Slovenija

Zares: Vajglu izražamo polno podporo

Ljubljana, 16. 12. 2008 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./N.S./STA
Komentarji
90

Na poziv PS SNS in SDS, naj Vajgl odstopi z mesta predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, se je odzvala PS Zares, ki meni, da je zahteva neutemeljena, in nanjo ne pristaja.

V poslanski skupini Zares menijo, da gre v zahtevi opozicijskih poslanskih skupin zgolj za nabiranje političnih točk na znan način in z znanimi temami. Poudarjajo namreč, da je šlo v Beogradu za pogovore zasebne narave in ne za uradni del obiska na konferenci, zato so prepričani, da je zahteva po odstopu Vajgla s funkcije predsednika odbora za zunanjo politiko neutemeljena, in nanjo ne pristajajo.

Vajgl naj bi v Beogradu povedal le to, da bo vlada v zvezi z izbrisanimi uresničila odločbo ustavnega sodišča, kar se odškodnin tiče, pa je ponovil že velikokrat izraženo pravno mnenje. PS Zares

V Zares še poudarjajo, da Ivu Vajglu izražajo polno podporo pri nadaljnjen delu, če pa kdo meni, da je bila Vajglova udeležba na konferenci v Beogradu v nasprotju s pravilnikom in poslovnikom, pa predlagajo, ''da se o tem opravi razprava v okviru kolegija predsednika državnega zbora, ki je za to edini pristojen''.

Jelinčič: 'Trojček' naj odškodnine plača iz svojih žepov

"Poslanec državnega zbora je vedno in povsod poslanec državnega zbora. Njegove izjave so uradne izjave poslanca državnega zbora," je Zmago Jelinčič komentiral izjavo PS Zares, ki je zapisala, da Vajgl v Beogradu ni nastopal kot poslanec državnega zbora.

Sicer pa Jelinčič meni, da udeležba Iva Vajgla na konferenci v Beogradu ni bila v nasprotju s poslovnikom in pravilnikom DZ, ampak je to bila njegova izjava, "ki pravzaprav negira slovensko samostojnost in ki skupaj z nekaterimi drugimi akcijami teži k nekakšni ustanovitvi, združbi nove Jugoslavije".

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl
Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl FOTO: POP TV

Jelinčič je še povedal, da je izjava Iva Vajgla močno razburila slovensko javnost. Če to namerava narediti "levi trojček", naj to plača iz svojih žepov, je zatrdil.

"Še posebej zato, ker naj bi bilo, kot kaže, nagrajenih tistih 12.000 špekulantov, ki si niso želeli urediti slovenskega državljanstva in so bili proti samostojnosti Slovenije," je poudaril Jelinčič in dodal, da je to v nasprotju z vsaj "200.000 drugimi, ki so to zadevo uredili takoj v začetku osamosvojitve".

'Vajgl naj odstopi'

Kot je znano, v poslanskih skupinah SDS in SNS predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgla pozivajo k odstopu zaradi njegovih izjav, ki jih je kot funkcionar državnega zbora dal 10. decembra ob uradnem obisku pri predsedniku odbora za zunanjo politiko srbske skupščine Dragoljubu Mičunoviću. Vajgl naj bi Mičunoviću zagotovil, da bo Slovenija osebam brez urejenega statusa zagotovila status in jim izplačala odškodnine.

Jelinčič in Tanko pozivata Vajgla k odstopu.
Jelinčič in Tanko pozivata Vajgla k odstopu. FOTO: Dare Čekeliš

Vajglova izjava se zdi poslanskima skupinama SDS in SNS sporna predvsem zaradi "razhajanja z referendumsko odločitvijo ljudstva iz leta 2004, ki se je s 95-odstotno večino vseh, ki so glasovali, izreklo proti reševanju vprašanja t. i. izbrisanih z izdajanjem odločb neposredno na podlagi odločbe ustavnega sodišča," pojasnjujeta vodja SDS Jože Tanko in vodja SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Prav tako pa naj bi bila izjava sporna zaradi drugačnega mnenja mnogih uglednih slovenskih strokovnjakov s področja ustavnega prava, ki menijo, da je izdajanje odločb izbrisanim brez ustrezne zakonske podlage ustavnopravno sporno.

Poleg tega bi imelo lahko izplačilo odškodninskih zahtevkov, ki niso omejeni z zakonom, velike in nepredvidene obremenitve državnega proračuna. Po dosegljivih podatkih noben od vloženih odškodninskih zahtevkov ni manjši od 10.000 evrov, najvišji pa znaša dobrega pol milijona evrov.

Napoved izplačila odškodnin v Beogradu ima poleg velikih materialnih tudi izjemno negativne politične posledice. Kot predsednik odbora za zunanjo politiko državnega zbora brez pooblastil DZ Vajgl ne bi smel podajati izjav ali stališč, ki zavezujejo Slovenijo, opozarjata Tanko in Jelinčič.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jan333
17. 12. 2008 11.48
Poglejmo malo v zgodovino: ko so si od leta 1990 dalje danes \"nesposobni\" Rupel in drugi slovenski politiki prizadevali za osamosvojitev Slovenije, je Ivo Vajgl kot desna roka Budimirja Lončarja pridno zagovarjal stališča enotne Jugoslavije. Ni čudno, da še do danes ni mogel pretrgati popkovine z Beogradom.
theta
17. 12. 2008 09.18
levi izdajalci... pojdite v Beograd... tam vas rabijo
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2008 07.58
Hvala bogu da smo si vsaj v nečem enotni: gre za SAMOIZBRIS!!
Buena Vita
17. 12. 2008 06.43
se_kotali vidiš, bolje pozno kot nikoli počasi začenjaš razumeti da se vam bo kolcalo za Janšo, ni bila super vlada,bo pa prišla v zgodovino kot prva demokratična,pod temi sranjoti so celo sodbe začele padat o prepovedi svobode govora in izrazanja,v TRBOVLJAH,SAMO ČAKAMO KDAJ NAS PRIDEJO ARETIRAT ,KER PIŠEMO KAR NAS ŽULJI,PIŠEMO RESNICO
kurcina
17. 12. 2008 03.58
tako ste se razkokodakali kot kure ko zagledajo jastreba . Ne nič ni kriv Vajgl,kriv je Pučnik ,Janša ,ja ja kriv je Jože ,Janez..... Še dobro da imamo kaj vzet Pučniku .Država naj zarubi letališče in proda ,ali pa ga naj prepusti izbrisanim pa naj se oni z njim jebejo.
Jelinčič ima popolnoma prav kot zmeraj.Med temi špekulanti kateri so tudi plesali od veselja kolo ko nas je napadla JLA je bil na prvem mestu tudi Vajgl in se torej ni čemu čuditi glede njegovih izjav ter interesov.
ServerAUTOMATIC
17. 12. 2008 00.03
Vajgel bo zajebal vse nas. Dol z njim, DOL!
ServerAUTOMATIC
16. 12. 2008 23.59
Vajgl ni sposoben za to nalogo. Naj odstopi že enkrat. Obnaša se kot, da je Hrvat.
zakretene
16. 12. 2008 23.34
Zahec ne more nič proti Vajgliću, saj so dobili jasna navodila iz vrhovnega štaba v Beogradu.
Buena Vita
16. 12. 2008 23.23
milkas se podpišem
djimi
16. 12. 2008 23.13
komaj čakam, da gremo spet na volitve pa čimprej
djimi
16. 12. 2008 23.09
takoj naj gredo odkoder so prišli ubrisani pa še vsa ta rdeča golazen naj gre pred njimi če jim tu ne paše potem bo tukaj raj za pridne SLOVENCE za koga smo se borili na barikadah
Buena Vita
16. 12. 2008 22.56
NO ŽIVELI SO NA VELIKI NOGI,PRIVOŠČILI SI VSE MOGOČE VSEENO PA STEGNEJO PETE KOT VSI OSTALI,KOT ZGLEDA SLOVENIJI DELA USLUGO MATI NARAVA, TUD TIST V ŠVIC BO KMALU SEL V VICE
Buena Vita
16. 12. 2008 22.19
ha,ha,ha danes sem na loteriji slučajno slišala ta okorele komuniste da bodo šli na ulice, jezni so na pahorja in njegovo scvadro,kot hudir
RADO62
16. 12. 2008 22.14
Vlada, ki ne zna zaščititi interesov svojih državljanov mora seveda čimprej na smetišče zgodovine, če ne zlepa, pa zgrda... heh
RADO62
16. 12. 2008 21.31
Je pa že več kot očitno, da levica plačuje svoj politični dolg svojemu največjemu volilnem telesu, južnjakom..... heh
RADO62
16. 12. 2008 21.25
Glede Vajgla in Pahorjeve vlade je pa samo še vprašanje časa kdaj bo folk stopil na ulice in zahteval odstop teh dvornih norčkov, ki se prodajo vsaki cipi za par glasov južnih orangutanov.... heh
RADO62
16. 12. 2008 21.22
Je pa dejstvo, da komunisti in SKOJ-evci niso nikoli delali v korist Slovencev, ampak vedno proti. No sedaj pa čakam komentar levičarjev, saj bo ta odločitev udarila tudi njih po žepu.... heh
Buena Vita
16. 12. 2008 21.22
med prebrisanimi so v večini manipulanti,ljudje brez vsakega normalnega ,,,,,, samo okoriščajo se na tujih hrbtih
Braveheart
16. 12. 2008 21.20
leta 91 smo jasno in glasno povedali, da ne želimo več jugoslavije, niti njenih prebivalcev v sloveniji,