Slovenija

Erjavec: Interpelacija je neutemeljena, pove pa vse o stranki, ki jo bo vložila

Ljubljana, 07. 05. 2019 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
474

Poslanska skupina SDS bo do konca tedna vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, njeno vsebino pa bodo predstavili še ta teden. Erjavec je sicer deležen očitkov, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Napoved interpelacije je že komentiral tudi premier Marjan Šarec ter dejal, da ga ta ni presenetila. Odzval se je tudi minister Erjavec, ki obžaluje napovedano interpelacijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Interpelacija zoper Erjavca
    03:05
    Iz SVETA: Interpelacija zoper Erjavca
  • Karl Erjavec o napovedani interpelaciji
    00:15
    Karl Erjavec o napovedani interpelaciji
  • Iz 24UR: SDS bo interpelirala Karla Erjavca
    03:26
    Iz 24UR: SDS bo interpelirala Karla Erjavca
Karl Erjavec se bo, kot kaže, moral zagovarjati glede napovedane interpelacije.
Karl Erjavec se bo, kot kaže, moral zagovarjati glede napovedane interpelacije. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot kaže, se bo moral minister Karl Erjavec kmalu zagovarjati glede očitkov iz interpelacije, med katerimi bodo tudi očitki glede zlorabe vojaške Obveščevalno-varnostne službe (OVS) v primeru razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca. 

"Meni je žal, da ta interpelacija bo, zlasti zato, ker je neutemeljena, vsa ravnanja so bila zakonita. Pove pa ta interpelacija vse o stranki, ki jo bo vložila," je posebej za POP TV napovedano interpelacijo s strani SDS komentiral minister Erjavec. 

Gre za prvo interpelacijo v mandatu vlade Marjana Šarca.

V današnji izjavi medijem, ki jo je pozno popoldne podal na ministrstvu, je ponovno dejal, da napovedano interpelacijo obžaluje. Razrešitev Škerbinca se želi po njegovem mnenju izkoristiti za politizacijo tega primera. "Od obstoja SV, vselej so imenovali in razrešili poveljnike poveljstva sil brez obrazložitve," je poudaril in dodal, da je bil tudi Škerbinc imenovan ter razrešen brez obrazložitve. 

Po Erjavčevih navedbah stroka meni, da je tudi OVS v tem primeru ravnala v skladu z zakonom in predpisi. Zbirala je informacije o dogodku, ko naj bi Škerbinc pred postrojem in na svojem kolegiju razpravljal o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba. Poročilo o tem, ali so informacije držale, je sicer tajno in ga Erjavec ne razkriva.

Na interpelacijo bo pravočasno odgovoril, ko bo vložena in bo z njo seznanjen, je napovedal minister in spomnil, da današnja izjava temelji zgolj na informacijah iz medijev.

Šarec: 'Verjamem, da nas v SDS ne bodo razočarali'

V SDS so interpelacijo napovedovali že nekaj časa, zato gre za pričakovano potezo, pa meni predsednik vlade Marjan Šarec, ki je načrtovano namero opozicijske stranke komentiral že popoldne. "Oni so mojstri tega, tako da verjamem, da nas ne bodo razočarali," je v izjavi za medije ob robu seje sveta za konkurenčnost na ministrstvu za gospodarstvo dejal Šarec. Iz pojasnil, ki jih od Erjavca pričakuje do petka, pa bo po njegovih navedbah razvidno, kaj je na stvari in česa ni.

V SDS so interpelacijo napovedovali že nekaj časa, zato gre za pričakovano potezo, pa meni predsednik vlade Marjan Šarec.
V SDS so interpelacijo napovedovali že nekaj časa, zato gre za pričakovano potezo, pa meni predsednik vlade Marjan Šarec. FOTO: Miro Majcen

Po njegovih informacijah je Erjavec le izvršil zahtevo načelnice Generalštaba Alenke Ermenc, ki je poveljnika poveljstva sil SV Miho Škerbinca imenovala in nato zahtevala tudi njegovo zamenjavo. 

Kako se je vse skupaj začelo?

Podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Žan Mahnič iz vrst SDS je 26. aprila predstavil ugotovitve komisije, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je poveljnik poveljstva sil SV Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Ermenčevi oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov. Erjavec je sicer Škerbinca 5. aprila razrešil na predlog Ermenčeve in na podlagi zakona o obrambi. 

Knovs je sicer z nasprotovanjem članov DeSUS in LMŠ sprejel sklep, da OVS ni imela zakonske podlage za zaslišanje vojakov. Soglasno pa so potrdili sklep, da se Knovs strinja z vodstvom OVS, da v tem primeru ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejejo kot klasično obveščevalno dejavnost OVS.

'SDS ščiti svojega visokega častnika'

"Sklepe so sprejeli nadobudni mladi obramboslovci, ki ne morejo učakati določenih zadev," pa je danes sklep, ki ga je sprejela Knovs, komentiral vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Ta je prepričan, da bo DeSUS tudi po interpelaciji edina stranka koalicije, ki še ni izgubila nobenega ministra. Po njegovih ocenah namreč "ni nobene temeljne obrazložitve za to, da bi obtoževali ministra za posle, ki sodijo v njegove kompetence". Tako kot Erjavec je Jurša poudaril, da OVS ni ravnala zunaj okvirov svojega delovanja. Če bo razlog za interpelacijo Škerbinc, pa po Jurševih ocenah "SDS ščiti svojega visokega častnika".

'Sindikat je stopil na politično polje'

Erjavec je napovedal, da bo poročilo o primeru Škerbinca Šarcu poslal danes ali v sredo, večkrat pa je tudi zatrdil, da je v omenjenm primeru ravnal pravilno in zakonito. 

V ponedeljek se je odzval tudi Sindikat vojakov Slovenije in predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

Na potezo vojaškega sindikata se je danes odzval tudi premier Šarec. Vprašal se je, ali je sindikat tisti, ki lahko zahteva interpelacijo. "Vemo, kakšne so njegove pristojnosti. Mislim, da je šlo to pa vendarle nekoliko predaleč," je dejal. "Če sindikati vse vodijo, potem tudi vlade ne potrebujemo," je še dodal. 

Kritike na račun Sindikata vojakov Slovenije pa je v današnji izjavi ponovil tudi minister Erjavec. Ocenil je, da je to ravnanje zunaj zakonitega delovanja sindikata, saj ne gre za sindikalno aktivnost, ampak za zlorabo sindikata, ki da je stopil na politično polje.

Večina strank zadržana do interpelacije

Večina strank je za zdaj še vedno zadržana do interpelacije, ki jo je zoper ministra Erjavca napvoedala SDS, saj bodo počakale na vsebino. DeSUS je medtem svojemu predsedniku Erjavcu, ki se sooča z očitki glede zlorabe vojaške obveščevalne službe, že stopila v bran. 

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo počakali na vložitev interpelacije in na odziv ministra, zatem pa se odločili kot koalicija. Prav tako bodo počakali na poročilo, ki ga je od Erjavca zahteval premier, vendar v LMŠ po Golubovićevih navedbah verjamejo, da je minister ravnal v skladu z zakonodajo.

Ocenil je še, da vse kaže na politizacijo vojske, kar je žalostno. "V sodobnih vojskah se vojaško umazanega perila ne pere v javnosti, mi pa smo v zadnjih tednih priča prav temu," je dejal.

V SD danes napovedane interpelacije ne komentirajo. Da bi jo podprli v SMC, je po prvih ocenah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zelo malo verjetno. Je pa dejal, da ta interpelacija ni nič neobičajnega za SDS, "pravzaprav so letos celo nekam pozni". O samem ravnanju Erjavca se v SMC še niso opredelili, zanje pa bo bolj kot sklepi Knovsa pomembno poročilo Erjavca premierju.

Poslanec SAB Marko Bandelli, ki je ministrski položaj moral zapustiti po pozivu Šarca, je danes glede ravnanja pri interpelaciji dejal, da bodo najprej počakali na dejstva, nič pa ni izključeno. "Predsednik vlade je z zahtevo mojega odstopa postavil zelo visoke standarde," je spomnil Bandelli, ki od Šarca zdaj pričakuje enake vatle tudi pri drugih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (474)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razvajen123
10. 05. 2019 21.36
+1
kdo pravi piz,,,,, v tej lepi deželi //sds/
leond1
08. 05. 2019 11.22
-3
korl in alenka sramota za vso slovenijo
Karlo
08. 05. 2019 12.16
-1
staridida
08. 05. 2019 09.35
-2
Ni namen interpelacije, da se Korleta odstrani-ker vsi vemo , da se to ne bo zgodilo-Namen je ,da še tistih manj, kot 400 njegovih volilcev vidi,kaj so volili....
Anti SdS
08. 05. 2019 11.33
+5
Po tej logiki bi sds sekta in njeni volivci morali biti zakonsko prepovedani ne samo biti na interpelaciji.
rovte
08. 05. 2019 16.14
+2
Točno tako!! Ma ni do gležnja tudi .................
lahunin
08. 05. 2019 09.17
-3
DA TAKOJ ZAPUSTI VLADO DELAVNO MESTO NESPOSOBNEZ IN TO BREZ INTERPELACIJE
ROMELS
08. 05. 2019 09.10
+6
Ko bi se erjavc zavedel, kakšen butl je.........................in vsi njegovi podporniki!
topo
08. 05. 2019 08.32
+16
Spoštovani Erjavec,državljani bi bili ponosni nate če bi imel vsaj toliko pameti da bi sam doumel da si nam državljanom naredil že preveč škode vteh letih in sam odšel nekam kjer ne bi nobeden več slišal zate.
Karlo
08. 05. 2019 12.18
-1
Sranje je ker bi jo drugi vaši naredili še mnogo več! So se že izkazali v letih 2004-8.
topo
08. 05. 2019 14.04
+3
Jaz ne poznam ne vaših ne naših,ampak samo dobri in slabi. za naše in vaše me ne zanima ker kdor samo tako loči politike tudi sam ni nič vreden
staridida
08. 05. 2019 08.32
-1
Pričakovana poteza Šarca je , da bo Korleta zasčitil-ker s tem zaščiti tudi sebe.....
staridida
08. 05. 2019 08.15
-4
Če bi bila SDS v vladi in bi njihov minister tako skuhal-si predstavljate, kaj bi vse zganjali levaki....
DEEP
08. 05. 2019 08.11
+0
Rešitve je!? Izvolit Hrkavca v Euro parlament in naj se uni gor gombajo z njem!!Mater, a se je za bat ,da bo tudi evropi razmontiral!!
krmeki
08. 05. 2019 07.46
+13
Naj stroške te brezvezne interpelacije in neuspelih referendumov nosi SDS
bonkintos
08. 05. 2019 08.18
-1
kakšne stroške ????že tak niso dva meseca nič delali v parlamentu pa ja bojo en dan ....to je do sedaj najslabša vlada ,in tako malo ni delal nobeden parlament do sedaj.
staridida
08. 05. 2019 08.19
+0
Kje ti vidiš stroške interpelacije-sam vprašam....
Anti SdS
08. 05. 2019 09.24
+11
Stroški so v nepotrebni seji, sejnini, mogoče še dnevnici, prehrani... poslancem kateri poslušajo neumnosti sds sekte namesto, da bi o nečem normalnem razpravljali.
bonkintos
08. 05. 2019 09.41
-1
srebrnibreg...poslanec mora biti v parlamentu vsak dan ,in to najmanj osem ur ....prehrana to jo imajo ali kaj delajo ali nič....in prav je da vse lopovščine levakov debatirajo vsaki dan če je treba...bolnik.
Anti SdS
08. 05. 2019 11.32
+6
Mora ja vendar ne za neumnosti trošiti čas in denar.
Malinha
08. 05. 2019 13.37
bonkislos: "poslanec mora biti v parlamentu vsak dan ,in to najmanj osem ur" - a to velja za Kaplarja?
puspan
07. 05. 2019 21.58
+20
Ta žigolo naj čim prej sponka, dovolj je afne guncal.
brezveze13
07. 05. 2019 21.27
-11
temu kekcu od korla bi bilo potrebno nataknitpustno masko za cel mandat v parlamentu da bin si ljudje vsaj malo spočili oči če že ne psihične bremenilnosti od korlovih neumnosti,šarkl če ima malo pameti bi moral ukrepati in razmisliti o odstavitvi kahle drugače bo šla vlada predčasno v franže.TRENUTNO MALO ZATIŠJA SE UKVARJAJO S KUPČKANJEM ZA eu PARLAMENT potem bo pa že žetev in je nevarno da se slama užge
Simoni?
07. 05. 2019 21.05
-12
Da bo mera polna. Šarec je povabil v vlado človeka iz katerega se je norčeval debelo desetletje, v stilu: "Phi afehi Pathia imam čisto vest! Vse je bilo popolnoma thanspahentno in bhezhibno!" Kaj vse je moral požreti hlačman iz Naklega da se je le smestil v ministrski fotelj kot minister v vladi zajebanta iz Šmarce, ki so ga Pahorju zelo znani in Kučanu popolnoma neznani strici iz ozadja določili za predsednika vlade....
Brakedirt
07. 05. 2019 21.07
+22
a ni cudno, da predsednik vlade nima pojma kaj pocne obrambni minister? no, o cem bi pa komunisticni stazist lahko imel kaj pojma.
ivan res grozni
08. 05. 2019 07.25
+2
Brakesirt: Še malo pa boste papeža razglasila za komunista, tistih v SDS, nekoč najbolj gorečih pa ne vidite.
ivan res grozni
08. 05. 2019 07.27
+7
Očitno ne ločite med norčevanjem in odrskim nastopom. Strici iz ozadja? Priročen izgovor za lastno nesposobnost.
VolkBrenin
07. 05. 2019 21.02
+10
sekta sama sebi namen ...Bo kakšen svečkar napisal , kaj konkretno so dobrega storili za slovenijo od Volitev do današnjega dne ...Pa tolk so mel za povedat čez šarca...
RupniK
07. 05. 2019 21.01
-26
Tole je povsem in samo brezplačno reklamiranje levih in desnih svečkarjev. Kako znajo komunisti skup stopit, se je pokazalo v soboto v Jelšanah. Vse ostalo je samo predstava za poceni in primitivne leve in desne ovce!
VolkBrenin
07. 05. 2019 21.01
+27
sekta spet konstruktivno meša fekalije...tako kot vedno ...Mimogrede , kaj bodo če orban zapre pipco..??? šli v prijedor ali v predor in ostali v njem skriti...
zulj001
07. 05. 2019 20.57
-9
Ko je v prejšnjem mandatu opozicija vlagala interpelacije proti ministrici za zdravje Milojki Kolar ,jo je koalicija branila z vsemi topovi,danes je povsem jasno ,da je Milojka na ministrstvo morala ostati do konca in lobijem držati "štango" . Če bi bila Slovenija pravna država bi prvo morala prejšnja Cerarjeva koalicija odgovarjat za katastrofo v zdravstvu ....
Pa kaj
07. 05. 2019 20.56
-16
škoda nucat tipke na compu...
Simoni?
07. 05. 2019 20.54
-21
Je v Sloveniji sploh kakšna normalna politična stranka!? Če pri 28 letih postaneš predsednik stranke upokojencev ni normalno v Črni gori, kaj šele v Sloveniji, ki je vedno bila dežela reda in dela....
Uporabnik458403
07. 05. 2019 20.52
-16
Korl, kaj pove o stranki? Znano o tej stranki je, da je dobila najvec glasov na parlamentarnih volitvah, ti jih nisi dobil niti toliko, da bi bil izvoljen v parlament................