Slovenija

SDS s tožbo grozi tudi Rizmanu, akademiki se ne nameravajo ukloniti

Ljubljana, 21. 02. 2020 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
1564

Odvetniška družba Matoz je v imenu SDS Rudiju Rizmanu, sicer prvopodpisanemu pod javno pismo, v katerem so predstavniki znanstvenega in akademskega življenja izrazili resno zaskrbljenost ob nastajanju koalicije Janeza Janše, poslala zahtevo za preklic njegovih izjav v medijih. A podpisniki sporočajo, da se ne nameravajo ukloniti.

SDS s tožbo grozi tudi Rudiju Rizmanu.
SDS s tožbo grozi tudi Rudiju Rizmanu. FOTO: Bobo

Podpisniki javnega pisma - poleg sociologa in politologa Rudija Rizmana ga je podpisalo še 74 predstavnikov znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem bivših rektoric in rektorjev - so v pismu našteli razloge, zakaj je Janševa koalicija nesprejemljiva. Po njihovem mnenju je politika SDS škodljiva, radikalno nestrpna in izključujoča in zato v slovenski politični prostor ne more prinesti politične stabilnosti in družbenega razvoja.

A SDS so zmotile navedbe Rizmana med gostovanjem v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija o tem, da se stranka SDS financira iz tujine oziroma "da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritativne ideje, ki ga financira tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskega ...".

Od Rizmana zahtevajo, da na enak način, kot jih je podal, nemudoma prekliče izjave, sicer bodo "primorani sprožiti vse potrebne postopke za odvrnitev dodatne škode, ki bi nastala stranki. Ni dvoma, da ste s svojimi izjavami posegli v ugled in dobro ime naše stranke," je Matoz zapisal v dopisu Rizmanu in dodal, da je svoje izjave podal že po tistem, ko je bil v javnosti objavljen opomin prvaku LMŠ Marjanu Šarcu, v katerem je bilo utemeljeno in javno objavljeno, da se SDS ne financira iz tujine.

"Splošno sprejeto je, da je žaljivo nekomu očitati nemoralno in nezakonito ravnanje oziroma delovanje," je še zapisal Matoz.

Zaradi pisma doživeli plaz diskreditacij, žalitev, laži, poniževanj, manipulacij ...

Rizman je na opomin danes odgovoril v izjavi za javnost skupaj s sopodpisniki omenjenega javnega pisma. Zapisali so, da le štiri dni po javni objavi stališč lahko ogorčeno ugotavljajo, da so zaradi pisma doživeli plaz skrbno načrtovanih osebnih diskreditacij, nizkotnih žalitev, laži, poniževanj in manipulacij. "Čeprav ne moremo reči, da nismo pričakovali takšnih reakcij, so te na najbolj brutalen in primitiven način pokazale, kako prav smo imeli v svojih ugotovitvah, da v Sloveniji že živimo globoko politično enoumje, ki je pripravljeno s pomočjo svojih medijskih trobil brez zadržkov kompromitirati svoje nasprotnike," so navedli.

"Zavedamo se, da nismo ne prva in tudi ne zadnja žrtev, a vendar čutimo dolžnost znova izreči svarilo, da si radikalna politika s takšnimi metodami in sredstvi, vrednimi totalitarnih režimov, ne zasluži nobenega vidnega mesta na političnem parketu, kaj šele, da bi vodila Slovenijo," so bili ostri.

Zapisali so še, da so se 75 podpisnikom pisma pozneje pridružili še številni drugi, in dodali, da so "podpisnice in podpisniki zavezani k poštenosti in sledenju resnici, zato nas naročene grožnje pred sodnimi postopki s strani tistih, ki v imenu sejanja sovraštva nenehno govorijo o nujnosti svobode besede, ne bodo ne prestrašile in ne uklonile".

Akademiki so v javnem pismu našteli razloge, zakaj je Janševa koalicija nesprejemljiva.
Akademiki so v javnem pismu našteli razloge, zakaj je Janševa koalicija nesprejemljiva. FOTO: Aljoša Kravanja

Matoz je sicer podobno pismo minuli teden poslal tudi Šarcu, prav tako zaradi izjav o financiranju SDS iz tujine in uporabi metod, kot je sovražni govor. Šarec je javno že povedal, da se ne bo opravičil, in dodal, da je "to tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival".

O tem, ali je SDS torej vložila tožbo zoper Šarca, ta informacij nima, so povedali v njegovem kabinetu. Ne SDS ne Matoz pa tega nista želela komentirati.

Odbor DZ za kulturo bo sicer na pobudo LMŠ prihodnji teden obravnaval posledice madžarskega financiranja slovenskih medijev, povezanih s SDS. Poslanec SDS Žan Mahnič je ta teden zavrnil očitke o nezakonitostih in izpostavil, da ima več slovenskih medijev tuje lastnike in se torej financirajo s tujim kapitalom. Prav tako se mu ne zdi sporno, če neko madžarsko podjetje ustanovi podjetje v Sloveniji in ga tudi financira.

Mediji so se namreč v minulih dneh spet razpisali o madžarskih transakcijah v Slovenijo. Med drugim je portal Necenzurirano.si poročal, da sosledje dogodkov leta 2018 nakazuje, da se je predsednik SDS Janez Janša o nakazilih osebno dogovarjal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Po volitvah v DZ 3. junija 2018, na katerih je zmagala SDS, se je Janša 16. junija srečal z Orbanom, 19. junija pa je podjetje Petra Schatza R-Post-R, ki ima glede na javne podatke sedež v Linhartovi ulici v Ljubljani, domovanju vseh medijev SDS, na račun pri slovenski banki Intesa Sanpaolo prejelo 295.000 evrov od dveh madžarskih podjetij iz Orbanovega omrežja. Isti dan je podpisalo pogodbo s SDS o nakupu 14-odstotnega deleža v družbi Nova Obzorja, ki izdaja Demokracijo, in 21. junija na račun SDS nakazalo 112.228 evrov madžarskega denarja kot kupnino za prodajo. Ta pa je bila glede na prihodke podjetja tudi neobičajno visoka, so zapisali na portalu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1564)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
15. 12. 2020 20.55
Postopki vladajocih, ki mimogrede ne znajo vladati, na moč spomin jajo na neko obdobje iz preteklosti, ki so ga že vsi skoraj pozabili...... Če kdo ne ve za ka se gre, si naj prebere Mein kampf !
Lumpx
22. 02. 2020 17.04
+2
Slavni ex levi minister je izjavil: "Mramor: Nisem pobudnik uvedbe dodatka za stalno pripravljenost". Se pravi sedaj je vse v redu in kriv je seveda JJ. Da je sel davkoplacevalski denar v zepe raznoraznim vecinoma ali izkljucno trdo levim prfoksom pa sploh ni vazno.
dragan krstic
22. 02. 2020 18.01
-3
Pravilno, saj so naša avantgarda in nas vodijo v svetlo bodočnost. So pravzaprav prostovoljni eksperimentalni zajččki saj preizkušajo kako bo v svetli bodočnosti.
Lumpx
22. 02. 2020 16.59
+0
Jaz volim JJ. Same ce zapre mejo za "ilegalne migrante" in balkanske in druge "social turiste" kot je obljubil bo naredil za SLovenijo in EU vec ko vse leve vlade od l. 91 dalje.
tirolec
22. 02. 2020 16.41
+5
Zaradi takih sociologov in politologov imamo v državi marsikaj narobe, čudno, da jih ne zanima kdo vse je odtujil milijarde tja v davčne oaze, čudno da jih ne zanima vsa korupcija v državi, čudno da jih ne zanima mafija, ki vlada, čudno da jih ne zanima sodna veja oblasti, ki si upa soditi v imenu ljudtva, a na njihovih plečah se vse zlomi in prelomi...čudno...čudno...a ne???
Jožajoža
22. 02. 2020 16.38
+1
janša upošteva pismo madžarskih akademikov z debelimi denarnicami.
Lumpx
22. 02. 2020 17.11
+0
Ja vazno je da je kriv JJ. Da kredejo v sloveniji "NASI" ko srake "razne dodatke za pripravljenost in "svetovalne pogodbe" je pa spet kriv JJ Vatikan USA itd sam ne NASI v levih vladah in ne NASE krivosodje ki pol sodi "v imenu ljudstva" ce ze slucajno vse ne zastara prej.
Petur
22. 02. 2020 16.11
+6
Zanimivo , poucno in enostavno bi bilo,pa se brez drzavnih stroskov,ce bi jansa in njegovi pojasnili , ovrgli razmisljanje ,, akademikov,, v druzbi ki se hvali o svobodi govora pa za javno izrazanje zaskrbljenosti,tako se ne more tozariti.vprasljivo je ze brisanje komentarjev ki je razlicno,glede na ure v dnevu.
leond1
22. 02. 2020 16.06
+7
komunajzelski akademiki z 1400 evri dodatka lopovi države
ValterUdovernik
22. 02. 2020 15.04
+1
Toplo priporocam v branje; Fasizem za Butalce, avtor Milos Ivancic.
Lumpx
22. 02. 2020 16.59
-2
A "Komunizem za butalce" pa ne moremo brat. Aja ga ni nihce napisal saj se ve "fasizem=komunizem=nacizem" ... isti isti isti.
ValterUdovernik
22. 02. 2020 17.40
+2
Naglič
22. 02. 2020 14.08
+4
"Akademiki" je le drugo ime za 70+ letne komunistične politologe in ideologe. Lepo so se uprasili v komunističnem in še bolje v "demokratičnem" sistemu.
Lumpx
22. 02. 2020 14.18
+4
ZA 1400 EUR "akademskega" dodatka na mesec se bodo tile "rdeci kvazi-intelektualci" borili do zadnjega diha. Vse sam da ni JJ... ja no vse sam da ni kak NE NAS!
Lumpx
22. 02. 2020 14.03
-2
Jaz volimi SDS ker tega sranja ko gre drzava pod levicarji in nekimi novimi obrazi v franze imam poln kufer.
cakra
22. 02. 2020 13.32
-1
Kdo so oni da nam delajo po Evropi in še celo po Balkanu fiasko.
dragan krstic
22. 02. 2020 13.24
+1
Uvozimo češke akademike. Pred 30. leti je bila Češka vsaj 15 let za nami, zdaj je pred nami. Aja, oni so rdeče akademike lustrirali. Naši akademiki pojdite v penzije in dajte ljudem enkrat mir z vašimi izjavami in peticijami.
Lumpx
22. 02. 2020 17.01
-1
Res je. Ko sem se pred 15 leti prvic peljal preko ceske je bilo stanje infrastrukture se dost slavbse kot smo jo imeli mi ca casa Jugoslavije. Ko se danes peljes tam si mislis da si v kaki razviti zahodni drzavi s tem da je marsikaj se lepse in boljse saj je vse zgrajeno na novo.
vinogradnik33
22. 02. 2020 13.18
-1
Za SDS je resnica boleča in bogokletna , vsakdo , ki izreče resnico zoper delovanje te sekte ali njihovega vodje je izpostavljen komprimitiranju , diskvalifikacijam in po novem grožnjam s tožbo , je to še normalno delovanje neke stranke ali pa ta nakazuje svoje delovanje v primeru , da bo kdaj še prevzela vladavino v državi !????
minkica91
22. 02. 2020 13.28
-2
nisem iz sekte SDS, pravzaprav nisem v nobeni stranki, ker mi ni potrebno. Sam se mi zdi grozno, da si levi, ki bi morali biti napredni in liberalni izmišljajo laži, grozijo s tožbami in tudi sicer fizično, kar nam je poznano, če bi slučajno si kdo sploh upal pomisliti, da je je JJ vredu in SDS, čeprav sami beri levičarji in liberalci nimajo nič pokazat v 12 letih vladanja.
vinogradnik33
22. 02. 2020 13.42
+4
Si ti malo pobrkala stvari ali pa ti niso čisto jasne !???
Lumpx
22. 02. 2020 13.52
-1
Eno je resnica drugo je klevetanje. Koliko je resnica vredna levicarjem smo pa dobro videli na lastne oci v gnili Jugoslaviji.
Lumpx
22. 02. 2020 14.04
-1
Jaz bom volil SDS ker tega sranja ko gre drzava pod levicarji in nekimi novimi obrazi v franze imam poln kufer.
barjagula
22. 02. 2020 12.40
+2
Da je odvetnik rešitelj barab, to vse pove
Darko32
22. 02. 2020 11.30
+7
Tukaj pa so spet šli preko vseh robov. Namreč kako lahko se sklicuje, da je AJKADEMIK in sočasno poučuje kako se goljufa in krade. Učenci teh akademikov pokazali kaj seose naučili in potem se čudimo, če je več kot 80% sistemske korupcije v Sloveniji.
dragan krstic
22. 02. 2020 13.19
+0
Ti akademiki starega kova kot Rizman menijo da je vse "naše", kar je pa njegovo je pa samo njegovo.
pepe K bolcev
22. 02. 2020 09.50
+5
akademik pac ne postanes pri 30ih... brihte desnicarske tega seveda ne vedo... njihov domet je gasilska veselica pa trije spricarji..0
minkica91
22. 02. 2020 09.56
-2
mogoče vedo več o življenju kot ti vaši akademiki, jaz ne dam kaj na njih za mene je vsak človek enak.
piu
22. 02. 2020 09.56
-1
samo po opravljenem Kardeljevem učnem programu.......drugač se ne da....
Bojan-F
22. 02. 2020 10.05
+7
V moji generaciji ni studenta, ki bi v svoji diplomski nalogi omenjal Kardelj Edija veckrat kot Jansa dr. Janez.
Cervantes Saavedra
22. 02. 2020 11.07
+0
ZA minkica: Si rekla, ko si šla na operacijo v bolnišnico, in te je hotel operirati nek človek brez akademske zdravniške diplome. In sedeč v potniškem letalu, ko je hotel pilotirati nek steward. Zate je vsak človek enak.
Cervantes Saavedra
22. 02. 2020 11.12
-1
In kako, da nisi opazila, da so v tvoji stranki SDS vsi v vodstvu akademsko izobraženi. Vsaj v trej stranki bi morali biti po tvojem vsi enaki, zlasti On.
prašek
22. 02. 2020 11.12
+4
Kakšna pa je akademska zdravniška diploma ???? sam prašam ☺☺☺
Lumpx
22. 02. 2020 13.54
-3
Diploma iz slosarije tak ko jo je mel Tito.
Cervantes Saavedra
22. 02. 2020 18.22
+1
Izraz "akademska" je seveda bil zapisan ironično, ko sama uporablja to besedo kot žalitev.
pepe K bolcev
22. 02. 2020 09.46
+6
minkica samo zate! Renata Salecl. Letnik 62. Predava v londonu in new yourku... njena dela so prevedena v 13 jezikov...
minkica91
22. 02. 2020 09.55
-3
prav če to hoče kdo poslušat in če je kaj haska od teh predavanj. Teorija pač, enako velja za njenega Žižka.
ina5785
22. 02. 2020 13.07
+1
minka91 - Lahko BLEBEČEŠ kar hočeš, je pa jasno da NIMAŠ pojma KDO je akademik!!! Kar se pa tiče ŽIŽKA sem pa kot Slovenka nanj ZELOOO PONOSNA. Na njegovem predavanju v Ameriki je karta tako visoka, da se ti meša. Po drugi strani je pa nekaj druga tu zanimivo; Žižka hodijo poslušat MLADI v svetu, ker so nad njim tako navdušeni. In veš Žižek je že toliko napisal, da NE govorimo prebral!!! Do danes v Žižkovem času NI kapacitete, ki bi ga filozofsko prekosila!!!!!, govorim CELO v SVETOVNEM MERILU!!! Samo ponosni smo lahko nanj!!!! NE dela nam sramote kot jj
dragan krstic
22. 02. 2020 13.29
-2
Ja res je karta je visoka herc as. Minka, pazi da se ti ne zmeša zaradi teh kart.
Lumpx
22. 02. 2020 13.56
-2
Zizek (zuzek) je eno navadno blebetalo ... takih kot je on je bila Jugoslavija polna in vsi so zvekali neko noro levicarkso filozofijo na koncu pa je sla drzava v maloro ker niso pustili res pametnim in delovnim ljudem da bi normalno delali in ustvarjali.
minkica91
22. 02. 2020 09.44
-1
kaki so ti akademiki, po mojem že vsi v penziji ali na takem nivoju. Stari komunajarji, zato so pa prišli do teh svojih nazivov. Glavna naloga jim je, da izključijo in sramotijo JJ in SDS in seveda poveličujejo sebe. kar očitajo JJ IN SDS sami počenjajo in to že dolgo časa, ampak ljudje so pač na takem nivju, kot so da tega ne spegledajo.
pepe K bolcev
22. 02. 2020 09.04
+5
A to je naslednja Siskova akcija? Intelektualci, ki ne podpirajo fasizma.
vinogradnik33
22. 02. 2020 07.55
+5
Za SDS je resnica boleča in bogokletna , vsakdo , ki izreče resnico zoper delovanje te sekte ali njihovega vodje je izpostavljen komprimitiranju , diskvalifikacijam in po novem grožnjam s tožbo , je to še normalno delovanje neke stranke ali pa ta nakazuje svoje delovanje v primeru , da bo kdaj še prevzela vladavino v državi !????
Opazujemvas
22. 02. 2020 08.15
+2
Lumpx
22. 02. 2020 13.58
-1
Jap kmalu bo konec. "Levicar se spreobrne ko se v jamo zvrne" so rekli ze za casa Jugoslavije.