Slovenija

'SDS ne bo v vladi, v kateri odgovornosti ne bi delili predsedniki vseh strank'

Ljubljana, 09. 02. 2020 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvak SDS Janez Janša je zanikal namigovanja, da med strankami, ki se dogovarjajo o novi koaliciji, prihaja do razhajanj glede mesta predsednika DZ. To naj bi si želela tako Miro Cerar iz SMC kot prvak NSi Matej Tonin. Janša je še dodal, da SDS ne bo sodelovala v nobeni vladi, v "kateri odgovornosti in naporov ne bi delili predsedniki vseh koalicijskih strank."

Stranke SMC, DeSUS in NSi, ki so se v petek udeležile pogovorov pri SDS, naj bi se pri prvaku SDS Janezu Janši znova, tokrat vse skupaj, sestale v torek. Medtem pa v ozadju že potekajo preigravanja med potencialnimi partnericami v novi koaliciji.

'Nobenega spopada ni, v bazenu ni še niti vode, da o jastogih ne govorimo'

Kot smo poročali v soboto, naj bi bil v kadrovskem razrezu v ospredju predvsem spopad med predsednikom NSi Matejem Toninom in Mirom Cerarjem za mesto predsednika parlamenta, a je Janša to na Twitterju zanikal.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora z Janšo povedal le, da so bili pogovori konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali.
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora z Janšo povedal le, da so bili pogovori konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. FOTO: 24ur.com

"Nobenega spopada ni, v bazenu ni še niti vode, da o jastogih ne govorimo," je zapisal in dodal, da SDS ne bo sodelovala v nobeni vladi, v "kateri odgovornosti in naporov ne bi delili predsedniki vseh koalicijskih strank." Vse skupaj je označil s ključnikom "logično".

Tonin zaradi 'nepredvidljivosti dogajanja ob sestavljanju koalicije' odpovedal izjavo

Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS bi skupaj imele 48 glasov v parlamentu. SMC in DeSUS sta prve pogovore označili za konstruktivne in izrazili pripravljenost nadaljevanje pogajanj, medtem ko v NSi pogovorov ne komentirajo.

Iz ene izmed strank, ki se pogaja z vstop v Janševo vlado, Nove Slovenije pa so sporočili, da bodo izjavo predsednika stranke odpovedujejo, saj da ne želijo posegati v "proces dogovarjanja med potencialnimi koalicijskimi partnerji".

"Čeprav je bila ob robu delovnega obiska sprva načrtovana izjava za javnost predsednika NSi Mateja Tonina, le-to odpovedujemo. Razlog za odpoved je nepredvidljivost dogajanja ob sestavljanju nove vladne koalicije. Zato v tem trenutku z izjavami za javnost ne želimo kakorkoli posegati v sam proces dogovarjanja med potencialnimi koalicijskimi partnerji," so sporočili.  

LMŠ, SD in Levica za predčasne volitve, SAB želi projektno vlado

Tudi drugi politični akterji po odstopu Marjana Šarca ne sedijo križem rok, ampak skušajo uveljaviti njim ljubšo pot za izhod iz trenutnih političnih razmer, piše STA. LMŠ in Levica se zavzemata izključno za predčasne volitve. Te so prva izbira tudi za SD, ki pa se je vseeno udeležila pogovorov z SAB, ki je podala pobudo za oblikovanje projektne vlade. Za to idejo je očitno sicer bolj malo interesa, saj so se vabilu na pogovore odzvale le tri stranke, SD, NSi in DeSUS, v SAB pa računajo, da bi lahko naslednji teden pogovori stekli še z SMC, ki je želela najprej na pogovore k Janši.

SMC ima na mizi sicer še tretje vabilo za sodelovanje, in sicer predvolilno od LMŠ, čeprav je Šarec predsednika SMC Zdravka Počivalška opozoril, da "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani". Počivalšek je na Twitterju odvrnil, da ima Šarec še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje, še piše STA. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja, je pripomnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1706)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
17. 02. 2020 15.20
In to govori nekdo,ki neizmerno želi vladati in se maščevati vsem ki ne smrdijo tako kot on!
graf
11. 02. 2020 08.20
+4
o kakšni odgovornosti pa trobezljaš ? Le kdo je v tej podalpski politični greznici še za kaj odgovarjal ! Te moram spomnit na tvoje besede ob izbruhu afere Patria ? No prav : takrat je JJ pred kamerami obljubil da če se bo pojavil samo sum na njegovo vpletenost v sumljive posle s Patrio ...da bo odstopil z vseh položajev ! Bil je pravnomočno obsojen in poslan na Dob ...pa se mogoče komu zdi da je držal obljubo o odstopu ? po 14 letih od te afere še zmeraj meša drek na Šubičevi ...
flojdi
10. 02. 2020 17.40
+3
zoza01
10. 02. 2020 13.44
+0
SDS kod taka ni problem. Problem je njen lider in po vsej verjetnosti nekaj njegovih tesnih sodelavcev.Mogoče mogoče bo podmladek SDS ob predpostavki razmišljanja s svojo ne razmišljsnjem glave ljubljenega vodje kdaj v prihodnjih desetletjih pa le sestavljala Slovensko vlado.
Transformerji
10. 02. 2020 13.19
+2
SDS ne bo v vladi, v kateri odgovornosti ne bi delili predsedniki vseh strank! Zelo pomembna izjava! TO POMENI, DA NIMAMO VLADE! Saj vse poznamo!
Transformerji
10. 02. 2020 14.05
+6
Nihče v parlamentu ni zaradi odgovornosti do naroda, temveč samo za svoje riti!
Bofur
10. 02. 2020 10.10
+8
In ? Ali SđS brez aktualnega njihovega dosmrtnega predsednika lahko sploh obstaja ? V tej stranki se ponašajo menda z največjim članstvom od vseh. In v vseh teh množicah ni alternative. In očitno nihče, razen aktualnega dosmrtnega, nima ambicije voditi vlade ali postati predsednik te stranke :))) To je pa že hudo patološko, bolestno. Dejansko je to kult. Klasični kult osebnosti. Torej članstvo SđS je članstvo zato, da obožuje in časti večnega predsednika. To je edina naloga in vloga. Hitchcockov Psiho. Norman Bates. Pa to.
janmar1234
10. 02. 2020 10.57
+1
Glede na to kako si razgledan, lahko ustanoviš svojo stranko SBOFURS.
pravica5
10. 02. 2020 10.08
+5
pravilno ne pa neka puhlasta vlada ki jo sestavljajo levičarji samo da je proti JJ,
ArkaMast
10. 02. 2020 09.51
+7
Če bi dolgoletni partijski predsednik Janša prepustil vajeti nekomu drugemu (ne kontaminiranemu) bi imeli danes že močno desno vlado.
Fakeprofil
10. 02. 2020 10.08
+3
Točno to. Janša je glavna ovira za razvoj desnice na slovenskem.
janmar1234
10. 02. 2020 10.59
+2
Kar levičarji naj sestavijo vlado, do konca naj se vse pokrade, potem pa bomo začeli z nule...
cakra
10. 02. 2020 13.30
+2
Če se od bliže spremlja politika vidiš da je tu izgovor J...J... dejansko je vse uperjeno proti SDS in desnici, lobiji, udba in forum 21 si ne želijo desnih vlad, J..J ..jim je cilj da si naberejo čim več glasov na volitvah
Bofur
10. 02. 2020 09.27
+5
Mislim, da desni komunisti ne želite in zmorete stopiti iz svojih majhnih okvirčkov. Ampak Janša Janez je del problema in ne del rešitve. Ne gre za to, da ne bi bila sprejemljiva SđS. SđS bi bila povsem sprejemljiva za vse stranke, če bi jo denimo vodila Romana Tomc ali Danijel Krivec ali nekdo drug tretji. Janša je problem. Že 30 let vodi to stranko, že 30 let je v politiki. In ... ob tem se je na njega nalepilo veliko bremen. Janša je tranzicijski dinozaver, ki lomasti po slovenski politični krajini. A si v SđS sploh lahko zamislite prihodnosti brez Janše ? To je velik problem, ne le za SđS, za kar mi je vseeno, ampak za stanje slovenske demokracije. Janša ima lahko dobre namene. In mu je res za Slovenijo. Ampak jaz mu ne verjamem. In nisem edini, ki mu ne verjame. Glede na njegovo zgodovino delovanja v škodo Slovenije in v svojo lastno, zasebno korist. V politiki je pa tako, politika temelji na zaupanju ! Škoda, da je celotna desnica dobesedno talka Janše. Janša desnico spreminja v svoj zasebni projekt: ali Jaz ali Nič. Janša ima Napoleonski kompleks.
EkonomskaSvoboda
10. 02. 2020 09.29
+1
Menda si omenil besedo Janša vsaj 15x. Zamisli se.
Bofur
10. 02. 2020 09.31
+10
No in ali obstaja SDS brez te osebe, ki sem jo omenil menda 15-krat :) Ta del mojega komentarja si pa spregledal. Dinozaver je v sobi, ampak ti se delaš, da ne obstaja :)))
Malinha
10. 02. 2020 09.43
+10
Bofur, zastonj. Sestop bi zanj osebno pomenil neznosno degradacijo. Na položaju ga drži avtoritarnost, ne politika, oz. neko politično prepričanje. V katerem koli drugem poslu, položaju na naši Zemljici ne bi obstal dolgo, politika je dejansko zanj kriminalno zavetje. Kaj pa dejansko zna početi v življenju, kakor zlohotno kupčkati na političnem parketu, nobeno drugo prizorišče mu tega ne bi dopuščalo. Zato njegov politični status vzdržuje najnižja ideologija: populizem.
INAZ
10. 02. 2020 09.52
-4
Obsedenost. ki je posledica 30-letnega demoniziranja predsednika SDS s strani medijev in globoke države. Resnica in realnost jih sploh ne zanima.
Bofur
10. 02. 2020 10.11
+7
Po mojem ste obsedeni z dosmrtnim, v SđS. To je zadnji komunistični kult osebnosti v tem delu Evrope
janmar1234
10. 02. 2020 11.01
-4
Ja kaj pa porečeš za Kučana, pa za omega fukfehtarja..
vinogradnik33
10. 02. 2020 09.23
+5
Janša ni rešitev problemov ampak vir problemov in njegovi sledilci z njim ! Sedaj pa že išče izgovore za morebiten neuspeh pri sestavljanju vlade , češ ponudil sem možnost , pa niso hoteli prevzeti odgovornosti !
riss
10. 02. 2020 09.20
-5
Glede na to, da ni cene za levicarje, saj bodo s svojo vlado in projekti (2Tdk,...) dobili vse veckratno nazaj, bo prihajalo do odstopov, pa prestopov in si bodo nekateri napolnili zepe, izkoristili situacijo, ko bo leva stran pripravljena vse narediti: placati, pa tudi groziti (primer Pivcevi), pritiskati, kot je odstop ministrice,... Skratka naredili bodo vse spet proti (namisljenemu sovrazniku JJ, v resnici pa predvsem proti Sloveniji), da ja ne bo prislo do "mesane" vlade. Res si stranka SMC s tem resuje glavo, ker so prevec zavozili s Cmerarjem, za Desus je spet naravno (po rdecem Kahlu), da v dobro upokojencev poskusa sodelovati z vsemi, za NSi pa razumljivo, zraven bi lahko bil se kdo, so pa prevec izkljucujoci, po narocilu "centralnega komiteja", ki vodi levico. Zmagec bo pa verjetno ostal brez poslancev, ceprav sem nasprotnik prehodov med mandatom, ce si bili izvoljeni na strankarski listi. Lahko pa se poslovijo in pride nadomestni poslanec.
srebrnibreg
10. 02. 2020 09.51
+5
Ost1234
10. 02. 2020 09.12
+9
DeSUS, SMC ..... ČAKA VAS KOLAPS..... In smetišče zgodovine!!
riss
10. 02. 2020 08.59
+2
Spoznajte, da sta samo 2 moznosti: ali vsaj malo pisana vlada do naslednjih volitev ali izguba casa in po volitvah spet levoumje. Tretje moznosti ni. Pa dajte JJ to zadnjo priloznost. Spet sta 2 moznosti, da zavozi, kar je manj verjetno ali pa da popelje SLO iz tega blata. V prvem primeru ga ne bo nihce volil in bi se umaknil. Tako se ga resite 4ever. Kaj pa v drugem primeru. A se bojite, da bo za vas nesposobni JJ mogoce pa le uspel. Samo malo zdrave pameti je potrebno. Ampak, te malo, marsikdo ne premore, ker se zaveda, da slabse res ne more biti in naloga JJ bi bila prevec lahka. Tukaj tici zajec! Potem pa nove volitve in visji procenti "namisljenih sovraznikov". Skratka leva opcija, odlocite se, ce hocete pomagatu JJ na smetisce zgodovine. Ali se pa zavedate, da bi skoraj vsak uspel po vsem tem kar imamo. V tem primeru si zelite samo najslabse nasi zaenkrat banani republiki.
riss
10. 02. 2020 09.25
-3
Minusi pomenijo, da logike, predvsem pa pameti ni, s strani tistih, ki ne razumejo napisanega.
EkonomskaSvoboda
10. 02. 2020 09.30
+3
Nimajo oni kaj dajati priložnosti. Odločajo poslanci, skladno z ustavo RS. Če se bo nabrala dovolj velika večina poslancev ZA določeno vlado, se bo ta sestavila. Če ne, pa ne. Vse je povsem skladno z zakonodajo. In seveda to kar praviš vse drži. Samo logike ne pričakuj od tistih, ki so se gnetli pri koritu toliko let. Je ni.
Castrum
10. 02. 2020 08.54
+7
Včeraj zvečer, je bila dobra zabava na TV. Bratuškova nam je v oddaji vsem razložila, da ni res da zadnja vlada ni pripravila nobenega predloga za reforme. Vsi so narejeni! Od stanovanjskega zakona, preko starostne oskrbe, do zdravstvene reforme, vse to in še več. Vse je že pripravljeno u nulo! Samo sprejet je treba v DZ. hahahahaaaa....
EkonomskaSvoboda
10. 02. 2020 09.31
+1
"Skoraj" ni še nihče zajca ujel.Ali si naredil ali pa nisi. Ali so zakoni sprejeti ali pa niso. Ne šteje NAMEN. Šteje REZULTAT. Tega levičarji ne vedo, ker nikoli niso delali v gospodarstvu.
cakra
10. 02. 2020 08.49
-1
Po odstopu P...V.. se je pokazalo da imamo ugrabljeno državo, in da bodo tisti ki so ugrabili naredili vse da J...J.. ne sestavi vlade, po odstopu ministrice se je že začelo.
Paskakvali
10. 02. 2020 08.52
+8
....ja pa slončke rožnate na nebu pa strice iz ozadja pa Milana pa UDBO pa zombije pa narod oz. volilce ki ne znajo voliti pa kdobivedelkajševse............
Malinha
10. 02. 2020 09.00
+7
Večkrat sem že napisal, da zakaj se v primeru ugrabitve ne obvesti pristojne službe, pa mi do sedaj noben svečkar ni odgovoril. Sicer, ko sem prvič prebral o ugrabitvi države, sem stopil ven, pogledal naokoli in - država je bila še vedno tu. Hm....
Paskakvali
10. 02. 2020 08.47
+14
Hehe......če Janez še kdaj pride na oblast bo zagotovo ukinil ponedeljek oz. čakalnik......
ina5785
10. 02. 2020 08.42
+15
Jajček morda jutri več NE bo imel sestanka s prodanim Počivalškom in Cmerarjem, kajti ga.Klampfer iz SMC je odstopila. Jih je tam pa še več, ki se tega NE grejo!!!!
Paskakvali
10. 02. 2020 08.46
+10
A pol je tale čakalnik spet katastrofa za božje izbrance?
Malinha
10. 02. 2020 08.50
+12
Pozdravljena, ina. Res, če imajo količkaj hrbtenice, bi to lahko pokazali. Če je znal Zmago reči ne, oni tega ne znajo? Res ne razumem kaj vidijo v tem klanjanju. Pač, v zgodovini bodo ostali zapisani kot brezsramno klanjajoči.
ArkaMast
10. 02. 2020 08.41
+17
Veste za kaj je Janša pred leti klical trojko. Bom povedal v prispodobi, : "Hlev mu ni bil dodeljen, za to ga je nameraval zakuriti"
Paskakvali
10. 02. 2020 08.48
+16
ArkaMast
10. 02. 2020 08.25
+13
Volil sem SMC. Ker je bila drugačna od SDS. Ker je bila diametralno nasprotje. ... Kar bodo storili s stranko je samo še njihov problem. Zame ta stranka ne obstaja več.
EkonomskaSvoboda
10. 02. 2020 08.28
-9
ArkaMast
10. 02. 2020 08.31
+7
Malinha
10. 02. 2020 08.32
+17
Marsikoga je razočaral Cerar. Pred vstopom v politiko je bil poln etike, sprejemljivih načel, teorije, v praksi je pogrnil na dolgo in široko. Lahko gre nazaj predavat, če ga bo kdo poslušal.
provni
10. 02. 2020 08.33
+17
Tisti, ki hoče Trojko, slabšo plačo in slabšo pokojnino in JJ-ja in razdor bi lahko volil sds. Predlagam pa NE volit sds.
ina5785
10. 02. 2020 08.44
+15
MISS pozdravljen - Točno tako sem jaz VIDELA Cerarja. Po letih ko je v politiki je jasno, da je lahko SAMO predavatelj. Nikakršnih vodstvenih sposobnosti NE zmore. Tudi politika žal sploh NI zanj!!!
Malinha
10. 02. 2020 08.45
+12
Volit JJ je dejansko samomor. SMC, DeSUS in NSi so dejansko prestrašeni klečeplazci. Za ceno ostati v parlamentu prodati lastno politično bit; namesto, da bi se te tri stranke nekako dogovorile med sabo, da ga katapultirajo čim dlje iz politike, se mu klanjajo. In to naj bi bile politične stranke?
Paskakvali
10. 02. 2020 08.50
+13
Sami mešalci megle največji je pa Janez.......
EkonomskaSvoboda
10. 02. 2020 09.32
-3
Hecno ne, Arka? Naredi nekaj norega v tovjih očeh. Boš videl, kako ti bo adrenalin zaplul po žilah, ko boš s tresočo roko obkrožil Janšo. Saj ni treba, da vsem okoli sebe poveš;)
ArkaMast
10. 02. 2020 09.39
+4
Uporabnik234179
10. 02. 2020 08.24
+1
Kar je bilo do sedaj dogovorjenega ,in kako so stranke nakazale sodelovanje bi to že skoraj dogovorjeno koalicijo LAHKO razbili lopovi z nakradenim denarjem ...SAJ SE VE KDO JE POKRADEL NLB....Da se PA ta že skoraj dokončni dogovor izniči potem bodite trdno prepričani ,da BO mafija podkupila tistega ,da se TEGA dogovora ne drži...JA STRIČKI SO MOČNI.