Slovenija

Kdo je v javnost posredoval dokumente?

Ljubljana, 22. 01. 2010 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Vizjak na sredini izredni seji pokazal dokumente o kreditih NLB Ultri, je banka sprožila že drugo preiskavo o uhajanju dokumentov iz banke v javnost. Na osnovi ugotovitev bodo neznanega storilca ovadili policiji.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so sprožili preiskavo, kako so lahko dokumenti o kreditih zagorskemu podjetju Ultra, s katerimi je v sredo na izredni seji DZ razpolagal poslanec SDS Andrej Vizjak, prišli v javnost. To je že druga preiskava uhajanja dokumentov iz NLB, ki se nanašajo na kredite Ultri.

Andrej Vizjak je v sredo na seji razkril dokument o kreditih podjetja Ultra.
Andrej Vizjak je v sredo na seji razkril dokument o kreditih podjetja Ultra. FOTO: Dare Čekeliš

V zvezi z domnevnim uhajanjem dokumenta z zaupnimi informacijami v javnost je uprava NLB nemudoma sprožila ustrezne postopke za ugotavljanje odgovornosti, so povedali v omenjeni banki. Uprava bo na osnovi ugotovitev namreč imela možnost, da sproži kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.

Kot je znano, je Vizjak omenjene dokumente pokazal v sredo na seji DZ, na kateri je menil, da je Ultri v času skorajda zaustavljene kreditne aktivnosti bank uspelo priti do kreditov na podlagi političnih kriterijev. Eden od solastnikov je namreč minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.

Po Vizjakovih besedah gre za avtentične dokumente NLB, ni pa povedal, kako je do njih prišel. "Ljudje ne morejo poslušati tega, kar govorite, ljudje ne morejo poslušati eklatantnih laži in so nam posredovali dokumente, ki pričajo, da je aprila lani Ultra zaprosila za reprogram posojila," je očital Golobiču, ki je trdil, da Ultra ni reprogramirala posojil.

Kazenska ovadba

NLB je eno kazensko ovadbo že vložila junija lani, potem ko so nekateri slovenski mediji objavili, da ima Ultra za okrog 6,3 milijona evrov nezavarovanih posojil. Ker na osnovi interne preiskave ni bilo mogoče ugotoviti, kako so podatki prišli v javnost, je banka pri PU Ljubljana vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper neznanega storilca.

V tistem dokumentu je bilo zapisano, da so krediti Ultre nezavarovani, zato bo vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem od parlamentarne preiskovalne komisije, katere članica je, zahtevala raziskavo, kako je taka oznaka prišla v dokument.

NLB je sprožila že drugo preiskavo uhajanja dokumentov iz banke, ki se nanašajo na kredite Ultri.
NLB je sprožila že drugo preiskavo uhajanja dokumentov iz banke, ki se nanašajo na kredite Ultri. FOTO: Blaž Garbajs

Dokument s strani NLB z dne 18. januar, katerega podpisnika sta predsednik uprave NLB Božo Jašovič in član uprave NLB David Benedek, je namreč jasno pokazal, da so bili vsi krediti Ultre zavarovani, je danes sporočila poslanka Zaresa.

"Glede na to, da naj bi bil en izvod dokumentov o kreditih Ultre natisnjen v pisarni tedanjega predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča, nas zanima, v kateri fazi je prišlo do tega, da je bilo v dokumentu, s katerim je razpolagal Vizjak, zapisano oziroma označeno, kot da krediti Ultre niso zavarovani," je zapisala.

Ob tem Zalokar Oražmova meni, da je skrajni čas, da bi parlamentarna preiskava potekala na podlagi verodostojnih dokumentov in ne na podlagi anonimk, nepreverjenih izjav in podobnega. DZ je preiskovalno komisijo, katere naloga je razčistiti sume klientelizma in korupcije pri ravnanju visokošolskega ministra, ustanovil lani jeseni.

SDS: Golobič izkoristil svojo zadnjo priložnost!

Gregor Golobič je, tako Vizjak, lagal tudi o reprogramiranju kreditov Ultri.
Gregor Golobič je, tako Vizjak, lagal tudi o reprogramiranju kreditov Ultri. FOTO: Miro Majcen

SDS pa se je na sredino izredno sejo odzvala na svoji spletni strani. "Če imajo javno izrečena stališča predsednika države še kaj veljave, potem je Gregor Golobič v sredo izkoristil zadnjo priložnost in bo odstopil,“ so tako zapisali v SDS, pri čemer se sklicujejo na izjavo predsednika Danila Türka ob izbruhu afere 10. junija lani. Ta je takrat namreč dejal, da je prikrivanje dejstev pred javnostjo moralno zgrešeno in napaka, tako moralna kot politična. Vendar pa "je treba človeku, ki je naredil napako in jo priznal, dati drugo priložnost, ki pa je tudi zadnja".

Golobič je sicer po sredini seji dejal, da njegove izjave o reprogramiranju kreditov niso bile laž, saj je izhajal iz dokumentov, ki jih je imel na razpolago, za dokument, ki ga je predstavil Vizjak, pa do seje ni vedel.

Z ministrstva so sicer sporočili, da Golobič zaradi odsotnosti (trenutno je na Nizozemskem) tega zaenkrat ne bo komentiral.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
23. 01. 2010 18.48
SEVEDA LAŽNJIVEC JE ODHITEL NA NIZOZEMSKO, DA SI PRIDOBI NEKAJ ČASA IN POGLEDA ČE OBRESTI LAUFAJO. CVETKA ORAŽADA PA BO RAZISKALA KAKO JE TAKA OZNAKA PRIŠLA V DOKUMENT. SEVEDA SE TUDI NJEJTRESEJO HLAČE KI V TAKEM DREKU STOJI.
bron
23. 01. 2010 18.38
KMALU GA BO TURK ODLIKOVAL ZA ZASLUGE LAŽNJIVCA ALI SI JIH BOSTA PA KAR IZMENJALA NA SKRIVEM KRAJU BREZ SRAMU LAŽNJIVEC IN POTRATNEŽ.
bukefal
23. 01. 2010 18.19
Me pa res zanima, če je še kje na svetu minister za visoko šolstvo in znanost falirani študent, ki je po dolgih letih le s težavo prišel do diplome. Kako težko požirajo slino naši univerzitetni profesorji, znanstveniki in akademiki, ki spadajo pod resor zofofila GG-ja, he, he.
bukefal
23. 01. 2010 18.11
M-teorija 23.01.2010, 16:55 - Tudi o novih dejstvih sem že povedal, če bi res še bil zdraven pri Ultri ne bi nasedal informacijam novinarjem in nova dejstva ne bi bila presenečenje. Si pa res pravi vojak revolucije, da zagovarjaš takega lažnivca, tajkuna in prevaratna našega davčnega sistema. Ta tvoja navedba je izjava popolnega zaslepljenca. "Ne bi nasedel novinarjem in ne bi bil presenečen"!?! Pa saj nisi resen, he, he.
sebo-x
23. 01. 2010 17.14
Danes je pa ta zemlja v vnjolah vredna koliko ?
Buena Vita
23. 01. 2010 17.12
m-teorijca kaj se umikaš pred argumenti,ali se sramuješ koga zagovarjaš
sebo-x
23. 01. 2010 17.07
Pa še vprašanje, kdo pa ne bi priznal, ko so ga s prsti dobili v marmeladi ? Po drugi strani se moraš še vprašati zakaj je lagal, pa ni lagal zato, da bi zaščitil Ultro ...
Buena Vita
23. 01. 2010 17.06
golobič je nedolžen dojenček v koži krajta ali zvečarke
M-teorija
23. 01. 2010 17.05
sebo-x 23.01.2010, 17:01 Ma toliko me pa spet ne plačujejo da bom še to raziskoval. Moram nehati, adijo.
sebo-x
23. 01. 2010 17.01
Ali pa pogej na netui kdo je lastnik nabiralnikov na Nizozemskem tam imaš pravico do vpogleda, tam nič ne skrivajo ...
M-teorija
23. 01. 2010 17.00
mami5523.01.2010, 16:480 lukas000 23.1. 1:54 po tem tvojem komentarju oziroma pavljici, ja če golobič ni nedolžen, pol ni nihče . Predvidevam da si mislil "kriv " in ne "nedolžen" Če pa je to pravljica mu moraš vsaj priznati, da ima domišljijo. Te povezave, ki jih je naštel v štabu SDS tuhtajo cele mesece, pa še ne držijo tekočine.
sebo-x
23. 01. 2010 16.58
Pa vendar ga je Vizjak zadnjič v parlamentu slekel do golega .... Miki moj, drži vse, kar sem spodaj naštel, najdi si oddaje o tem v arhivu ali na you-tube, mi je čisto vseeno ....
M-teorija
23. 01. 2010 16.55
Samo za prvo drži. Razloge zakaj je to naredi sem povedal, pa da je priznal, tudi. Vse ostalo so konstrukti in podtikanja, ki sem jih tudi že komentiral. Tudi o novih dejstvih sem že povedal, če bi res še bil zdraven pri Ultri ne bi nasedal informacijam novinarjem in nova dejstva ne bi bila presenečenje. Sedaj, ko ima status preiskovanca in bo lahko imel vpogled v dokumente bo druga zgodba in komaj čakam na soočenje pred komisijo ali z Trolom. Zadeva bo zgledala kot s Slakom ko je na soočenju kar čivkal o lažeh, potem, pa se je moral držati za pult, da je lahko nadaljeval z odajo.
sebo-x
23. 01. 2010 16.52
Vse dejstva so zlahka preverljiva, sploh, ko so jih 3/4 od teh našli novinarji sami .... On se je zlagal tolikokrat, da to tam sploh šteti več ne zna, v zrelih državah, bi ga že zdavnaj za eno od naštetih "napak" za vedno politično "upokojili" Sicer sem pa mnenja, da katerega iz katerekoli strani pri nas dobijo, naj sledi adijo !
mamica55***
23. 01. 2010 16.48
lukas000 23.1. 1:54 po tem tvojem komentarju oziroma pavljici, ja če golobič ni nedolžen, pol ni nihče .
sebo-x
23. 01. 2010 16.46
Zlagal se je o deležu v Ultri, višini in vrednosti deleža, Kosovi komisiji je prijavil PRECEJ manj premoženja, zlagal se je o obstoju nabiralnikov v tujini, zadnjič pa spet o kreditih samih, ki so zanj novo dejstvo .... Pa kaj si ti iz Butal ???
M-teorija
23. 01. 2010 16.42
sebo-x23.01.2010, 16:350 Sicer je bilo pa dokazov o Golobiču, tako mimogrede, več kot dovolj.... Pa če bi bili dokazi in če bi bilo vse res , bi bil že v kraju po katerem je poimenovana ena od vrst hrastov.
sebo-x
23. 01. 2010 16.35
Sicer je bilo pa dokazov o Golobiču, tako mimogrede, več kot dovolj....
M-teorija
23. 01. 2010 16.32
sebo-x23.01.2010, 16:26 Najbolje bi bilo, da GG neha vdihavati O2 (to bi verjetno bili, še najbolj veseli), ker ga v nasprotnem lahko obdolžijo, da ga dobiva na priviligiran način.
sebo-x
23. 01. 2010 16.26
M -teorija Eno je, če jo dobiš po političnih vezah z vkjučenim "popustom", drugo je, če jo kupiš po ceni, tolikor, kolikor je vredna, pa spremeba namembnosti pod pokroviteljstvom Klavdija J., občinskega svetnika KJ, ki je mogoče že za zapahi ?