Slovenija

Odziv Logarja: Poteza SDS je prekomerna, nisem še sprejel odločitve

Ljubljana, 06. 12. 2023 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., STA, M.P.
Komentarji
1340

Po razpravi na zadnji seji poslanske skupine ni nikakršnega dvoma več, da Anže Logar ustanavlja novo stranko, meni izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke. Ob tem ocenjujejo, da v obstoječih razmerah ni čas za "drobitev demokratičnih sil", ampak je potrebno njihovo združevanje. Logarja sicer ne nameravajo izključiti iz stranke, se pa bodo v prihodnje distancirali od njegovih nastopov. Logar medtem pravi, da odločitve o političnem udejstvovanju zunaj SDS še ni sprejel, potezo stranke pa je označil za prekomerno in nesorazmerno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Merše in Bitenc o Logarju
    09:21
    Iz 24UR ZVEČER: Merše in Bitenc o Logarju
  • Iz 24UR ZVEČER: SDS: Logar očitno ustanavlja novo stranko
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: SDS: Logar očitno ustanavlja novo stranko
  • Iz 24UR: SDS: Logar očitno ustanavlja novo stranko
    03:52
    Iz 24UR: SDS: Logar očitno ustanavlja novo stranko
  • Iz SVETA: Logar in SDS: Razkol resničen?
    03:49
    Iz SVETA: Logar in SDS: Razkol resničen?

V SDS so v izjavi po seji izvršilnega odbora zapisali, da od poslank in poslancev pričakujejo, da bodo spoštovali voljo volivcev in svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volivci oddali svoj glas."SDS je dokazala, da je široka in demokratična stranka in da dopušča odstopanja od enotnega glasovanja celo v primerih, ko gre za ustavne spremembe, kot se je to zgodilo pred kratkim ob drugačnem glasovanju poslanca Logarja," so pojasnili. 

"V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja svojo stranko ali ko se okrog t. i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte," ocenjujejo. 

V stranki ob tem menijo, da "prikrivanje tega namena" vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša "namerno načrtovano zmedo". Po njihovih besedah je v interesu volivcev in pa tudi poštene volilne tekme, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo. 

Janez Janša in Anže Logar
Janez Janša in Anže Logar FOTO: Bobo

Izvršilni odbor SDS sicer ne predlaga izključitve Anžeta Logarja iz stranke oz. iz poslanske skupine. Obžalujejo pa ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter "škodljivo drobljenje sil". 

"Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam," še ocenjujejo. Dodali so še, da nadaljnjih nastopov in stališč Logarja ni več mogoče avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju. 

Logar: Poteza stranke je prekomerna in nesorazmerna

Logar je v odzivu na družbenem omrežju Facebook zapisal, da obžaluje odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripada že več kot 23 let. "Mislim, da je prekomerna in nesorazmerna," je ocenil. 

Ob tem je poudaril, da glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS še ni sprejel nobene odločitve. "To sem večkrat jasno poudaril. V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor," je dodal. 

Po njegovih besedah Platforma Sodelovanja ni družbeno-politični projekt, ampak družbeno-koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji. 

Logar se je novembra po več letih umaknil s čela sveta stranke SDS. Kot je dejal za oddajo 24UR ZVEČER, ga je k odstopu večkrat pozval predsednik stranke Janez Janša. "S tem, ko sem se umaknil, sem razbremenil stranko o tem, kakšni so moji nameni. Namen je politični kapital uporabiti kot sprožilec razprave v platformi," je takrat komentiral Logar. 

A vodja največje opozicijske stranke je na spletu Logarju v odgovor sporočil, da odbor ni sprejel nobene odločitve: "Praktično soglasno je le ugotovil dejansko stanje."

Dodal je še, da, če poslanec ne bo ustanovil stranke v roku enega leta in jih o tem tudi pravočasno obvestil, ne vidi v tem nobenega problema. "Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli," je sporočil. A opozoril ga je še, da, če se bo to kljub vsemu zgodilo, se njegovo sporočilo ne bo dobro postaralo oziroma da se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti.  

NSi: Ne moremo se znebiti občutka o dogovoru med SDS in Logarjem, ne bi bilo prvič

V NSi ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS in njihovega poslanca Anžeta Logarja na politično delovanje slednjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene". "Gotovo ne bi bilo prvič," je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost.

Nova Slovenija dogajanje v SDS in ugibanja, ali gre morda zgolj za "predstavo za javnost", sicer komentirajo zadržano. Vodja poslanske skupine Cigler Kralj pa je poudaril, da vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo. "Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil. V stranki so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne torej do leta 2026, okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba.

Prvak NSi je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Logarjevemu društvu Platforma sodelovanja, ustanovljenemu maja, a z njihove strani dobil košarico.

Na levem političnem polu skeptični do resničnosti razhajanj med SDS in Logarjem

V koaliciji medtem zadržano spremljajo dogajanje na desnici. Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, poudarja Luka Mesec iz Levice, ki meni, da so vprašanja na to temo kot tudi o morebitni spremembi političnih razmerij ta trenutek zgolj špekulacije.

Aktualna vlada ima pred sabo še dve leti in pol mandata, zato je za zdaj po Meščevih besedah pomembno predvsem, kaj jim v tem času še lahko uspe doseči. "Ljudje bodo imeli dovolj časa in možnosti, da se bodo razumno odločali na volitvah," je prepričan. V SD so bili medtem še bolj zadržani ter dogajanja na desnici niso komentirali.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Bobo

Svojih korenin ne more zatajiti nihče, pa je medte dejal šef poslancev Svobode Borut Sajovic. Nekaj prostor za manever je sicer po njegovih besedah po vsakokratnih volitvah, a "v glavnem se ve, kje glasovi, ki izvirajo iz ene korenine, če se ne zgodi kaj posebnega, običajno tudi končajo".

Po rednem sestanku koalicije je dejal, da notranjih razmerij v SDS ter odnosa med stranko in Logarjem ne pozna. "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop," je ob tem komentiral ocene o morebitni ustanoviti nove stranke pod vodstvom Logarja. Kljub temu v teh vidi pomemben signal, da se v slovenski politiki zaključuje določeno obdobje. "Mogoče se odpira več prostora, možnosti za sodelovanje, iskanje skupnih rešitev v dobro države," je dejal. 

Po današnjih odzivih iz SDS tako bistvenih sprememb v političnih razmerjih v parlamentu ne pričakuje. "Vsi, ki smo v politiki, imamo zaupanje volivcev, in prav je, da ljudje v Sloveniji prestopov v drugo politično sfero nikdar in nikoli ne nagrajujejo," je še ocenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1908615
25. 12. 2023 13.35
+1
Logar ima prav, tudj desnosredinske stranke morajo ponuditi kaksen nov obraz tako kot to delajk levicarji ns vsakih volitvah, za tiste volivce, ki jih disedanje stranke ne zadovoljijo
VoxP
08. 12. 2023 11.27
pa še ena sds podružnica. Problem ni biti v sds stranki ampak biti predsednik stranke. In kako se reši problem po slovensko? Tako da ustanoviš novo stranko ki po podružnica matici. Iste ideje - ki so ideje idejnega vodje matične stranke. Tako zdaj imamo dve sds stranki ki pa po zakonu je nemogoče zato pa imamo podružnice.
Kollerik
07. 12. 2023 17.42
+2
Lej no, vsi trije forumski plačani nicki z vsaj 100 podnicki so dodobra preplašeni s temlem Logarjem. Z njim bo šla stranka skrajnih komuno desničarjev na pol in v zaton. Kaj čmu....
Raček Pujsaček
07. 12. 2023 20.18
paru
07. 12. 2023 09.49
+6
Vse skupaj je zrežirano. Logar je pač Janšev satelit, ker mu z drugimi in sedaj še posebej s Toninom, ne uspe. Ljudje so pač naivni. Mislite, da bi Janša brez kaznovanja, beri uničevanja v javnosti, pustil Logarja oditi? Saj mu bo odnesel dobršen del v. telesa, pa bil je njegov minister itd. To je pač predstava za javnost. Mene so pred cca 15. leti izključili iz stranke , ker sem delal za stranko in se zavzemal za stranko, ko pa sem postal kritičen do vseh v piramidi , so pa dejali, odpikajte ga ...in so me...Pa razumi kdor more!
puspan
07. 12. 2023 09.38
-5
Za razcvet na levi strani ne gre brez "kruha in iger........!
Krneki 00
07. 12. 2023 09.34
-8
peče leve vidim uuu kako peče...kruljenje v zrak na polno
kmkm
07. 12. 2023 09.57
+5
edinemu ki kruli si ti ker tvoj idol ni na oblasti
Cervantes Saavedra
07. 12. 2023 17.19
+1
ACT: Leve tako peče, da bi radi še kaj take žerjavice v SDS. Ko tam gori, se kadi, smrdi po zapečenem... Kdo iz SDS bo šel še na tako čudovito pekočo pot, komaj čakamo!
4556
07. 12. 2023 09.04
-6
Logar je zelo umirjen in deluje pošteno od mnogo drugih zato ima tudi bistveno višjo podporo v anketah kot lažnivi kradljivi Golob zato se tu tako trudite očrniti konkurenco .levaki ste znani po zlobi ,nesposobnosti ,nasilju --zato od vas ni za pričakovati nikoli nič dobrega vedno v zgodovini ste bili in ste še vedno največje zlo.
MladInPerspektiven
07. 12. 2023 09.42
+4
4556, nisem pristaš ne levih ne desnih vendar je zame LOGAR izgubil ker preveč menca in pri nas ki nismo ne VAŠI ne NJIHOVI bodi siguren ne bo dobil glasa. Glasove bo dobil kvečjemu od desnega pola in neko malenkost neopredeljenih kateri obkrožajo na blef.
kmkm
07. 12. 2023 09.58
+2
ja bistveno če vzame glasove SDS bo imel 23% ljudje niso naivni eni ste večina pa ne!
patria
07. 12. 2023 09.01
+6
sds je pred volitvami "investirala" v Počivalška... Na Štajerskem je bilo ogromno plakatov na katerih je bil "golf-predihovalnik"... in ni uspelo.... Prav tako so precej investirali v obstoj Pivčeve.... in ni šlo....
4556
07. 12. 2023 08.54
-1
No kaj le zakaj imate ta dva že tako dolgo na tapeti narod bolj zanima delo vlade pišite o tem -ali ni nič pozitivnega .
Samo12
07. 12. 2023 09.56
+3
Ker sta že predolgo kjer sta in ker sekte nihče ne mara. A zdaj bi sekta rada komun cenzuro, da se ne bi nic pisalo o njihovih “ rabotah”😂 sicer pa ne vem, če ste tako proti levi strani, zakaj slonite koprive in troli na tem levem portalu? Zakaj nora TV ne omogoči komentarjev? Ker bi tam samo pet pajacov hvalili sekto, drugih pa ne bi bilo.
Rado Jarni
07. 12. 2023 08.45
+6
Dvakrat je Logar izpadel luzar. V tretje gre rado.
Krneki 00
07. 12. 2023 09.30
-5
glede na procente ki jih je dobil ni glih luzer...to sam peče vas k ste čist levi ker veste da je zmanjkalo herojev vam na levi....slabši so vaši k sam janša.....zato žalitve...ritka buba
Samo12
07. 12. 2023 09.56
+2
Procente je dobil od sekte. Kako pa se bo zdaj teh 20% razdelilo med sekto in Logar?
kmkm
07. 12. 2023 09.59
+2
osel gre enkrat na led ovčke ste pa skoz na ledu
son?ek11
07. 12. 2023 08.45
+3
Kako cenena predstava!! Kako ubogo izgledata janez in anže v svojih poizkusih farbanja naroda!!!
kmkm
07. 12. 2023 08.43
+7
vi mislite, da bo Janša kar tako spustil Logarja tole pa so spet video smešnice še NSi ne verjame pa se jim vseeno tresejo hlače, če ta platforma ne bi bila satelit SDS bi Logar že davno odstopil iz SDS iz aviona vidno Logar nabere podporo ljudi potem pa se skompa z SDS nazaj !
Kostorog
07. 12. 2023 08.37
+5
Sekta Drekomešalcev Slovenije kupite si dosti robčkov in wc papirja, kajti žalost ob neuspehu bo velika, dosti bo joka, stoka in pa prebavnih težav.
zurc
06. 12. 2023 21.45
-4
s takimi dejanji bodo kmalu ob najbolšega člana ,ki je lahko huda konkurenca
son?ek11
07. 12. 2023 08.53
+2
Sickk 2
06. 12. 2023 21.36
+10
Ziva gnojnicaa
dosmrtnipredsednik
06. 12. 2023 21.08
+10
Če bi v sds mislili,kar govorijo o Logarju,bi se že zdavnaj začel operacija uničenja Logarja.
Covid 19
06. 12. 2023 21.06
+7
Zmenki domene,izmene.. zdaj bo pa vse drugače😝A se menja tudi zastava? Mineštra je mineštra,pa tudi če v drugem loncu kuhana,jemo jo že leta in prav nič se ni spremenila.
b s
06. 12. 2023 21.06
+10
A bo SDS tudI njega tožil, kot tistega Čuša ,ki se je družil z belimi noski?
Trapon
06. 12. 2023 21.03
-7
Slabše od 🐦 prvič je še slabše 🐦 drugič....če se nam to zgodi bo SLOVENIJA na kolenih in dokončno pokopana za vse generacije
Raček Pujsaček
06. 12. 2023 21.11
-5
Samo12
07. 12. 2023 08.05
+6
Ne nakladaj, Slovenija bi bila pokopana pod sekto.
Krneki 00
07. 12. 2023 09.32
-3
maš 2 sekte..tud golobova ni nič boljša od janezove...kdor tega ne vidi..škoda debate
tirolec
06. 12. 2023 21.01
+11
Igralca, primerna za teater 24/7...