Slovenija

Zaradi domnevnih zlorab v pravosodju SDS zahteva izredno sejo

Ljubljana, 26. 04. 2019 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
50

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila zahtevo za sklic izredne seje na temo zlorab v pravosodju in pritiskov na sodne odločitve. Pri zlorabah po besedah poslanke Bah Žibertove izpostavljajo domnevne zlorabe v primerih Patria, Kangler in Magajna, med nedopustnimi pritiski na sodne odločitve pa primer Novič in opozorila sodnika Radonjića.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na današnji novinarski konferenci povedala, da izredno sejo državnega zbora zahtevajo, da bi med drugim "našli pot iz blata, v katerem se je znašlo pravosodje". Menijo namreč, da v sodnih postopkih prihaja do številnih zlorab, pa tudi do pritiskov na neodvisne odločitve sodnikov. "Tema je zelo pomembna ter terja konkretne odgovore in ukrepe," je dejala.

Kot primere, v katerih naj bi prišlo do zlorab v sodnih postopkih, v SDS navajajo primer Patria, primer številnih, večinoma na sodišču padlih postopkov zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, in primer nekdanjega poslanca SD Andreja Magajne. Tega je tožilstvo preganjalo zaradi domnevnega posedovanja pornografskega gradiva z mladoletnimi osebami, a ga je sodišče obtožb oprostilo.

Kip ženske s tehtnico
Kip ženske s tehtnico FOTO: iStock

Kot primer nedopustnih pritiskov na sodne odločitve pa v SDS navajajo sojenje Milku Noviču, v katerem je sodnik Zvjezdan Radonjić, ki mu je izrekel oprostilno sodbo, opozoril na številne pritiske, da bi sodil, "kot je treba", in da bi Noviča obsodil. Med drugim je sodnik kot pritiske navedel zahteve za njegovo izločitev, predlog vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana predsedniku okrožnega sodišča, naj zoper sodnika uvede disciplinski postopek, in domnevne obiske ene izmed sodnic, ki naj bi Radonjića prepričevala, naj Noviča obsodi. Na okrožnem sodišču so v zvezi z zahtevami za izločitev in predlogom Furlana ocenili, da ni šlo za nedopusten pritisk na sodnika, glede navedb sodnika o domnevnih obiskih sodnice pa so na sodišču povedali, da jih ni bilo mogoče preveriti.

Po besedah Bah Žibertove vsi navedeni primeri kažejo, da je izredna seja DZ na to temo nujna, posebej ker se ne moremo zanašati, da bo krivice popravljalo Evropsko sodišče za človekove pravice. "Red je treba vzpostaviti doma in hkrati zgraditi zaupanje v naše pravosodne organe," je dejala. Skrbi jo tudi, da se na primer Novič ni odzval predsednik republike Borut Pahor in pa to, da je bilo iz odziva ministrice za pravosodje Andreje Katič razbrati, da nujnih ukrepov ministrstva v tem primeru ne bo.

V SDS zato DZ predlagajo, naj na izredni seji sprejme priporočilo vladi, da v sodelovanju s policijo in vrhovnim državnim tožilstvom opravi analizo vseh postopkov v primeru Novič in drugih podobnih primerih ter na podlagi ugotovitev predlaga zakonske spremembe, ki bodo v večji meri preprečevale kršitve človekovih pravic. DZ naj vrhovnemu sodišču priporoči, da opravi analizo vseh postopkov sojenja v primerih Patria, Kangler in Magajna ter po potrebi predlaga ustrezne zakonske rešitve. Prav tako v SDS predlagajo, naj vrhovno sodišče in državno tožilstvo opravita temeljito analizo navedb sodnika Radonjića v primeru Novič ter v okviru svojih pristojnosti ukrepata zoper odgovorne.

Po mnenju sodniškega društva zahteve za izločitev in zborovanja pred sodišči niso nedovoljen pritisk na sodnika

Ob nedavnih opozoril sodnika Zvjezdana Radonjića na domnevne pritiske v zadevi Novič se je v javnosti odprlo vprašanje, kaj je sploh mogoče šteti kot nedovoljen pritisk na sodnika. Na Slovenskem sodniškem društvu pravijo, da nedovoljen pritisk niso zahteve za izločitev in zborovanja pred sodiščem, problematični pa so neformalni poskusi vplivanja.

Sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Radonjić je, kot rečeno, ob nedavnem izreku oprostilne sodbe Milku Noviču, ki ga obtožnica bremeni umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, opozoril na številne pritiske, ki naj bi jih bil deležen med sojenjem. Med drugim je navedel zahteve po njegovi izločitvi, predlog vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana predsedniku okrožnega sodišča, naj zoper sodnika uvede disciplinski postopek, in domnevne obiske ene od sodnic, ki naj bi ga prepričevala, naj Noviča obsodi.

Na okrožnem sodišču so v zvezi z zahtevami za izločitev in Furlanovim predlogom ocenili, da ni šlo za nedopusten pritisk, glede navedb sodnika o prepričevanju ene izmed sodnic, kako naj sodi, pa so sporočili, da jih ni bilo mogoče preveriti.

Na Slovenskem sodniškem društvu se glede konkretnega primera ne želijo opredeljevati, na načelni ravni pa se strinjajo z mnenjem vodstva okrožnega sodišča, da vlaganje pravnih sredstev, kot je npr. zahteva za izločitev sodnika, ne predstavlja nedovoljenega pritiska na sodnika.

"Predlogi za izločitev sodnikov so običajen način, kako odvetniki in drugi zainteresirani poskušajo doseči zavlačevanje postopka ali morda drugačno obravnavo zadeve, s tem pa so, razen v izjemnih primerih, ko okoliščine primera to terjajo, praviloma neuspešni. Sodniki predlogov za izločitev običajno tudi ne dojemajo kot pritisk glede odločanja v zadevi," so navedli za STA.

Na vprašanje, ali bi šlo lahko za nedovoljen pritisk pri dopisu, kot ga je predsedniku okrožnega sodišča poslal Furlan, in ali je lahko nedovoljen pritisk na sodišče javna napoved ministra za pravosodje, da bodo letele glave, če bo primer zastaral, na sodniškem društvu niso odgovorili. Pojasnili pa so svoje videnje, ali bi lahko nedovoljen pritisk pomenila zborovanja, kakšna je zaradi primera Patria pred vrhovnim sodiščem organiziral Odbor 2014, in navzočnost podpornikov obtoženih na obravnavah.

"Svoboda izražanja in združevanja državljanov, medijev oz. civilne družbe ne predstavlja nedovoljenega pritiska na sodnika. Aktivnosti raznih odborov in prisotnost zainteresiranih na javnih obravnavah ni mogoče šteti kot nedopusten pritisk na sodnika, seveda pa lahko moti potek narokov ali potek samega postopka nasploh," so zapisali.

Po navedbah društva lahko sodnik tako vlaganje zahtev za njegovo izločitev kot zborovanja pred sodiščem subjektivno morda doživlja kot neke vrste pritisk. A "kdor se je odločil za sodniški poklic, mora vse to vzeti v zakup, saj smo sodniki funkcionarji, naše delovanje pa je javno", so opozorili v sodniškem društvu.

In kaj sploh so nedopustni prijemi, ko gre za delo sodnikov oziroma poskuse vplivati na njih? Na sodniškem društvu menijo, da so nedopustni predvsem "neformalni poskusi vplivanja na delo in odločanje sodnika oziroma sodnega senata, saj je sodba rezultat procesnega gradiva v sodnem spisu, dokaznega postopka in argumentacije v sodni dvorani".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ..
26. 04. 2019 13.53
+12
... in Parlament naj Vrhovnemu sodišču "naroči"...hahahahahaha. To bodo vrhovnjaki spet zagrmeli. No, želim jim veliko sreče pri "discipliniranju" vrhovnjakov, hehehehe. Sicer pa dvomim, da bo do sklica izredne seje na to temo sploh prišlo. Se pa očitno kažejo nameni svečkarjev, ki se delajo trapaste kot, da še niso slišali za delitev oblasti na tri samostojne in NEODVISNE veje - izvršno, sodno in zakonodajno (t. im. sistem checks and balances). Očitno bi radi vzpostavili SDSlandijo, kjer bodo morali sodniki preden o čemerkoli odločijo, vedno po navodila na Trstenjakovo.
HanaVrabec
26. 04. 2019 17.21
-4
Comanche: katera od teh treh vej oblasti pa je po tvoje "neodvisna"? Samo poglej si, kako si vedno isti osebki podajajo stolcke in kako se vsi spoznajo na vsa podrocja, cetudi jih vecina nima niti enega samega dne delovne dobe v realnem sektorju! Sploh ves, kako naiven si?!
Zmaga Ukrajini ..
26. 04. 2019 20.59
+2
Enako bi me lahko vprašala zakaj obstaja Zakon o kazenskem postopku in Kazenski zakonik, saj se kljub temu še vedno dogajajo zločini. Ali pa zakaj obstaja npr. Evropska konvencija o človekovih pravicah, ki državam članicam nalaga določeno ravnanje s svojimi državljani. Po drugi strani pa vemo, da je Evropsko sodišče za človekove pravice zasuto s tožbami. Če bi upoštevali EKČP, potem ESČP sploh ne bi obstajal, ali ne? Enako je z našo krščansko cerkvijo: če ni greha, ni cerkve. Analogija: torej v cerkev hodijo sami grešniki Malce sicer posplošujem, pa vendar… vse to so orodja, s katerim iz družbe odstraniš deviantno ravnanje. In ko bo sodstvo ter vsi ostali segmenti družbe dovolj zreli in inteligentni (iskreno upam, da se bo to zgodilo še za časa mojega življenja), tedaj se bomo lahko učinkovito spopadli s takšnimi anomalijami kot jih omenjaš. Imam pa tudi občutek, da bi se to precej hitreje zgodilo, če bi državljani bolj resno jemali volitve (nacionalne in evropske) ter ustrezno »nagrajevali« in tudi hitro »kaznovali« kandidate. Skratka, vse tri omenjene veje ali stebri oblasti morajo vsak zase, pa vendar sinhrono delovati, da družba lahko (ne samo preživi) pač pa tudi napreduje. Bistvo pa je v volitvah – imamo takšno oblast, kot smo si jo »zaslužili«. Na volitvah namreč.
veronqa
26. 04. 2019 13.45
+4
Res je obnašanje Radonjiča je potrebno dati pod drobnogled.
Zmaga Ukrajini ..
26. 04. 2019 14.35
+4
Natanko tako. Da si je sodnik privoščil takšno izjavo, za katero je moral vedeti, da bo imela v javnosti učinek vodikove bombe (sploh, če bi se izkazalo, da je resnična), je milo rečeno zavržno dejanje. Ob tem seveda želi to njegovo izjavo sedaj zlorabiti in do konca izkoristiti tudi populistična desnica. Posledično si je pravosodno ministrstvo z ljubljanskim okrožnim sodiščem izmenjalo cel kup papirja, in ugotovilo se je - na kratko,... da je sodnik zavajal in lahko mirno dihamo – torej nedopustnih pritiskov ni bilo. Najbrž je od svojega šefa - predsednika sodišča sodnik slišal kakšno krepko, to pa je bilo tudi vse. Upam si trditi, da bi ga v bolj urejenih oz. učinkovitih sodnih sistemih "slekli do gat", ko bi zvijajoč se v detajle pojasnjeval od kje so prišli "nedopustni" pritiski in naj natančno specificira pojem "nedopustno". Že to, da je tožilstvo sodišču predlagalo disciplinski postopek zoper tega sodnika (pa čeprav sodišče temu ni pritrdilo), kaže, da je ta sodnik v sodni dvorani zelo milo rečeno "nenavaden", saj se ne dogaja prav pogosto, da bi tožilstvo posegalo po tako skrajnih ukrepih. Pravzaprav se to sploh ne dogaja. In ali bo na tole kakšno rekel Sodni svet? Ali mu bo morda po podrobnejši preučitvi dogajanja izrekel vsaj disciplinski opomin? Zelo verjetno ne…. Psi so lajali, karavana gre dalje.
pravica5
26. 04. 2019 13.44
-4
bravo SDS končno nekdo ki se upa tej golazmi stopiti na prste,
srebrnibreg
26. 04. 2019 14.39
+10
Tudi meni niso všeč ustavni sodniki, ker ščitijo mednarodnega koruptivca iz Trstenjakove.
Zmaga Ukrajini ..
26. 04. 2019 13.44
+19
Svečkarji so se od nekdaj radi pasli po pravosodju. Sploh Gorenak je vsak mesec poskrbel za vsaj eno poslansko vprašanje na temo pravosodja, ne glede na to ali je šlo za še tako brezvezno marginalnost ali ne. Kdo bo zdaj prevzel njegovo vlogo dežurnega težaka? Zanima pa me, ali bodo na seji predlagali tudi podrobnejši pregled zanimive prakse naših sodišč, ki stranko in tudi samega komunista Jajota odvezuje vseh obtožb, glob, kazni. Zadnja cvetka je tale: Ljubljansko okrajno sodišče je potrdilo kršitve in stranki SDS prisodilo 20.000 € kazni, Janši pa 2.000 € kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah....tako SDS kot Janša sta se na sodno odločitev pritožila....a le na višino globe.... in zdaj je Višje sodišče SDS določeno globo 20.000 € znižalo na 4.200 €, predsedniku stranke Janši pa iz prvotnih 2000 € spustilo na 500 €.....seveda ni dvoma, da se bosta tako SDS kot Janša pritožila tudi na to znižano globo, kar pomeni, da znajo naši sodniki, v tem primeru sodnice, Janši globo povsem odpisati, SDS pa naložiti 100 € le te v plačilo. Pa poglejmo, kako v razvitih članicah EU sodišča kaznujejo politične stranke, ki kršijo zakon o političnih strankah za potrebe volilne kampanje.... le dober mesec nazaj je nemško sodišče kaznovalo Alternativo za Nemčijo (AfD) zaradi nezakonitega financiranja volilne kampanje, stranka je namreč od podjetja iz tujine prejela 130.000 € donacij....zaradi te protizakonitosti jih je sodišče obsodilo na plačilo 403.000 € globe..... torej dva praktično identična primera....eden v Nemčiji, kjer je sodišče »udarilo« stranko s 3 kratnikom globe primerjalno s prejetim zneskom in drugo v Sloveniji, kjer sodišče v posmeh državljanom politični stranki za prejet 3 in pol krat višji znesek dodeli globo za dva sendviča in tako brez sramu pomaga SDS pri pranju denarja (Don Marko M)
ehnaton1
26. 04. 2019 13.49
+13
Zelo dober komentar na to temo, se podpišem.
DAEMONIUM
26. 04. 2019 13.42
-6
Da je to v Angliji, Avstriji bi ze en teden vse bilo v luftu, pri nas kjer imajo komunisti v rokah 99% medijev pa ze drugi dan vse pometejo pod preprogo pa ceprav imamo pred sabo eklatantni primer tovarsijskega komunisticnega dela na sodiscih
proofreader
26. 04. 2019 13.39
+9
Predvsem primer Novič je sumljiv.
Balkan Boy 1
26. 04. 2019 13.37
+10
JJ zopet potrebuje malo pozornosti
notrajnc05
26. 04. 2019 13.32
+21
Je že res da je naše sodstvo totalno na psu in skorumpirano, ampak da si drzne ravno beli firer odpreti to temo je pa absurd!! Kot bi Hitler predaval o človekovih pravicah..
pravica5
26. 04. 2019 13.42
-8
ma bejž no kaj ne poveš, a bi moral op ankar,lukec,kordi,šivilja,prašičerejec,kučkospručko….
Zmaga Ukrajini ..
26. 04. 2019 14.37
+5
SloG pavelšek
26. 04. 2019 13.28
+7
se pravi da sds podpira novica ki je m......in magajno ki je ped.......
vinogradnik33
26. 04. 2019 13.38
+4
Ja obstaja star pregovor , ki pravi , da liha vkup štriha !
vinogradnik33
26. 04. 2019 13.23
+24
Kaj smo dočakali stranka SDS prvenstveno pa njen prvak Janša so donedavna trdili , da je naše pravosodje krivosodje , da ni vredno spoštovanja , ampak samo do trenutka , ko je ustavno sodišče , naklonjeno SDS in nasploh desničarskim nazorom , izpustilo iz zapora Janšo in kasneje , ko je razveljavilo določbo v noveli zakona , da se premoženje sumljivega izvora ali iz kriminalne dejavnosti ,ne more odvzeti za nazaj in to je mlin na veter vsem kriminalcem v Sloveniji z Janšo na čelu !
štrekeljc
26. 04. 2019 13.23
+25
So se SDS-ovce odločile pljuniti v lastno skledo? Brez njihovih zlorab in pritiskov na sodišča bi bilo pol stranke za zapahi!
srebrnibreg
26. 04. 2019 13.22
+22
HAHAHAHAHA....................A jaz to prav berem kdo zahteva izredno sejo zaradi zlorab v pravosodju? Ali je pisec članka nekaj zašuštral ali se pa sds sekta norčuje iz pravosodja in nas poštenih državljanov katere pravosodje ne moti, ker se ne ukvarjamo s sumljivimi in prepovedanimi posli.
pravica5
26. 04. 2019 13.44
-1
čudno da nisi še napisal iz poštenega pravosodja
vinogradnik33
26. 04. 2019 13.45
+10
V sekti SDS so se in se bodo , dokler bodo norčevali iz poštenja in poštenih delovnih ljudi , kajti njihova doktrina je laž , je potvarjanje , je podtikanje , je razdvajanje , je diskvalifikacija in komprimitiranje , za dosego svojih ciljev pa ne izbirajo ne sredstev , ne načina in še naprej bodo vršili pritiske na pravosodje !
Hrenko
26. 04. 2019 13.21
+4
Bravo. Kar se mene tiče, lahko tudi lustriramo sodstvo, itak je preveč "starih kadrov" še vedno na previsokih pozicijah. Plus tega bi ukinil trajni mandat, saj se ti sodniki počutijo kot bogovi. Ni čudno, da imajo najmanj zaupanja pri državljanih.
štrekeljc
26. 04. 2019 14.35
+8
Zakaj bi lustrirali samo sodstvo? Dajmo lustrirati tudi politiko, tudi tam je preveč "starih kadrov", romarjev v Titovo Jajce, z - očitno - dosmrtnim mandatom.
VolkBrenin
26. 04. 2019 13.17
+9
zanimivo kaj vse " vlaga " sđs...večina teh zadev ki jih vlagajo imajo koalicijdki partnerji v svojih zavezah ob podpisu sodelovanja....
JApajaDAja
26. 04. 2019 13.20
+1
napisati všečno-ne izvajati-ustaljena praksa!
Hrenko
26. 04. 2019 13.22
+0
Ko stopiš volku na rep, začne tuliti v luno heh.
VolkBrenin
26. 04. 2019 14.24
+7
nekateri brez hrena točijo solzice ...in prižigajo sveče...
Zmaga Ukrajini ..
26. 04. 2019 14.38
+5
... še živim! Kaj bodo prižgali, ko bo res odšel v onostranstvo?
JApajaDAja
26. 04. 2019 13.17
+11
kdor ne prepozna, da je pravosodje naša rak rana in posledično krivec za vse anomalije v naši družbi, je pokopan že,najmanj, 20 let!
TitCankar
26. 04. 2019 13.15
+16
Če ima kaj prav SDS pa je v sodstvu nesporno nepoštenje in nepravičnega sojenja zoper določene državljane. Kaj se pa Kanglerja tiče so postopki padli zaradi napak v procesu način pridobotve Kanglerjevega premoženja je še vedno vprašljiv. Zakaj mora država vrniti Kanglerju premoženje saj mu ga ni odvzela ampak mu je na premoženje dala le plombo.
Uporabnik458403
26. 04. 2019 13.06
+5
V Ljutomeru je ze drugic razbutano sodisce z granitnimi kockami.........ocitno se na tem sodiscu dogaja marsikaj......
Castrum
26. 04. 2019 13.05
+16
V danes objavljenem Eurobarometru podatki kažejo, da le 31% Slovencev ocenjuje sodstvo in sodnike kot dobro. Zaskrbljujoče! Od nas imajo manjše zaupanje v sodstvo le še Italijani, Bolgari, Slovaki in seveda normalno Hrvati.
marveb
26. 04. 2019 13.00
+14
Tapravi se oglasajo..ti nas imajo res za norce, celo Slovenijo
Hrenko
26. 04. 2019 13.23
-12
štrekeljc
26. 04. 2019 14.36
+7
Recimo: ne dvigujejo sodne pošte? Ne prihahajo na sodišča?
FAUSTOS1
26. 04. 2019 12.57
+21
sds skliče sejo na temo zlorabe v sodstvu a prav ta stranka sds stalno vrši pritiske na sodstvo ,stalno kritizirajo postopke zoper sds ter njeno netransparetno delovanje in kriminalno dejavnost njenega vodje janeza.