Slovenija

'Ne glede na ustrahovanja, ob nepravilnostih ne smem biti in ne bom tiho'

Ljubljana, 22. 09. 2022 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon. Očita ji zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah. Fajonova je v odzivu na interpelacijo povedala, da ni presenečena, saj da naj bi se ta že dalj časa pripravljala. Povedala je, da ji je z interpelacijo v pogovoru grozil tudi veleposlanik v ZDA.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Tanjo Fajon
    02:59
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Tanjo Fajon
  • Iz SVETA: Nova interpelacija
    04:26
    Iz SVETA: Nova interpelacija

Kot je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Franc Breznik, je razlog za interpelacijo proti Tanji Fajon zloraba diplomatsko konzularnih predstavništev Republike Slovenije zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za podporo kandidatki za volitve predsednika Republike Slovenije. Pa tudi kršitev 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu ni predhodno seznanilo predsednika republike, kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev. 

Franc Breznik
Franc Breznik FOTO: SDS

Spomnimo, predsednik republike Borut Pahor se je v torek odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. A odločitev vlade za odpoklic je označil za nesorazmeren ukrep, zunanji ministrici oz. vladi pa tudi očita, da se ni z njim posvetovala še pred sprejeto odločitvijo, kakršna je bila praksa doslej. 

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal "kričač". Odprl je pomembno vprašanje zlorabe državnih resursov, kar je velika kršitev, in je ravnal v skladu z zakonom, po katerem mora diplomat varovati pravice in interese državljanov Slovenije, je dejal Breznik.

 Ministrici je sicer Breznik tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Kosova to zanikala.

Tanja Fajon pravi, da se interpelacije ne boji.
Tanja Fajon pravi, da se interpelacije ne boji. FOTO: Aljoša Kravanja

Fajonova je v odzivu na interpelacijo povedala, da ni presenečena ob vložitvi interpelacije. "Med petkovim pogovorom s Kajzerjem, ko sem se mu zahvalila za njegovo delo, mi je že sam zagrozil z interpelacijo. Ti dogovori o vložitvi interpelacije so v ozadju očitno že potekali." Fajonova je dejala, da bo ta interpelacija priložnost, da javnosti predstavi svoje delo zunanje ministrice in delo ministrstva.

Ob tem je dodala, da z vsebino interpelacije še ni v celoti seznanjena. "Na očitke bom odgovorila v svojem nastopu v DZ. V tem primeru, kot v vsem svojem ravnanju do zdaj, sem vedno spoštovala zakonodajo RS." Znova je ponovila razloge za odpoklic Kajzerja.

Fajonova je povedala, da ne drži, da Pahor ni bil obveščen o odpoklicu. "S predsednikom sva se o odpoklicu pogovarjala na kratko na Brdu tri dni pred sejo vlade. Do seje vlade smo imeli kar nekaj pogovorov. Vse informacije smo kabinetu predsednika sporočili. Očitno se v ozadju odvija tudi politična igra." Ob tem je izpostavila, da v zakonu ni posebej določeno, kako poteka proces posvetovanja. 

Zunanja ministrica je dejal, da ne razume nezadovoljstva, samo zato ker je ukrepala proti nepravilnostim. "V kakšni državi živimo, da trikratni predsednik vlade lahko na Twitterju objavlja fotografije depeš. Neglede na ustrahovanja, ob nepravilnostih ne morem, ne smem biti in ne bom tiho." Ponovila je, da je bil ukrep sorazmeren.

Fajonova je že v torek v New Yorku zatrdila, da je Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah, zato je bil njegov predčasen odpoklic nujen. Z odločitvijo o odpoklicu po njenem mnenju namreč ščitimo interese naše države.

Interpelacijo je po seji sveta Gibanja Svoboda komentiral tudi premier Robert Golob, ki je očitke označil za "manever" SDS, ki da je "non stop v predvolilni kampanji". "Kot opozicija imajo do tega vso pravico in se bodo pač tega posluževali, na noben način pa ti njihovi manevri ne morejo vplivati ne na trdnost koalicije, še manj pa na trdnost ali pa odločenost vlade, da dela naprej svoje ukrepe, tako kot je pravilno in tako kot smo dobili mandat na volitvah," je dejal premier.

Pojasnil je tudi, da ni v sporu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je izrazil nezadovoljstvo, ker da v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah ni bilo posveta z njim pred odločitvijo vlade za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot je dejal Golob, se s Pahorjem poznata "že 40 let in več" in da vsako njegovo kritiko vedno jemlje dobronamerno. Menil je, da je prišlo do "nekega spora, tam kjer ga ni".

V SDS so sicer prvo interpelacijo v tem mandatu vložili zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Očitajo ji zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Koalicija očitke zavrača kot neutemeljene, Bobnarjeva pa poudarja, da se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ne boji.

Špekulira se tudi o morebitni interpelaciji zoper ministra za obrambo Marjana Šarca. Predsednik SDS Janez Janša je namreč na Twitterju med drugim ocenil, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo". Slednji bi utegnili biti naklonjeni tudi v NSi. Matej Tonin je sicer dejal, da je za takšno potezo še prezgodaj, saj vlada pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer še ni odpovedala. "Interpelacija se bo zgodila potem, ko bo posel odpovedan. Dokler ni, je to skakanje na suho," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (716)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ladko Lipovsek
23. 09. 2022 12.28
-1
preizkavo, kot so jo izvedli pri Trumpu, bi morali narediti pri janša-tu. Kaj bi kaj našli!
ZDENKO 1
23. 09. 2022 10.12
-1
Članek glede dviga davkov ste že umaknili, storm ni po volji vašega velikega vodje ptičev.
kalinka
23. 09. 2022 08.59
+1
trnuljčica še spi ,samo sanja in sanja
kalinka
23. 09. 2022 08.58
+1
a, brgleza pa ste hitro dali v arhiv ,da ga pozabimo
Ugovor vesti 133.člen
23. 09. 2022 08.42
-2
Ena sama sreča te nesrečne koalicije za ljudi in domovino. FA TA pa najsrečnejša oseba na svetu.
rogla
22. 09. 2022 21.58
+5
Skrajno desni, kultura dialoga vam je tuja. "Vaš" je nikoli ni doumel in je nikoli tudi ne bo. In vi sledite nekomu, ki je zapisan kot neljubitelj Slovencev?
resslovenka
22. 09. 2022 21.57
+7
Saj res, je Breznik že raztalal čebulo in banane, tam, na svojem koncu? O tem pa nič? Aja, o "naših" se ne pisari. Pa če je še tako "" mutno". 😏
Cool8
23. 09. 2022 09.11
+1
?ebula
22. 09. 2022 21.55
+2
So SDS-ovski siromački še kako razdrli. Sam vprašam?
frenk707
22. 09. 2022 21.46
+3
Pacient je ukazal splošno mobilizacijo janševcev,... od zdravniškega sindikata, diplomacije,.... tovarne laži, parlamenta in cerkve v boju proti Golobovi vladi, ampak..... ne bo uspelo, ta vlada ima mandat ljudstva, da opravi z janšizmom, ministri pa imajo 53 glasov podpore v parlamentu, si predstavljate janševci.... 53 glasov, kaj takega se vam še ni zgodilo... in se vam tudi nikoli več ne bo!!
mariborviola
22. 09. 2022 21.26
+1
Slovenec963
22. 09. 2022 21.23
+3
Tako je, obsoditi tistega ki razkrije koruptivnost ne pa tistega ki to dela....LEVAKI nepotizem, mahinacije, kraja, vam je v duši in kot taki grete v grob....!?
mendotri
22. 09. 2022 21.17
+1
Franca pa napravljen kot klovn...
aijtfia
22. 09. 2022 21.11
+10
ta medji bo branil posiljevace do konca! In to podpirata Tanjai na kvadrat! ne moreš verjeti, PLEŠEMO!!!
Betuul
22. 09. 2022 21.10
+3
V politiki je pač treba delati prav ! Zdaj kdo bo komu dovolil je brez predmetno! Pomembno je pa to ! Da Kajzer ostaja v ZDA ! Neglede na ✍️podpisovanje ; je borči tako ali tako 🧳na odhodku!
OvcjiPastir
22. 09. 2022 21.08
-10
Golobek je zelo dober predsednik vlade. Lahko smo veseli, da ga imamo, jajo pa se naj skrije v tisto mišjo luknjo trstenjakarsko.
crni jezdec
22. 09. 2022 21.05
+3
fajonove je vecv hlacah kot gologlavega jadtreba
crni jezdec
22. 09. 2022 21.04
-2
toliko masla kot ga ima celavac na glavi ga nimajo vsi kriminalci v sloveniji tko da ne vem a maste res sdsovci samo osnovno solo dokoncano da ne znate z svojimi butarami razmisljati da navijate za zapornika in preprodajalca orozja
bonkintos
22. 09. 2022 21.03
+6
NAŠI levičerji pojdite pomagati svojemu prijatelju Putinu da bo lahko ŠE NAPREJ teroriziral majhen narod brez ustreznega oro žja za obrambo svoje države.
piljan
22. 09. 2022 21.07
-2
Bonko svečka mala,počasi,te bo celo noč glavica bubala.
bonkintos
22. 09. 2022 21.13
+0
?ebula
22. 09. 2022 21.02
-2
Bogi SDS-ovčki. Smilijo se mi, saj je njihova diagnoza - neozdravljiva bolezen!
User300173
22. 09. 2022 21.00
-2
SDS z Puklastim na čelu so navadni burkezi in zgage, brez osnov komuniciranja. Ko ni po njihovo so užaljeni kot pred oltarjem zapuščene neveste. Ubogi mentalni provincialni domicila JV Rovt.