Slovenija

SDS nezadovoljen s poročilom o delovanju glasovalnih naprav

Ljubljana, 06. 12. 2023 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SDS so nezadovoljni s poročilom o delovanju glasovalnih naprav na 14. redni seji DZ, ki so ga poslanci zaradi tehničnih težav ponovili. Poročilo ni pripravljeno v skladu s sklepom kolegije predsednice DZ, saj še niso prejeli analize proizvajalca glasovalnih naprav, zato po njihovem mnenju ne morejo zaključiti obravnave poročila.

Poleg internega poročila, ki ga je DZ javnosti predstavil prejšnji teden, je sklep kolegija vseboval še poročilo zunanjega izvajalca. "Šele, ko bi dobili tudi ta drugi del, je mogoča potem razprava na kolegiju, preden seveda o tem razpravlja javnost," je na seji dejal Zvone Černač, ki je na kolegiju nadomeščal vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec.

Poročilo je zato po njegovem mnenju nepopolno in ga ni mogoče obravnavati. V poročilu DZ namreč niso dobili odgovora na vprašanje, ali so glasovalne naprave delovale. Iz internega poročila pa izhaja, da "zmede ni povzročila opozicija, ampak poslanci koalicije, ki so vstavljali in izstavljali glasovalne kartice med glasovanjem", je dejal.

Temu po njegovem mnenju pritrjuje tudi dejstvo, da so poslanci koalicije dva dni kasneje opozicijsko dopolnilo o polni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo sprejeli. Meni, da je bil pritisk javnosti tako velik, da so morali popustiti. "In ker vam to s strani vašega vodstva ni bilo dovoljeno narediti, ste pač zlorabili ta sistem na ta način, da očitno ni pravočasno zabeležil rezultatov, ki bi jih moral," je dejal. Kot "zanimivo" pa je izpostavil, da se je problem v delovanju glasovalnih naprav pojavil le pri poslancih koalicije, ne pa tudi pri poslancih opozicije.

Glasovanje v DZ
Glasovanje v DZ FOTO: 24UR

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da bodo odgovor podjetja Bosch, ki je proizvajalec naprav, dobili čez nekaj tednov in mesecev, ugotovili pa bodo, "da je njihov del zgodbe najbrž deloval ustrezno". Rezultat glasovanja je bil po njegovem mnenju jasen, do tehnične napake pa je prišlo pri izpisu glasovanja. "Nobeden od poslancev Svobode se kartice med glasovanjem ni dotaknil," je zatrdil.

V NSi bodo počakali na poročilo proizvajalca glasovalnih naprav. Menijo, da je prav, da se zadeve razjasnijo tudi zaradi nadaljnjih glasovanj, je dejala Iva Dimic, ki je nadomeščala vodjo poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja. Slabo luč na DZ pa je po njenem mnenju vrglo tudi tudi opravičevanje določenih poslancev javnosti po prvem glasovanju.

Da se zadeva zapre, si želi tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, saj gre po njenem mnenju za "nepotrebno politiziranje". Meni, da je bilo v poročilu dovolj jasno zapisano, da je šlo za tehnično napako, in da glasovalne naprave niso pravilno delovale.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je dejal, da iz poročila jasno izhaja, da je prišlo do dogodkov na štirih pozicijah, ki so povezane v nekakšne klastre in vplivajo na vse ostale glasovalne naprave, ki so na istih linijah. Meni tudi, da je poročilo korektno, pod njega so podpisani štirje predstavniki institucij, pripravljal ga je tudi zunanji izvajalec.

Tudi generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar je izpostavila, da je poročilo jasno. "Morda si lahko tudi predstavljamo, kako prihaja do takih stvari. Če vzamemo računalnik, USB-ključek, prenašamo podatke, pa potem malo ključek vtikamo in iztikamo, pa verjetno se tudi vsi podatki ne prenesejo ustrezno," je ponazorila.

Tudi zakonodajno-pravna služba DZ je potrdila, da informacijski sistem pri konkretnem glasovanju ni deloval pravilno, ker sta bila prikazana dva različna rezultata glasovanja, kar je razvidno tudi iz poročila. S tem je nastala pravna situacija, ko je bilo treba glasovanje ponoviti.

Sajovic in Černač sta sicer na seji kolegija uprizorila recital zapisov na družbenem omrežju X.

Po analizah je bilo namreč med spornim glasovanjem v DZ zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema. Člani poslanskih skupin Svoboda in SD med glasovanjem kartic niso umikali, so sporočili iz DZ. Po informacijah STA so to počeli poslanci Levice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
07. 12. 2023 09.57
+0
Namesto Urške kakega strokovnjaka iz Nase na prestol😄
Darko32
06. 12. 2023 21.52
Kaj se delajo norce iz naroda. Nekdo je poskušal ali pa z poliitčnimi intrigami poskušal pozornost prevaliti na druge in posledično posegal v programsko opremo. Tako naj ugotovijo ime in priimer osebe, katera je večkrat potegnila iz čitalca navedeno kartico. Narediti analizo in navedeno osebo kaznovati z 30 % mesečnega dohodka. Denar pa namerniti za rdeči križ oziroma humanitarne namene. Namreč to so storili posamezniki namerno z ciljem, da izvedejo motenje delovanja naprave. Sočasno pa javno objaviti te barabine, ki so tako delali. Zato je pravilno, da se tisti, k inečemu nasprotujejo fizično umaknejo iz dvorane z ciljem, d ajim ne more nekdo nekaj podtakniti. Zato ne obtoževati drugih. Če so poskušali goljufati in posledično večkrat in sočasno več skupaj vtikali in vlekli kartice ven in noter je naprava štela in zaznala napad. Oni z KOZMIČNIM DEŽJEM PA JE SAMO POTRDIL KAJ SO HOTELI NAREDITI. Zato še enkrat vsem, kateri so večkrat vlekli kartico ven in noter naložiti kazni in denar nakazati humanitarnim organizacijam.
proofreader
06. 12. 2023 20.44
+3
Levica je prišla v parlament, ker je bil aprila 2022 kozmični dež.
proofreader
06. 12. 2023 20.44
+1
Če Svoboda še vedno trdi, da je šlo za napako, morajo analizirati vsa dosedanja glasovanja. Ker so vzbudili dvom.
son?ek11
06. 12. 2023 19.33
-3
Pa sds je večno nezadovoljen!! Zadovoljni bi bili,,če bi vodili vlado!! Sedaj pa trmarijo kot malo dete, ki ni dobil igračke!!!!
Jožajoža
06. 12. 2023 19.22
+1
Populisti ala janšisti ogromno govorijo o težavah, rešujejo jih nikoli
pekoči paradižnik
06. 12. 2023 18.53
+1
Kaj pa sploh še ostane desnosučnim in janševcem,.... izločeni so iz vseh postopkov kadrovanja, odločanja na splošno, so samo še topovska hrana za medije,.... lahko samo še kričijo in kritizirajo ob asistenci medijev, vpliva nimajo pa nikakršnega,.... Ja, dragi moji,... vse to je posledica volitev, dneva D v Slovenski zgodovini, 24.4.2022, ko se je večini Slovencev posvetilo kam nas pelje janšizem...
Darko32
06. 12. 2023 21.49
+1
Nevem kaj blefiraš. Tukaj je več kot očitno, da je nekdo posegal v programsko opremo. Tudi tako, da jo je z večkratnim hitrim izvlekom in vstavljanjem kartic sesul. Sedaj pa modrovati in druge zato obtoževati je pokvarjeno in podlo do konca.
pekoči paradižnik
06. 12. 2023 18.50
+2
Ja in kaj potem, če janševci niso zadovoljni,... oni tako z ničemer niso zadovoljni, kar niso sami ustvarilili,.... večina je in življenje gre naprej.
Jožajoža
06. 12. 2023 16.23
+1
Jabšisti cvilijo,slovenija gre naprej.
TO-91
06. 12. 2023 16.34
-2
Golobnjak cvili, cenijo bencin... samo da bi ustavili prosti pad svobode 😜🤮
Jožajoža
06. 12. 2023 19.24
-2
ne bat.golob se spet pobira.če ne golob, pa bratovškava.ona je že pucala za janšisti svinjarijio,ki so jo pustili leta 2008
metuljka
06. 12. 2023 16.05
-2
Bila so zabeležena dva različna rezultata glasovanja , kar pomeni, da je sigurno napaka v programu , ne glede na kartice, a ubogi Černač je nad stroko , tehniko. On ve , enako Reberšek, ki je takoj po glasovanju kikirikal na ves glas, kot bi se kakorkoli spoznal, še preden so se strokovnjaki lotili razrešit težavo. Černač in Rebernik vesta, strokovnjaki pa morajo raziskati in potrebujejo čas. . Kakšna razlika med znanjem in praznim nakladanjem . Reberška in Černača pošljimo v NASO, ona dva sta na cilju še preden Usain Bolt dvigne rit.
Darko32
06. 12. 2023 16.43
+1
metuljka Če je to, kar ti praviš res je vidni znak, da je nekdo posegal v napravo in programsko opremo še dodatno ob manipuliranju z karticami. Nebi se čudil, če bi poti vodile do kakšnega poliitčnega dirigiranja delovanja naprave.
metuljka
06. 12. 2023 18.13
+1
nihče ne more posegat v programsko kodo, ker je naložena vedno samo exe verzija ! Je zaščitena, licencirana. Zato pa lahko napako ugotovi samo bosch , ki ima izvorno programsko verzijo
TO-91
06. 12. 2023 18.35
-1
Ti si navadna kura, tudi tebe je dobil vesoljski dež🙉, kaj tu nekaj kokodakaš stroka je lepo povedala da je prišlo do napake zaradi pvečanega delovanj glasovalnih naprav kar pomeni da so svobodnjakarji tikali glasovalne kartice. 🤮🤮🤮
Darko32
06. 12. 2023 16.00
+2
Kaj se delajo norce iz naroda. Nekdo je poskušal ali pa z poliitčnimi intrigami poskušal pozornost prevaliti na druge in posledično posegal v programsko opremo. Tako naj ugotovijo ime in priimer osebe, katera je večkrat potegnila iz čitalca navedeno kartico. Narediti analizo in navedeno osebo kaznovati z 30 % mesečnega dohodka. Denar pa namerniti za rdeči križ oziroma humanitarne namene. Namreč to so storili posamezniki namerno z ciljem, da izvedejo motenje delovanja naprave. Sočasno pa javno objaviti te barabine, ki so tako delali. Zato je pravilno, da se tisti, k inečemu nasprotujejo fizično umaknejo iz dvorane z ciljem, d ajim ne more nekdo nekaj podtakniti.
metuljka
06. 12. 2023 16.10
+0
vem, da je pretežko. To je napaka v programu, ne glede na dvigovanje kartic. Sistem bi moral biti na to odporen.
Darko32
06. 12. 2023 16.33
+1
metuljka NI res, kar praviš. Časovni interval je nekaj mili sekund, da se preverijo podatki. Potem pa če to stori več oseb sočasno in vtika in vleče kartice ven naredi dobesedno napad na programsko opremo in ta primer je pokazal, da tehnika ni za bizgece ampak kramp in lopata. Da se nebodo GOBČEVI smejali vsi po EU, če bodo povedali kakšne brezveznike imamo v parlamentu, da še kartic ne znajo vtakniti pravilno v napravo in rokovati pravilno z njimi. Zato ne govoriti napako v programu. Očitno je SLovenska miselnost še na nivoju lesene žlice. Pa še tisti, k ilesene žlice izdelujejo so se modernizirali in dobro vedo, da vsak mikroprocesor rabi določen čas za odbelovanje neke operacije.
metuljka
06. 12. 2023 18.31
+1
ni vazen časovni interval. Ko vstaviš kartico je portal odprt in se samo preverja kaj si glasoval. Nima nobene povezave več s kartico . Tako bi moralo biti narejeno in sem sigurna, da tudi je. Tudi ni logike, da bi poslanci levice vlekli kartice ven, med ne glasujočimi so pa bili poslanci GS.
TO-91
06. 12. 2023 18.36
+0
Ba tvoj prazno glavo noben sistem ni odporen😜
King Kralj
06. 12. 2023 15.23
+3
Vse te pajace bi morali nagnat iz parlamenta, ker brijejo norca iz delovnih ljudi in so od teh istih ljudi se prepkacani za svoje oslarije in igrice v peskovniku, imenovanem parlament.
Jožajoža
06. 12. 2023 16.25
-1
Janšiste nagnat.volilci.spet smo mi na vrsti
periot22
06. 12. 2023 15.17
+4
Kaj ko bi se brigali za kaj bolj pomembnega, narod ste spravili v revščino vi pa kot v peskovniku!!!!!
proofreader
06. 12. 2023 15.00
+2
Urška je glasovalne naprave kupila tam kot pralni stroj?
Jernej Sekirnik
06. 12. 2023 14.58
+4
nujno je potrebno uvest test na droge za poslance svobode in tudi test za IQ, ker izgleda da je zelo zelo nizek
proofreader
06. 12. 2023 14.58
+4
Poslanci Svobode so proti. Menda bi bil prevelik poseg v zasebnost.
mr.poper
06. 12. 2023 15.18
+6
mi23
06. 12. 2023 14.54
+1
A sadni jogurt v SDSu so že odkrili? Sprašujem za prijatla?
proofreader
06. 12. 2023 14.53
+5
Naj še NASA preveri glede kozmičnih žarkov, ki so zadeli poslance Svobode.
proofreader
06. 12. 2023 14.52
+5
Zakaj lažejo? Če pravijo, da oni niso vtikali kartic, kako je potem prišlo do napake pri njih? Naj priznajo, da se bojijo vodstva stranke.
Darko32
06. 12. 2023 16.03
-1
Tukaj bo potrebn opreveriti kdo je to počenjal ali je morda nedko na daljavo posegal v programsko opremo. Zato nehajmo se delati norca in raje naj bodo SDS-ovci tiho okrog tega, ker so oni tudi zmožni prirejanja in goljufanja.
Apoteka
06. 12. 2023 14.50
+4
Kot pač vsaka sekta.
Rast112
06. 12. 2023 14.50
+2
Tale SDS nikoli ni zadovoljna, če ni po njihovo. Kdo vas še sploh upošteva, če pa samo javkate. Da bi pa skupaj stopli in naredili kaj dobrega za Slovenijo, to pa ne. Zadnji čas, odidete nekam, da vas ne vidimo in slišimo. Gotovi ste