Slovenija

SDS bo vložil interpelacijo zoper ministra za zdravje Bešiča Loredana

Ljubljana, 26. 06. 2023 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urška Bitenc, STA
Komentarji
296

Slovenska demokratska stranka bo še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, so sporočili iz stranke. Tako so se odločili zaradi, kot pravijo, vedno slabših razmer v zdravstvu ter veliko neizpolnjenih in prelomljenih obljub ministra za zdravje in predsednika vlade. Ministru očitajo tudi neizpolnjevanje lastnih obljub in časovnic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napoved nove interpelacije
    03:26
    Iz 24UR: Napoved nove interpelacije
  • Iz SVETA: Napoved interpelacije
    03:02
    Iz SVETA: Napoved interpelacije

 

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, želijo s tem pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi. 

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Za odziv smo prosili Ministrstvo za zdravje, kjer odgovarjajo, da bodo uraden odziv posredovali, ko bo interpelacija vložena.

Razloge za vložitev interpelacije je v izjavi za medije danes pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. "Zaradi vse slabših razmer v zdravstvu, ki ga je povzročil tudi interventni zakon, je omajano zaupanje v zdravstvenega ministra, predvsem s strani pacientov," je poudarila.

Interventni zakon, ki je omogočil plačilo vseh izvedenih zdravstvenih storitev, po oceni SDS "slabi javno zdravstvo, povzroča bohotenje zasebnega zdravstva in s tem poglablja tudi razlike med državljani na tiste, ki si zdravstvene storitve lahko plačajo, na tiste, ki žal čakajo v državnem zdravstvu na boljše čase".

SDS mu očita neizpolnjevanje lastnih obljub

Ministru očitajo tudi neizpolnjevanje lastnih obljub in časovnic. "Interpelacija je tudi priložnost za samorefleksijo koalicijskih poslancev, ki so mu dali mandat za ministra in ki so konec koncev tudi v januarju podpisali koalicijsko zavezo na področju zdravstva, za katero danes vidimo, da se ne uresničuje," je dejala poslanka Godec.

Ob tem je izpostavila rok za oblikovanje zdravstvenega plačnega stebra, ki se izteče konec meseca. Po njenih besedah je nekaj dni pred tem jasno, da tega ne bodo uspeli izpolniti. Spomnila je, da je minister dal jasno vedeti, da če to ne bo izpolnjeno, bo tudi prevzel odgovornost.

Prav tako ocenjujejo, da se na ministrstvu ne ukvarjajo s "sržjo problema v zdravstvu", Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po njenih besedah so bili v SDS celo pripravljeni podpreti spremembe ZZZS, ki so bile napovedane, a kot ugotavljajo, teh očitno ne bo.

Svoboda: Bešič Loredan ima v ministrski ekipi polno podporo

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v odzivu na napoved interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana poudarila, da ima minister za zdaj njihovo polno podporo. Imel jo bo, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal dogovorjen program, pravi.

Golob izjave za medije ob robu današnje seje DZ, na kateri je odgovarjal tudi na poslansko vprašanje s področja zdravstva, ni podal. Na vprašanje, kako komentira napoved SDS, da bodo vložili interpelacijo zoper Bešiča Loredana, je med odhajanjem iz dvorane dejal le, da bo počakal, da interpelacijo prebere.

Ministrska ekipa
Ministrska ekipa FOTO: Damjan Žibert

Da interpelacijo težko komentirajo, saj niso videli vseh očitkov, ki jih bodo v SDS navedli, je v izjavi za medije dejala tudi Kozlovičeva. Po njenih besedah je bila sicer interpelacija pričakovana, saj je opozicija "majster v vlaganju interpelacij".

Ob tem je poudarila, da je zdravstvo prioriteta poslanske skupine Svoboda, njihove stranke, koalicije in tudi vlade. "Mi bomo vse napore usmerili v to, da pripravimo čim več sistemskih zakonodajnih predlogov, da bo zdravstvena reforma zagledala luč, tako kot smo si jo zastavili tudi v koalicijskih pogodbi," je pojasnila.

Poudarila je, da ima minister za zdravje zaenkrat njihovo polno podporo in jo bo tudi imel, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal program, kot so si ga zastavili v koaliciji. Ko bo interpelacija vložena, se bodo po njenih besedah v poslanski skupini o njej pogovorili, se pogovorili tudi z ministrom, ga vprašali o morebitnem očitku, če o njem ne bodo imeli informacij "in potem videli, kako dalje".

Med izzivi v zdravstvu se je dotaknila tudi vprašanja čakalnih vrst in odhajanja kadrov iz javnega zdravstva k zasebnikom.
Med izzivi v zdravstvu se je dotaknila tudi vprašanja čakalnih vrst in odhajanja kadrov iz javnega zdravstva k zasebnikom. FOTO: Adobe Stock

Njihov cilj je jasen, in sicer krepitev in ohranjanje javnega zdravstva, je poudarila poslanka. Med izzivi v zdravstvu se je dotaknila tudi vprašanja čakalnih vrst in odhajanja kadrov iz javnega zdravstva k zasebnikom. Zato je po njenih besedah "še toliko bolj potrebno in pomembno, da čim prej pridemo do sistemskih rešitev, ki bodo naslovili tudi odhajanje zdravstvenega kadra, čakalne vrste, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov". Kot ugotavlja, v zdravstvu "ni predala, ki ga odpreš, da ne bi bil razmetan, in to je treba pospraviti".

Na vprašanje, ali je minister storil dovolj, je odgovorila, da sama vedno verjame, da se da še kaj boljše narediti, verjame pa, da se je Bešič Loredan trudil.

Med drugim je navedla, da bi si sicer želeli, da bi se vse odvijalo bistveno hitreje, kot se odvija, toda v zdravstvu je veliko različnih pogledov in interesov, saj si vsaka skupina zdravstveno reformo predstavlja drugače. Usklajevati vse te različne poglede po toliko letih, ko se jih ni pravočasno ali dovolj odločno naslavljalo, je resničen izziv, je dejala. Toda po njenih besedah so ne glede na to pripravljeni na te izzive in so pripravljeni trdo delati. "To smo obljubili našim državljankam in državljanom, tako da mi tukaj ne bomo obupali," je dejala.

Prednik: Trenutno ni razloga, da odrečemo podporo

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je v odzivu na napoved SDS o vložitvi interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana dejal, da trenutno ni nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo. Bodo pa pri obravnavi interpelacije v SD ponovili svoja pričakovanja do zdravstvene reforme in tudi do ministra.

"Interpelacija je seveda najmočnejše orodje opozicije, ki jo prav omenjena stranka, ki je večino časa v zgodovini Slovenije preživela v opoziciji, zelo s pridom izkorišča. Seveda je vsaka interpelacija možnost, da opozicija pove, s čim ni zadovoljna, je pa na drugi strani tudi priložnost tako za ministra kot koalicijo, da povemo, v kakšni fazi je v tem primeru zdravstvena reforma," je v izjavi za medije ob robu seje DZ dejal Prednik.

Ob obravnavi tokratne interpelacije bodo po njegovih besedah v SD še enkrat ponovili svoja pričakovanja do te reforme, do ministrstva in ministra. Do interpelacije pa se bodo opredelili, ko bodo videli njeno besedilo, je napovedal.

Jani Prednik
Jani Prednik FOTO: Luka Kotnik

Na vprašanje, ali ministra za zdravje podpirajo, je odgovoril, da so lani v DZ podprli celotno vlado, tudi ministra za zdravje, in da trenutno ni nobenega razloga, da mu podporo odrečejo.

Ob tem je navedel, da so v koaliciji oz. vladi šele eno leto, čeprav se včasih pri določenih reformah oziroma zakonodajnih predlogih pogovarjajo, kot da so za njimi že tri četrtine mandata oziroma cel mandat. Spomnil je tudi, da so v SD ob koncu preteklega leta zahtevali vrh koalicije na temo zdravstva ravno zato, ker so opazili, da sistem in podsistemi v zdravstvu hirajo. Na njem je bila po njegovih besedah predstavljena dobra analiza, pri čemer so se zavezali k neki časovnici, za katero so v SD že takrat opozarjali, da je morda preoptimistična, kar se sedaj izkazuje za resnično. "Vendar to ne pomeni, da bi zaradi neke časovnice morali ministru odpovedati podporo," je poudaril.

Dejal je, da so določeni zakonski predlogi že na mizi in da pri reševanju zdravstvenega sistema ne gre hiteti, saj gre za zelo kompleksen sistem, ki ima težave. Prednik verjame, da bodo do konca mandata - četudi ne bodo pripravili vseh zakonov po časovnici - naredili bistvene premike k temu, da bo zdravstveni sistem boljši.

Glede očitkov v zvezi z interventnim zakonom o skrajšanju čakalnih dob je denimo dejal, da so lahko različne interpretacije, ali gre pri tem, da se čakalne dobe v zdravstvu niso podaljšale, za pozitiven učinek zakona ali ne. "Pozitivna stran je pa to, da sta tudi minister sam in ministrstvo spoznala, da morda ta interventni zakon ne daje takšnih učinkov, kot je sam pričakoval in je zato šel v spremembo zakona," je navedel.

Levica: Interpelacije ne bomo podprli

Levica
Levica FOTO: 24UR

Iz Levice so sporočili, da interpelacije ne bodo podrli, saj da "ne bodo pristali na to, da jim politično dinamiko diktira stranka, ki želi zrušiti to vlado ter ki zagovarja privatizacijo in protisocialne ukrepe".  Kljub temu ocenjujejo, da je nastopil čas, da se koalicijske stranke resno pogovorijo o ministru za zdravje in poteku zdravstvene reforme. 

"Interventni zakon ni uspel skrajšati čakalnih vrst, ampak je zgolj prenesel še več denarja koncesionarjem, kar smo tudi napovedali, zato ga sedaj popravljamo," so spomnili. "Medtem še vedno čakamo na uvedbo solidarne zamenjave za položnice za dopolnilno zavarovanje, prepoved dvoživk in omejitev koncesij," dodajajo. Zaključili so, da bodo v Levici ob pogovorih ministra vrednotili po tem ali njegovi ukrepi prispevajo k reševanju zdravstva ali ne, zagovarjajo pa, da potrebujemo ministra, ki bo zagovarjal okrepitev javnega zdravstva in ne privatizacije ter uspevanja dvoživk.

NSi: Minister nima kaj dosti pokazati

V poslanski skupini NSi menijo, da SDS z napovedano interpelacijo ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu dela uslugo, "ker ga bo koalicija zagotovo zaščitila", je v izjavi za medije dejala poslanka Iva Dimic. Z vsebino interpelacije sicer še niso seznanjeni.

Kot je dodala Dimic, v NSi sicer ocenjujejo, da Bešič Loredan po enem letu "nima kaj dosti pokazati, tako da je vredno razmisleka, ali se s tega mesta poslovi in reševanju zdravstva prepusti nekomu, ki bo znal zadeve postaviti na pravo mesto".

Največja opozicijska stranka SDS je sicer marca interpelacijo v parlamentarni postopek vložila proti celotni vladi. Prvak stranke Janez Janša, ki je interpelacijo naznanil v Planici, je ob tem dejal, da ta ni "konstruktivna nezaupnica, je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade." Povedal je tudi, da z njo želi stranka "vladi razložiti nekaj stvari" ter da je "poskus klica k razumu".

Takrat je Bešič Loredan vsebino interpelacije označil za ideološko. Interpelacija je nepotrebna, je poudaril in dodal, da je predsednik stranke SDS "prešel meje zdravega razuma".

14-urna razprava o interpelaciji vlade se je končala brez vloženih sklepov, tako pa pričakovano ni prinesla nobenih političnih posledic.  

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
26. 06. 2023 21.56
-1
Spet nepotrebno razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem, ker iterpelacija je že štartu obsojena na propad.
Slava b
26. 06. 2023 21.25
+4
G.Godec je bil zopet aroganten pri razlagi o interpelaciji.Zakaj niso uredili stvari ,ko je bil JJ ZDR. minister.Vzel si je čas za golf na Mavriciusu in zabaval dobavitelje ZDR. Opreme.Sedaj pa hočejo,da se uredi vse iz danes na jutri,zaradi njihove malomarnosti in požrešnosti.
Castrum
26. 06. 2023 20.23
-3
Mimogrede, ni odveč ponoviti - Minister Loredan je bil "interpeliran" 23. januarja 2023, ko mu je Premier Golob vzel pooblastila . Toliko o tem.
Oknaj 4
26. 06. 2023 21.19
-1
Fatima 388
26. 06. 2023 20.21
-5
Takole bom rekla cilj je bil dosežen večje čakalne vrste je tudi ene vrste uspeh.
Castrum
26. 06. 2023 20.10
-4
Mimogrede, ni odveč ponoviti - Ta opozicija je v dobrem letu vložila 4 (štiri) interpelacije. V času prejšnje vlade je takratna opozicija v dobrem letu vložila 9 (devet) interpelacij.....Toliko o tem.
Brakedirt
26. 06. 2023 20.13
+6
ponavadi imajo nesposobni vec interpelacij. toliko o tem.
Fatima 388
26. 06. 2023 20.21
-1
Vidim ,da tudi na Bavarskem spremljajo interpelacijo.🤣😁
pekoči paradižnik
26. 06. 2023 19.25
+4
janševci, ... a kamion z zaščitno opremo ste že našli?
zibertmi
26. 06. 2023 19.18
+8
prepričane niti z argumenti ne prepričaš.za njih je svet še vedno črno bel
Brakedirt
26. 06. 2023 19.37
+3
res ne vem kaj jim je obsojenec obljubil, ze 30 let cmokajo v prazno.
kita 1111
26. 06. 2023 19.12
-4
Frenk prepočasi,ker pri tebi se ni uspela odpraviti kratki stik v glavi
pekoči paradižnik
26. 06. 2023 19.09
+4
Vlada se vsakodnevno spopada z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma,... žal še dolgo ne bo konec tega in potrpljenje ljudi bo ključno.
pekoči paradižnik
26. 06. 2023 19.08
+4
Kdor bo uspel zdarvstvo iztrgati iz krempljev janšizma bo zmagovalec in junak. Trenutnemu ministru kaže dobro, s tem ko si je prislužil interpelacijo od janševcev pomeni je zadel žebljico na glavico
Fatima 388
26. 06. 2023 18.58
-2
Sama sem vesela da so se povečale čakalne vrste.
kita 1111
26. 06. 2023 19.08
+2
Odvisno koliko jih lahko na dan sprejmes Jožica
zibertmi
26. 06. 2023 19.17
+6
v času covt vlade ni bilo čakanja,si čakal kar doma in ni jih malo katerih svojci so imena svojce zadnjič prebrali na oglasnih deskah,ker do zdravnika nisi mogel
kita 1111
26. 06. 2023 18.48
-5
Če SDS ni nič naredil za časa vladanja,prosim dokazite,da ste vi veliko bolj sposobni na dejanjih ne pa samo bla bla bla
Brakedirt
26. 06. 2023 19.38
+1
tokrat vsaj niso pripeljali drzave na rob bankrota.
flojdi
26. 06. 2023 18.46
-2
.a eni nocejo nobene spremembe v svojem pocetju zadnjih 30+let..al kak
zibertmi
26. 06. 2023 18.46
+2
Nikakor jim ne uspe in jim tudi ne bo uspelo zabiti palice med zobniške pogone države. Slovenija gre naprej. Loredan, ko vam bo uspelo se bodo mnogi požrli od zavisti. Intenzivno delajte dalje in ne obupajte. V to poštenjaki zaupamo.
Tirea
26. 06. 2023 18.39
+1
Nismo pozabili kaksen je bil v plandemiji, adijo!
apage
26. 06. 2023 18.39
-5
Toliko ogromno komentarjev ampak ko greš prebirat pa vidiš, da so to od 5 - 10 istih levih ljudi, ki samo nabijajo prazne, agresivne, brez pomena argumente. Nič povezano, nič konkretno, brez vsebine, samo neko prazno mlatenje slame v stilu ping pong žogice češ, če je SDS lahko tudi mi. Bravo, clap clap. Btw, glede na to, da je večino časa samostojne Slovenije na vladi leva stran, ne vem zakaj se vsajate.
zibertmi
26. 06. 2023 18.47
+4
argumentov je kolikor hočeš samo prebrat se vam jih ne ljubi,ali jih ne smete
Brakedirt
26. 06. 2023 19.39
+2
levaki so na trstenjakovi, ne povzrocaj zmede levak.
Pia lea
26. 06. 2023 18.39
+4
Poln kifer tega SDS... Kot da so oni boljsi.... Kriza v zdravstvu je ze veliko let, ne samo sedaj, ko vlada Gibanje... Kaj je pa naredila SDS v zdravstvu??
apage
26. 06. 2023 18.41
-5
Em, ja, so boljši... toliko kot ta vlada krade in nas obira in slabša življenje navadnih ljudi, desna ne bo nikoli. Če tega ne razumeš oziroma ne vidiš, pač odpri oči in začni razmišljat s svojo glavo.
zibertmi
26. 06. 2023 18.53
+3
desna je pokradla in bila prisotna pri krajah ,da bodo plačevale generacije.nič drugega ni potrebno povedat,le to ,da je sds okradla upokojence leta 2012 za 25% ,ko je odmerni odstotek za upokojitev padel i največ in to na 57%,dodali so še zujf,ki nam je vzel še 8.5% zaradi zamrznitve uskladitev.reforma se je sprejela do leta 96 in sds je bil takrat za.popravil je to cerar.odmerni odstotek se je začel zviševat in uzakonila se je minimalna pokojnina za 40 let delovne dobe,kar za mnoge ni čisto pravično,ker nekateri niso toliko vplačali v blagajno za tak znesek pokojnine,lažje pa preživijo.in sds je bil tudi za pokojninsko reformo,ki je uzakonila vložek od plač v blagajno,ki je bil prej 15.5% sedaj samo 8.5%.vsaka vlada ,ki nastopi mandat ima večino v parlamentu in lahko spremeni zakone od pokojninske ,zdravstvene,plačilp prispevka za rtv,dolgotrajno oskrbo.itd,nič od tega se ni spremenilo v časih vladanja sds-nikoli
TimTom
26. 06. 2023 18.37
-2
Tole zdej je zelo prefinjena reinkarnacija velike Srbije
zibertmi
26. 06. 2023 18.37
+1
Interpelacijo vlagajo tisti, ki so imeli 3x možnost, da se lotijo kakšne reforme. NITI ENE V TREH MANDATIH ! Imeli so drugačne programske načrte, lahko ugibate.
apage
26. 06. 2023 18.42
-2
Pa saj levi so imelo pa več kot 3x možnost, pa tudi niso...
zibertmi
26. 06. 2023 18.45
+0
desni ste bili prisotni v 10 setih vladah,nekajkrat ste vlado tudi vodili,samo enkrat vam je ratalo preko volitev.podkupovanje ni poceni,da vladaš,usidrali ste se v vsa državna podjetja,krivi nikoli nič kljub temu ,da je vse dokumentirano in to ne samo v medijih,temveč v uradnih listih in poročilih,kot tudi sestave vlad.ta je 15.sta
apage
26. 06. 2023 18.49
-3
Smo bili? Če komentiram nasprotno je to demokracija, ni potrebno s prstom kazat na nekaj česar ne veš. Pač ni mi razumljivo to, kar ta vlada počne in pika! Če ti vidiš v tej vladi dobra dejanja pa ne vem kaj je narobe, da to državljani ne občutimo? S tako udobno večino, ko sprejemajo vse povprek bi se res dalo ogromno narediti. Kaj boš rekel, če v 4 letih ne bo nič? Kaj po tem?
zibertmi
26. 06. 2023 19.00
+2
ne sprenevedaj se in ne preusmjaj pozornosti, če bi pustili nekomu delat bi mogoče kaj ratalo.enkrat bo moralo ne glede na ceno.koštrin je sam povedal,da so se vedno dogovarjali za plače pod mizo.brecel je naštel že pred leti mnogo in še več korupcije ,ki se je ne da izkorinit.fides je ves v članstvu sds in ves dela še pri zasebnikih,nič novega,fakin je povedal ,da je kadra dovolj ,ko je bil minister,pa je moral nekako odit,lobiji so preveliki.janez pa dodaja v parlamentu,ko je opozicija in na vse načine,podle seveda,bi rad prišel do korita ali bolje rečeno do blagajne,pa četudi jo je izpraznil za par generacij ,nas bo pa zalzfal,saj to zna,saj nas je spravil v bankrot leta 2008,zartadi bančne luknje,nezavarovanih kreditov in neplačevanje davkov.na to je dodal še podpis za teš 6.odletel s stola ,da je lahko vlagal interpelacije novi vladi,ki jo je seveda za vse okrivil.to on zna,kot kalimero-to je krivica zares
TimTom
26. 06. 2023 18.34
-1
Kdaj je pa že bilo kaj od kakega primorca