Slovenija

SDS predlaga posvetovalna referenduma o zaupanju v vlado in nastanitvah nezakonitih migrantov

Ljubljana, 18. 03. 2024 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano poslanko SDS Jelko Godec je v parlamentarni postopek vložila predloga za razpis dveh posvetovalnih referendumov. Predlagajo razpis posvetovalnega referenduma o zaupanju v Vlado Republike Slovenije, ki jo vodi dr. Robert Golob, in o nastanitvah nezakonitih migrantov v Republiki Sloveniji. V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih SDS za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami. Trenutno je v parlamentarnem postopku sicer več predlogov posvetovalnih referendumov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nedopusten referendum?
    02:17
    Iz 24UR: Nedopusten referendum?
  • Iz 24UR: SDS: Imunski sistem vlade je oslabljen
    02:44
    Iz 24UR: SDS: Imunski sistem vlade je oslabljen
  • Iz SVETA: Koliko referendumov bomo imeli?
    03:46
    Iz SVETA: Koliko referendumov bomo imeli?

Kot je razvidno iz spletne strani Državnega zbora, sta danes v parlamentarni postopek prispeli še dve pobudi za razpis posvetovalnega referenduma. Opozicijska SDS s prvopodpisano Jelko Godec predlaga razpis referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado, ki jo vodi Robert Golob

"Imunski sistem vlade, ki jo vodi vrhunski menedžer Robert Golob, je ne samo močno oslabljen, ampak tudi trajno poškodovan. Tako trajno, da tudi ljudje po zadnjih anketah menijo, da je vlada Roberta Goloba najmanj uspešna vlada v času samostojne Slovenije," je med razlogi za posvetovalni referendum o zaupanju v vlado navedla vodja poslancev SDS Godčeva. 

Po njenih besedah bi sicer trajalo "kar nekaj časa", če bi naštevali vse slabe odločitve oz. poteze Golobove vlade, a med drugim v SDS vladajoči koaliciji očitajo slabšanje položaja gospodarstva ter odsotnost posluha za pomoč gospodarstvenikom, ohranjanje delovnih mest in same produktivnosti. Prav tako vladi očitajo neizpolnjevanje obljub na področju zdravstva ter napačno postopanje med drugim na področju kmetijstva, korupcije, notranjih zadev in popoplavne obnove.

"Vse laži in obljube, ki jih danes slišimo oziroma smo jih v preteklih dveh letih, postavljajo Slovenijo v položaj, ko ni več konkurenčna na evropskem trgu. V kolikor ta vlada nadaljuje svoje delo, bo verjetno njena podpora padla na nič odstotkov, vendar bo takrat za Slovenijo prepozno," je prepričana Godec. Predlagajo posvetovalni referendumu o zaupanju v vlado z vprašanjem: "Ali ste za to, da Vlada Republike Slovenije, ki jo vodi dr. Robert Golob, zaključi s svojim mandatom in se razpišejo predčasne volitve poslank in poslancev v Državni zbor?"

O tem, ali pričakuje, da bodo v SDS s predlogi za razpis posvetovalnih referendumih ob aktualnih razmerjih v parlamentu uspešni, pa je Godčeva dejala, da je to priložnost tudi za koalicijo, da se vpraša o zaupanju vanjo. Referendum pa bi dal tudi jasen odgovor na vprašanje, ali si ljudje želijo predčasne ali redne volitve in bo država še nadaljnji dve leti umirala na obroke, je dejala.

Opozicija ima sicer za preverjanje trdnosti koalicije na voljo tudi druga parlamentarna orodja, med drugim interpelacijo vlade in konstruktivno nezaupnico, kar je po besedah Godec tudi vedno na mizi. Preizkušnja za koalicijo pa je tudi vsakokratno glasovanje o predlaganih zakonih, je dodala.

Novembra 2022 so državljani na trojnem referendumu odločali o usodi zakonov o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi.
Novembra 2022 so državljani na trojnem referendumu odločali o usodi zakonov o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. FOTO: Bobo

Posvetovalni referendum o nastanitvah migrantov

SDS sicer hkrati predlagajo tudi posvetovalni referendum o nastanitvah migrantov, pri čemer bi na referendumu državljane vprašali, ali so za to, da se v Republiki Sloveniji gradijo novi azilni domovi in njihove izpostave za nastanitev nezakonitih migrantov. Referendumsko vprašanje bi se glasilo: Ali ste za to, da se v Republiki Sloveniji gradijo novi azilni domovi in njihove izpostave za nastanitev nezakonitih migrantov?

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Andrej Kosi, smo namreč v zadnjih letih priča številnim migracijam čez države Evropske unije, tudi z nezakonitimi prehodi državnih mej in "zlorabo azilnega sistema". Pri slednjem se po njegovih besedah azilni centri uporabljajo tudi kot zasilna prenočišča.

Nezakonite migracije tudi zvišujejo varnostna tveganja, so prepričani v SDS. Vladi pa očitajo še, da je v "strogi tajnosti" ter brez predhodnega posvetovanja in soglasja lokalnih skupnosti sprejela sklep o izpostavah azilnega doma v Središču ob Dravi in Obrežju.

"Glede na vse navedeno, je jasno, da se je treba zavedati problema nezakonitih migracij, jih ustrezno nadzorovati in tudi omogočiti varnost državljank in državljanov v Sloveniji, zato bi morala vlada Roberta Goloba ustrezno ukrepati. Žal temu ni tako, ravno nasprotno, dejanja in izjave aktualne vlade govorijo o tem, da vlada ne deluje v prid državljanom," je dejal Kosi.

"Imeli smo že supervolilno leto, verjetno bomo imeli superreferendumsko leto. Po zakonodaji in poslovniku ima vsak svojo možnost, da vloži posvetovalni referendum, če meni, da se o tem lahko pogovori," je inflacijo predlaganih posvetovalnih referendumov komentirala Godec.

Seznam predlogov za posvetovalni referendum vse daljši

V parlamentarni postopek je sicer trenutno vloženo večje število predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov. Vse parlamentarne stranke z izjemo Levice so denimo minuli teden v DZ vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos.

Še pred tem je koalicija je v parlamentarni postopek vložila še predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, največja vladna stranka Svoboda pa je v petek v DZ vložila predloga za posvetovalni referendum o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene ter o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Dva predloga je vložila tudi opozicijska NSi, in sicer o predlogu energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije. Predlog za prvi posvetovalni referendum je sicer že ostal brez podpore na matičnem odboru DZ, po pričakovanjih enaka usoda čaka tudi drug predlog NSi za posvetovalni referendum.

Dopuščali naj bi tudi možnost, da bi katerega od referendumov izvedli sočasno z evropskimi volitvami, ki bodo v Sloveniji 9. junija letos, a o tem še niso sprejeli nobene odločitve.

Svoboda: Predlagani posvetovalni referendumi SDS politična propaganda in manipulacija z ljudmi

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so tako prepričani, da je med predlogi za posvetovalne referendume, ki so jih vložili sami, in tistimi, ki so jih vložili v SDS, "bistvena razlika". "Mi želimo vprašati ljudi, kaj si mislijo o družbenih vprašanjih, ki terjajo širši razmislek in širši družbeni konsenz, medtem ko stranka SDS pač poskuša manipulirati z ljudmi, vnašati strah in razdor," je danes dejala poslanka Svobode Tereza Novak.

Pričakuje, da bo koalicija v DZ omenjena predloga SDS zavrnila. Manever največje opozicijske stranke, ki bi volivce povprašala tudi o zaupanju v vlado Roberta Goloba, pa po njeni oceni kaže na "eno veliko norčevanje iz nas vseh".

Kot je spomnila, so namreč jasni mehanizmi za menjavo vlade oz. koraki do predčasnih volitev, ki so tudi zapisani v ustavi in posameznih zakonih. "Pravzaprav je sramotno, da imamo v parlamentu stranko, ki se je sposobna na tak način norčevati iz ustave in iz vseh nas državljanov in državljank," je bila ostra.

Če bi šlo za bistvena vprašanja, bi bilo smiselno, tudi z vidika stroškov, da bi se volivci o vseh referendumskih vprašanjih izrekali naenkrat, je ocenila Novak. "A referendum ni kar tako, ima svoj namen, tudi posvetovalni, in tega, ali se nam zdi trava zelena ali rdeča, pač ne sprašuješ na referendumu," je ponazorila. Po njenih besedah imajo namreč vsi predlogi posvetovalnih referendumov drugih strank predvsem elemente tega, da vnašajo teme, za katere mislijo, da jim bodo koristile v propagandi in kampanji pred prihajajočimi evropskimi volitvami, ne postavljajo pa vprašanj, do katerih bi se bilo smiselno opredeliti.

V SD ob valu predlaganih posvetovalnih referendumov poudarjajo, da razumejo bistvenost referenduma kot sredstva neposrednega demokratičnega odločanja državljanov o vprašanjih, ki pomembno vlivajo na njihovo življenje. O predlogih Svobode bodo razpravljali na torkovi seji poslanske skupine, predlogom opozicije nasprotujejo, so sporočili.

V SD so tako ob številnih vloženih predlogih za posvetovalne referendume poudarili, da so na mizi bistvena vprašanja, ki pa jih ne jemljejo zlahka. O predlogih koalicijske partnerice Svobode, da bi volivce na referendumu povprašali o naklonjenosti pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah bodo razpravljali na torkovi seji poslanske skupine, kar so se na petkovem usklajevanju dogovorili tudi s koalicijskima partnericama, so zapisali v današnjem odzivu.

Tudi v Levici, kjer podpirajo referendume kot mehanizem neposredne demokracije, menijo, da gre pri opozicijskih referendumskih pobudah za razpihovanje ksenofobije za namen prihajajočih evropskih volitev in odvračanje pozornosti od bistvenih vprašanj. Po njihovem mnenju je družbeno pomembna pobuda društva Srebrna nit za uzakonitev pravice do pomoči terminalno bolnim in trpečim pri prostovoljnem končanju življenja. "Početje opozicije spominja na dogajanje izpred deset in več let, ko smo po zaslugi neprestanega vlaganja referendumov s strani SDS navsezadnje imeli celo popolnoma irelevanten referendum o upravljanju arhivov, ki se ga je udeležilo vsega 11,74 odstotka volivcev," so v današnjem odzivu zapisali v Levici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
19. 03. 2024 17.28
+4
Mislim da bo referendum aprila 2026 !!! Pa še tam bodo imeli SĐS-ovci dolge nosove !!!!😂
Samo12
19. 03. 2024 15.39
+4
Referendum naj bo, ali se naj bo pacient na oblasti skupaj z njegovimi zlobnimi volnenimi koprivami!!!’
Samo12
19. 03. 2024 15.37
+4
Po izjavi tega gospoda Jelka je 70% proti vladi,torej jo 30% podpira! Zakaj ni zahtevala referenduma, ko je pa ient skupaj z njo imel najnižjo podporo v zgodovini slo, slabih 13%? Daj Jelka spakiraj se iz politike v gospodarstvu, da boš vsaj enkrat delala, pa ne samo po skladiščih z zaščitno opremo narekovala, kdo mora dobiti naročilo!!!!
Samo12
19. 03. 2024 15.30
+4
Najmanj uspešna vlada z najnižjo podporo v RS je se vedno SDS!! Zakaj takrat ni gospod Jelko podal pobude o referendumu zaupanja v vlado??? Ko ke celotna slo bila na nogah zoper njih? Ta zloba ne bo več nikoli vladala. Naj dajo pobudo Za referendum, ali si zeli slo narod se enkrat na oblasti!!
Grunf TNT
19. 03. 2024 11.14
+6
Spet teli luzerji...
cool1
19. 03. 2024 10.39
+4
Ko so na Švedskem izvedli anketo, če bodo imeli jedrsko energijo, je bila večina proti. Ko pa so izračunali , da bi brez elektrike proizvedene z jedrskimi elektrarnami bila nekajkrat dražja , in to pošteno dražja , za vse odjemalce, potem so si vsi premislili in je za odpravo jedrske energije bilo samo še peščica prebivalcev Švedske, vsi ostali so bili proti tako velikim podražitvam elektrike.... kar je čisto normalno. Upam, da bodo te izračune predstavili tudi Slovencem, preden se bodo ti karkoli odločili ....upam vsaj....
cool1
19. 03. 2024 10.35
+7
SDS in Janša ne bodo zmagali na nobenem referendumu v Sloveniji več v zgodovini te naše države, škoda , da jim to še zdaj ni jasno. Pa kaj je to tako težko razumeti , ali kaj ?!
Kostorog
19. 03. 2024 09.54
+10
Sralno Drekomešalska Sekta še vedno živi v oblakih in pričakuje da smo vsi tako omejeni kot oni sami. Beee, beee
apodgra
19. 03. 2024 08.56
+6
Malo sem sem se pozabaval s statistiko in prišel do zanimivega rezultata . Od prebranih več kot 200 komentarjev , sem samo pri štirih ugotovil ,da se strinjajo z referendumom. Gospa Baltazar-velika gospa Godčeva , tvoja napoved , da so vsi proti tej vladi je skregana z vsako logiko oziroma izmišljeno napovedjo. Če pripadnik njene stranke( 20 ni 100%) so za referendum , potem tudi vsi ostali enako mislijo. Če bo JJ predlaga kultni umor svojih vernikov ,se prepričan, de to tudi zgodilo zelo masovno.
apodgra
19. 03. 2024 08.39
+5
Vsi spodaj napisani komentatorji so proti vladi , so po izjavi Godčeve ,ko bo bo vlada padla na nič procentov podpore . Komentarji pa govorijo ravno nasprotno , vsi se zgražajo nad početjem te skrajno desničarske stranke SDS in njenega neomadeževanega voditelja( po rangu Boga ) . Oni lažejo tako, da sami sebi verjamejo, da govorijo samo on resnico. Prispodoba je lepo primerljiva z Putinom, ker ga 80% Rusov odpira ,tako, da tisti ki zanj glasuje v prisotnost oboroženega vojaka . To kar je za Ruse Putin je za stranko SDS , kdo drug kot JJ. Njegovi podporniki celo v temi najdejo iglo v kupu sena . Če jo ne najdejo, pa jim je obljubljeno, da jo bodo nekoč našli. Zaradi takih ljudi se nam dogajajo vojne in grozote tega sveta , ki jih je vedno več. Sodbo si piše narod sam , kdo je že to napisal?
apodgra
19. 03. 2024 08.21
+6
Referendum o tem ,da se ponovno odpre "orožarska afera " in na zatožno klop pridejo gospodje z Janezom Janšo na čelu, ko so v zabojnikih za orožje tihotapili marke v Celovec . Tako cenjeni politiki dr. Drnovšek, pa je največji krivec zato , da afera ni dobila končnega epiloga in zavedno končala v negotovosti v arhivih zgodovine . Tudi Brezigarjeva je imela imela pri tem pomembno vlogo ,da afera ni bila sodno preganjena, velika prijateljica g. Janeza Janšo ,glavnega tihotapca z orožjem . Ljudje z nakradenim državnim denarjem , se danes svobodno gibljejo po Sloveniji, lepo živijo in nas učijo o poštenosti. Dober kriminalce postaneš , če si zloben in neusmiljeni.
apodgra
19. 03. 2024 08.08
+4
Pametnjakovička ta g. Godec. Ona bo odločala v mojem imenu in ona ve ,da sem jaz proti tej vladi. 70% od 700 anketirancev (3 tisočinke %) naj bil bilo mnenje dveh milijonov ljudi. Vemo ,kako potekajo te javnomnenjske raziskave . Podpirate sedanjo vlado , odgovor "DA", vpraševalec potrdi "NE". Kdo ve ,kakšne barve so izvršitelji ankete in tudi tisti ,ki te ankete naročuje in jih plačuje.
prašek
19. 03. 2024 08.30
+1
Procenti ti pa delajo malo težavo ............😆
13klu?
18. 03. 2024 20.29
+1
SDS in njeni podrepniki nam delajo samo škodo in sramoto
yanay
18. 03. 2024 19.33
+3
Imunski sistem Slovenije so vse stranke, ki so dosedaj vladale, krepko načele. SDS ni izvzet! Godčeva samo vpije, primite tatu, pri tem pa se drži za poln žep. Žal so nas vse stranke razočarale, Slovenijo so imele za talca, javno blagajno pa so brez sramu za ožemale v lastne posode.
18. 03. 2024 19.27
+6
Referendum za prepoved delovanja sds in velikega pokvarjenega vodja
niktalop
18. 03. 2024 19.22
+4
SDS predlaga posvetovalna referenduma o zaupanju v vlado. Zaupanje v vlado se ugotavlja na VOLITVAH in ne na referendumih. Očitno je možganskemu trustu v SDS zmanjkalo idej in forsirajo referendum kar je skrajno neumno.
tomahawk
18. 03. 2024 19.17
+2
po komentarjih sodeč se strinjate in podpirate vlado in njihovo (ne)delo. Nehite pol jokat, davki so in bodo še višji, migrantov bo še več, korupcija se krepi, trgovine se dražijo v primerjavi s sosednjimi državami, zdravstvo se slabša itd......uglavnem hvala sodržavljani. Bomo skupaj potonili do konca.
Slava b
18. 03. 2024 19.11
+4
SDS pravi,da vladi pada imunski sistem.SDS pa umski sistem,predvsem g.Godcu in njenemu šefu.
crestor
18. 03. 2024 19.01
-2
A ima golobnjak se vedno 13 % podporo ali ta se naprej pada?
crestor
18. 03. 2024 18.46
-2
Bliza se 21.3.2024...In prav je tako...!!
Grunf TNT
19. 03. 2024 11.16
+1
Še sreča ,da ni Janshari na oblast,če ne bi bili topovi in solzivec že pripravljeni..