Slovenija

Bešič Loredan v odzivu na interpelacijo: Janša je prešel meje zdravega razuma

Ljubljana, 03. 03. 2023 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urška Bitenc, STA
Komentarji
1735

Največja opozicijska stranka SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo proti vladi. Kot je ob naznanitvi na neobičajnem mestu – nordijskem prvenstvu v Planici – dejal prvak stranke Janez Janša, z njo vladi "poskušajo razložiti nekaj stvari". Koalicija pa na to odgovarja, da so na pretrese pripravljeni, predsednik stranke SDS pa da je "prešel meje zdravega razuma".

Koalicijska skupina se je odzvala na interpelacijo vlade, ki jo je v popoldanskih urah vložila največja opozicijska stranka SDS. V državnem zboru so se zbrali podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan (Gibanje Svoboda) in Luka Mesec (Levica), vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in ministrica za kulturo Asta Vrečko

Prvi je spregovoril podpredsednik vlade. "Mi smo enotni, enotno se odzivamo," je dejal, vsebino interpelacije pa označil za ideološko. Interpelacija je nepotrebna, je poudaril, dotaknil pa se je tudi zdravstvene reforme, ki da naj bi se začela izvajati v naslednjih dveh tednih. "Predsednik stranke SDS je prešel meje zdravega razuma," je tudi povedal.

"K razumu se pozove tako, da se parlamentarne stranke usedemo za mizo, ovrednotimo tisto, kar je pomembno za družbo – davčna, pokojninska in zdravstvena reforma," je nadaljeval podpredsednik največje koalicijske stranke. Pravi, da vlade taki manevri sicer ne bodo ustavili ter da se bodo na odziv s strani opozicije odzvali s konkretnimi podatki, saj da delajo dobro. 

Ponovno je poudaril, da koalicija za svojimi zavezami stoji enotno, čeprav se morda njihovi odgovori na določena vprašanja občasno razlikujejo. "Volivci so dali jasno vedeti, da želijo nekaj novega, današnji odziv pa je popolnoma nesprejemljiv. V imenu predsednika vlade povem, da se teh podlih igric, zlorabe demokracije, ne želimo iti," je zaključil.

Predsednik Levice Luka Mesec je dejal, da opoziciji ni in ne bo uspelo razdreti koalicijske skupine. "Vseeno smo v petek popoldan tukaj. Za našimi zavezami trdno stojimo vse tri stranke, razni manevri nas ne bodo zmotili," je poudaril."Kdorkoli vsak dan bere novice, se zaveda, da je interpelacija le domišljijski spis," je dodal. Ob tem je omenil referendume, zakone in več preteklih interpelacij, s katerimi je SDS "poskušala razdreti vlado". 

Izpostavil je tudi nekaj vsebinskih točk interpelacije. Ob tem je dejal, da vlada ne razgrajuje zdravstva, niti družinske politike in da bodo to dokazali. Komentiral je tudi pokojninski sistem, katerega v interpelaciji kritizira SDS. Zaključil je, da se koalicijska skupina ne bo prestrašila ali ustavila.

Vodja poslanske skupine SD Prednik je prav tako dejal, da je vlada enotna, SDS pa da je v tem mandatu presegla več 'zgodovinskih mejnikov', saj da so takoj po konstruiranju vlade vložili 35 zakonov, da so prvi v zgodovini vložili referendum proti zakonu o vladi ter da so kot prvi po devetih mesecih delovanja vlade vložili interpelacijo. "Vlada dela dobro," je dejal in dodal, da ima na mizi zdravstveno, šolsko, pokojninsko in davčno reformo, ki da jih državljani pričakujejo že več kot desetletje. "Ta vlada in koalicija sta tako pogumni, da sta na mizo dali vse težave, ki so se akumulirale zadnjih deset let. Zanje je v neki meri kriva tudi največja opozicijska stranka," je tudi komentiral. "Mi smo vlada in koalicija, ki bo premaknila določene spremembe," je prepričan.

Meni, da interpelacija vladi daje priložnost, da javnosti pokaže, da dela v njihovem interesu, in da se bo SDS, tako kot pri referendumih, znova opekla. "Delamo dobre stvari za naše ljudi, tako bo do konca mandata," je zaključil. 

Ministrica za kulturo je znova poudarila, da so pri združitvi muzejev sodelovali s stroko in da je bila odločitev utemeljena. "Muzej je nastal na hitro, ni imel podlage, ne prostora," je dejala. Pravi, da SDS na ukinitvi oziroma združitvi muzejev gradi svoje strategije proti vladi. "Dela se na manipulaciji čustev ljudi, ki imajo svoj odnos do slovenske osamosvojitve," je tudi izpostavila, delovanje stranke pa označila za manipulacije in hujskaštvo. Ob tem pravi, da gre pogosto za diskreditacijo stranke Levica. Omenila je tudi svojo interpelacijo, kjer stranka ni zbrala ustreznih podpisov. Meni, da bo vlada ob tej interpelaciji dokazala, da je bila odločitev glede muzeja pravilna.

Janša ob vložitvi: Interpelacija je poskus klica k razumu

Prvak stranke Janez Janša, ki je interpelacijo naznanil v Planici, je ob tem dejal, da ta ni "konstruktivna nezaupnica, je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade." Povedal je tudi, da z njo želi stranka "vladi razložiti nekaj stvari" ter da je "poskus klica k razumu".

Kot je SDS zapisala v sporočilu za javnost, so odločitev sprejeli tudi zato, ker so "vse od nastopa vlade dr. Roberta Goloba junija 2022 priča ukrepom in napovedim, ki gredo v smer razgradnje naroda, družine, zasebne lastnine in svobodnega podjetništva". 

Interpelacijo je sicer prvak stranke SDS napovedal ob svojem obisku Planice, kjer nocoj na svetovnem prvenstvu poteka tekma na veliki skakalnici.
Interpelacijo je sicer prvak stranke SDS napovedal ob svojem obisku Planice, kjer nocoj na svetovnem prvenstvu poteka tekma na veliki skakalnici. FOTO: Kanal A

Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve so označili za "norčevanje iz slovenske zgodovine in napad na temeljna izhodišča slovenske ustavnosti", ob tem pa dodali, da je ukinitev muzeja ustavno sporna z vidika ohranjanja kulturne dediščine in da način ukinitve predstavlja nedopusten poseg v avtonomijo javnega zavoda. 

Glede točke o ukinitvi Urada za demografijo so na stranki zapisali, da je urad prejšnja vlada ustanovila zaradi neugodnega razmerja med aktivnim in upokojenim delom prebivalstva, saj da ta trend ogroža "preživetje naroda in države". 

Med tem so omenili tudi nestrinjanje z visokim številom kadrovskih menjav ter spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini.
Med tem so omenili tudi nestrinjanje z visokim številom kadrovskih menjav ter spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini. FOTO: Bobo

Kot omenjeno, interpelacijo vlagajo tudi zaradi razmer v zdravstvu. "Pred volitvami so koalicijske stranke obljubljale, da bodo državljani v 30 dneh prišli do specialista in takojšne skrajševanje čakalnih dob, namesto tega se čakalne dobe še podaljšujejo," je SDS zapisala v sporočilu za javnost. 

SDS je interpelacijo popoldne v parlamentarni postopek vložila s podpisi 27 poslancev, po poslovniku lahko sicer to stori najmanj deset poslancev. SDS pred vložitvijo interpelacije te ni posredovala v sopodpis drugi opozicijski stranki, so potrdili v NSi.

Možnost interpelacije se je začela omenjati po združitvi muzejev

Možnost interpelacije celotne vlade Roberta Goloba se je začela omenjati po tistem, ko je vlada sprejela sklep o združitvi omenjenih muzejev.

V NSi so tedaj spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, a poslanska skupina sama nima dovolj glasov, da bi jo vložila, zato so interpelacijo v sopodpis poslali SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Iz največje opozicijske stranke pa so nato sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo zoper ministrico Vrečkovo posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

Janša: Ne gre le za ukinitev muzeja

Predsednik SDS Janez Janša je takrat na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji ministrice za kulturo dejal, da bi bila interpelacija zoper ministrico dovolj močan odziv, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade o združitvi muzejev. Da SDS načrtuje interpelacijo, je Janša nakazal že na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Kasneje je za našo televizijo povedal, da "se vsi zavedamo, da ne gre le za ukinitev muzeja, pač pa za poskus degradacije oziroma ukinjanja rezultatov osamosvojitve. Muzej je tukaj samo simbol."

Poziv k interpelaciji celotne vlade je v svoj akcijski načrt zapisalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). SDS je v začetku tega tedna ta akcijski načrt obravnavala tudi na seji poslanske skupine, a so takrat sporočili, da odločitve o interpelaciji vlade še niso sprejeli. Kot kaže, so se sedaj odločili, da bodo sledili pozivu VSO.

Interpelacijo lahko stranka SDS vloži sama, saj je po poslovniku za to potrebna vložitev najmanj desetih poslancev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1735)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikolinormalen
04. 04. 2023 21.36
+1
Zahtevamo pocenitev Poli salame in Pingo soka! Takoj!
Andrej 1
08. 03. 2023 15.20
Kdaj se bo ta lutka ponovno opravičevala? Še vedno je občinska oblast nad državno oblastjo. Edino v LJ in SLO je to možno. Pobiram stave!
brezveze13
07. 03. 2023 10.32
aje loredan o sebi kaj razmišljal sicer je kirufg in se izgleda na psihologijo slabo spozna, pač ni njegovo področje
rovte
05. 03. 2023 21.55
+1
Loredan nekomu nekam leze, kolko se bo še ponižal!!
Caseino123
05. 03. 2023 21.37
-1
Seveda ob predpogoju, da pravila postavljajo KUL + GS in je zadeva rešena. Ostalo so besedne igre
serumresnice
05. 03. 2023 10.01
+4
Janša je po tolikih izgubah izgubil še tisto malo razuma, ki ga je imel!
Uporabnik1535136
05. 03. 2023 09.00
-6
Dovolj nazorno je dejstvo da vlada "poskuša" izvesti "temeljite" reforme,brez sodelovanja ostalih strank! To pa "diši" po spremembah političnega sistema (patlamentarne demokracije) za takšno početje "ki ga opažamo" pa nikakor nima soglasja! Zato je opozorilo NA MESTU,predno se pojavijo protesti,ki lahko "ohromijo celo državo"! Prej bomo "spoznali" da zmoremo SAMO SKUPAJ lažje bomo to tudi dosegli!😃😃👍🇸🇮
Kaktus111
04. 03. 2023 19.00
+3
A je bil tud Janez v Planici ????
jodr
04. 03. 2023 16.30
-1
Prepričan sem, da je v golobnjaku tudi nekaj normalnih levakov, ki jim je za dobrobit Slovenije in bodo podprli interpelacijo, da Golob odleti.
Kaktus111
04. 03. 2023 19.04
+4
bobiv
04. 03. 2023 15.53
+8
Ni mi jasno, kako lhko nekdo obožuje lažnivega pacienta?!
Betuul
04. 03. 2023 16.25
+4
Zgodba : lažnivi kljukec ; lažnivi pacient;
Vizi892
04. 03. 2023 15.16
+7
Janšistična beda v vsej svoji veličini.
Betuul
04. 03. 2023 15.49
-2
Takoj vse 🚑🚑skup odpelat v toplice; z golobčki vred
rovte
05. 03. 2023 21.57
WD40
04. 03. 2023 15.07
-4
han je svobodnjakom zrihral poceni karte !!! ker so volili SD in to je poplačilo .Totega janšo pa nekam skrijte !!! dosti sem se ga nagledal isto kot pernatega goloba
Jožica55
04. 03. 2023 14.46
+7
Kako lep dan je bil včeraj v Planici. Vzdušje je pokvarila samo ena oseba.😂😂😂😂😂
Betuul
04. 03. 2023 15.51
+1
prašek
04. 03. 2023 14.20
+11
A se je Forintoš že navadil šteti do 46 ???????????? sam prašam
proofreader
04. 03. 2023 14.45
+3
proofreader
04. 03. 2023 13.47
-7
Samo še 46% in pada.
pekoči paradižnik
04. 03. 2023 14.10
+5
samo 53 glasov v parlamentu in ostajajo trdni.
proofreader
04. 03. 2023 14.46
-6
larionov
04. 03. 2023 15.51
+4
Frenki, kir zakon so sprejel v dobro ljudi s temi 53 glasovi?
Kostorog
04. 03. 2023 13.46
+11
Minkica brž potolažiti svojo slo k pacientu jajotu, morda boš potem boljše volje, zgledaš fejst potrebna.
proofreader
04. 03. 2023 13.46
-7
Loredan je oblečen kot bi ga direktno iz postelje vrgli.
pekoči paradižnik
04. 03. 2023 14.10
+9
WD40
04. 03. 2023 15.08
-3
7466
04. 03. 2023 12.53
-5
a ni tu ta k se je jankoviću opričeval?
WD40
04. 03. 2023 15.09
+2
saj se bo !! ne se bati ,pa tudi kakšna solzika priteče
Cloudyzzz
04. 03. 2023 12.31
-11
Janša kot Janša...ampak pustimo sedaj njega pa realno poglejmo na situacijo, kmalu bo eno leto od volitev, rezultatov pa ne vidim. Vse se draži, hrana je bistveno držja kot v Italiji, gospodarska rast se ustavlja, Magna zapira, Kidričevo ugaša peči...
drobnaptica
04. 03. 2023 13.16
+14
SDS že od začetka načrtno ovira vlado pri njenem delu, marsikateri trgovci neupravičeno dvigajo cene, ve se zakaj, da se Magna zapira zaradi negotove slo sodne prakse povezane z zakonom o vodah. In ja, kmalu bo eno leto, in kaj! Tako kompleksne probleme, ki jih mora reševati ta vlada, se preprosto ne more hitreje reševati, še posebej, če ji pri tem SDS non stop nagaja z interpelacijami ipd. Ukvarjati se mora še z osamosv. muzejem, ki ga smo prestavlja v druge prostore, JJ pa trdi, da ga ukinja...Rada bi videla junaka, ki bi v takih razmerah lahko naredil kaj več, kvečjemu manj. Bravo Vlada dr. Goloba!
pekoči paradižnik
04. 03. 2023 12.27
+14
Dejstvo je, da v sdss sekti sporočila volitev niso ne slišali ne razumeli. janševci pač!