Slovenija

Golob: Hvala NSi in SDS, ker nas s takimi otročarijami še bolj povezujeta

Ljubljana, 13. 05. 2022 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
1190

V SDS in NSi so takoj po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili približno 30 predlogov zakonov, med drugim predlog sprememb zakonov o medijih, o RTV in o STA, pa tudi o tožilstvu in odvetništvu ter številne druge. Začasni vodja poslancev SDS Danijel Krivec zatrjuje, da gre predvsem za "manjše popravke". "Dobra lastnost tega nagajanja in otročjega početja opozicije je, da smo mi samo še bolj povezani in je dokaz, da smo se prav odločili, da gremo mi trije v koalicijo," pa je o potezi SDS in NSi dejal Golob.

 

V SDS so vložili 27 predlogov sprememb in dopolnitev zakonov z različnih področij. Med drugim gre za zakone s področja davkov, med njimi novelo zakona o davku od dobička od odsvojitve finančnih instrumentov in spremembe zakona o DDV. Dopolnili bi tudi zakon o fiskalnem pravilu, vložili pa so tudi dva predloga novih zakonov, in sicer o elektronskih komunikacijah in o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut.

Na seznamu so še novele zakona o odvetništvu, zakona o državnem tožilstvu, o notariatu ter o izvrševanju kazenskih sankcij in novi zakon o omejevanju preprečevanja konkurence. Predlagajo še novelo zakona o varstvu javnega reda in miru. Vložili so tudi novelo zakona o lekarniški dejavnosti, pa predlog za podelitev statusa mestne občine Občini Brežice in novelo zakona o lokalnih volitvah.

Potem ko je vlada v četrtek sprejela pobudo za prekinitev več sporazumov med Slovenijo in Rusijo, je predlog danes vložila v DZ. Kot je ob tem zapisala, želi v luči nadaljevanja agresije Rusije na Ukrajino povečati politični pritisk na Rusijo ter s tem prispevati k miru in preprečiti genocid.

Prav tako so vložili trojček medijske zakonodaje. Pravzaprav gre za peterček, saj so vložili kar dva predloga sprememb ali dopolnitev zakona o medijih in zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in novelo zakona o STA. Zakon o RTVS so v SDS vložili po rednem postopku, so pa, kot je bilo videti s spletne strani DZ, predlog novele vložili že tudi v Gibanju Svoboda, a po skrajšanem postopku.

V parlamentarni postopek pa so vložili tudi nekatere zakone, ki so jih imeli po njegovih besedah pripravljene že v prejšnjem mandatu, pa zaradi "koalicijskih dogovarjanj niso šli naprej", mednje sodi tudi predlog sprememb zakona o RTV. 

Vložili so tudi predlog deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu ter predlog odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje dejal začasni vodja poslancev SDS Danijel Krivec, jim v prejšnjem sklicu DZ ni uspelo rešiti nekaterih zadev, ki Slovenijo po njegovih besedah bremenijo tudi z vidika kazni, ki jih plačuje Evropski uniji. Prepričan je, da večje število vloženih zakonov takoj po potrditvi poslanskih mandatov "ni nič posebnega", saj da so povedali, da bodo delovali kot konstruktivna opozicija. Pri tem pa je po njegovem mnenju njihova naloga tudi ta, da vlagajo predloge posameznih zakonov. 

Ustanovna seja DZ - deveti sklic
Ustanovna seja DZ - deveti sklic FOTO: Aljoša Kravanja

V NSi vložili sedem predlogov novel zakonov

Medtem so v NSi vložili predloge novel sedmih zakonov s področja socialne in družinske zakonodaje, ki jim jih ni uspelo pripeljati čez parlamentarni postopek v preteklem mandatu, je ob robu seje potrdil prvak NSi Matej Tonin. "V parlamentarno proceduro smo danes že vložili sedem zakonov, s katerimi želimo konstruktivno prispevati k boljši Sloveniji," je tvitnil.

V stranki so našteli, da je poslanska skupina NSi vložila predloge zakonov o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o socialno varstvenih prejemkih, o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o urejanju trga dela. Poleg tega pa so vložili še predloge zakona o visokem šolstvu, zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja ter o celostnem prometnem načrtovanju.

Ustanovna seja devetega sklica DZ
Ustanovna seja devetega sklica DZ FOTO: Aljoša Kravanja

Z vložitvijo določenih predlogov zakonov so v SDS in NSi proceduralno prehiteli nastajajočo koalicijo, saj je predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob ves čas napovedoval, da bodo skupaj z Levico in SD, takoj ko bodo začeli z delom, poskrbeli za spremembe Zakona o medijih in o RTV tako, da jih bodo "depolitizirali" in jih spet naredili javne, ne pa strankarske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Gre za nagajanje bodoči koaliciji in otročje početje'

Kmalu zatem so pred kamere stopili Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec ter komentirali dogajanje. 

Golob je uvodoma dejal, da se vsak normalen človek vpraša, zakaj bi nekdo, ki je bil v vladi in imel večino v DZ še pred tremi tedni, čakal, da pride v opozicijo, da bo začel delovati zakonodajno. "Nekdo, ki je celo epidemijo vladal z odloki in ni uspel enega zakona, kljub temu, da mu je Ustavno sodišče to naložilo, sprejeti ali predlagati, je danes dobil neizmerno željo po pisanju zakonov."

Če bi opozicija s temi zakoni mislila resno, je imela po njegovih besedah več kot dovolj časa. "To jasno izkazuje, da ne gre za noben resen poskus delati v dobro ljudi ali države, ampak gre izključno za nagajanje bodoči koaliciji pri tem, da bi prevzela tisto, kar so nam ljudje zaupali na volitvah. Eni bi lahko rekli, da gre za bes poraženca, jaz pa se bom nasmejal in rekel: ena dobra lastnost vsega tega nagajanja in otročjega početja opozicije je, da smo mi samo še bolj trdno povezani in je to dokaz, da smo se pravilno odločili, da gremo mi trije v koalicijo. Ne samo zato, ker so nam ljudje to zaupali, ampak ker verjamemo, da imamo mandat ljudi, da delamo za dobro države in pustimo lastne interese zadaj. Za razliko od ostalih dveh strank, ki govorita eno, delata pa ves čas drugo."

Golob se je iskreno zahvalil NSi in SDS, "ker nas s takimi otročarijami v resnici povezujeta, da smo še močnejši in še bolj odločni, da bomo stvari izpeljali v vseh rokih, ki smo si jih zadali".

Po besedah Fajonove je to precej nizkotno, neetično in nehigienično ravnanje. "Očitno kažejo, da ne spoštujejo volje ljudi. V kakšnih drugih okoliščinah bi bilo to žalostno, danes pa je pravzaprav smešno. Prvi dan seje novega parlamenta rušiti voljo ljudi, to nas bo samo še utrdilo."

Po mnenju Mesca pa je opozicija s tem pokazala, kako gradi Slovenijo, kot so govorili na predvolilnih plakatih in kako jo povezuje, kot je še nedavno govoril Tonin. "To, kar danes počnejo, samo priča o njihovi zrelosti. Takih otročarij si zadnjih 30 let nihče ni zamišljal, nikomur ni padlo na pamet, da bi poskušal blokirati nastajanje nove vlade, potem ko je izgubil volitve, z vlaganjem 32 glasov. Ampak ne bomo se pustili motiti, vse se bo zgodilo v zadani časovnici, take igrice opozicije, kot smo jim priča danes, nas samo še bolj povezujejo in potrjujejo, da smo se odločili prav, da se povežemo, da Slovenija lahko svobodno zadiha in da skupaj obrnemo nov list."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
05. 07. 2022 13.03
-1
Ketno z kuglo okoli noge,da bodo povezani
KVAJSTABO
15. 05. 2022 11.42
+0
Nekateri res niste še skapirali, da je politik - politik.
Sickk 2
14. 05. 2022 18.00
+7
Itak, se je ze zacel a tok je govoru ta pokvarjen ivan pa se marsikater, da bodo kot opozicaja sodeloval ne pa nagajal kot kao prejsnja. Bruka
MrKrmar
14. 05. 2022 16.27
-8
Katastrofa že s sestavo vlade. Mediji pa hvalnice...
ACC0
14. 05. 2022 15.37
+3
Haha obdavčitev virtualnih valut. SDS a ste kaj dolžni Merlaku ?
Covid 19
14. 05. 2022 14.11
+10
Kako so bili pri nas mnogi financirani in privilegirani od te sds mafije,da se mi že gabijo vsi po vrsti,medtem,pa smo bili vsi ostali samo malha za njihove nenasitne potrebe..živelo smetišče zgodovine,dočakali smo.
sinhron
14. 05. 2022 13.56
+7
SDS v agoniji , v poslovilnem krču od vladanja vlaga predloge zakonov ( 27 ) in NSI 7zakonov , če jih pobliže pogledaš opaziš , da je to že viden in doživet njihov scenarij , vložiti čimveč predlogov zakonov , pa so ti uporabni ali ne , ( povečini niso ) in potem s prstom kazati na vladajočo koalicijo , da niso hoteli upoštevati njihovih zveličavnih predlogov , ostalo zamolčijo in s tem želijo očrniti šele nastajajočo vlado ! To ni nagajanje , to je zloba in maščevanje desnih strank SDS in NSI , ki želita s temi svojimi “ konstruktivnimi “ predlogi zavreti delovanje te nove vlade za prvih 100 dni in potem bi vozili gnojnico po vladni koaliciji ! To je njihov užaljenostni “ konstruktivni “ namen !
Božo Repovš
14. 05. 2022 13.13
+1
ivan JJ bo vplival ....na kaj
blazter
14. 05. 2022 11.11
+3
Ne deri se. Pisati se nauči. In, izbira ministrov je stvar predsednika vlade in partnerjev.Ne volitev! Z združitvijo teh strank se zmanjša razdrobljenost glasov na volitvah,, končno povezovanje, kar je lahko dobro ali pa v primeru slabega dela vlade pomeni skupni propad. Volja ljudstva se je pokazala s porazom vladajoče stranke. Ki je v zadnji dneh storila vse ZA sebe in svoje. Od kod takšno sovraštvo do državljanov in države....
mišelin
14. 05. 2022 11.03
-2
karlosantana ne se razburjat resnica boli
mišelin
14. 05. 2022 10.56
-9
GOLOB DELAT BO TREBA NE PA OKOL GA SRAT S URSKO KLAKOCAR
periot22
14. 05. 2022 14.41
+6
brabusednet
14. 05. 2022 10.47
-7
Golobček sedaj boš slej ko prej perje spustu,delat bo treba tisoče stvari.Ne pa poceni elektriko drago prodajat in provizije pobirat.
periot22
14. 05. 2022 14.43
+6
Kaj je Janševe ovce še niste v bunkerju tam pljuvajte sami sebe!
mišelin
14. 05. 2022 10.44
-8
NO GOLOBOCEK ZDJ PA BOS MOGU DELAT NE SE PA SAM SMEJAT IN KRILIT Z ROKAMI V KAMERO SJ ITAK SI NAS IZDAV ZE Z MARJANOM IN ALENKO
periot22
14. 05. 2022 14.44
+6
jezenslovenec
14. 05. 2022 10.29
+10
Kaj pa janša in tonin delata v DZ???? A še nista na Dobu?
borjac
14. 05. 2022 10.21
+16
SDS je skrajno desničarska sprevržena stranka, ki ji je mar samo lastna korist in nič drugega, kajti da ti ljudje znižajo ceno 6 prestižnih hotelov na polovico to je 30 milijonov € samo za to, da jih lahko podari Orbanu pač ni domoljubna poteza, samo za en hotel te kategorije je 30 milijonov € PREMALO, NSi je pa najbolj hinavska in lažniva stranka, Toninu ne pomaga niti božji blagoslov, sicer pa so z tem vlaganjem 32 zakonov s katerimi poskušajo že prvi dan, prvo minuto delovanja novega DZ, poskušali izvesti blokado DZ, ampak s tem so naredili sami sebi medvedjo uslugo, kaj ti ne morejo več govoričiti o morali, delovanju za domovino ..... sedaj jih lahko Vladajoča Koalicija G.Svoboda, SD in Levica z 53 glasovi enostavno povozijo, začeli so z zelo umazanimi potezami in to pomeni da jih pač Koalicija lahko povsod pregazi brez kančka slabe vesti, Tonin pa lahko lažnive pravljice o ponujeni roki sodelovanja lahko pravi doma otrokom namesto pravljice za lahko noč, torej draga Opozicija se spomnite oddaje "želeli ste poslušajte."
Collywoggle
14. 05. 2022 11.03
+4
Rajko Galun
14. 05. 2022 15.30
+2
Samo popravek, sds nima prav nič z desnico. Oni so edini naslednik komunistične partije Slovenije.
VWT6
14. 05. 2022 10.01
-19
Čez 2 leti bodo predčasne volitve. Tile nebodo zdržali. Samo sramoto si bodo naredili sebi.
14. 05. 2022 10.08
+6
Dokler jo sebi je čisto ok.. jajotova koalicija jo dela nam.. vidis razliko?
enakatalena
14. 05. 2022 10.10
+4
Uporabnik-1442330
14. 05. 2022 14.35
Darko32
14. 05. 2022 09.59
+22
Tukaj so SDS-ovci in iz NSi-ja brcnili v temo z 500 na uro. Namreč dokazali so, da nimajo niti osnovne kulture, katero ima Slovenski narod. Z takšnim manevrom so si v bistvu naredili sramoto in naredili sramoto poštenemu Slovenskemu človeku. Oni pa delajo v bistvu vse narobe. Če neka svečanost oni pomešajo bonton in začnejo takoj neke druge teme odpirat. Res so HOUDRETI z TONINOM na čelu. Zato se ne čudim, če jim takoj najdejo buumerang udarec nazaj, ker se na kilometer daleč vidi, da ti njihovi predlogi nimajo veze z reševanjem korupcije in poštenja.
Bofur
14. 05. 2022 09.59
+16
Janše in Tonina pa ni bilo na skupni fotografiji novega sklica parlamenta ? Sta v stranišču parlamenta pisala zakonske predloge, ahahahahahahahahahaha
Collywoggle
14. 05. 2022 11.04
+1
Uporabnik-1442330
14. 05. 2022 09.57
+1
Včeraj je v DZ izgledalo, da so prisotni, razen nekaj redkih izjem, na pogrebščini. Na pogrebu do sedaj svobodne Slovenije.
Bofur
14. 05. 2022 09.58
+11
ne kradi slogana zmagovite koalicije SVOBODA je zmagala in ne izgubila
sinhron
14. 05. 2022 10.00
+20
Res , slika zgovorno govori o psihološki stiski poražene sekte ! Janša ima izraz , kot da se mu izreka smrtna obsodba , ostali člani sekte pa so kot pogrebci !
Collywoggle
14. 05. 2022 11.05
+5
Bofur
14. 05. 2022 09.57
+17
Kaj to pove o sposobnosti Janše kot "domnevnega samooklicanega kriznega menedžerja", da po 25 mesecih svoje vlade in večine na prvi seji novega parlamenta "vloži" 34 zakonskih predlogov, za katere potrditev nima večine ??? A zakona o odpravi davkov in razglasitvi Janše za zmagovalca volitev pa SDS in NSi niso vložili, ahahahahaha