Slovenija

SDS: Pokrajine prinašajo delovna mesta

Ptuj, 24. 05. 2008 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Naraščanje razlik med slovenskimi regijami je mogoče zajeziti le z ustanovitvijo pokrajin, menijo poslanci SDS.

Posvetovalni referendum o razdelitvi Slovenije na pokrajine bo 22. junija.
Posvetovalni referendum o razdelitvi Slovenije na pokrajine bo 22. junija. FOTO: Dare Čekeliš

Poslanci SDS Franc Pukšič, Rudolf Petan, Srečko Hvauc in Marijan Pojbič so predstavili stališče stranke do posvetovalnega referenduma o pokrajinah, ki bo 22. junija. Po njihovem mnenju je regionalizacija najboljši možni korak, da se razlike med življenjem v različnih delih Slovenije čim prej zmanjšajo in končno izenačijo.

Po oceni Pukšiča je ustanovitev pokrajin tretje najpomembnejše dejanje države od njene osamosvojitve do sprejema zakonodaje o lokalni samoupravi. Pokrajine bodo prinesle več delovnih mest boljše kakovosti, je prepričan. Izrazil je tudi obžalovanje, da pokrajinska zakonodaja ni bila sprejeta istočasno z zakonodajo o lokalni samoupravi. "Če bi to bilo takrat sprejeto, bi bile danes gospodarske osi bistveno drugače porazdeljene, saj se nam dogaja vsakodnevna migracija od Lendave proti Ljubljani," je dejal. "Dokazano je, da smo s sprejemom zakonodaje o lokalni samoupravi dejansko spremenili tudi podobo za kvalitetno življenje ljudi. V stranki smo popolnoma enotni pri nastajanju pokrajin, enotni smo tudi pri številu 13 plus ena," je pojasnil Pukšič.

V SDS se zavzemajo za razdelitev na 13 + 1 pokrajino.
V SDS se zavzemajo za razdelitev na 13 + 1 pokrajino. FOTO: POP TV

Njegov strankarski kolega Petan pa je opozoril, da se v stranki zavzemajo in podpirajo skladnejši regionalni razvoj, zlasti na območjih, ki v razvoju zaostajajo za osrednjo Slovenijo. Zato, tako Petan, potrebujemo določeno orodje, in če je to orodje referendum, potem ga podpiramo.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
27. 05. 2008 20.54
rokke...temu se pravi 2. stopnja decentralizacije Slovenije. Kot kaže, bi ti še vedno raje hodil v LJ po ukaze.
Ro-Zy-YoZi
26. 05. 2008 09.02
Skladnejši regionalni razvoja?!?!!?!? Dejte no nehat, spet ena truma neučinkovitih birokratov, ki jih bo potrebno živeti, plačevati in še prenašati pri vsakodnevnih opravilih, ki jih imamo državljani na lokalni ravni, kaj vmes bomo imeli še pokrajinski nivo...kaj bo pa počel?!?!?!? Še trenutno obstoječi razen matične knjige, zemljiške knjige in izdaje dovoljenj ter potnih listov ne dela drugega kot da lokalno kupčuka in kupčuje ter obremenjuje naš proračun. Dejte nehat s temi pokrajinami ker bi rada trenutna vlada najdla službo za vse svoje uspešne in znanja polne "unalce", ki bodo v roku 4 mesecev rabili službo...ja ta na pokrajni bi znala biti dobro plačana.....
dgorfb
25. 05. 2008 22.08
Ne birokracije... ne te ne potrebujemo... to morajo plačati davkoplačevalci... potrebujemo podjetja... industrijo... iz tega se dela profit... ampak te tajkune očitno naša vlada lovi...
Tonček Balonček
25. 05. 2008 21.40
SAlovenija bi že zdavnaj propadla, če ne bi imeli SDS-ja s predsednikom Janezom Janšoi na čelu. Rešiti moramo pravzaprav le še probleme s čebelami, vrniti se mora Peterle, tako lepo sta sodelovala, ko nam je šlo za nohte, naj ju združijo ti troti!!
pahor?ek
25. 05. 2008 21.06
Tukaj se sploh ne gre za SDS ali kakšno drugo stranko. Temveč za prihodnost RS in njene prebivalce. SDS je edina stranka, ki ji je mar za prihodnost državljanov, saj so razlike med regijami ogromne. Samo primerjajte Ljubljansko regijo s Pomursko, da o razlikah v višini plač med omenjenima regijama sploh ne govorim.
ivan.vindis@gmail.com
25. 05. 2008 00.15
Čeprav se trudi SDS pokazati, kot da so vsi ostali proti pokrajinam je to čista manipulacija na katero slovenci ne bomo nasedli. Nihče ni proti pokrajinam, smo pa odločno proti SDS pokrajinam oz. njihovemu predlogu pokrajin in to bomo odločno pokazali na referendumu!!! Nihče, pa tudi ne SDS ne bo razbijal štajerske!!!
Tonček Balonček
25. 05. 2008 00.04
V nekaterih afriških državah je ozemlje razdeljeno še na manjše oblasti kot soo naše pokrajine, Francija jih sicer ima, vendar z zelo omejenimi pristojnostmi. V bistvu imajo ti politiki v glavah še vedno tisto miselnost o dotacijah za nerazvite, češ da vse poberejo v Sloveniji in je treba potem vračati nazaj, kar pa ni čudno, saj so več ali manj zrasli v tistih svinčenih časih. Če bili hudobni, bi lahko rekli: Le kaj ima Ljubljana od Destrnika razen stroškov z gospodom Pukšičem, oni nam pa nakladajo, da živimo na njihov račun!?
Darko32
24. 05. 2008 23.00
Pokrajine prinašajo še več korupcije v upravi. Delovna mesta se ne bodo dobila brez političnih vez in poznanstev ali pa celo brez podkupovanj.
strogoff
24. 05. 2008 22.22
Pokrajine prinašajo isto mizerijo kakor že celih sedemnajst let.
starasablja
24. 05. 2008 21.58
Ali res prinašajo pokrajine D.M.?, za koga le....za svojce in prijatelje vplivnih posameznikov in vladajočih -koalicijskih strank. Zdajšnje stanje je živ dokaz!
Tonček Balonček
24. 05. 2008 19.14
Pukšič že ve kaj govori, saj je župan in poslanwec, mogoče bo tudi deželni gavar! Kje so nova delovna mesta, če je pa vse v eni osebi? Bo imel pet tajnic, tri ljudi za oslužbo za komunikacije z javnostmi, vodjo kabineta, šoferja, snažilko, svetovalca a pravne ter splošne zadeve, politkomisarja in še kaj plus en kup honorarcev (pisanje govorov, odvetnike, varnostno službo, račualnikarje, celostna podoba pokrajine itd.).
mojcico
24. 05. 2008 18.11
Raja, prisluhnite raja, ponujamo vam vsaj 5000 novih delovnih mest, na dobrih položajih, v domačih krajih, izjemno plačane, z eno besedo - birokrate. Razvoj? Kje ste pa slišali, da za razvoj rabite delovna mesta? Verjemite!
Prvo Borec
24. 05. 2008 17.57
kritika a veš , da imaš prav, ampak vaši so dokazali, da so največje sranje od politike, do sedaj.
kritika@email.si
24. 05. 2008 17.26
Ja prosim vas lepo, poglejte se v ogledalo in se iskreno vprašajte ali niso vsi politiki v Sloveniji v samem bistvu enaki, pa če so to levičarji ali desničarji, rdeči ali črni, SDS, LDS, SLS, NSI, SNS, ZARES itd. Isto sranje, drugo pakovanje! Vsi ti politiki imajo dobre plače in stremijo k dobri penziji, Slovenci pa se delijo in kregajo. Zakaj že? Ko bi Slovencem bila skupni imenovalec vsaj nacionalna pripadnost in solidarnost v zdravstvu, šolstvu ipd. potem bi se lahko vsak politik na trepalnice postavil in ne bi mogel tako zavajati in krasti naroda!
Prvo Borec
24. 05. 2008 17.19
Vse ste povedali edino svoboda govora je pozabil na Cerkev, SDS in Nsi ter seveda SLS.
luka.6000000@gmail.com
24. 05. 2008 16.55
če so pokrjaine res tako super fino fajn in bodo tako učinkovite......ok, potem pa ukinimo občine:) da bomo pa imeli dvojno birokracijo, za dvojno mešanje dreka ......hvala lepa
svoboda-govora
24. 05. 2008 16.23
V komentarjih se opazi, da vsi sledijo "velikim vodjem" strank za katere upajo, da se bodo spet povzpeli na vrh slovenske vlade. Glede na to da so od začetka vsi podpirali uvedbo pokrajin. In to tudi da jih je 14. Ter so si čez noč premislili, takrat ko je bilo treba oddati glas. In ta glas je šel v škdo nas. Sedaj so župani SD-ja zelo nezadovoljni zaradi padlih pokrajin. Nekateri so pripravljeni celo izstopiti. Ker vrh stranke ravna v nasprotju z interesi nas. Nas ki sedaj po forumu pišemo kako si je nekdo izmislil nova delovna mesta, kako bo bogatel Zidar in podobne bedarije. Nevem sicer kaj vas bolj boli. To da sta LDS in SD ustvarila Zidarja. Da niste vi na njegovem mestu. Ali to da slepo sledite besedam Pahorja, ki danes pravi tako jutri pa naredi nekaj čisto drugega. Neglede na to da vam škoduje. Da so župani pri SD-ju za pokrajine, njihov vodja pa glasuje proti.
SEJ BO
24. 05. 2008 16.12
JA ZA KOGA????? ZA SDS-ovce
kriss714@amis.net
24. 05. 2008 15.41
In če davkov ne bo dovolj, bomo pa spet nabili kot norci raznorazne kazni. Bljak, malo morgen.
albertinum@excite.com
24. 05. 2008 15.06
Že spet poceni demagogija SDS-a. Edina delovna mesta bodo za politkomisarčke različnih strank. Zakaj ne ustanovimo kar 50 pokrajin in 500 občin - delovnih mest bo tako še več. Verjamem, da tudi državljanom, ki vse to plačujemo, ne bo odveč plačati dodatnih davkov - vse za enakomeren razvoj!