Slovenija

SDS in NSi vložila zahtevo za preiskavo glede domnevno ukradenih otrok

Ljubljana, 24. 04. 2024 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozicijski stranki SDS in NSi sta vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zvezi z morebitno odgovornostjo funkcionarjev zaradi suma, da so sodelovali v primerih odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, kar naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajalo med letoma 1965 in 1991.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob vložitvi zahteve povedala poslanka SDS Alenka Jeraj, naj parlamentarna preiskava ugotovi, ali so morda nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja kakor koli vplivali na omenjena dejanja, ter ugotovi, čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do primerov storitev kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe.

Prav tako naj preiskava po njenih besedah ugotovi povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu.

"V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi se predvsem v 70. in 80. letih dogajala na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. S tem se intenzivno ukvarja društvo Izgubljeni dojenčki Beograda, ki je pred leti obravnavalo tudi več deset primerov, povezanih s Slovenijo," je dejala poslanka SDS.

Novorojenček
Novorojenček FOTO: Dreamstime

Jerajeva je ob tem navedla nekaj primerov otrok, ki naj bi umrli takoj po rojstvu ali v nekaj dneh, njihovim staršem pa jih niso dovolili pokopati, prav tako naj bi bila dokumentacija pomanjkljiva oziroma naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti.

Društvo staršev ukradenih otrok v Sloveniji, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je pred časom parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter pristojnim državnim organom posredovala obsežno gradivo, v katerem so doslej obravnavali že skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah.

Čeprav so problematiko pred slabim letom predstavili omenjeni komisiji in je takratna ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar zagotovila, da bodo državni organi storili vse, kar je potrebno za razjasnitev zadev, se po besedah poslanke Jerajeve zdaj dogaja ravno obratno.

Prosilci namreč še težje pridejo do dokumentov in informacij, prav tako pa ni zaznati, da bi Policija zaslišala zdravniške ekipe in druge ljudi, ki se, še posebej v Mariboru, pojavljajo v več primerih. Kriminalisti kljub obljubam tako po besedah poslanke niso obiskali niti Šeremet Kalanjeve, da bi jim predala dokumentacijo.

Pri vložitvi zahteve za preiskavo je sicer na družbenem omrežju X prišlo do nekaj trenj med obema opozicijskima strankama, in sicer o tem, čigava je bila pobuda za sprožitev preiskave.

Kot je o tem danes pojasnila Jerajeva, ki bo v skladu z dogovorom tudi vodila parlamentarno preiskavo, so zahtevo že oktobra lani pripravili v poslanski skupini SDS in jo v podpis ponudili tudi skupini NSi. Ta naj bi takrat podpise pogojevala s tem, da bi preiskavo tudi vodila, ker v SDS na to niso pristali, pa se je zadeva za nekaj časa ustavila.

"Po ponovnih pogovorih so se odločili, da bodo podpise prispevali. Morda je prišlo tudi do kakšnega komunikacijskega šuma med njihovo vodjo poslanske skupine, ki je komuniciral z nami, in predsednikom stranke," je domnevno napačno interpretacijo Mateja Tonina, da bo SDS prispeval svoje podpise, v oddaji 24ur zvečer komentirala poslanka Jerajeva.

Premier Robert Golob je v zvezi z omenjeno tematiko ta teden na seji DZ na vprašanje poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja pojasnil, da naj bi bilo od 59 primerov 45 že končanih, 14 primerov pa je še odprtih. Zagotovil je, da bo vlada predstavnikom mater ponudila vso podporo, prav tako je država zagotovila sredstva za izvajanje DNK-testov.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domče
26. 04. 2024 08.43
Kdo je tukaj sploh omenjal Goloba. To je samo zelo hud primer kršenja človekovih pravic. SDS in NSI so samo hoteli poudariti, da treba tole rešit. Če pa že gledamo kdo koga črni Janez Janša je bil obtožen vsega in svašta in to zmeraj pred volitvami in kaj so mu dokazali???
VoxP
24. 04. 2024 21.53
+1
Kaj Ja Ja in preostala banda ni sigurna od koga so???? ali pa jim lastni tastari ne prijajo in iščejo izgovore da so bili ukraeni in iščejo primerne roditelje
peresni
24. 04. 2024 19.21
+0
Zakaj potem ni preiskovalnih komisij za preprodajo orožja, zaprisege požegnanih domobrabrancev Hitlerju sredi Ljubljane? Tonin, Grims....kje so pobude?
peresni
24. 04. 2024 19.22
Imamlastnomnenje ..nisem prej videl tvojega komentarja😎🫣
SREBRNIBREG.
24. 04. 2024 17.49
+3
Ampak to res presega mejo vsake najmanjše normalnosti. Oni bi sedaj ustanovili parlamentarno skupino katera bi raziskovala dogajanje izpred nekih 60 let. Saj ste pa bili na vladi pa bi takrat raziskali. Ali tudi to hočete Golobu na hrbet naložiti čeprav takrat še na svetu ni bil? Zmožni ste tega. Tako po zlobi kot nespameti.
ImamLastnoMnenje
24. 04. 2024 16.06
+6
Danes je velik praznik, druga obletnica druge osvoboditve Slovenije, ko smo velikega svečenika sekte in njegove vazale poslali na politično smetišče zgodovine, naj bo to za vedno. da smo imeli takrat še kako prav, dokazuje tudi tole nekoristno brskanje po zgodovini, ki ne bo izboljšalo življenja skoraj nobenemu prebivalcu Slovenije, razen seveda članom te komisije, ki bodo zaradi tega imeli višjo plačo. Brskanje po zgodovini je edino, kar sekta obvlada, a začuda niso omenjali sramotne prisege njihovih političnih predhodnikov največjemu morilcu v zgodovini, ki se je zgodila pred 80-imi leti na Plečnikovem stadionu v Ljubljani. Prodali so slovenski narod morilcem. In njihovi sodobni nasledniki, zbrani v sekti in njeni vazalni stranki, jih še sedaj imenujejo domoljubi. Sprevrženo do konca! Istočasno so se partizani borili za izgon morilcev iz Slovenije. kdo je tukaj domoljub in kdo narodni izdajalec?
slovenc59
24. 04. 2024 18.14
+3
Na pol ovca
24. 04. 2024 15.47
+5
Spet odvratno nabiranje cenenih političnih točk na nekih dogodkih ki so se bojda dogajal na jugu NE v Slo, še enkrat na jugu NE v Slo a očitno JJ ne more pozabit svojega glavnega mesta in SKJ
Yoka Nono
24. 04. 2024 15.43
+7
Potrebno pa je še preiskava vse zlorab in posilstev otrok v RKC.
Yoka Nono
24. 04. 2024 15.39
+9
S čem si ti ukvarjajo in manipulirajo!???
Nace Štremljasti
24. 04. 2024 15.33
+8
sds slovenska domobranska stranka ter nsi farji bili ste pri koritu bili ste v vladi pa nič niste naredili glede tega a jerajka ter godčevskih ne vesta da je jufko bil predsednik vlade totalno bolano
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
24. 04. 2024 15.32
+7
Keri populisti. Sam meglo mesajo, da bi si pridobili sekundo pozornosti. Kje so bili s temi vprasanji, ko so bili na vladi. Marš… 🤯
Apostol1
24. 04. 2024 15.25
+9
Zakaj tega niso naredili , ko so bili na vladi. Sam prašam.