Slovenija

SDS pričakuje odstop kmetijske ministrice, ona o tem ne razmišlja

Ljubljana , 12. 04. 2024 10.35 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice. Prvopodpisana pod ta zakon je bila aktualna kmetijska ministrica Mateja Čalušić. Kot trdi SDS, je ta zato z odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost tako za funkcijo ministrice, kot tudi za pogajanja s kmeti. Zato pričakujejo njen odstop oziroma premierjevo razrešitev ministrice s položaja, so sporočili. Čalušićeca "verjame v pravno državo, zato bo spoštovala odločitev ustavnega sodišča," je zapisala v odzivu. Prepričana je, da odločitev sodišča ne bo vplivala na njeno sodelovanje s KGZS, o odstopu pa ne razmišlja.

Ustavno sodišče je z odločbo, ki jo je sprejelo 4. aprila, razveljavilo 5. odstavek 12. člena zakona, ki je bil v zakon dodan z dopolnitvijo zakona, sprejeto oktobra lani v ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta. Odstavek je določal, da za položaje v organih zbornice, torej v svet, upravni odbor ter za predsednika in podpredsednike, ne morejo biti izvoljene oz. imenovane osebe, ki so ob izvolitvi oz. imenovanju ali v obdobju dveh let pred tem bile člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta in funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji ter direktorji občinske uprave ali tajniki občine.

Mateja Čalušić
Mateja Čalušić FOTO: Bobo

Ustavno sodišče je med drugim ugotovilo, da je KGZS v bistveno enakem pravnem položaju kot druge zbornice z obveznim članstvom – notarska, odvetniška, zdravniška, veterinarska in lekarniška – zato bi moral biti podan razumen razlog za različno obravnavo te zbornice. Ta razlog pa ne izhaja ne iz zakonodajnega gradiva ne iz odgovora DZ ne iz mnenja vlade, je presodilo.  S tem je bil omenjeni odstavek neskladen s 14. členom ustave, ki določa, da so vsi pred zakonom enaki. Zaradi tega neskladja ustavno sodišče ni presojalo drugih očitkov predlagatelja. Med temi so bili kršenje pravice do upravljanja javnih zadev, načela jasnosti in pomenske določljivosti predpisov ter načela varstva zaupanja v pravo.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s sedmimi glasovi proti enemu. Proti je bil Rajko Knez, ki je dal odklonilno ločeno mnenje. Ta je na neupravičeno omejevanje pasivne volilne pravice opozarjal že v zakonodajnem postopku. Ko je bila septembra lani novela sprejeta, je nanjo izglasoval odločilni veto. DZ je v ponovnem odločanju oktobra novelo znova sprejel.

Novelo so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić, sedanjo kmetijsko ministrico. Predlagatelji so omejitev pasivne volilne pravice med drugim utemeljevali s tem, da naj bi preprečila konflikte interesov in korupcijska tveganja ter zagotavljala avtonomijo in "depolitizacijo" organov KGZS. Vlada je med drugim menila, da določba kljub pomislekom o morebitni neskladnosti z ustavo temelji na legitimnem cilju zagotavljanja javnega interesa in transparentnosti pri delovanju zbornice.

SDS zdaj zahteva odstop ministrice 

Pristojni odbor DZ je prejšnji mesec zavrnil predlog novele zakona o KGZS, s katero so poslanci SDS predlagali črtanje sedaj razveljavljene določbe iz zakona. Kot so sporočili iz SDS, so opozarjali, da je novela zakona, ki so jo predlagali in potrdili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić, danes kmetijsko ministrico, v neskladju z ustavo. Poudarili so, da po njihovem mnenju cilj novele ni bilo izboljšanje položaja slovenskega kmetijstva, pač pa nasprotno, omejevanje članov, da bi lahko svobodno uveljavljali svoje kmetijske interese in tako uspešno vodili kmetijsko politiko prek organov upravljanja v KGZS. Za to pa, kot so sporočili, zahtevajo odstop ministrice: "Ponovno poudarjamo, da je bila prvopodpisana pod ta zakon in tudi največja zagovornica te očitno neustavne določbe, prav aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki pa je s to odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost tako za funkcijo ministrice kot tudi za pogajanja s kmeti. Zato pričakujemo njen odstop oziroma premierjevo razrešitev ministrice s položaja."

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili tudi v Slovenski ljudski stranki. Kot je v sporočilu za javnost zapisal njen predsednik Marko Balažic, so med zakonodajnim postopkom, poleg ostalih institucij tudi zakonodajno-pravne službe DZ, glasno opozarjali na nedoslednosti zakona. "Ker je bil umik omenjenega zakona ena od poglavitnih zahtev kmetov med lanskoletnimi protesti, ocenjujemo, da je prvopodpisana z odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost za pogajanja ter bi se zato morala posloviti," je zapisal.

Odziv ministrice 

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić "verjame v pravno državo, zato bo spoštovala odločitev ustavnega sodišča," je zapisala v odzivu , potem ko je ustavno sodišče razveljavilo del zakona o KGZS, pod katerim je bila sama prvopodpisana. Prepričana je, da odločitev sodišča ne bo vplivala na njeno sodelovanje s KGZS, o odstopu pa ne razmišlja.

Čeprav bo ministrica odločitev ustavnega sodišča spoštovala, pa je osebno še vedno prepričana, da aktivnim politikom in javnim funkcionarjem ni mesto v vodstvenih organih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), če "izhajamo iz tega, da se hrana in razvoj oziroma skrb za podeželje dotika prav vsakega od nas ter je od tega odvisna tudi naša prehranska varnost oziroma suverenost".

Kot je poudarila v odzivu, je bil to tudi glavni razlog, da je zagovarjala in sopodpisala spremembo zakona o KGZS, ki je poskušal preprečiti politizacijo zbornice na način, da za člane organov zbornice ne smejo kandidirati funkcionarji političnih strank ali funkcionarji na lokalni, državni in evropski ravni.

"Sem pa prepričana, da odločitev ustavnega sodišča ne bo vplivala na sodelovanje s KGZS, saj smo tako pri sprejemanju zakona kot danes, ko sem na funkciji ministrice, vedno imeli spoštljiv odnos, ki je temeljil na soočenju argumentov," je še zapisala.

Na KGZS, kjer so ves čas opozarjali, da je zakon ustavno nedopusten, so odločitev ustavnega sodišča pozdravili, kot so jo tudi v opozicijskih strankah SDS in NSi, kjer so ministrico Čalušić pozvali k odstopu, saj menijo, da je izgubila kredibilnost.

Ministrica o odstopu ne razmišlja. "Bom pa s svojim delom še naprej vestno in transparentno iskala rešitve za vse slovenske kmete. Poudarjam, za vse slovenske kmete ne glede na politično ali ideološko pripadnost," je podčrtala.

Ob tem se je vprašala, ali poziv k odstopu pomeni, da želi politika imeti vpliv na avtonomno ustanovo, ki deluje v javnem interesu in nikoli ne bi smela predstavljati in zagovarjati interesov leve, desne, sredinske ali kakršne koli druge politične opcije ter delovati po nareku politike. Kot je poudarila Čalušić, je treba avtonomijo zbornice ohranjati še naprej.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
12. 04. 2024 19.27
-6
na volitvah razmisljajte kot Svicarji in se zgledujte po boljsih., no
iskriv
12. 04. 2024 18.37
+7
Nič novega , od drugih zahtevati odstope ministrov , da bi lahko zamajali stabilnost vlade , pri SDS pa ne sme odstopiti nihče , pa počne še takšne neumnosti in škode !
Janez_53
12. 04. 2024 18.35
+6
Zadnji čas, da se SDS ukine, ker dela le škodo državljanom in državi!
Samo12
12. 04. 2024 17.10
+10
Slovenija pa pričakuje ukinitev sekte!!!
junij66
12. 04. 2024 16.58
-7
Levi plačanci v komentarjih obračajo pozornost druga. Vse drugo ja samo o kmetijski ministrici nič. Vse ostale napadat žalit in diskreditirat ter obsojat ja,ker to vam je v krvi. Vse že videno v pretekli zgodovini. Da bi si nastavili ogledalo in se pogledali vanj to pa ne.
junij66
12. 04. 2024 16.51
-9
Od kar je svobodni golobizem na oblasti je v naši državi samo eno veliko s.anje
avgust.
12. 04. 2024 16.15
-8
Tota nima pojma o kmetijstvu. Če imaš doma nekaj oljk in par trt, še ne pomeni, da si dovolj kvalificiran za ministra za kmetijstvo. Gospa zelo rada nastopa, tako, kot Golob, a najprej bi morala prebrati goro gradiva, da sploh ugotovi, kaj so njene pristojnosti, kaj sme, kaj lahko in kaj ne. Golob nastavlja te ministrice, kot da bi imena dal v boben in potem žrebal.
Protikomunist
12. 04. 2024 17.32
+6
Ne. Moraš imeti 5 hektarjev in štiri traktorje za to...
King Kralj
12. 04. 2024 15.55
+10
Tale sds soldateska pa so pravi pajaci s to zahtevo. Pa ravno oni, za kstere je US ugotavljalo toliko neustavnih odlokov, dklepov, tudi kak zakon. Se manj pa so se drzali odlocb US. In ravno oni torej.
Protikomunist
12. 04. 2024 17.39
+7
Škoda jim razlagat. Če bi kaj razumeli, bi mogoče v Sloveniji imeli normalno desnico. Tako pa imamo prebarvane komuniste.
borjac
12. 04. 2024 15.33
+11
"SDS pričakuje odstop kmetijske ministrice" , Janša = SDS pričakuje odstop vseh ki niso pokorni Janši, seveda se še posebej pod razumeva odstop Golobove Vlade, samo Janša je dosmrtni Vladar Slovenije, samo on ima pravico do večnega vladanja, Janša je zmeraj sanjal da bi bil mali Tito.
Boogieweeed
12. 04. 2024 15.15
-6
Če prav razumem, ustavno sodišče razveljavlja ta depolitizacinski zakon, zaradi potencialnega kršenja človekovih pravic? Ni nam spasa....
olafur
12. 04. 2024 15.05
+12
Ah kako sem jaz pričakoval odstop Janše in Hojsa pa sem se obrisal pod nosom za to. Enako se bodo obrisali pod nosom za odstope tudi v SDS.
Mister iks
12. 04. 2024 15.02
-7
Dark Knight
12. 04. 2024 14.58
-5
Srebrni spet nabija pod profilom paradižnik in si daje pluse. 🤣🤣🤣
12. 04. 2024 14.57
+11
Jj je svetla dusa ki ga se v peklu nebi vzeli ker bi dim zadusil se luciferja
Janez Svetokriški1
12. 04. 2024 14.50
+17
Predlagal bi, da ministrica pošlje odstopno izjavo JJ, saj on itak ne odpira kuvert. Pa bo volk sit in koza cela.
dron
12. 04. 2024 14.49
+15
Takoj referendum za ukinitev sđs.
Bolfenk2
12. 04. 2024 14.47
+13
Jaz pa pričakujem odstop EU poslancev iz SDS, ker so glasovali za migrantski pakt
Slava b
12. 04. 2024 14.47
+17
Slovenija pa pričakuje odstop Janeza,da bomo eni in drugi bolj v miru živeli.
Antoniozmaj
12. 04. 2024 13.54
+14
pacienti sektaški. podporniki albanizma.
Jernej Sekirnik
12. 04. 2024 13.53
-7
KAOS se nadaljuje, nekaj plesalcev je še ostalo, večina je pa hitro obupala.