Slovenija

SDS vložila podpise za referendume, koalicija pravi, da gre za zlorabo

Ljubljana, 12. 10. 2022 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urška Bitenc, STA
Komentarji
925

Opozicijska stranka SDS je šesti dan zbiranja podpisov za razpis treh referendumskih pobud, in sicer referenduma o vladi, RTV in dolgotrajni oskrbi, škatle s podpisnicami odnesla v DZ. Poslanci stranke so ob tem povedali, da želijo odpraviti "napačno politiko sedanje vlade, ki siromaši vsakega med nami". Izjave so podali tudi predstavniki treh koalicijskih strank, ki SDS očitajo zlorabe akta, s katero bo "naredila škodo ljudem".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDS v DZ dostavila podpise
    03:12
    Iz 24UR: SDS v DZ dostavila podpise
  • Odziv koalicije na vložitev podpisov
    05:50
    Odziv koalicije na vložitev podpisov
  • Izjave članov SDS ob oddaji podpisov
    03:10
    Izjave članov SDS ob oddaji podpisov

Pred vložitvijo več kot 157 tisoč podpisov za razpis treh referendumov je pred DZ najprej spregovoril  Zvone Černač, ki se je podpisnikom zahvalil za vsak glas. Dejal je, da zbrani podpisi omogočajo volivkam in volivcem, da bodo na referendumu lahko odločali o zavrnitvi škodljivih zakonov, ki jih je sprejela Golobova koalicija. Meni, da ti zakoni siromašijo ljudi in da jih je treba na referendumu zavrnitvi. "Vlada vodi napačno politiko, ki siromaši vsakega med nami". Vladi je očital dvigovanje davkov, inflacijo in uničevanje dobrih rešitev vlade Janeza Janše.

"Upokojenci čakajo, ali se jih bo vlada usmilila in jim namenila več kot pet evrov letnega dodatka," je nadaljeval.  Ob tem je podrobneje razložil, česa se z referendumi nadejajo, predvsem pri referendumu glede Zakona o dolgotrajni oskrbi. "Zakon pomeni večjo varnost za vse, ki živijo sami, vlada te rešitve prelaga v prihodnost," je bil jasen. Pravi, da vlada z rebalansom sredstva, namenjena dolgotrajni oskrbi, namenja drugim skupinam. Ob tem je dodal, da se del zakona o dolgotrajni oskrbi že izvaja, in sicer e-oskrba, ki je brezplačna in omogoča 24-urno nadzorovanje tistih, ki potrebujejo pomoč. "Zakon vlade pomoči potrebnim jemlje 80 milijonov evrov in pošilja sredstva tja, kjer niso potrebna, temu se je treba upreti. Z glasovanjem trikrat proti je treba dati jasen znak vladni koaliciji," je zaključil. 

SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud.
SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud. FOTO: Luka Kotnik

Nato je poslanka Alenka Jeraj razložila pobudo za spremembo zakona o RTV. Povedala je, da se ne strinjajo s sestavo programskega sveta, saj da je politično usmerjen in izbran. "Za nas je problem tudi to, da je bil zakon sprejet brez kakršnekoli razprave," je dejala. Ključno pri zakonu pa je, da se gledalcem in poslušalcem jemlje besedo pri odločitvah, saj ne morejo več imenovati tako velikega števila članov, je dejala na koncu. 

Poslanec Branko Grims je najprej poudaril, da gre za zelo veliko količino podpisov in da je številka še nekoliko večja od predstavljene, saj so nekatere UE podpise obdelala z zamikom. "Referendum je edina učinkovita oblika omejitve oblasti. In za to gre," je dejal. Ob tem je poudaril, da je pri koaliciji ob zbiranju podpisov zaznal, da so pod pritiskom. "Oblast ima ljudstvo," je bil jasen in dodal, da je omejevanje referenduma 'vprašljivo' in da to pomeni konec demokracije. 

"Inflacija je podivjala," je naprej kritiziral vlado in poudaril, da je na zadnjem rebalansu proračuna fiskalni svet opozoril, da so sestavljeni napačno in da gre za "zapravljanje, neproduktivno porabo in vlaganje v stvari, ki ne dajo rezultata." Inflacija bi se s tem lahko spremenila v dolgoročno, je dodal Grims. Inflacija se pojavi zato, ker vlada porablja preveč, je tudi povedal in dodal, da trpijo ljudje.

Pravi, da je zaradi prevelikega zapravljanja Golobove vlade revščina med državljani še večja. "Vlada ustvarja nova ministrstva in h koritu spravlja tiste, ki jih mora povrniti," je dejal. Kritičen je bil tudi do odpiranja meje in skrbi za migrante. Pozval je k premisleku, kaj to pomeni za državljane in državne finance. Vladi je očital uničevanje slovenskega gospodarstva in pozval, da je taki politiki "treba na referendumih reči trikrat ne". Nato so podpise odnesli v Državni zbor. 

SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud.
SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud. FOTO: Luka Kotnik

Koalicija: Problem je, da gre za zlorabo

Po tem, ko je stranka SDS nekaj po 14. uri zbrane podpise za razpis treh referendumskih pobud odnesla v DZ, so izjavo podali še predstavniki koalicijskih strank.  Vsi trije poslanci so bili prepričani, da se bo znova ponovi 24. april. 

Izjava koalicije ob vložitvi referendumskih pobud
Izjava koalicije ob vložitvi referendumskih pobud FOTO: 24ur.com

Najprej je spregovoril Borut Sajovic iz stranke Svoboda, ki meni, da bo večina volivcev na referendumih trikrat obkrožila za. Glede možnih datumov glasovanja je bil jasen, da jih določa tisti, ki pobude vloži, in da je odprtih več datumov. Ob tem je poudaril, da po njegovem mnenju nikakor ne smejo sovpadati s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami. "Za napad na vlado gre, za nerazumevanje in za nespoštovanje rezultata državnozborskih volitev 24. aprila," je poudaril vodja poslanske skupine.

Po njegovih besedah so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah podelili strankam koalicije mandat za spopad z inflacijo, draginjo in energetsko krizo, ne pa za "stalne prepire, ovire, nagajanja in politizacijo".

"Bojijo se, da bi izgubili nadzor nad RTV-jem, kar je jasno, glede na to, kar počnejo v zadnjih mesecih," je povedal poslanec SD Soniboj Knežak. Za trenutno inflacijsko stanje pa je krivil prejšnjo vlado, ki naj bi 'brez zakonske podlage delila bonbončke'.  

"Glede zakona o demografskem skladu bodo ljudje počasi spoznali, da so bili predvolilni bonbončki brez zakonskih pokritij in da bi zato po volitvah prešli v breme državljanov," je poudaril Knežak.

"Problem, ki ga imamo z referendumi, je to, da gre za zlorabo. Referendumi se bodo uporabili za to, da se dela škodo ljudem," je dejal poslanec Levice Matej T. Vatovec. Tudi on je omenil zakon o RTV, kjer meni, da se SDS preveč vpleta v delovanje zavoda. Nato se je dotaknil tudi ostalih dveh pobud. "Opozicija se rada pohvali, da sama skrbi za zakon o dolgotrajni oskrbi," je dejal. A je kritiziral, da se njihovega zakona, pripravljenega pred 20 leti, ne da več izvajati. Meni, da je treba zakon sprejeti takega, kot ga je predlagala vlada, saj da se bodo drugače storitve podražile. Nato je komentiral še zakon o vladi, s katerim bi koalicija rada "dosegla novo organizacijo" in tudi korak k zeleni politiki, je dejal. 

Kdaj bomo volili?

Predsednik vlade Robert Golob pa je pojasnil, da so, kot je sam napovedal, podpisi vloženi tako pozno, da ne bo mogoče ujeti drugega kroga predsedniških volitev in "bomo imeli referendumski dan". Ta bo po njegovih besedah najverjetneje med obema krogoma lokalnih volitev, saj "ne moreš mešati teh dveh stvari", drugi razlog pa je, da si želijo, da ljudje pridejo na referendum in jasno povedo, kakšno prihodnost si želijo in to je po njegovem tista, ki jo vodi ta vlada.

DZ razpiše referendum, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev. Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme Državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev. 

SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud.
SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud. FOTO: Luka Kotnik

Ta teden je sicer DZ že prejel podpise za razpis referenduma, v torek je namreč pobudo za naknadni zakonodajni referendum o spremembah družinskega zakonika vložila koalicija Za otroke gre. 

Kaj prinašajo novele?

Novela zakona o RTV bi poskrbela, da bi programske svetnike v večini spet imenovale civilnodružbene organizacije, in ne Državni zbor, kot narekuje zakon, ki ga je leta 2005 pripravil SDS. 

Novela zakona o dolgotrajni oskrbi določa, da se bo zakon o dolgotrajni oskrbi začel izvajati leto pozneje, kot je bilo predvideno sprva. Zakon o vladi pa uvaja tri nova ministrstva: za solidarno prihodnost, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (925)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dober-man
14. 10. 2022 16.45
+1
včasih je bil na čelu povorke veliki vožd. verjetno se sramuje! 🤣🤣🤣
ŽigaNnnnnn
13. 10. 2022 14.31
+0
zibertmi
13. 10. 2022 12.25
+1
"Predvsem bi morali ljudem pojasniti, kaj vse javni RTVS nudi." je v oddaji RTV Slovenija danes in jutri: Javna razprava o delovanju poudarila ustanoviteljica in direktorica Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana Janja Božič Marolt.
bovin
13. 10. 2022 11.49
-1
RTV rdečim stenicam se že tresejo hlače ,ko bojo na trgu delovne sile za jabolka obirat bodo mogoče dobri.
zibertmi
13. 10. 2022 12.27
+1
koliko pa je rdeš tam,si jih preštel.in kako pravico do govora imajo v teh dveh letih ,ko je direktor in člani programskega sveta v sestavi sds.ko kmetič ,turbo komunist,ki niti mašinfirer ni bil na slovenskih železnicah, upije,kot bi bil kaka stroka.ki je pred 30 leti orgazmično prebiral revijo komunist ,kot večina sds članov iz tistega obdobja
proofreader
13. 10. 2022 11.37
-1
Glas ljudstva, so kričali pred volitvami. Sedaj pa jih to moti, da bi ljudje odločili.
matt82
13. 10. 2022 10.27
+0
Učinek te vlade se že vidi. Vse se draži, ljudje nezadovoljni, nekateri so že izgubili službe,v pol leta smo se že 2×zadolžili po nenormalni obrestni meri, najslabši smo v boju proti covid-u,....... ja nič, ljudje, vi še kr plešite naprej, nastavljajte se soncu in lepo plačujte nove davke,...
zibertmi
13. 10. 2022 10.32
+1
službe so posledica kovit dodatkov ,ki so jih prejami podjetniki in morali zaradi tega ohranit delovna mesta.brez ,da javnost veliko ve so tudi odpuščali ali pa so zardi nizkih plač.še nižjih od osnive zaradi čakanja na delo.ljudje sami poizkali drugo delo.koliko restavracij in kavarn se je zaprlo,koliko slabe hrane dobiš na krožnik,ker je prejšnji kader zapustil svoje delovno mesto zaradi zaprtja firme,ki jo je jj zaprl.nezadovoljni smo pa ,ker zavirate ves razvoj slovenije in blokirate pomoči državljanom s svojimi referendumi,ki ne pijejo vode
matt82
13. 10. 2022 13.06
-1
Zibertmi, ja, to je res, da se je veliko denarja dalo v gostinstvo, gospodarstvo, ampak to ni razlog za to, kar se zdaj dogaja!!! Takrat smo covid krizo prebrodili zelo uspešno glih zaradi teh ukrepov, ki jih je uvedla jj vlada!! Ta vlada pa ruši vse to, kar je prejšnja naredila, njim je važen javni sektor in NVO!
Ladko Lipovsek
13. 10. 2022 10.06
+1
Orban je ugotovil, da, janša, samo mlati prazno slamo.
son?ek11
13. 10. 2022 09.24
+2
Zakon o dolgotrajni oskrbi je sporen in škodljiv za ljudi in svojce, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo !!! Preberite!!! Saj ni potrebno vse kar janez reče, sveto verjeti!! On igra svojo igro in predvsem užaljenost, ker ni več na prestolu
zibertmi
13. 10. 2022 10.21
+4
in škoduje v tem trenutko tistim ,ki v teh domovih bivajo in njihovim svojcem,ki v večini doplačujejo storitvemker sami oskrbovanci nimajo dovolj visokih dohodkov.20 milijonov,ki čakajo za pomoč tem domovom,je pa zaradi tega referenduma,zamrznjenih
serumresnice
13. 10. 2022 08.51
-6
Na referendumu je treba obkrožiti 3x da in problem je rešen!
son?ek11
13. 10. 2022 09.09
+4
Res je, ampak je , ampak to je 52 tisoč glasov in ne 156 tisoč
son?ek11
13. 10. 2022 09.20
+4
To je 52000 ljudi !!! No, te bomo.pa že preglasovali!!!!
son?ek11
13. 10. 2022 08.47
+6
Podpisov je morda res 156 tisoč in to zato, ker je vsak izpolnil 3 obrazce ( za vsak referendum posebej) . Njihovih glasov bo pa 3x manj!! Ker na referendumu šteje samo en glas, cca 52 tisoč!!!!!
zibertmi
13. 10. 2022 10.25
+3
pa to vse,sem slišal na lastna ušesa pri stojnici,pod pretvezo ukinitve rtv prispevka.kar se seveda niti po evropskem zakonu,ki so ga zaradi naše prejšnje vlade in nefinaciranja javnih medijev,sprejeli v bruslju za vse države članice ,skupaj s sankcijami.lepo se jj zahvaljujejo za to v vseh državah članicah.in zakon bi bil brez potrebe,ker smo edini v galaksiji s takim početjem.pa saj smo tudi edini ,ki imamo v parlamentu pravnomočno obsojeno osebo
zibertmi
13. 10. 2022 08.41
+6
vse se v sloveniji,kar je slabega seveda,vrti okoli stranke sds in predvsem njenega opustošenja pod edinim mandatom po volitvah leta 04/08.še vedno padajo okostnjaki in kot izgleda bodo še.Na zahodni obali hrvaškega otoka Brač, slabih 30 kilometrov zračne linije od Splita, leži vas Milna. Tik ob njej se nahaja plaža Duboka, nad katero se nahaja dobrih pet hektarjev veliko posestvo z luksuzno vilo in nasadi oljk. To ne ponuja le razgleda na bližnji otok Hvar, ampak morda tudi vpogled v marsikatero skrivnost slovenske tranzicije. Lastnik posestva je namreč Boris Zakrajšek, v devetdesetih letih član uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je pozneje prevzel vodenje frankfurtske LHB. Gre za enega od nekoč najbolj znanih slovenskih bančnikov, ki je bil neločljivo povezan z nekdanjim SCT pokojnega Ivana Zidarja, Istrabenzom Igorja Bavčarja in drugimi domačimi kapitalskimi omrežji. Z vrha LHB je moral oditi leta 2008 – po tem, ko je bila frankurtska banka največji krivec za takrat astronomsko, 82-milijonsko izgubo Skupine NLB. Zaradi slabih posojil je LHB nekaj let pozneje končala v likvidaciji.
sinhron
13. 10. 2022 08.07
+3
Kako konstruktivni znajo biti v SDS in NSI dokazujejo že od vsega začetka po sramotno izgubljenih volitvah . Vlada Roberta Goloba se še ni dobro usedla v svoje stolčke , že so vložili kupe neuporabnih zakonov , brez finančnih kritij in pravne osnove , kot da ta norija ni dovolj so se spustili v nasprotovanje vladnim zakonom z referendumi pod pretvezo , da naj o teh zakonih odloča narod , ki pa zakonov podrobneje ne pozna in zato računajo , da bodo ljudje zakone na referendumih zavrnili in tako pritegnili tej skorumpirani kliki dveh strank SDS in NSi , ki se pa želita javnosti predstaviti kot da delujeta v dobro ljudi ! Zato je treba iti na referendum in zaokrožiti 3X ZA in s tem prisoliti ponovno močno klofuto Janši in njegovi sekti SDS , morda jih bo to streznilo ?
dober-man
14. 10. 2022 16.51
dober-man
14. 10. 2022 16.52
dule07
12. 10. 2022 21.57
+0
Kaj se ta Magyar tu zraven slini??
sl55
12. 10. 2022 21.53
-3
EDINO UPANJE ZA SLOVENIJO JE SDS in pika.
sl55
12. 10. 2022 21.49
-3
EBOLA,ŠE KOLCALO SE TI BO PO JANŠEVI VLADI.PLEŠI BEDAK.
Golob je car
12. 10. 2022 21.48
+2
Volitve so v sloveniji ne na jugu. Ne vem če veš…
Svetec 2021
12. 10. 2022 21.47
+0
SDS ne bo vam uspelo. Naj vaš vodja prvo začne pošto sodišč dvigovat po pa se bomo dalje pogovarjali......
virtex
12. 10. 2022 21.44
-2
Vi lewaki delate škodo narodu!
?ebula
12. 10. 2022 21.39
+4
Bogi janševci! Največji dosežek v politiki v letu 2022, da smo se jih za vedno znebili.
NejkoSLO
12. 10. 2022 21.38
+2
Grem na volitve in bom odločno ZAAAA!