Slovenija

SDS vrača sredstva

Ljubljana, 24. 01. 2007 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SDS bo na račune petih podjetij vrnila sredstva, ki so jih ta podjetja prispevala za njeno predvolilno kampanjo.

Izvršni odbor SDS je ocenil, da stranka pred lanskimi lokalnimi volitvami ni kršila zakonov, ki urejajo financiranje volilne kampanje in političnih strank. Kljub temu se je "v izogib vsakršnim dvomom o moralnosti delovanja SDS" odločil, da bo stranka na račune podjetij Mobitel, Acroni, Talum, Hit in Luka Koper Pristan vrnila finančna sredstva, ki so jih ta podjetja prispevala za njeno predvolilno kampanjo, so sporočili iz SDS.

V SDS trdijo, da so podjetja opozarjali pred kršitvami
V SDS trdijo, da so podjetja opozarjali pred kršitvami FOTO: POP TV

Kot so pojasnili, so v SDS pred lanskimi lokalnimi volitvami (tako kot vedno doslej) vsem večjim in srednjim podjetjem poslali prošnje za finančno pomoč in jih že v sami prošnji izrecno opozorili, da političnih strank ne smejo financirati tista podjetja, v katera je vloženih več kot 50 odstotkov javnega kapitala. Pravne osebe pa so se same odločale, ali bodo prispevek dale ter v kakšni višini (v mejah, ki jih določa zakon), ali pa so prošnjo zavrnile.

Navajajo, da je stranka vse donatorje v skladu z zakonom navedla v poročilu računskemu sodišču. Po objavi podatkov pa so se v nekaterih medijih pojavili dvomi o tem, ali lahko podjetja, kot so Mobitel, Acroni, Talum, Hit in Luka Koper Pristan, financirajo politične stranke. Donacije nekaterih od naštetih podjetij tako SDS kot tudi druge stranke prejele tudi pri prejšnjih volitvah in računsko sodišče po opravljenem pregledu financiranja volilne kampanje SDS ni ugotovilo nepravilnosti. Omenjena podjetja namreč niso v neposredni državni lasti, so še zapisali v SDS.

Sredstva so bila na račune podjetij Mobitel, Acroni, Talum, Hit in Luka Koper Pristan vrnjena danes, so še sporočili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
24. 01. 2007 16.33
podkupnina? zdej ne rabmo, boste čez 2 leti dal nam :D