Slovenija

Reorganizacija vrtcev v Ljubljani. MOL: Za otroke sprememb ne bo

Ljubljana, 19. 12. 2023 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
50

Kljub kritikam in opozorilom stroke je ljubljanski mestni svet podprl namero združitve javnih vrtcev. Predlog sklepa sta komentirala ljubljanski podžupan Aleš Čerin in vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mola Marija Fabčič. Vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana (Mol) Marija Fabčič je zavrnila večino pomislekov in ponovno zagotovila, da sprememb za otroke in starše ne bo ter da programov ne bodo zmanjševali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vprašljiva je tudi pravna podlaga
    02:40
    Iz 24UR: Vprašljiva je tudi pravna podlaga
  • Iz SVETA: Za starše in otroke ne bo sprememb
    03:23
    Iz SVETA: Za starše in otroke ne bo sprememb

 

Glede na namero o reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana, bi se 23 vrtcev s 1. januarjem 2025 združilo v en javni vzgojno-izobraževalni zavod. Novi zavod bi se imenoval Center predšolske vzgoje in izobraževanja Mol (Center PRVI Ljubljana), posamezni vrtci bi bili organizirani kot enote zavoda, ob tem pa bi ohranili svoje sedanje ime. Na občini trdijo, da bodo z reorganizacijo optimizirali poslovanje vrtcev.

Kot je v izjavi za javnost povedal ljubljanski podžupan Aleš Čerin, so s potrditvijo namere želeli odpreti zelo široko javno razpravo. Pojasnil je, da je dokumente oziroma iztočnice za reorganizacijo pripravila petčlanska komisija, ki jo je župan Zoran Janković imenoval v začetku tega letošnjega leta. Poleg Čerina in  podžupana MOL-a Boštjana Koritnika, so v komisiji še tri ravnateljice ljubljanskih vrtcev. Skupino je vodila Barbara Novinec, ravnateljica vrtca Galjevica. Ob tem je poudaril, da so šefice vrtcev še kako strokovna javnost. 

Vrtec
Vrtec FOTO: Shutterstock

Kot je poudaril Čerin, so se odločili, da bodo v proces vključili tudi Branimirja Štruklja, šefa Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. "Z reorganizacijo se nobenemu zaposlenemu ne bo zgodilo nič slabega. Prav zato bo član skupine tudi Štrukelj," je pojasnil podžupan. 

Pomiril je še, da bodo vrtci tako fizično kot tudi s celotnim osebjem ostali tam, kjer so, ostajajo tudi ravnatelji in ravnateljice. Pod črto naj se za starše in otroke naj ne bi bistveno spremenilo nič. "Namen te reorganizacije je, da se vrtci znebijo administrativnega balasta," je povedal. 

Združitvi sicer nasprotuje stroka. Opozarjajo, da ni sprejemljivo spreminjati ureditve samo zaradi želje po finančni racionalizaciji, ne da bi pri tem stremeli h kakovosti ustanov vzgoje in izobraževanja in k uresničevanju ciljev tega področja. Vendar pa je tudi vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL-a Marija Fabčič pomirjala in naslovila šest največjih pomislekov glede reorganizacije. Uvodoma je staršem sporočila, da bodo otroci v vrtcih še naprej dobivali nadstandardne storitve. 

Zagotovila je, da bodo otroci še naprej hodili v tisti vrtec, ki si ga bodo starši izbrali. Še naprej bodo starši denimo zapisali prvo in drugo izbiro, otrok pa bo po podobnem postopku sprejet v enoto, kjer bo prostor. Če starši otroka v določen vrtec ne bodo želeli vpisati, jim tega seveda ne bo treba storiti. 

Odzvala se je tudi na pomisleke glede zapiranja lokacij vrtcev in zagotovila, da lokacijsko enot ne bodo zapirali. Je pa pojasnila, da je letos otrok približno 600 manj kot leta 2018 in da zato še zapirajo nekatere manjše oddelke. "Ta proces se bo nadaljeval, saj smo zavezani k racionalni organizaciji vrtcev in to bomo na povsem enak način izvajali še naprej," je povedala Fabčičeva. Še enkrat je poudarila, da obsega javne mreže vrtcev ne bodo zmanjševali. "Posameznih enot torej lokacij ne bomo zapirali," je dejala.

Glede zmanjševanja vloge staršev je zagotovila, da starši v svojem vrtcu ne bodo imeli nič manjše vloge. "Predvideno je, da bo v vseh teh 23 enotah deloval svet staršev, tako da bo še vedno enako število predstavnikov v svetih staršev," je povedala in dodala, da bo po novem obstajal še aktiv sveta staršev, kot je to urejeno tudi na področju osnovnih šol. V tako imenovani aktiv sveta staršev ljubljanskih vrtcev bodo vključeni predstavniki staršev vseh 23 enot. "Imeli bodo torej pregled nad vsemi enotami in informacije prenesli staršem v svojih vrtcih," je povedala. 

Dotaknila se je tudi strokovne avtonomije v vrtcih in pojasnila, da ta ne bo nič zmanjšana. "Sedanjih 23 ravnateljev bo ostalo v svojih vrtcih in bodo vodili svoje organizacijske enote," je povedala. Pomagali naj bi jim dodatni timi, in sicer pri uvajanju nadstandarda, denimo pri informatiki. Ustvarili naj bi tudi platformo, ki bo pomagala, da bodo lažje in bolj pregledno hranili vso dokumentacijo in jo med sabo tudi izmenjevali. "Da bodo ravnatelji lahko počeli to, za kar živijo, delali z otroki, svojimi zaposlenimi in imeli več stikov s starši," je pojasnila, češ da jih bodo dodatni timi razbremenili. 

Odzvala se je še na očitke glede obveščenosti zaposlenih o spremembah. "Nikoli nismo vsi dovolj obveščeni. To je žal še vedno nemogoče doseči," je menila in dodala, da so ravnateljice članice skupine takoj po odločitvi o začetku postopkov obiskale vseh 23 vrtcev. Poudarila je, da bodo poskrbeli, da bo postopek transparenten. Je pa ob tem dodala še, da vseh odgovorov žal še nimajo. Vsak mesec dobijo kar nekaj vprašanj, ki jih evidentirajo, a da veliko odgovorov še ne poznajo. 

Javna razprava bo po njenih besedah trajala do najmanj konec januarja. "Pričakujemo tudi več sestankov z ministrstvom za šolstvo. Mi smo jim tudi poslali vso dokumentacijo, ki jo imamo," pravi. 

"Naredili bomo tako, da bo najboljše za ravnatelje, sodelavce v vrtcih, starše in predvsem za otroke," je sklenila.  

Na Molu zavračajo očitke o združevanju vrtcev in zagotavljajo, da za otroke sprememb ne bo

Na današnji redni novinarski konferenci Mol je Fabčič dejala, da želi predvsem pomiriti sodelavce v vrtcih in starše vrtčevskih otrok. Najprej je zavrnila pomislek o vpisu in premeščanju otrok med enotami. "Otroci bodo še naprej šli v vrtec, ki ga bodo starši izbrali," je povedala in dodala, da ne želijo dodatno povečati prometa po Ljubljani ali komurkoli nagajati. Zagotovila je tudi, da ne bodo zapirali posameznih lokacij vrtcev, zaradi manjšega vpisa pa že sedaj zapirajo oddelke.

Zavrnila je tudi očitek o zmanjševanju vloge staršev v novem zavodu. "Starši ne bodo imeli nič manjše vloge v svojem vrtcu, kot so jo imeli do sedaj. Predvideno je, da bo v vseh 23 organizacijskih enotah vrtcev deloval svet staršev, ki bo sestavljen iz predstavnika vsakega oddelka," je povedala. Ob tem pa bodo ustanovili aktiv sveta staršev, v katerega bodo vključeni predsedniki svetov staršev vseh 23 organizacijskih enot. "To bo še ena nadgradnja, kajti tako bodo tudi starši imeli pregled nad stanjem, kako je drugod," je dodala.

Nekateri svetniki so opozorili tudi na zmanjšano strokovno avtonomijo vrtcev in ravnateljev, s čimer se Fabčič ne strinja. Trdi, da bodo vsi ravnatelji ostali v svojih vrtcih in jih vodili. Dodala je, da bi si na občini sicer želeli tudi, da bi jih lahko še naprej imenovali ravnatelji, po novem bodo namreč pedagoški vodje enote, a zakonodaja tega ne omogoča. Ravnatelji bodo še naprej vodili dejavnost vzgoje in izobraževanja, pomagali pa jim bodo dodatni timi na ravni centra.

Na vprašanje o premeščanju zaposlenih znotraj novega centra pa je odgovorila, da bodo za kadrovske zadeve skrbeli zdajšnji ravnatelji. "To bo velika skrb ravnateljev, da zelo pazljivo delajo s sodelavci," je povedala. Do premeščanja sicer že zdaj prihaja v poletnem in prazničnem času. Navedla pa je primer spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, ki jih bodo za zagotovitev pravice otroka lažje premestili iz enega vrtca v drugega.

Fabčič si bo kot članica komisije za spremembo zakona o vrtcih na ravni ministrstva za vzgojo in izobraževanje tudi prizadevala za spremembo zakonodaje, ki bi omogočala reorganizacijo vrtcev po ljubljanskem modelu.

Opozicijski svetniki so na seji omenili tudi slabo obveščenost zaposlenih v vrtcih o reorganizaciji. Fabčič je dejala, da sta po odločitvi o začetku postopka dve članici komisije obiskali vseh 23 vrtcev, se sestali z ravnatelji, ožjimi sodelavci in zaposlenimi v administrativno-računovodskih službah, ki se bodo tudi fizično preselili v prostore centra. "Po pogovorih z njimi ni bilo čutiti, da bi imeli še kakršnekoli zadržke, strah ali nezadovoljstvo z načrtovano reorganizacijo," je povedala.

Komentirala je tudi odgovor ministrstva, ki ga na Mol sicer niso prejeli, da zakonodaja takega združevanja ne omogoča. "Mi smo prepričani, da vsa zakonodaja, ki smo jo tudi našteli, da to omogoča že sedaj. Svetniki so na seji izrazili tudi pomislek o združevanju vseh vrtcev, če bi lahko združili samo poslovodske službe, kot je pri javnem holdingu. "Dejansko bi bil holdinški sistem verjetno najboljši, ampak tega zakonodaja dejansko ne omogoča," je še povedala Fabčič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
19. 12. 2023 16.16
+2
Razosebljanje in industrializacija vzgojitelskega dela za ceno šparanja. Bogdaj, da bi naša domovina bila bolj gospodarna pri državnih projektih in bi se ne bilo treba šparat tam kjer je to lahko škodljivo…
Biba leze biba gre
19. 12. 2023 15.17
+2
Ukiniti bi morali občine vseh 270 in uvesti 7 pokrajin. Če to vse laufa v Švici tri krat več prebivalci bi tudi v Sloveniji. Isto tako narediti z občinami.
123soba
19. 12. 2023 14.12
-1
14 malčkov varujejo 4.zaposleni. Halo. Še previsoke plače imajo...
Rock8
19. 12. 2023 14.25
+2
Ne kvasi neumnosti,če ne poznaš sistema dela v vrtcih
Rock8
19. 12. 2023 14.11
+4
Administrativni balast ste vi g. Čerin in ostali balast na magistratu...
Biba leze biba gre
19. 12. 2023 15.18
-2
Rock8 delas v vrtcu in se bojiš za svojo službo? Boš našel drugo v kateri bo treba delati.
Rock8
19. 12. 2023 17.03
+3
Eh,dragi biba leze,pojma nimaš,govoriš na pamet
oježeš
19. 12. 2023 14.09
+2
TOZD, SOZD, zgodovina se ponavlja.
Cila
19. 12. 2023 13.55
+9
Tudi zdravstvene domove bi lahko začeli združevat, sploh v manjših sosednjih občinah. Ta administracija se je tako razrastla, da trpi osnovna dejavnost.
Hc4life
19. 12. 2023 13.38
+4
Če je pastir iz požarevca imenoval komisijo,pol bo laufalo ....on že ve strokovnjak za vse ....
Darko32
19. 12. 2023 12.58
+7
To je noro kaj se gremo. Ima vsak zdravstveni dom svojega direktorja. Vsak vrtec svojega direktorja. SKratka preveč administracije v javni upravi. Zato pa delavci morajo pokrivati vse to.
JAZsemTI
19. 12. 2023 12.58
-3
Potem se bo pa začela prekomanda: danes si v Mostah, jutri Bežigrad, naslednjemi teden v Šiški ali pa v Trnovem. Ti pravočasno zvečer javimo 🤔
TamauPaTapriden
19. 12. 2023 13.26
+2
JAZsemTI
19. 12. 2023 13.37
+0
Ampak je razlika če imaš v rokah šraufe ali pa otroke s čustvi…
ježevka123
19. 12. 2023 14.36
+0
In kaj je s tem narobe? Ali je boljše dodatno plačevati študente, če kje kdo od zaposlenih odmanka zaradi bolezni, v drugem vrtcu je pa preveč zaposlenih, ker je zaradi bolezni odsotnih preveč otrok? Bo vse v delovnem času. Tudi nepotrebno študentsko delo vpliva na cenik vrtcev. Če je v gospodarstvu enaka opisana situacija, ne najemajo študentov, ampak prerazporedijo delavce, kjer je potreba.
Biba leze biba gre
19. 12. 2023 15.22
+2
Za otroke s čusti bodo skrbeli šolani pedagogi in ne delavci iz proizvodnje. Te šolani pedagogi tudi rabijo organizacijo kot ostal šolan kader v gospodarstvu. Ne razumem kako brezsramno se vedno pritožuje in stavka javni sektor. Če menite, da bo bolje pojdite v gospodarstvo delat. Tam ni stavkajočih. Spremljam tele stavke že od leta 2009. Vsako leto stavka nekdo iz področja javnega sektorja. Dovolj je. Kakšni zdravniki stavkat. Če vam kaj ni vsec pojdite v tujino. Tam pa se dela.
smuuki
19. 12. 2023 15.49
+1
Samo-ne-rdeci
19. 12. 2023 12.42
+7
Nisem verjel dase bo zgodilo, da bom enkrat enakega mnenja kot kriminalec jankoviç.
ii
19. 12. 2023 12.32
+1
smuuki
19. 12. 2023 12.16
+4
Se strinjam. Po tem ključu ukinit vse občine. Vse. Ukinit vse nvo je. Ukinit vse direktorje zdravstvenih domov. Po partijsko vodit vse iz enega mesta
Apoteka
19. 12. 2023 12.10
+11
To pa ne....administrativni balast je bistvo in srce našega naroda, tam so dodatki,nadure,"izobraževanja"...tega ne smemo dovoliti.
sseebbaa
19. 12. 2023 12.04
+14
fikusi se bojijo za svoje stolčke
Rock8
19. 12. 2023 14.14
+0
Iz prve roke..v vrtcih ni!!! odvečne administracije tko da vm je jasn
smuuki
19. 12. 2023 15.50
+2
Rdečimesečnik
19. 12. 2023 12.03
+0
Apoteka
19. 12. 2023 12.11
-4
Poba,nisi ne duhovit in ne veš o čem je govora..
PerjatiJoker
19. 12. 2023 11.58
+6
Nevem tocno, kaj to pomeni, ali je to dobro ali slabo, sam ce majo tile umazanci prste umes, zna bit neki na tem, posebno šerif.
Artechh
19. 12. 2023 11.56
+7
Kdo je ta stroka? Ne rabim imen, samk kakšne nazive imajo?
TargetHacker
19. 12. 2023 11.55
+13
V redu. Ko bi se ministrstva in razni direktorati in večina javne birokracije tudi takole optimizirala kot vrtci 🤣
santamaura
19. 12. 2023 11.53
+18
Namen reorganizacije vrtcev je v resnici ta, da se bo ves denar stekal na račun enega in edinega šerifa - Parkirišča, komunala, lekarne, smetišča - sedaj pa še vrtci - Zoki ima vas rad
Banion
19. 12. 2023 11.49
+13
za stolčke in vpliv gre, manj vpliva manj daril. Sedaj si ne bo vska šefica vrtca nekaj zmišljevala po svoje in imela za to tudi kak privilegij. Že nabava za vse vrtce pomeni drugačen položaj napram dobaviteljem, ki sigurno niso veseli. V vsakem vrtcu kup administracije ki se bo združila in morda bo katera tudi kam prmeščena, kaj hujšega se lahko zgodi birokratu kot da se mora presesti. V tisti stroki ki j eproti so očitno tudi kakšne povezave. S stroko je vedno križ. Stroka je napovedovala ogromne količine premoga v velenju, sedaj ko je teš zgrajen ga ni dovolj. Končno ni čudno da imamo tak administrativni aparat če ga organizira taka stroka. Stroka ni nič, naj povedo z imenom in priimkom kdo in zakaj je proti in kak strokovnjak je