Slovenija

SDS Goloba obtožil veleizdaje. Premier: Ljudje ne rabijo tega nastopaštva

Ljubljana, 18. 12. 2023 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaja Kobetič, M.P.
Komentarji
0

Predsednik vlade Robert Golob je znova stopil pred poslance in odgovarjal na njihova vprašanja. In tudi tokrat se je moral soočiti s kritikami opozicije. Stranka SDS je na primer dejala, da se bo v zgodovino Slovenije zapisal kot najslabši premier in veleizdajalec. Na ostre besede pa Golob, da takšnega nastopaštva ne bo komentiral, saj da želi opozicija s tem le vnašati nemir. Kaj pa pravi na napovedi, da se bo Slovenija v prihodnje soočala z ilegalnimi migracijami?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nezakoniti prestopi meje
    03:03
    Iz 24UR: Nezakoniti prestopi meje
  • Iz SVETA: SDS Goloba obtožil veleizdaje
    03:23
    Iz SVETA: SDS Goloba obtožil veleizdaje
  • Iz SVETA: Ali Hrvati dobro varujejo mejo?
    02:56
    Iz SVETA: Ali Hrvati dobro varujejo mejo?

Premier Robert Golob je letos še zadnjič stopil pred poslance, zaradi bolniške odsotnosti pretekli mesec pa so ga v parlamentu pričakali s kar dvojnim paketom poslanskih vprašanj. Za začetek pa so izbrali vselej zimzeleno temo - ilegalne migracije.

"Nobena evropska država, ne majhna, ne velika ne tista, kjer se migranti dejansko potem tudi naselijo, ne tista, preko katere potujejo, ali tista, ki je na zunanji meji, ne more tega vprašanja reševati samostojno. To vprašanje lahko rešujemo edino in samo skupaj," pravi predsednik vlade. To je bilo njegovo pojasnilo glede soočanja s skoraj 100-odstotnim porastom ilegalnih migracij.

Vendar pa premierjeve besede niso prepričale poslanca SDS Branka Grimsa, ki meni, da vlada deluje samovoljno. "Za hrbtom državnega zbora ste najprej dali soglasje k večinskemu odločanju, torej k preglasovanju. To pomeni, da Slovenija ne more več uveljavljati svojih interesov. V zgodovino samostojne Slovenije boste šli kot najslabši premier vseh časov in, ker je treba to imenovati s pravim imenom, kot veleizdajalec Republike Slovenije," je dejal.

Branko Grims in Robert Golob
Branko Grims in Robert Golob FOTO: Bobo

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je Grimsa okarala, da so bile njegove besede nedopustne, da je šel predaleč. "Poslanska imuniteta vas ščiti pred kazensko, ne pa tudi pred civilno odgovornostjo," ga je opomnila.

"Migracije so tako velik problem, da je kakršnokoli nastopaštvo, ki smo mu priča, v resnici namenjeno samo temu, da vnaša nemir v državo. Ljudje ne potrebujejo nemira," pa je Grimsovo kritiko komentiral Golob.

Tokovi so namreč nadzorovani, sodelovanje s sosednjimi državami zgledno, dodaja premier. In še, da je tudi slovenska policija uspešna. "Zaradi tega imamo sicer v pravosodju problem s polnimi zapori tihotapcev, ampak se ne bomo ustavili. Govoriti torej o tem, da se nadzor ne izvaja, da nadzor ne daje rezultatov, je nekaj, kar je v resnici čisto zavajanje in laž," je dejal.

A Grims je vztrajal. "Je Slovenija pod Golobovo vlado prestopila zdaj v tabor tistih, ki zagovarjajo preglasovanje? To seveda za majhno državo, kot je Slovenija, pomeni, da ne bo mogla več uveljavljati svojih vitalnih interesov."

'Vsi vemo, da so težave v izvornih državah'

A stališče premierja, da se lahko proti ilegalnim migracijam uspešno borimo le skupaj z ostalimi državami, ponavlja tudi notranji minister Boštjan Poklukar. Slovenija bo sicer nadzor na svojih mejah podaljšala še vsaj do poletja, a bolj kot tovrstno gašenje požara, je slišati, da so potrebne sistemske rešitve. "Vsi vemo, da so težave v izvornih državah," je poudaril Poklukar.

Pa tudi premier: "Ravno to, da se tudi na nivoju Evropske unije z Afganistanom kot z izvorno državo ne ukvarja nihče, je glavni razlog. Tretjina vseh ilegalnih migrantov v Slovenijo pride iz Afganistana. S tem, da iztržimo te ljudi iz kriminalnih združb: edino na ta način učinkovito integrirati v delo naše družbe."

Z integracijo migrantov pa se ukvarja tudi novembra na vladi potrjena prva tovrstna strategija integracije tujcev, še dodaja Golob.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3