Slovenija

SDS vložila podpise tudi za referendum o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

Ljubljana, 28. 07. 2022 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
232

SDS je vložila 4595 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki zamika uveljavitev zakona za leto dni, kar je po mnenju SDS škodljivo za starejše. To je že tretja referendumska pobuda SDS, zato pričakujejo, da se bodo vsi referendumi izvedli na enega od volilnih dni. Na ministrstvu za delo so odgovorili na potezo SDS: vlada je zamik izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi sprejela zato, ker bi uveljavitev zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, pomenila veliko škodo celotnemu sistemu socialnega varstva starejših.

Zakon o dolgotrajni oskrbi prinaša celovito ureditev skrbi za starejše in tiste, ki potrebujejo pomoč drugih, in sicer tako v oblikah institucionalnega varstva kot na domu in zagotavlja enakopraven dostop vsem ter omogoča varno starost, je na novinarski konferenci ob vložitvi podpisov ocenil namestnik vodje poslanske skupine SDS Zvone Černač.

Po navedbah Černača evropske institucije potrjujejo, da Slovenija področja dolgotrajne oskrbe nima primerno urejenega.
Po navedbah Černača evropske institucije potrjujejo, da Slovenija področja dolgotrajne oskrbe nima primerno urejenega. FOTO: Shutterstock

Evropske institucije vrsto let ugotavljajo, da Slovenija področja dolgotrajne oskrbe nima primerno urejenega, je poudaril. Sprejem tega zakona zato po njegovi oceni predstavlja enega od mejnikov tudi v načrtu za okrevanje in odpornost, kar je pogoj za dostopanje do nepovratnih evropskih sredstev.

DZ je Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, sprejel decembra lani, predvideval pa je postopno uveljavljanje oz. z enoletnim zamikom. Černač je ocenil, da bi bilo prehodno obdobje dovolj dolgo za pripravo celovite uveljavitve zakona. Zakon določa tako izvajalce storitev, njihove upravičence, prehod iz obstoječih oblik institucionalnega varstva v nove oblike, določeni so viri financiranja, je naštel. "Vsak ima pač za narediti tisto, kar zakon določa," je izpostavil.

Po Černačevih besedah je zakonu nasprotovala že takratna opozicija in nekateri posamezniki. "Ni jim uspelo, občutek pa je, da želijo kljub njihovemu porazu še vedno škoditi starejšim in tistim, ki potrebujejo pomoč," je predvidel. Sicer bi po njegovem mnenju vložili novelo zakona, ki vključuje njihove takratne predloge, ne pa zgolj zamika izvajanja zakona. SDS je zmotilo tudi, da je bila takšna novela vložena po nujnem postopku.

V NSi so proti zamiku uveljavitve Zakona o dolgotrajni oskrbi, kot ga predvideva koalicijska novela. Glede tega, ali bodo referendum podprli, pa se morajo v stranki še pogovoriti.

SDS si obeta, da bodo vsi njeni morebitni referendumi potekali sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami

V SDS pričakujejo, da bo zbiranje 40.000 podpisov odrejeno v istem roku kot za ostala dva referenduma, torej med 1. septembrom in 5. oktobrom. Hkrati imajo v mislih, da bodo vsi referendumi, za katere bodo zbrali zadostno število podpisov, izvedeni sočasno s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.

Gre sicer že za tretjo pobudo za zakonodajni referendum s strani SDS, poleg spremembe Zakona o dolgotrajni oskrbi so pobudo za referendum vložili še na novelo Zakona o Radioteleviziji Slovenija in na spremembe Zakona o vladi. Na vprašanje, če bo to 'modus operandi' SDS v tem mandatu, je Černač odgovoril, da je to vprašanje za premierja Roberta Goloba in njegovo koalicijo. "Če ne bodo vlagali škodljivih zakonov in škodljivih novel zakona, potem ni nobene potrebe, da bi te škodljive posledice preprečevali na referendumih," je dejal.

DZ je novelo zakona sprejel prejšnji teden. Vlada namreč meni, da je vsebina zakona pomanjkljiva, in ne omogoča izvajanja v praksi, na kar opozarjajo tudi številni deležniki, med njimi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Preložitev izvajanja zakona je bila po njihovi oceni zato nujna in neodložljiva.

Ministrstvo za delo: Referendumska pobuda SDS o Zakonu o dolgotrajni oskrbi škodi starejšim

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so poudarili, da je bil zamik izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi sprejet zato, ker bi uveljavitev zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, pomenila veliko škodo celotnemu sistemu socialnega varstva starejših. Na neizvedljivost zakona so opozarjali izvajalci oskrbe, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, predstavniki civilne družbe in drugi, so zapisali.

"Z novelo zakona si dajemo čas, da v zakonu uredimo financiranje, ki ga zdaj ni, da uredimo status izvajalcev, da uredimo tako vstopne točke kot način ocenjevanja potreb," je poudaril državni sekretar na ministrstvu Simon Maljevac. Ob tem bodo razbremenili tudi vse ključne deležnike, ki so jim bile naložene nerazumne obveznosti, je dodal.

Sprememba zakona po zagotovilih ministrstva prinaša 16 milijonov evrov na letni ravni za kritje dviga plač, ki so posledica sprejema aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva. Več kot 13 milijonov evrov letno pa zagotavlja za kadrovsko širitev, ki je posledica spremembe pravilnika o standardih in normativih v socialnem varstvu. Ta sredstva so zagotovljena do konca leta 2023. "S tem preprečujemo, da bi se povečani stroški dela prelili v cene oskrbnin v jeseni," so zapisali.

Poslanec Levice Miha Kordiš je menil, da SDS predvsem brani svojo "škodljivo zapuščino". "Nova koalicija je podedovala eno samo pogorišče in Zakon o dolgotrajni oskrbi je ena izmed najbolj očitnih kadečih se ruševin, pri tem se pa na noben način sploh ne ozirajo, kakšne so potrebe starejših," je dejal. Zakon, kot ga je spisala SDS, je po njegovih besedah namenjen privatizaciji skrbstva starejših in njegovo financiranje obeša na proračun. "V Levici ne želimo, da se to navijanje stroškov za upokojence in njihove družine še stopnjuje in da se že tako načeto in podhranjeno skrbstvo starejših v tej državi še naprej razgrajuje in privatizira," je dejal. Zakon bodo po Kordiševih besedah spisali na novo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dildoslav
28. 07. 2022 21.26
+5
Še cca 2 mandata, potem pa tudi puklastega ne bo vec, pa se pogrezne taka bedasta stranka. 30let vso v parlamentu in same nebuloze.
weed28
28. 07. 2022 21.19
+5
a kdo preverja te podpise??????
sinhron
28. 07. 2022 20.28
+4
SDS zlorablja institut referenduma in ustave ! Tistih 5000 podpisov , ki jih morajo zbrati za referendum ni težko , saj imajo za to zelo kvalificiranega Vilija Kovačiča in Aleša Primca , ki sta njihova referendumska protagonista in zbirata glasove pri članih SDS . Drugače pa je potem , ko pride do glasovanja na referendumu in so v večini primerov poraženi , ampak je to za SDS - OVCE že uspeh , da so uspeli pri sklicu referenduma in ne končni rezultat referenduma , ker s tem nagajajo aktualni vladi !
User300173
28. 07. 2022 19.50
+8
Puklasti je "politicno" stranko SDS pripeljal do tega, da državljani članov ne vidijo kot politične dejavnike ampak jih preprosto sebno sovrazijo. To pa že ni več politična pluralnost ampak znak za alarm.
User300173
28. 07. 2022 19.39
+11
Zakaj so Ruski mediji v Sloveniji blokirani, Nora 24TV pa lahko oddaja? Državljani za Ruske medije ne moremo trditi da zavajajo, saj niso dosegljivi. Za Nora34tv pa z lahko s precejšnjo gotovostjo mislim, da je navadno politično trobilo politično dvomljivih osebkov. So dvojna merila, nam pa zatrjujeta, da skrbite za "medijsko higieno". Tu nekaj precej ne stima. Ko mi oblast dirigira kaj bom gledal in bral, je to diktatorsko enostransko dejanje. Torej medijski prostor v Sloveniji je cenzurira, državljani pa postavljeni na nivo podpovprečno razglednega in razumsko omejenega osebka. Svoboda tiska? Smo res banana država, EU pa prednjači. Beda in tuga.
Brakedirt
28. 07. 2022 19.28
+7
bodo v ukradeni stranki spet posiljali zahvale za podpise ljudem ki se sploh niso podpisali, tako kot v novi gorici?
St. Gallen
28. 07. 2022 19.13
-6
Sledi dopisni ukrep vlade: zacasna ukinitev slovenske vojske.
Itakkk
28. 07. 2022 19.08
-5
Ja, ja levi so se prestrasili, saj niso sposobni speljati zakona o dolgotrajni oskrbi, saj so popolnima nesposobni.
Brakedirt
28. 07. 2022 19.26
+5
kdo se pa boji ene ukradene stranke in obsojenca...
User300173
28. 07. 2022 19.02
+7
Referendume izvajati enkrat letno, možno tudi dva krat. To kar pripravlja SDS je maltretiranje državljanov in stroškov proračuna. Za uspeh referenduma naj bo 50% vseh volilnih upravičencev plus en glas. Tako se ne bo vsak spomnil in nas moril s temi svojimi kompleksi in razpisoval referendume in se izživljal. To meji na norost, dovolj je tega Puklastega in njegovih mentalnih izpadov.
pekoči paradižnik
28. 07. 2022 18.23
+9
Že ob vložitvi podpisov proti zakonu o RTV sem podvomil v verodostojnost vloženih podpisov. Nikjer v javnosti se ni slišalo, nihče ni rekel da jih je videl, da so zbirali podpise?????? Moje mnenje je, da so ti podpisi nastali v tovarni laži, ko so si troli izmenjevali tabele in prepisovali telefonski imenik.
pekoči paradižnik
28. 07. 2022 18.24
+6
Zanimivo bi bilo videti rezultat naključne kontrole.
pekoči paradižnik
28. 07. 2022 18.19
+5
Smrt janšizmu,...... svoboda narodu in manj referendumov!
User300173
28. 07. 2022 18.09
+10
Ko politična raznolikost postane povod za osebno sovraštvo. Tega se očitno lahko le rešimo z dnevi "odprtih vrat", kjer posebnega tretmana potrebne zadovoljivo strokovno oskrbijo. Je zamegljen um lahko povod v avtoritativno in diktatorsko vodenje države? Kako lahko psihično problematičen osebek vodi državo?
User300173
28. 07. 2022 18.04
+10
Je SDS politična stranka ali sekta? Politična je možno le toliko, ker je registrirana, vse ostalo asociira na sekto. Imajo vrhovnega ideologa, katerega malikujejo. Videl fotografijo, kjer mu nekje v hribih obkrožen s sledili, ženska na kolenih dviguje roke kot v molitvi. Vrhovni malik se smehlja in jo pokroviteljsko gleda. Kako naj to razlagamo drugače?
St. Gallen
28. 07. 2022 17.52
-2
V svobodi ni vec vladanja z odloki. Zdaj so odredbe...
August Landmesser
28. 07. 2022 17.56
+6
otročje ...dej napiši zakaj je bivši komunist janša vladal protizakonito ...a upaš ? znaš ?. protiustavno je namreč protizakonito ...Ustava je temelj Republike Slovenije . morali bi odgovarjati za zlorabo uradnega položaja
St. Gallen
28. 07. 2022 18.01
-2
US je samo 6 aktivistov, ki opravljajo nalogo sodnikov.....
Brakedirt
28. 07. 2022 19.33
+3
o tem da je vladal nezakonito je pa kar pogoltnil....
Brakedirt
28. 07. 2022 19.34
+3
zakaj si pa potem ploskal tem 6 aktivistom ko so spustili obsojenca?
Pametnjak0vi?
28. 07. 2022 17.46
+5
Vsakrsne pretveze da je SDS za ljudi in da so populisti, so si zapravl z COVID tiranijo in odnosom do vojne v Ukraini. Njihovi zidovi so zdaj stekleni in vsak inteligenten vidi njihove taprave pokvarjene namere 👍👌👉. Meni, prijatlom in sorodnikom, tistim ki nismo ideolosko sprani seveda, nam je biu Twito pred 2020 simpaticn, zdej nam gre pa na kozlanje ko ga vidmo 🤢🤮🤮🤮
barjan?ek1
28. 07. 2022 17.40
+11
Jj in njegova SDS sorazdiralco slovenskega maroda. Maj vložijo še toliko referendumov bofo izgubili na vsej fronti. Sramota
dober-man
28. 07. 2022 17.38
+13
bom drugače napisal, da me ne zbrisete! jansisti so čuden skupek eno mislecega! 🤢🤮
August Landmesser
28. 07. 2022 17.49
+6
en um , en befel ...ena čreda ...maršal twito
August Landmesser
28. 07. 2022 17.49
+8
klinca maršal ...kaplar , pa še to plešast...pa s 5 številk prevelikimi uhlji
ho?emVšolo
28. 07. 2022 17.36
+12
Janšiste je strah do obisti, da je Golobov recept delujoč in garantira uspeh, s čimer bi SDS odšla v zgodovino.
August Landmesser
28. 07. 2022 17.50
+10
sđs sekta bivšega komunista lažnivega janše je že odšla...trajno. .v zgodovino pa , kot razdiralna in izredno družbeno škodljiva sekta
Brakedirt
28. 07. 2022 17.35
+8
v ukradeni stranki naj zacnejo vlagati kumarice, kmalu bo zima.
bobiv
28. 07. 2022 17.33
+8
Prosim v parlamentu sprejmite zakon, da tisti, ki predlaga referendum in na referendumu izgubi, krije vse stroške referenduma! Koliko referendumov bi potem vložila SdS? Po dveh referendumih bankrotirajo!