
Ojoj tovariš lustracija se že samoupodablja v komunizmu😂😂😂
Študent-ka
14. 04. 2021 17.34
-1
Kaj ti je dobrega dal janšizem ? Povej odkrito !
Bratranec od Refika.
13. 04. 2021 21.42
-8
Dokument je pri Refiku ,ki je trenutno na zavodu samo dokument je pa shranil in ga dal pod posteljo...🕺
Blokiran Drugi Človek
13. 04. 2021 21.46
+2
Bodo policaji obveščeni da pridejo po tebe in refika na trstenjakovo😉
PrettyBird
13. 04. 2021 21.39
+1
Dvomim, da bi si šel Janša resnično prižigat čik zraven balkanskega sodčka smodnika.
Smalcat
13. 04. 2021 21.44
+2
Jaz pa mislim, da je točno to naredil. Brez krize ga ni. In korona se bo počasi izpela, je treba za prihodnost delati. Kaj je pa najhujše kar se lahko zgodi, Slovenijo spravi v drek, pa do takrat bo on v Argentini srebal pino colado.