Slovenija

Cerar: Prav je, da vlada izrazi morebitne pomisleke glede dogovora

Ljubljana/Ženeva, 06. 11. 2018 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

SDS je zahtevala sklic izredne seje državnega zbora o dogovoru Združenih narodov o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Kot je povedal Grims, SDS od vlade zahteva, naj v celoti zavrne ta dogovor. Pozivu k zavrnitvi se je pridružila tudi Nova Slovenija. Zunanji minister Cerar pa je dejal, da mora vlada sprejeti odločitev o stališču Slovenije glede globalnega dogovora ZN o migracijah.

Migranti na meji med BiH in Hrvaško
Migranti na meji med BiH in Hrvaško FOTO: AP

V Slovenski demokratski stranki (SDS) dogovoru Združenih narodov o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ima po njihovem mnenju zavajajoč naslov, med drugim nasprotujejo, ker "vse migrante izenačuje med seboj in tako na dolgi rok odpravlja meje držav", je dejal poslanec SDS Branko Grims.

Sprejetje tega dogovora bi Slovenijo obremenilo tako materialno kot sicer, tako kot za druge evropske države, pa bi tudi za Slovenijo pomenil zaton, je še poudaril.

Dodal je, da vse več držav odstopa od te deklaracije. Kot prve so to storile ZDA in Madžarska, odstopajo tudi slovenske sosede, to je že storila Avstrija, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je povedala, da dogovora ne bo nikoli podpisala. Velika verjetnost je, da bo odstopila tudi Italija, je dejal poslanec SDS.

Preberite: Kaj sploh je marakeška deklaracija?

Poudarjanje tega, da nas dogovor ne zavezuje, je po njegovih besedah zavajanje. Drži sicer, da držav pravno ne zavezuje, jih pa zavezuje politično, je poudaril.

Poslanci SDS, NSi in Slovenske nacionalne stranke (SNS) v zahtevi za izredno sejo predlagajo, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah v okviru sodelovanja v vseh mednarodnih organizacijah in v okviru kakršnegakoli mednarodnega sodelovanja. "Torej, ne le, da od dogovora odstopi, temveč tudi, da vlada aktivno nasprotuje sprejemu tega dokumenta," je pojasnil Grims.

Predlagajo tudi, naj državni zbor priporoči vladi, da o vseh mednarodnih aktih, ki na kakršenkoli način obravnavajo meddržavne migracije, predhodno seznani slovensko javnost z uradnim besedilom takšnega mednarodnega akta v izvornem in slovenskem jeziku ter z njimi predhodno seznani DZ in upošteva njegova stališča.

Pozivu k zavrnitvi se je pridružila tudi Nova Slovenija

V NSi so medtem na Twitterju pojasnili, da njihova poslanska skupina ob sklicu izredne seje predlaga sprejem naslednjega priporočila: DZ priporoča vladi, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij v izvornih državah.

Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi
Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi FOTO: Državni zbor

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je sicer po seji poslanske skupine danes poudaril, da bo tudi NSi vlado pozvala, naj ne podpre dogovora ZN o migracijah. Ta namreč ne odgovarja na vprašanje, kako odpraviti vzroke za migracije, kar je ključni problem na tem področju, je povedal.

Zavzemajo se tudi za to, da bi odločitev v povezavi z globalnim dogovorom o migracijah sprejeli na ravni predsednikov parlamentarnih strank.

Dogovor, katerega pripravo je Slovenija podprla, sicer po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva poudarja suvereno pravico držav, da same oblikujejo lastne migracijske politike. Je pravno nezavezujoč dokument in ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti, pač pa temelji na že obstoječih mednarodnopravnih instrumentih. Decembra bo v Marakešu sprejet z aklamacijo, in ne s podpisom.

Zaradi spremenjenih mednarodnih okoliščin, pa tudi zato, ker se je od spomladi, ko je Slovenija zavzela stališče glede dokumenta, vlada zamenjala, sicer na zunanjem ministrstvu menijo, da bi morala o zadevi vnovič spregovoriti vladna koalicija.

Na spletu pa se je v zadnjih dneh pojavila tudi peticija, katere podpisniki pozivajo k "preklicu že podpisane marakeške politične deklaracije z dne 3. maja 2018 in zahtevi po odstopu od globalnega dogovora ZN za varne in urejene migracije". Po navedbah na spletni strani pravapeticija.com so pod njo doslej zbrali že skoraj 6000 podpisov.

Cerar: Sedanja vlada mora sprejeti odločitev o stališču Slovenije glede globalnega dogovora ZN o migracijah

Slovenija je spomladi letos podprla globalni ZN o migracijah, ki naj bi ga sprejeli decembra v maroškem Marakešu, so se pa sedaj pojavile spremenjene okoliščine, ki terjajo premislek na ravni sedanje vladne koalicije, je danes v Ljubljani po sprejemu predstavnikov slovenske manjšine iz Avstrije dejal zunanji minister Miro Cerar.

Cerar pravi, da mora vlada sprejeti odločitev o stališču Slovenije glede globalnega dogovora ZN o migracijah.
Cerar pravi, da mora vlada sprejeti odločitev o stališču Slovenije glede globalnega dogovora ZN o migracijah. FOTO: AP

Dodal je, da je prav, da vladna koalicija v luči novih okoliščin preveri, ali bi morala tudi Slovenija ob sprejemanju tega dogovora izraziti morebitne pomisleke.

Gre sicer za dogovor na svetovni ravni, ki ga trenutno po besedah vodje slovenske diplomacije podpira več kot 150 držav, do nedavnega ga je z izjemo Madžarske podpirala tudi celotna Evropska unija, a je sedaj prišlo do spremenjenih okoliščin.

Nekatere države, poleg Madžarske sedaj tudi Avstrija, izjavljajo, da tega dogovora ne bodo podprle. Nekatere države, kot je npr. Poljska, pa so napovedale, da se utegnejo pridružiti državam, ki se ne bodo pridružile temu dogovoru. Vse to po Cerarjevih besedah terja nov premislek na ravni sedanje vladne koalicije in je prav, da se v luči teh novih okoliščin preveri in preuči, ali lahko pride do nekih razmer, ko bi morala tudi Slovenija ob sprejemanju tega dogovora izraziti morebitne pomisleke in o tem je potrebno spregovoriti na koalicijskem vrhu.

Ob tem je zunanji minister še dejal, da mora Slovenija ostati varna in takšna, da skozi njo ne bodo prihajali nezakoniti migranti.

Slovenska vlada po besedah Cerarja ne sme dopustiti, da bi kakor koli ilegalne ali drugačne migracije "ogrozile našo varnost, ogrozile naš način življenja", mora pa Slovenija pomagati ljudem v stiski in posamezne begunce, ki zato izpolnjujejo pogoje, sprejeti in obravnavati po ustreznih postopkih.

Dodal je, da mora Slovenija vsak dan skrbeti, da so njene meje, še posebno schengenska meja s Hrvaško, "budno varovane, da ne dovolimo ilegalnih in množičnih migracij in da ohranimo tu način življenja, kot ga imamo, evropski način življenja". Ob tem se je zunanji minister zavzel za čim prejšnjo odpravo nadzora na notranjih mejah schengenskega območja.

Sredozemlje letos prečkalo več kot 100.000 migrantov in beguncev

V Evropo je v prvih desetih mesecih letos preko Sredozemskega morja prispelo 100.630 migrantov in beguncev. S tem je bila že peto leto zapored presežena številka 100.000 nezakonitih migrantov in beguncev na tej begunski poti, je objavila Mednarodna organizacija za migracije, a hkrati navedla, da je bil ta prag v preteklosti presežen mnogo prej.

Migranti na jugozahodu Francije
Migranti na jugozahodu Francije FOTO: AP

Glavna destinacija je letos Španija, kamor je do 4. novembra nezakonito prispelo dobrih 49.000 ljudi oziroma slaba polovica vseh, ki so se proti Evropi odpravili prek Sredozemlja. Sledi Španija z nekaj manj kot 28.000 prišleki, v Italijo pa jih je prispelo nekaj več kot 22.000. V poskusu prečkanja Sredozemskega morja je letos umrlo najmanj 1989 ljudi, kažejo podatki IOM.

V enakem obdobju lani je Evropo po morski poti doseglo slabih 155.000 nezakonitih migrantov in beguncev, umrlo jih je skoraj 3000. Prag 100.000 nezakonitih prihodov je bil lani presežen v juniju, leta 2016 pa že v februarju. V celotnem letu 2016 je Evropo prek Sredozemlja doseglo skoraj 338.000 ljudi, navajajo na spletni strani organizacije.

Italijanske oblasti so objavile tudi podatke o narodnosti nezakonitih migrantov in beguncev, ki so do konca oktobra iz Severne Afrike dosegli Apeninski polotok. Večina jih je bila Tunizijcev, skoraj 5000, in ti so verjetno v večini primerov prišli prek svoje države.

Prek Libije so v Italijo prispeli predvsem Eritrejci in Sudanci, prek Zahodne Afrike pa državljani Gvineje, Malija, Slonokoščene obale in Nigerije, pri čemer pa so številke mnogo nižje kot v preteklih letih, poudarjajo pri IOM. Med nezakonitimi prišleki prednjačijo tudi Pakistanci, Alžirci in Iračani.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je medtem sporočil, da je od januarja med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 2000 migrantov. "Število življenj, izgubljenih v Sredozemlju, v letošnjem letu je zdaj preseglo 2000," je dejal tiskovni predstavnik te organizacije Charlie Yaxley. Po njihovih podatkih je v Evropo po tej poti letos prispelo 105.000 migrantov in beguncev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
14. 11. 2018 12.04
+2
Mene pa zanima nekaj: ZAKAJ je levičarjem naval radikalnega ISLAMA (ki ni le religija ampak politična ureditev, ki narekuje-zapoveduje privatno življenje posameznika v Evropo OK (kdor trdi da temu ni tako se spreneveda), tolerantnejše avtohtono krščanstvo pa je največja grožnja? Ali niso bili skrajni levičarji vedno večinsko ATEISTIČNI in proti REKIGIJI-OPIJU LJUDSTVA? Sedaj pa legalizirajo UVOZ Islama v Evropo. Se zavedajo, da ko bo (glede na neugodne demografske trende evropejcev) večinsko prebivalstvo muslimansko, lahko le še v demokratično izvoljeni VERSKI ISIS stranki?!? Mogoče to vidijo kot neko alternativo tako opevani Socialistični diktaturi po kateri se jim kolca za popolnim nadzorom. Ženske bojo že potrpele-oz.dobile svoje pravo mesto-za šporgetom, edino svinjini se bo pa težko upret...ma se že dobi kaka umetna aroma svinjine za govedino...LOL Levake so vedno polna usta kako so proti izkoriščevalski in zatiralski EU politiki do Slovenije, ki da nimamo nobenega vpliva in delujemo po nareku Bruslja. Ko bi pa levuharji radi podpisali za Slovenijo škodljive pogodbe se zgovarjajo na EU-ZN (da naivnim ljudem priskutijo EU in ljudem vzbudijo pozitivna čustva na dobre stare Jugo čase, ko smo bili ˝glavni na u štali˝). Vedno eno samo SPRENEVEDANJE in PREVRAČANJE iz konteksta. Dokler je Slovenija članica EU ima GLAS, ki ga lahko samostojno zagovarja. Če lahko nekatere članice EU-tudi Austrija nasprotujejo, zakaj ne more tega narediti tudi naša Leva vlada? KER NOČE! PODPIS TAKE POGODBE JE SAMOMOR EVROPE IN DEMOKRACIJE!!! Bravo, še volite te LEVE SKRAJNEŽE-fašiste v neštetih reinkarnacijah!
Bojan-F
07. 11. 2018 14.40
+2
Nekdo je zapisal odgovor na vprasanje kaj-je-podpisal-Cerar-Miro-ml. ... "Marakeško listino katera izenačuje ilegalne in legalne migrante ti pa imajo v vsaki državi pravico, do zdravstvenih uslug... Ta deklaracija naj bi tudi vzspostavila legalne poti z bližnega vzhoda in afrike v Evropo tako naj bi zmanjšali ilegalne in stopili na prste tihotapcem. Bolj pravično razporejanje migrantov po državah... v glavnem nič dobrega za Slovenijo." ...
Bojan-F
07. 11. 2018 14.40
-1
Bojan-F
07. 11. 2018 14.37
+0
Tudi to je okostnjak vlade Jansa1 in takratnega ministra policije Mate Dragutina.
tron3
07. 11. 2018 10.12
-1
Kva res ne vidte, da bo Vlada podpisala ta sporazum, če ga ne, NE dobi KREDITOV, kva Vam še zdej to jasn?????
Recenzor
07. 11. 2018 08.11
+7
Še mal, pa bodo kamele pile vodo iz Ljubljanice
mallonge
07. 11. 2018 09.15
+3
Po zaslugi kameltrajbarja Cerarja. Prvovrstni komunistični janičar.
wolfterier
07. 11. 2018 10.09
+1
Kaj bi hodili dol,saj bodo oni prišli sem,a ne...
M_teorija
06. 11. 2018 22.36
-5
Dejte no na Odmevnih mal osvetlitev popravit. Grims se cel dan prikazujejo Hitlerjevi brki!?
M_teorija
06. 11. 2018 22.37
+0
Recenzor
07. 11. 2018 08.10
+2
Malo pretiravaš s to primerjavo in malo pomisli, če kdo ni slučajno na levi strani podoben Stalinu
felix58
06. 11. 2018 22.19
+4
naj le pridejo tile brezdomci...baje majo radi tiste pri nas, ki si jih ne želijo
Al83
06. 11. 2018 21.49
+7
Slovenci smo absolutno proti tej deklaraciji. Nebi bilo pametno za leve stranke, da se zamerijo drzavljanom dva tedna pred volitvami.
Al83
06. 11. 2018 20.43
+9
Je bil že skrajni čas, da se desnica zedini in postavi nasproti temu zakonu. Sedaj pa naj o tem glasuje parlament in mogoče, če najdemo kakih par liberalcev, ki nočejo do konca uničit naše države- vem težka bo, po tem bi se znali mogoče še tega katastrofalnega zakona rešit. V nasprotnem primeru bomo morali sprejemati vse migrante enega za drugim, ne glede, če je nekdo ISIS borec, ali pa kdo ki je resnično ogrožen, npr kak Sirijski kristjan ali pa kaka druga ogrožena manjšina na bližnjem vzhodu. Če pa bomo koga zavrnili nas bodo pa vlekli po sodiščih. Jaz si ne želim, da Slovenska mesta gorijo, kot se to dogaja na Švedskem in v Franciji. Nočem pa tudi, da so Slovenske ženske vsak dan ogrožene, kot so Zahodnje Evropejke.
intel1
06. 11. 2018 20.06
+19
bla bla mevza meje zapret in konc ilegalnih prestopov.
BigBoss
06. 11. 2018 19.35
+26
Šarec se je znajdel in ta podpis dal na zunanje ministrvo če Cerar to podpiše bo njegova stranka na naslednjih volitvah ostala pred pragom parlamenta.
korintos23
06. 11. 2018 19.58
-6
26277
06. 11. 2018 21.08
+3
Prodanekure
06. 11. 2018 19.30
+29
Upam da se zavedajo teli politiki da imajo ime in priimek ter da njihovim potomcem nebo lahko ce bodo izdali slovenski narod..
mbtukaj
06. 11. 2018 19.26
+12
Samo da nebo kaj podpisoval lepotec z kozje kože.
Prodanekure
06. 11. 2018 19.26
+26
Briši admin briši... Vsi podpisati da ste proti
korintos23
06. 11. 2018 19.29
-22
Lahko je še papež proti, Bruselj bo povedal koliko jih bomo sprejeli.
akmt
06. 11. 2018 19.30
+31
italija, avstrija, hrvaška,...pa se lahko same odločijo?
korintos23
06. 11. 2018 19.52
-3
Veš koliko jih ima Avstrija in koliko Italija?
wolfterier
07. 11. 2018 10.11
+1
Prodanekure
06. 11. 2018 19.24
+37
Vzemite si 5 minut casa in oddajte svoj podpis da ste za odstop od marakeske deklaracije..
korintos23
06. 11. 2018 19.30
-26
JE-BI-GA
06. 11. 2018 20.41
-2
Seboj moraš imeti gnar, to župniki imajo radi
BigBoss
06. 11. 2018 19.19
+33
Podpis deklaracije pomeni podpiranje migracij kar pomeni,d a nam bo Avstrija še manj zaupala in še podaljšala nadzor na meji. Deklaracija nima nobene koristi za Slovenijo tako, da je nima smisla podpisati.
Fokus
06. 11. 2018 19.11
+46
PROTI !! TAKO KOT VEČINA SLOVENCEV!!!!!! BODIMO GLASNI VENDAR KULTURNI. IN POKAŽIMO, DA NE BOMO DOVOLI SKUPINI "IZBRANCEV" ODLOČATI O USODI SLOVENSKEGA NARODA. TOKRAT GRE ZA VELIKO VEČJO ZADEVO. SOOČENJE PA JE POKAZALO, DA NISO PREBRALI. TISTO VČERAJŠNJE JECLANJE PA JE ZAPISANO POD: CILJEM 5 - 21.TOČKA pod črko G - TUDI SPORNA !!
pegaso
06. 11. 2018 19.15
+18
BUONcaffee
06. 11. 2018 18.58
-23
Politiko si vsak razlaga po svoje in tu ni nič narobe. Važno je da pomagamo ljudem.
korintos23
06. 11. 2018 19.07
+19
JE-BI-GA
06. 11. 2018 18.57
+33
Cerar velik čudak, kaj misli kakšno dodano vrednost mu bodo prinesle te opice, kvečjemu bo potreboval še za sebe večje varovanje, državljani in državljanke ga pa tako ne zanimajo. PAČ KOMUNISTIČNI DEČKO !!!!!
korintos23
06. 11. 2018 19.08
-21
JEBI-GA,Cerar ni bil komunist, Johan pa, trdi, prostovoljec. hahah
JE-BI-GA
06. 11. 2018 20.05
+5
Bil je dečko spočet za čas komunizma in to po nerodnosti !!!! hihihi
BUONcaffee
06. 11. 2018 18.49
-42
Jaz se nebi zgledoval po Avstriji, Italiji in drugih. Prav je da Slovenija pokaže, da se zna sama odločit in pomagat migrantom.
HorstWiesel
06. 11. 2018 19.48
+11
In zakaj naj bi pomagal popolnim tujcem, ki se ne želijo asimilirat in prilagodit v našo družbo, ne sprejemajo naše vrednote in navade,..... svojim ljudem ki pa so pomoči potrebni, pa ne pomagamo?